un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum funcționează Bixby, asistentul virtual de pe Galaxy S8

12 Apr 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Când am scris review-ul lui Galaxy S8+ am promis că voi reveni cu mai multe detalii despre noul asistent virtual produs de Samsung și numit Bixby. Așa cum v-am arătat cândva la Google Assistant, am făcut un clip video asemănător și pentru Bixby.

Puteți vedea în clip elementele principale ale Bixby: ecranul Home, care adună acolo “carduri” ce oferă informații despre agenda zilei, meteo, câteva știri, câteva sugestii de aplicații și alte informații. Aceste carduri se modifică în funcție de aplicațiile instalate în telefon și de momentul zilei (de exemplu, la orele serii îți va arăta un rezumat al numărului de pași făcuți peste zi sau ce baruri sunt în apropiere) și pot fi învârtite și eliminate după bunul plac.

Home este ceva ce-ar putea utiliza orice cumpărător al acestui telefon. E chiar util pentru cei ce dorm cu telefonul la capul patului și dimineața, la trezire, vor să arunce o scurtă privire peste ce-i nou și ce-au de făcut în noua zi.

Nu la fel de utile sunt celelalte aspecte: Bixby Vision recunoaște obiecte și caută unele similare prin Pinterest, iar dacă-l orientezi spre text îl poate traduce dintr-o limbă în alta, deși asta necesită o mulțime de clickuri și comenzi frustrante. În unele țări, va oferi și posibilitatea de a cumpăra obiectele fotografiate. Un aspect de-al său este util: arată informații despre vinuri, dacă scanezi eticheta, luându-le direct de pe serverele Vivino; o chestie mișto de făcut la masa restaurantului sau în magazin.

Bixby Voice este componenta care recunoaște comenzi vocale, ca și Google Assistant. Fiind produs de Samsung pentru un telefon Samsung, Bixby este integrat mai bine cu diverse programe instalate și puteți vedea în clipul oficial Samsung cum modifică luminozitatea ecranului, creează albume foto și îndeplinește alte comenzi vocale. Aici pare a fi ceva mai complex decât Google Assistant, dar abia după activarea serverelor vom putea ști cu siguranță acest lucru, pentru că momentan nu este activ și nu l-am putut testa cu vocea mea.

Din păcate, telefonul încă nu s-a lansat pe piață și deja înregistrează un prim fail: Samsung tocmai a anunțat că Bixby Voice nu va fi disponibil nici măcar la lansarea oficială (21 aprilie în SUA, 28 aprilie în Europa), ci cândva mai târziu, poate prin luna mai. Întârzierea este misterioasă, n-au dat motive pentru această amânare. Știrea a apărut astăzi, nu știam de ea ieri, când am filmat clipul.

Simt că acest sistem Bixby poate fi cel care decide succesul sau eșecul întregului telefonul. Este un sistem mare și Samsung mizează mult pe Bixby, dovadă că i-au și creat un buton fizic dedicat pe lateral (apăsare scurtă deschide Home, apăsare lungă activează partea de comenzi vocale, când o fi disponibilă). Investiția în dezvoltarea Bixby se regăsește în prețul telefonului, iar dacă asistentul nu se dovedește cu adevărat util clienților, aceștia vor simți că îl plătesc de pomană și s-ar putea îndrepta spre alte modele de telefoane.

Introduceți în ecuație și faptul că Google Assistant este oricum preinstalat pe Galaxy S8 și S8+, gata de lucru la o apăsare lungă pe buton sau un “ok google”, și veți înțelege mai bine cât de util ar trebui să fie Bixby pentru a-i justifica prezența și prețul mai mare al telefonului.

În România, lucrurile vor fi ceva mai simple. Ecranul Home este util, la fel și partea de Reminder. Vision pare ceva ce nu va fi foarte util, iar prin voce nu știu câți vor dialoga cu telefonul, în engleză, deși am auzit zvonuri neconfirmate că poate spre finalul anului vor introduce și limba română.

Am testat telefonul în programul Orange Smartphone Testers, unde se pot înscrie și clienții Orange, nu doar bloggerii. Citiți întreg review-ul pentru celelalte detalii.

 

    16 comentarii

  1. deci primesti un telefon cu un buton in plus pe laterala, buton care nu face nimic?

      (Citează)

    • Deschide acel ecran Home. Prin luna mai va deschide și partea de comenzi vocale.

      Unii caută pe net soluții ca să deschidă direct Google Assistant sau camera foto.

        (Citează)

    • Suntem in luna iulie si tot nimic doar in SUA ă aparut Bixby voice. In europa nu se stie urat am luat acest telefon si pentru Bixby dar așteptăm. Dezamagiee

        (Citează)

    • Serios, ai luat telefonul pentru Bixby în engleză? De ce și ce face acesta de nu face Google Assistent, de exemplu?

        (Citează)

  2. nwradu:
    Deschide acel ecran Home. Prin luna mai va deschide și partea de comenzi vocale.

    Unii caută pe net soluții ca să deschidă direct Google Assistant sau camera foto.

    Le-au gasit deja. Functioneaza cu Google Assistant.

      (Citează)

  3. Vad ca Samsung tot insista sa adauge bloatware care doar duplica functii deja existente in Android stock.
    E cineva care o sa foloseasca Bixby in loc de Google Assistant, mai ales ca nu merge cu voce si atunci cand o va face, o sa suporte foarte putine limbi? Really?

      (Citează)

    • Va suporta cam aceleași limbi, în scurt timp, și va avea o integrare și cu funcții mai avansate din telefon.

      În plus, cu buton dedicat pe telefon, mai mult ca sigur dai peste Bixby în cele din urmă. Deci cred că potențial există, mai ales la străini, dar să vedem cât de bine îi satisface Bixby.

        (Citează)

    • Argumentul de convenienta e pertinent, dar de partea cealalta S-voice e un feature pe telefoanele Samsung de ceva vreme si eu personal nu stiu pe nimeni sa-l foloseasca in locul comenzilor vocale stock in Android.

      Ramane de vazut, eu unul prefer o experienta cat mai streamlined si aproape de stock Android. Din pacate Pixel nu ma inspira deloc, asa ca speranta ramane tot la Samsung. Drept urmare ma ingrijorez un pic cand vad tot felul de extra features pe care nu le-a cerut nimeni si care garanteaza doar timp si mai mare de asteptat pt. updates la OS.

        (Citează)

  4. cristian Tudorache

    12/04/2017 la 12:58 PM

    hurray for lag la secunda 52. 2017. samunsg cu drag

      (Citează)

  5. Poate nu stiati dar de azi Samsung S 8 tocmai s-a…..scumpit!!! Cu 200 de lei fiecare varianta!!! Astia nu sunt sanatosi!

      (Citează)

  6. l orange a ramas tot 835E (~3770), mai ieftin decat a fost la emag inainte sa il scumpeasca

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus