un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mesaje SMS spam cu oferte speciale: de unde vin, cum să le blocați

27 Apr 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

55 comentarii

Pe 24 aprilie am primit mesajul de mai jos pe telefon, de la un număr necunoscut mie:

Linkul duce la un magazin ce vinde ochelari Ray-Ban contrafăcuți (am făcut anterior o listă cu magazine ce vând ochelari Ray-Ban originali), cu tot cu un site ce nu respectă legislația în domeniu, nu că ar mai conta asta. Culmea, îi vând și scump, în jur de 230 de lei bucata, deși probabil costă 10 dolari la chinezi pe Alibaba, iar prețul ceva mai ridicat îi va face pe mulți să creadă că sunt originali. Se dă mai bine o țeapă cu falsuri de 230 de lei decât cu falsuri de 70 de lei.

Oricum, linkul din SMS fiind trecut prin bit.ly, putem afla câți au și dat click pe el adăugând un + în coadă în browser, iar rezultatele sunt mai jos:

Pe 24 aprilie, linkul a avut 411 clickuri, cam ca și în celelalte zile. Bănuiesc că SMS-ul a ajuns la mii de persoane, deci numărul de clickuri mi se pare foarte mic, iar probabil conversia în vânzare este și mai mică. Personal nu cred că aceste metode de vânzare prin SMS spam funcționează.

Am auzit că se practică și trimiterea de astfel de mesaje cu link de afiliere în el. Nu vreau să vă dau idei. Spam-ul, indiferent de formă, nu convertește bine.

De unde au însă expeditorii numărul meu de telefon? Habar n-am, dar probabil că și voi v-ați întrebat același lucru când ați primit tot felul de SMS-uri cu oferte speciale sau spam clasic.

Există însă multe posibilități pentru acest răspuns, iată câteva variante:

  • din baza de date a oricărui site unde l-ați introdus vreodată, de exemplu magazine online, furnizori de utilități șamd. Sigur că ar trebui protejate, dar un angajat nemulțumit poate că a plecat de acolo cu toată baza de date sau poate că un vânzător întreprinzător i-a dat cândva 2.000 de lei pentru a-i “vinde” acele date pe sub mână, practic dublându-i salariul în acea lună. Nu vă mirați de practică. Eu lucram la o firmă cu chestii de securitate militară și din astea, iar o angajată a demisionat și a plecat cu o copie a întregului server intern de fișiere, deși s-a dus să lucreze în domeniul sportului. Oamenii iau suveniruri.
  • din tot felul de taloane de tombolă scrise de-a lungul timpului. Știți cum se întâmplă, fă cumpărături de 100 de lei și poți câștiga o mașină, completează acest talon și bagă-l în urna mare din capătul magazinului.
  • trimise la întâmplare. Se poate și asta, sunt câteva milioane de combinații, dar chiar și trimițând SMS-uri la numere ce nu există s-ar putea să rezulte un profit pe baza celor ce ajung într-un telefon real. Nu știu, e un calcul care trebuie făcut.
  • furate din telefonul vostru. Sunt diverse aplicații care cer acces la contacte și le uploadează discret pe serverele lor, construind astfel de baze de date. Sync.me făcea asta.

De ce nu pun pe listă și operatorii telecom? Pentru că ei fac bani din altceva, nu trimițând SMS-uri cu un cent pe mesaj pentru alții. Poate că au contracte de tarife preferențiale sau acces rețea pentru servicii de trimitere de SMS, dar sunt destul de sigur că, și în aceste cazuri, serviciile de trimis SMS-uri trebuie să-și procure singure numerele spre care trimit mesajele, nu le află de la operatori.

Update: operatorii sunt implicați la alt nivel, atunci când primiți mesaje SMS pentru că sunteți într-o zonă anume. Intrați într-un mall și pac, SMS că la magazinul X este o ofertă. Asta e făcută în colaborare cu operatorul, iar mesajele sunt trimise tuturor telefoanelor conectate la stația din zonă a acelui operator, fără să conteze numărul de telefon.

Ce să faceți ca să nu mai primiți astfel de mesaje? Nu văd soluții simple. Operatorii nu fac mare lucru și oricum nu au ce face – mesajele vin de la diverse numere. N-am încercat niciodată să sun la operator să-i reclam astfel de mesaje, nici măcar în perioada când primeam aproape zilnic de la Cora informări că a scăzut prețul la pulpe de pui și portocale, așa că nu bag mâna în foc pe ce-ar putea face aceștia.

Eu am aplicat soluția de mai jos, cu blocarea numerelor chiar din telefon. Cam toate telefoanele au opțiuni similare:

    55 comentarii

  1. Salut Radu!

    De curiozitate, stii cumva care din aceste magazine oficiale, au si service Ray-Ban ?
    Am un model folded si mi s-a rupt o rama :(

      (Citează)

  2. Iti dai seama ca schimba cartelele de pe care se trimit sms-urile astea ca pe ciorapi, nu?

      (Citează)

  3. incearca si truecaller, are o optiune de blocat sms de la numere raportate. m-a scapat de cateva, nu de toate. + blocat direct telefoane de la brokeri, asigurari samd.

      (Citează)

    • Truecaller blochează numerele spam, într-adevăr. Dar în același timp urcă pe serverele lor toate numerele pe care le ai în agendă și permite oricui are aplicația să găsească persoana din spatele unui număr de telefon în baza lor de date. Nu știu dacă distribuie acea bază de date cu cei care trimit SMS-uri spam, dar cu siguranță numerele tale din agendă ajung pe serverele lor.

        (Citează)

  4. La sfarsitul articolului zambeam usor pentru ca si eu am primit exact acelasi mesaj si am procedat exact la fel, am blocat numarul. Nu sunt totusi convins de eficienta, probabil numerele de pe care se trimit mesaje de genul asta se tot schimba …

      (Citează)

  5. Altq posibilitate: daca numarul este dat ca nr de contact la Registrul Comertului ajunge, legal sau nu, in multiple baze de date. Eu am numarul meu inscris in mod gresit/intentionat pe un SRL cu care n-am nicio treaba, și primesc in medie 1 tel/sms pe sapltamana cu diverse oferte b2b. La un moment dat m-am enervat si am inceput sa ii intreb, asa am aflat de RC. Apoi la o simpla cautare pe google a SRLului am dat si de nr meu de tel., deci se pare ca e prea tarziu sa mai pot face ceva, it’s out there…

      (Citează)

  6. Eu tocmai am sunat la numărul de contact de pe site ca să fac puțin scandal din același motiv. Oamenii ăștia sunt complet imbecili…

      (Citează)

  7. La Cora am rezolvat prin contactarea celor care le administreaza pagina de Facebook si de atunci nu am mai primit Spam SMS. Pe astia cu Rayban i-am injurat pe chat-ul din pagina de landing si aia e… nu ai ce sa faci deocamdata, pana nu se vor da cartele cu buletinul. Sensiblu nu se lasa nici ei mai prejos, MegaMall de asemenea.

      (Citează)

    • Cei de la Sensiblu au totuși program de fidelitate cu acele carduri, la care au cerut și nr. de telefon. Nu e chiar același lucru ca spam-urile astea care vin de cine știe unde, sau telemarketerii care te sună la telefon.

        (Citează)

  8. Eu primesc de la Sobraine fără număr de telefon pe un telefon pe care nu îl au mai mult de 20 de oameni. Pentru asa ceva ce soluție e în afara reclamației la autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal?

      (Citează)

    • Asta cu “numărul de telefon îl au doar 20 de oameni” sau “eu nu l-am făcut niciodată public” nu ține.

      Unul dintre cei 20 poate că l-a făcut public. Erau aplicații care îți trăgeau toate contactele din telefon pentru a face registre de contacte, așa că oricând putea scăpa public.

        (Citează)

    • Avem telefonie mobilă în România din 1996 – 1997, deci de aproape 20 de ani. Din iunie 2002 s-a schimbat numerotația din numerele de mobil cu 9 avem cele cu 7x, deci de aproape 15 ani. Operatorii s-au lăudat cu creșteri exponențiale ale utilizatorilor. Au avut campanii pentru studenți, împărțeau prepay-uri pe litoral etc. Numerele au fost reciclate și recirculate. Tu știi că deții numărul respectiv. Pentru ei e doar o intrare într-o bază de date pe care poate o au de 10-15 ani, pe vremea când numărul exista, dar nu era al tău.

        (Citează)

  9. Radu, operatorii din România nu se pot prinde doar dacă face cineva reclamație. În speță tu ai scris articol dar nu ai reclamat nimic deci nici rezolvat.

    De interesat îi interesează. Oricum, nici un operator din România nu oferă numere lungi pentru trimiterea sau primirea de mesaje.

    Cel mai apropiat serviciu de așa ceva și unicul, este oferit de Orange și se cheamă grup mesaje scrise. Dar tarifare acolo se face la tarif standard fără, adică de 5ct/sms deci e puțin probabil ca cineva să îl folosească pentru așa ceva.

    Deci cel mai probabil e un prepaid cu sms nelimitat un retea legat la un calculator de pe care se trimite până când moare.

    E greu ca operatorul să se prindă rapid și eficient. Probabil ca la un moment dat îl oprește departamentul de fraudă.

    Deci pe scurt, nu au interese financiare și și-ar dori să le oprească. Soluția e cartela prepaid înregistrată pe nume. Atunci să vezi ce liniște ar fi dar noi suntem un popor ce luptă pentru libertate.

      (Citează)

  10. Nu imi făceam iluzii ca nu se poate întâmpla asta, doar ca am avut grijante sa nu îl împart personal peste tot. Pe tableta cumpărată cu abonament Vodafone primesc mesaje sa îmi repar Dacia pe care nu am avut-o niciodată. Evident un număr pe care nici eu nu îl știu/folosesc

    nwradu:
    Asta cu “numărul de telefon îl au doar 20 de oameni” sau “eu nu l-am făcut niciodată public” nu ține.

    Unul dintre cei 20 poate că l-a făcut public. Erau aplicații care îți trăgeau toate contactele din telefon pentru a face registre de contacte, așa că oricând putea scăpa public.

      (Citează)

  11. Oarecum tangential cu articolul, era un site, unde bagai nr de telefon si aflai al cui e. A fost o aplicatie foarte raspandita la un moment dat care avea acces la agenda din telefon si chiar functiona. Am intrat pe site, am bagat numarul meu si mi-am vazut prenumele (probabil asa ma trecuse in agenda unul din prieteni care a folosit programul). Treaba e ca nu mai stiu cum se numea site-ul. Daca stie cineva si il posteaza aici, multumesc.
    Ultima oara cand l-am folosit nu puteai sa cauti prea multe numere zilnic, dar era ok pentru 1 – 2 numere.

      (Citează)

  12. am 2 situatii care se leaga oarecum de ideea articolului:

    1. am sunat la o firma sa cer un pret la niste cauciucuri, ala n-a raspuns dar mi-a dat sms ca a primit stoc nou, iar acum la fiecare 3-4 saptamani primesc un sms nou oarecum similar de la tot felul de numere, suna ocupat daca incerci sa le apelezi sau nu raspunde nimeni… cred ca le cumpara prepay si apoi le arunca. of cours am uitat numarul initial pe care-l avea in anunt sa-i zic ca nu mai vreau asa ca acum mai sterg cate un mesaj din cand in cand. e finut tipul, trimite doar pe la 10-11 ziua

    2. eram prin oras si am primit un telefon de la ceva firma cu produse/servicii/analize medicale ceva naturist … care a cerut cu persoana trecuta pe contractul de la rds. numarul meu a fost de abonament la vodafone pe numele meu, l-am trecut pe cartela si apoi l-am bagat intr-un abonament rds unde nu mai apare numele meu. singura sursa unde cele 2 sunt legate nr meu – numele de pe contract este exclusiv la rds asa ca sunt 90% sigur ca acea firma a cumparat cumva de la rds ( sau de la un angajat dornic de bani rapizi ) o lista cu persoane care se incadreaza in targetul lor: persoane peste 60 de ani, sex feminin, din orasul x.

    am avut o discutie destul de lunga cu persoana respectiva si am incercat sa aflu ce firma este facand pe prostul initial, si apoi insistand sa primesc sursa de unde au numarul meu. nu stia operatoarea nimic, nu a vrut sa-mi faca legatura cu un sef, iar cand am cerut un numar de autorizare pentru prelucrare date cu caracter personal m-a pus pe o liniste de asteptare, a revenit dupa 2 minute si a zis ca nu gaseste dar sigur au .. si apoi cand a auzit ideea de reclamatie mi-a inchis telefonul :D numar standard de centrala la care daca suni iti da ton de nealocat. am fost insa prea lenes sa fac reclamatie chiar daca cautand numarul pe net am gasit numele firmei si alte opinii cu cine sunt si ce fac aia. ( niste tepari care prezinta persoanelor trecute de 50-60 de ani tratamente care ii scapa de tot felul de boli super naturale la preturi mari … o distractie foarte similara cu MLM-urile )

      (Citează)

  13. Eu am facut reclamatie printr-o scrisoare catre Vodafone referitor la sms-urile de tip spam. Am documentat-o si am cerut politicos sa se filtreze cumva genul acesta de spam ca sa nu mai fiu deranjat.
    Am primit raspuns de inregistrare si asigurarea ca se va tine cont. Asta s-a intamplat prin toamna anului trecut. Desi ulterior nu am mai primit vreun semn de la compania de telefonie cert este ca de atunci nu am mai primit niciun mesaj nedorit.
    Ce-i drept primeam rar, majoritatea fiind legate de locul in care ma aflam (supermarket, mall etc.). Deocamdata au incetat si sper sa nu fie doar o conincidenta.

      (Citează)

    • Aha, deci ceva pot face, dar probabil că nici nu primeai multe. Altfel, cum ar putea ști dacă e un SMS pe bune sau nu?

        (Citează)

    • Nu, nu primeam multe. Si majoritatea nu erau cu numar de telefon, ci direct cu numele: “Cora”, “Decathlon” etc. (asa cum primesc de la “Vodafone”) etc. M-am gandit ca au legatura directa cu operatorul pentru a putea trimite astfel.

        (Citează)

  14. Eu acelasi gen de mesaj l-am primit in 19-Apr., duce catre exact acelasi site.
    http://imgur.com/a/Msqsl

    As zice ca ipoteza ta ca nu ar prea functiona marketingul via sms pica, pentru ca sigur au trimis si in alte zile decat 24.Apr. Tocmai de aceea poate acel trafic constant, pentru ca au trimis sms-uri si in alte zile.
    Apoi iarasi solutia ta sa blochezi acel numar pica, pentru ca trimit de pe alte numere.

    Deci intrebarea din titlu ramane: cum se le blocati?
    Si daca mi se permite o parere:titlul articolului este prea click-bait si pus pentru google search, pentru ca ma asteptam: instalezi aplicatia X, faci reclamatie la Y, suni la operatorul de telefonie Z etc. Adica sa vad o solutie inginereasca ceva, nu acel banal block.

      (Citează)

    • Nu există alte soluții, degeaba te așteptai la ele.

      Nici o aplicație nu poate ști dacă primești un SMS spam sau unul intenționat. Nici operatorii nu știu asta. Dacă ar fi existat astfel de aplicații așa bune la filtrare, nu mai aveai folderul de spam din email plin de mesaje.

      Spun că metoda nu convertește pentru că rata de conversie cred că e foarte mică. 400 de oameni dau click de pe telefon și ajung pe site. Câți vor ochelari de soare în acel moment? Câți vor Ray-Ban și câți vor fake? Câți dau comanda de pe telefon?

      Cred că scoți un ROI mai bun cu reclamă targetată celor ce caută ochelari.

        (Citează)

  15. Eu am avut abonament la GIMMY si le-am dat numarul de telefon. De atunci, de fiecare data cand candideaza rahatul de Liviu Alexa la ceva functie publica, primesc spam pe SMS si apeluri telefonice in care mi se pune o inregistrare despre de ce e bine sa-l votez pe Liviu Alexa. Le-am trimis si mail sa-mi stearga datele personale, dar ii doare in fund.

      (Citează)

  16. Sunt 2 chestii aici.

    Sms localizate – le trimite Vdf in baza unor indicatori (locatie, varsta etc). Sunt destul de scumpe si folosite doar de companii mari. Realitatea e ca nu prea convertesc aceste smsuri si deranjeaza destul de mult.

    Sms pe baze de date – atunci cand lucrezi cu baze de date pentru o companie sunt sanse destul de mari ca sa fie folosite si de terti (angajati neloiali, vendori etc). Nu prea ai ce sa le faci. O solutie ar fi sa-ti cumperi o cartela noua pentru fiecare baza de date si sa o folosesti din cand in cand (sa nici nu expire) si sa vezi – a primit sau nu smsuri promotionale. Macar poti sti daca baza a fost compromisa pe sms sau nu.

    Acum e si dezbaterea daca sunt eficiente sau nu (mass market) pentru un business.

      (Citează)

    • O soluție bună ar fi un număr de telefon virtual pe care să-l folosești pentru astfel de lucruri, iar pe cel real îl ții doar în cerc restrâns.

        (Citează)

    • in cazul asta pt. numar temporar am citit ca e fain sistemul de genul asta: https://hushed.com/pricing/

      nu stiu exact cum (sau daca ) functioneaza si in Romania…. apare la ei pe pagina tara noastra prin grupul de tari dar nu am nicio experienta

        (Citează)

  17. Spam-ul asta nu ma deranjeaza neaparat. E ca si ala de pe mail, fake-uri la tot pasul.

    Insa ce m-a uimit a fost urmatoarea chestie:
    1. Fac dosar pentru cel mic de handicap temporar (nimic grav, anxietate de separare).
    2. Ajunge numarul meu pe listele celor care distribuie alimentele gratuite ale vietii de la EU pentru persoane defavorizate. (nu, nu le-am ridicat)
    3. Incepe spam-ul din partea primarului Toader Mugur Mihai ,sector 2 de craciun paste plus mesaje de pe acelasi numar cu teme religioase (icoane facatoare de minuni, pelerinaje si alte rahaturi ).

      (Citează)

    • Pe mine mă deranjează. Spam-ul de pe email e în folderul său, nu mă bate la cap, dar SMS-uri primesc puține, așa că atunci când aud mesajul mă uit imediat despre ce e vorba.

        (Citează)

    • Romtelecom oferea odata numere virtuale. Mai e cineva azi care face asta?

        (Citează)

    • Serios? Cine iti mai trimite SMS-uri? Banca, operatorul si cam atat. Mesajele de la prieteni vin pe whatsapp.

        (Citează)

    • Uite, sa iti intep bula, eu folosesc jumi-juma sms-uri si whatsapp/skype. Iar sms-urile le primesc de la oamenii cei mai apropiati.

        (Citează)

    • Stai ca pe Radu il intrebam. Sunt convins ca sunt inca destui care folosesc SMS, dar am dubii la Radu.

      Eu ma uit in lista mea si am asa (grupate pe serii, daca sunt din acelasi loc)

      emag, un restaurant din Constanta (FFS), ING (notificari tranzactii), astia cu Ray Ban, Bricodepot, vodafone, Whatsapp (codul de confirmare), alt sms de vodafone, sms de la cineva care nu a putut sa imi raspunda si mi-a dat reject cu “can’t talk, text me”, o urare de paste, inca una, alt numar de la vodafone, curier, o prietena care are inca telefon cu taste, taxa de bariera de la Cernavoda etc

        (Citează)

    • Reclamație la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

        (Citează)

  18. spam-ul pe telefon este extrem de deranjant, eu daca as primi cate unul pe zi mi-as schimba numarul.
    de asta cred ca rata de conversie e mica, pt ca lumea e enervata de spamul pe telefon.
    si tot aici, din fericire, este si salvarea noastra, pt ca daca spammer-i ar observa ca rata de conversie creste, ar trimite mai mult spam, si s-ar putea ajunge la situatia sa faca telefoanele inutilizabile

    mie mi se pare un pericol major asta cu spamul pe device-urile pe care le avem cu noi 100% din timp, recent a fost un scandal cu google home care transmitea si o reclama la nu stiu ce film – m-as enerva foarte tare sa aduc in casa un device care sa-mi serveaza publicitate

    vedeti si Ep 2 din S1 din Black Mirror

      (Citează)

  19. eu primesc de laDouglas si nu apare nici un nr de telefon deci nu le poti bloca !

      (Citează)

    • da, acum am observat si eu ca la unele mesaje spam nu se poate bloca numarul, ca nu au numar si deci nu apare meniul ala cu “block number”, de ex. eu aveam de la Quickmobile.

      cu astea ce facem?

        (Citează)

    • Dupa cum spunea Bogdan mai sus sunt sms-uri pe care le trimite operatorul in baza unor indicatori. Si dupa cum spuneam eu si mai sus (sper ca) am rezolvat-o trimitandu-le o scrisoare directa si oficiala.

        (Citează)

  20. nashu_mare:
    Serios? Cine iti mai trimite SMS-uri? Banca, operatorul si cam atat. Mesajele de la prieteni vin pe whatsapp.

    curierii, magazine care imi anunta stadiul comenzilor si prefera sms, ca ies chestii nasoale daca mi-a crapat smartul, trebuie sa primesc 1 tona de materiale si habar nu am ca vin, 2 way autentificators… sunt destule care necesita sms-uri simple.

      (Citează)

  21. o mica problema ar mai fi cu smsurile astea: in legislatia din romania mesajele nesolicitate sanctionabile sunt exclusiv prin email.
    nu am verificat daca intre timp s-a modificat ceva, dar smsurile nesolicitate, oricat de enervante, nu sunt ilegale.

    ps. nu, nu trimit nici smsuri nesolicitate, nici mailuri spam si in general nici un fel de comunicare de masa

      (Citează)

  22. De fiecare dată când semnați o hârtie cu actualizarea datelor sau daca va înscrieți la vreun concurs sau vreun serviciu de fidelizare (cardurile acelea pentru farmacii, etc.) nu bifați căsuța cu “sunt de acord cu folosirea datelor personale in scopuri de marketing.” Multă lume nu se uită/nu citește cu atenție.

    Și mai sunt și o tona de siteuri diferite care te ajută să îți găsești rudele sau prietenii cu care ai pierdut legătura, dar acolo apar în special numere de fix.

      (Citează)

    • sau o lta varianta ar fi sa nu dati numarul de telefon real, gen.
      (asa cum fac eu)
      la concursuri eu nu particip, dar daca totusi nu va puteti abtine, va garantez ca veti primi automobilul si daca lasati doar mailul.
      eu am o adresa de mail pe care am facut-o special ca sa o folosesc pentru chestii care ma expun la spam, cum sunt inregistrarile pe tot felul de site-uri.

        (Citează)

  23. nwradu:
    Dacă ar fi existat astfel de aplicații așa bune la filtrare, nu mai aveai folderul de spam din email plin de mesaje.

    Hai sa nu intram in alte filme, eu nici macar nu am folder SPAM. Exista solutii extrem de bune si eficiente pentru protectia e-mail, inclusiv daca ai cont de cloud Microsoft. Cine lucreaza intr-o firma serioasa si are un e-mail corporate, stie despre ce vorbesc.
    Iti dau un pont, scrie in google “Gartner, e-mail security gateway” sau Cisco ESA. Nu trece nici musca, decat daca vrei tu. Uite, eu ti-am dat solutia pentru antispam e-mail, cine ne ajuta cu cea pt sms?

      (Citează)

    • Apropo de spamul pe email. Eu inca ma mir ca nu primesc nici neam de spam pe gmail. Vorbesc de un cont pe care il folosesc ca mail personal si pentru inregistrare pe siteurile de care chiar am nevoie de peste zece ani. Din cand in cand primesc cate-un newsletter justificat dar dupa un unsuscribe e ok.

        (Citează)

    • Operatorii care trebuie să o instaleze. Problema este că filtrele anti-spam te lasă să te uiți prin emailuri și să vezi dacă n-au dat fals pozitiv. Eu mai găsesc pe acolo confirmări de comenzi online sau emailuri de la cititori.

      La SMS, dacă nu-ți mai ajunge deloc mesajul, e nasol.

        (Citează)

  24. Si mi-am adus aminte ca m-a iritat asa mult acel sms, incat incepusem sa fac sapaturi legate de magazinul ochelarilor vietii.
    Si am inceput prin a verifica la rotld-whois, sa vedem cine l-a inregistrat. Persoana fizica, 10-03-2017, inregistrat prin ROSPOT SRL.
    Dupa un search mai profund am gasit ca este firma unui hostingar de apartament din Timisoara, RoHost. I-am gasit si IP-ul “104.27.179.189”, sunt gazduiti la Cloudfare. Deci nu prea avem cu cine
    vorbi in America, iar aia de la RoHost ii stim de tepari si prosti.

    Am mai cautat prin site si ce sa vezi: au chiar sectiune “Cum recunosti originalitatea?”. Si care soc, este la randul ei copiata de pe site-ul 260.ro Si astia cu alte fake-uri. Dar culmea, site-ul inregistrat de aceeasi firma ROSPOT SRL din Timisoara.

    Am zis sa fac o fapta buna, sa anuntam la reprezentantul oficial cele 2 site-uri.
    Minune mare, exista si o pagina in romana: http://www.ray-ban.com/romania/report-fakes.
    Doar ca in dulcele stil italian nu functioneaza nici cea in romana, nici cea internationala: http://www.luxottica.com/en/help-center/report-fake

      (Citează)

    • Cei de la Luxottica sunt conștienți de fake-uri din astea și luptă și ei cum pot împotriva lor.

      Cred că cei care vor Ray-Ban și-și permit unii știu deja să se ducă într-un magazin serios.

        (Citează)

  25. Confirm pentru truecaller. Practic centralizează aceste nr de telefon de spam, pe care le poţi raporta foarte simplu din aplicaţie, şi nu mai ai treabă.

    Eu am fost mai agresiv şi le-am setat pe block direct cele care sunt 100% spam. Tot mi le arată ca notificare ca să ştiu ce se întâmplă, dar telefonul nu mai sună, respinge automat apelul.

    user:
    incearca si truecaller, are o optiune de blocat sms de la numere raportate. m-a scapat de cateva, nu de toate. + blocat direct telefoane de la brokeri, asigurari samd.

      (Citează)

  26. Eu nu primesc foarte multe mesaje spam (poate unul sau două pe lună), dar când le primesc, dacă am timp, intru pe Facebook-ul acelor branduri și le dau un review de o stea, zicând în descriere că fac spam prin SMS.

    Pe unii dintre ei îi doare foarte tare acel review, că le strică media. Și nici nu-l pot șterge. :D

      (Citează)

  27. Uneori sunt si campanii sms dezvoltate de Vodafone, de exemplu. Stiu ca am facut si eu cateva, acum cativa ani, cu ajutorul companiei de digital care se ocupa de compania noastra. Se poate targeta pe oras, categorii de varsta, etc.

      (Citează)

  28. SMS-urile cu sender de tip Cora sau Decathlon nu sunt spam aiurea, sunt campanii platite la operator, cel putin la Vodafone. Pe abonamentele business nu ar trebui sa ajunga, iar pe cele private depinde de ce ati bifat la incheierea contractului. Atentie si pe cartele prepay, multe oferte presupun acceptul pt asa ceva.

    Pentru abonamente se rezolva (si aici vorbesc strict de vdf) cu solicitare, preferabil scrisa la operator. In general insa e bine sa cititi mereu fonturile mici.

    Ref spam de pe numere anonime… eu dau block din telefon + truecaller.

      (Citează)

  29. Si culmea culmilor nesimtirii am primit de cateva ori sms ca pot sa cumpar baze de date cu zeci de mii de nr de telefoane’toate active si verificate’se jura mesajul pentru suma de 300 lei deci ce pretentii sa mai ai….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus