un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Impozitul pe gospodărie cu deducerea cheltuielilor casnice ar aduce un haos uriaș

14 Apr 2017  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Dacă cei de la conducere chiar vor să ne treacă la o nouă metodă de impozitare, calculând un impozit pe gospodărie în care, după cum spune ministrul muncii, vei putea deduce o mulțime de cheltuieli pentru care trebuie să ceri chitanță sau factură pentru a le dovedi, ne paște apocalipsa.

Este vorba de sistemul american sau, mai general vorbind, un sistem în care inclusiv persoanele fizice procedează ca firmele, având venituri și cheltuieli deductibile pe care le dovedesc prin acte, impozitul fiind aplicat diferenței între venituri și cheltuieli. O idee bună în esență, dar sunt ferm convins că în România ar ieși un haos de nedescris dacă s-ar încerca implementarea ei.

Să ne imaginăm niște scenarii. Un astfel de sistem ar avea nevoie de explicații detaliate despre ce poți deconta, în ce condiții, cu ce acte, cum calculezi venitul, cheltuielile și diferența lor șamd. Statul român a dovedit în repetate rânduri că nu-i capabil să pună la punct un simplu site, indiferent de domeniu, cu informații despre așa ceva. Vă dați seama ce haos s-ar crea?

Apoi, momentan marea parte a românilor nu-și plătesc individual taxele, ci o face angajatorul pentru ei. Cu taxe suplimentare, declarații, venituri estimate și declarate sau calculate după normă se luptă liber-profesioniștii sau cei ce obțin venituri din chirii și alte asemenea surse; nu-i deloc ușor, orice ai face tot ajungi pe la ghișee și cozi sau plătești un contabil care să facă acestea pentru tine, în fiecare an, pe baza unor legi care se schimbă cam tot în fiecare an.

Dacă toți românii trebuie să treacă la acest sistem complicat cu cheltuieli deductibile și declarații foarte stufoase, vă dați seama ce haos va ieși? Vă dați seama că milioane de români vor da buzna la ghișeele ANAF, deja supraaglomerate, pentru a pune milioane de întrebări, a depune declarații și a plăti aceste taxe? Vă dați seama câți vor întreba “pot să deduc noile calorifere sau nu? Dar faptul că mi-am luat un suc?”

Un astfel de sistem va pune probleme chiar și oamenilor obișnuiți, cu cunoștințe de bază despre matematică, economie sau fiscalizare, darămite celor care n-au lucrat niciodată cu astfel de concepte. Ar fi un haos de nedescris care ar bloca activitatea ANAF-ului și ar bloca încasările la buget.

Apoi, cum verifici că oamenii își deduc corect cheltuielile și nu le umflă pentru a fi impozitați cât mai puțin? Asta ar trebui să facă inspectorii ANAF prin audituri asupra persoanelor fizice. Poate că, prin filme, ați văzut că IRS-ul american (ANAF-ul lor) face acest lucru, spre groaza actorilor principali. Ca la o firmă, trebui să ții pe cine știe câți ani tot felul de chitanțe și facturi pentru a dovedi respectivele cheltuieli în caz de control, plus o contabilitate bine făcută.

IRS-ul are 80.000 de angajați, adică 1 la fiecare 4.000 de americani.

ANAF-ul are 17.000 de angajați, adică 1 la fiecare 1.147 de români. Cifra arată că SUA are un sistem mult mai bine pus la punct, din moment ce necesită mult mai puțini angajați. Probabil că mult mai multe lucruri se rezolvă online, de la informare la plată și depunere acte.

ANAF-ul abia face față în condițiile de acum. Au nevoie de personal suplimentar și de un sistem informatic nou doar pentru a continua să funcționeze în cadrul actual. Dacă ar fi nevoiți să preia declarații de la toți cetățenii și apoi să le verifice, să facă impuneri, să colecteze banii și să auditeze persoanele fizice, probabil că ar fi necesară creșterea de 3 sau 4 ori a numărului de angajați.

Se vorbește de consultanți fiscali angajați pentru asta, cam unul la fiecare 200 de locuitori, care să te ajute să întocmești declarații, să descifrezi bonuri și să aduni facturi de la magazine. Probabil nici cu un milion de consultanți angajați de ANAF nu s-ar putea rezolva ușor astfel de lucruri, dar măcar s-ar da șpagă bine de tot.

Și pentru ce? Nu știu, că nu are nici o justificare logică acest plan de impozitare. E doar o idee proastă de la oameni care habar n-au cum să conducă țara, dar au ajuns miniștri sau parlamentari. La fel și impozitul progresiv sau impozitul mediu.

Dacă statul sau autoritățile locale vor să colecteze mai mulți bani la buget, iată câteva idei rapide:

 • amenzi mai multe și mai mari. Civilizația din alte țări nu s-a construit pentru că oamenii de acolo sunt onorabili, ci cu amenzi mari. Polițiști care să dea amenzi pentru orice contravenție, sisteme informatice care să cupleze repede amenda de persoană și să îl forțeze să o plătească. Doi polițiști locali cu un PDA în mână și o imprimantă sub braț ar putea da sute de amenzi pe zi doar mergând prin cartiere și taxând contravențiile. Așa s-au construit toate orașele mari și frumoase ale vestului, cele pe care le admirăm ca turiști; n-au avut vreo rețetă secretă, nu-i ceva magic la mijloc.
 • scăderea evaziunii fiscale. ANAF se laudă cu reușite și, într-adevăr, primesc bon cam peste tot acum. Dar știți cumva, mai funcționează Dragonul Roșu lângă București? Că dacă da, lupta împotriva evaziunii este un eșec, acela fiind simbolul furtului. Prea multe companii declară pierderi, ca să nu plătească impozite, poate niște verificări n-ar strica.
 • colectarea eficientă a impozitelor prin simplificarea modului de declarare, calculare și plată a acestora. Rata de colectare a taxelor și impozitelor este de 25% în România, pe când media europeană este de 40%.
 • sporirea luptei anticorupție și recuperarea rapidă a prejudiciilor. Momentan, statul se luptă vreo 5 ani ca să bage un corupt la închisoare pentru 3 ani, apoi acela iese după 18 luni și se întoarce la tot ce și-a cumpărat din banii nemeritați. Dacă șeful CNAS ia șpagă 8,6 milioane de euro, cu câte milioane de euro bani public a umflat prețul contractului semnat?
 • eficientizarea aparatului birocratic. Exemplul de mai sus spune tot, un angajat la 4000 de oameni versus un angajat la 1147 oameni. Altfel, în 2022 salariile bugetarilor vor însemna jumătate din veniturile colectate. Primăria din Berlin are 207 angajați, din care doar 69 funcționari, pentru 3,5 milioane de oameni; primăria București are 860 de funcționari și face angajări, pentru 2 milioane de oameni. Nu mai zic că toate celelalte orașe mari din Europa și America au un singur primar, iar noi avem șapte în acest oraș; dacă băgăm și angajații primăriilor de sector în ecuație, ne ia cu leșin.

Asta e România. Un organism bătrân și ineficient, aproape pe moarte, dar ținut în viață cu injecții de adrenalină heirupistă și dat cu ruj pe la bot ca să arate bine în declarații. O să ne mintă vreo proastă pe la televizor că totul e bine și economia duduie chiar în timp ce se închide de tot lumina și ne mâncăm între noi de foame, ca-n Venezuela sau Coreea de Nord.

sursa foto: Shutterstock.

  24 comentarii

 1. Haha, articolul e moderat ca de obicei, dar la sfarsit nu te-ai mai putut abtine. Daca se face vreodatã sistemu asta eu jur sa nu pastrez niciun bon, nu vreau nicio deducere. Decat sa ma umilesc la ghișeul anaf, mai bine stau acasa linistit, ma plimb prin parc, etc.

    (Citează)

 2. Uneori ma faci sa zic “esti tampit”. ANAF-ul are destui angajati si prea multi, nu trebuie sa mai angajeze pe nimeni.

  Problemele sunt insa urmatoarele:
  – angajatii sunt in ultimul hal de multi si de incompetenti
  – sistemul informatic este din epoca locomotivei cu aburi
  – hardware-ul folosit este depasit de un telefon chinezesc de 100$

  Solutiile sunt simple:
  – oamenii au nevoie sa manance, deci cos zilnic de produse, cat costa x 365 de zile ai voie sa deduci din venitul impozabil
  – oamenii au nevoie sa mearga la doctor, lista de servicii si niste preturi standard, factura de la doctor si decontare de la CASMB pentru pretul standard
  – oamenii nu au nevoie sa mearga in vacanta, pot trai si fara, deci o suma fixa stabilita standard de scazut din venitul impozabil al persoanei
  – oamenii nu au nevoie sa mearga la scoala, liceu, facultate, pot trai si fara, deci o suma fixa stabilita standard de scazut din venitul impozabil al sustinatorului legal.

    (Citează)

  • “Are destui angajați, dar incompetenți” e un alt mod de a spune “nu are angajați suficienți”.

   Oamenii nu au nevoie de vacante?

     (Citează)

  • Nu, nu este alt mod de a spune ca nu are angajatii suficienti. Este un mod de a spune ca nu are angajatii corecti.

   Oamenii nu au nevoie de vacante, pana acum 50 de ani nu exista ideea de concediu si vacanta. 12.000 de ani de istorie documentata arata ca societatea poate exista, functiona si progresa fara vacante.

     (Citează)

  • Asa tampenii nu am mai auzit de mult. Hai sa fim toti sclavi. Hai sa nu mai folosim nici un pic de tehnologie, sa stam in pesteri si sa vanam cu bata, daca se putea face asta acum 12000 ani putem sa o facem si noi lejer

     (Citează)

 3. … si sa ajunga motiv de film american? :))

    (Citează)

  • Deci eu nu inteleg, sa ma duc sa ii dau la finalul anului toti banii la unu platit de stat ca sa se duca el la anaf sa plateasca in locul meu impozitul.
   Nu mai bine ne punea sa ne angajam fiecare contabili si le dadea din oficiul celor care nu isi permiteau unul.
   Ca asa, asta platit de stat nu ii va pasa daca imi va gresi vreun calcul ca nu pierde nimic, pe cand unul angajat de mine va fi interesat sa faca totul corect ca sa isi ia banii.

   Dupa cum inteleg cele 200 de gospodarii se vor ingramadi in decembrie cu plasele de facturi si cu plasele de bani la consilier sa isi faca contabilitatea. Si tot in decembrie faimosul consilier trebuie sa se duca sa stea la coada cu sacosele de bani la anaf alaturi de ceilalti 35000 sa plateasca impozitele.

   Apropo stie cineva ce se va intampla cu impozitele pe salarii platite acum la sursa? Vor mai exista?

   Pana la 1 decembrie 2018 guvernul nu va mai incasa nici un impozit si va incasa totul atunci? Cum va fi bugetul la anul cu tot cu maririle de salarii?

   Ne asteapta vremuri …. interesante. Sa vedem cati vom mai ramane in tara pana in decembrie 2018.

     (Citează)

 4. Este clasica dilema fara iesire: nu poti sa decizi daca astia sunt dementi sau foarte foarte prosti.

  In cazul de fata parca as paria pe dementa.

    (Citează)

  • Robo, nu iei in calcul a treia varianta: ticalosia. Stiu exact ca vor da cu tara de gard si asta -din varii motive- coincide cu interesul lor.

     (Citează)

  • discutia asta e foarte complicata si presupune ca exista un master plan, o coordonare, adica o inteligenta superioara malefica in spate.
   daca de ticalosie nu se indoieste nimeni, de inteligenta superioara insa avem motive serioase sa ne indoim.
   eu sunt convins ca lucrurile in administratia noastra sunt mult mai haotice decat credem noi.

   asa ca prefer sa aplic briciul lui occam, sau, parafrazandu-l pe vinnie jones in snatch: never underestimate the *explanatory power* of stupidity :))

     (Citează)

 5. Batranul asta ineficient – Romania, hai sa-l facem tanar si eficient. Totul e greu la inceput si pleaca de la oameni. Daca ar fi ordonati, disciplinati si civilizati ar usor de implementat sistemul asta, dar la noi nu se poate pentru ca romanul e indolent si comod si nu iese din zona de comfort, nu iese nici la vot. Multi traiesc din economia subterana, din bacsis si evaziune.
  Si multi din cei care traiesc din bacsis si evaziune isi mai spun si antreprenori.
  Trebuie doar ca statul sa faca sistemul simplu, clar, usor de inteles si in timp cred ca va avea succes.

    (Citează)

 6. daca voi credeti ca statul lasa impozitul platit la sursa din mana, va inselati. a doua zi ar da falimet.

    (Citează)

 7. Noi suntem obișnuiți să ne adaptăm din mers…

    (Citează)

 8. Evolutie vom avea atunci cand posturile publice se vor ocupa prin concurs, nu prin numiri de partid.

  Aparent Olguta vrea sa-i ia titlul de cel mai imbecil ministru lui Sova?

    (Citează)

 9. bai, nicaieri nu isi plateste angajatul taxele singur! ar fi o solutie imbecila.

  la finalul anului depui actele si, in functie de cat ai castigat/cheltuit/dedus ti se dau sau nu inapoi niste bani. Dar, taxele initiale ti se opresc de la inceput. D-aia, in afara, negocierea o faci la brut nu la net ca in Romania.

    (Citează)

  • adevarul e ca negocierea salariului brut in loc de a celui net ar fi o schimbare binevenita pentru romania.

   pentru ca atunci cand negociezi brut, intelegi ca statul iti ia vreo 25%-30% din ei si incepi sa fii mai interesat de ce anume se intampla cu banii aia, ceea ce in final se va vedea la vot.

   cel mai bine ar fi sa-i si platesti tu, in fiecare luna, sa te duci tu frumusel cu 1/3 din salariul primit si sa-l dai la fisc – sa vezi cum creste prezenta la vot la urmatoarele alegeri. Sigur, asa ceva e nerealistl de implementat, dar macar sa se negocieze brutul tot ar fi o idee excelenta.

   asa cum e acum, cand negociem salariul net, banii pe care-i platim ca impozit practic nu exista pentru noi, ca nu-i vedem niciodata, deci interesul pt ce se intampla cu ei e zero pt majoritatea romanilor.

     (Citează)

  • @ROBO : Care 25-30 % ca e peste 40% . Luam ca exemplu :
   Salariul brut 2000 lei
   Angajatul plăteşte la bugetele de stat 565 lei
   Salariul net (cunoscut si ca “salariu în mână”) 1435 lei
   Salariul complet (reprezintă costul total al angajatorului cu salariul) 2460 lei
   Angajatorul (patronul) plăteşte labugetele de stat 460 lei
   Statul colectează la bugetele de stat în total 1025 lei

   Total taxe colectate pe salariu : 41.7%

     (Citează)

  • Da eu ma refeream doar la salariat, in general netul e cam 70% din brut.

     (Citează)

  • adica sa pierdem toti cel putin o zi? Bah nene…voi nu ati primit niciodata un fluturas?

     (Citează)

  • Eu atrageam atentia asupra ascunderii de impozit la “platit de angajator”. Nu nene, tot impozitul trebuie sa fie la un loc (nu sa se modifice doar in scripte, nu suma). Crezi ca eu vreau sa pierd timp si mai ales nervi ?

     (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus