un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

BYD și BAIC sunt printre cele mai bine vândute mașini electrice și hibride

20 Apr 2017  ·

AUTO  ·

20 comentarii

N-ați auzit niciodată de Build Your Dreams sau Beijing Auto? Este pentru că sunt mașini chinezești ce au prins foarte bine pe piața chineză, unde volumele sunt mari de tot.

Conform topului mondial pe 2016, BYD a vândut cele mai multe mașini electrice și hibride, depășind mărci consacrate în domeniu precum Tesla, Volkswagen, BMW sau Nissan. BAIC este pe locul 6.

Asta pe total, electrice și hibride. Dacă luăm în calcul doar pe cele electrice, Tesla conduce, urmată de Nissan, BYD, BAIC, Zotye și apoi, mai jos, BMW. Mulți necunoscuți în acest domeniu, nu?

Iată topul în funcție de vehicule:

Observați că Nissan Leaf pierde la mustață locul întâi, dar scrie undeva mai jos că au vândut alte 1.900 de unități sub alt nume, în China, ceea ce de fapt îi plasează peste Tesla în topul mondial. BMW i3 se ține foarte bine, depășind Renault Zoe, deși acesta este mai ieftin.

Am condus și vă invit să citiți despre: Nissan Leaf, Tesla model S, BMW i3, Renault Zoe, Ford Fusion Hybrid (adică Mondeo Hibrid).

Acum să vedem chinezăriile:

 • BYD Tang – hibridă, 202 CP combustie și 2x 150 CP electric din două motoare, așa că puterea totală este de aproximativ 500 CP. Are o autonomie în mod electric de 80 km.

BYD Tang 02 Auto China 2014-04-23.jpg
By Navigator84Own work, CC BY-SA 3.0, Link

 • BYD Qin – 300 CP, autonomie în mod electric de 70 km

BYD Qin (Auto Shanghai 2013).JPG
By El montyOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

 • BYD e6

BYD Electric Taxi.jpg
By Brücke-OsteuropaOwn work, CC0, Link

Chery QQ in Pakxe Laos.jpg
By Ilya PlekhanovOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

În general, producătorii tradiționali de mașini au mai multe șanse pe piața auto prin prisma experienței în domeniu, inclusiv în confort, siguranță șamd. Totuși, dacă mărcile chinezești capătă tractiune mare în China și apoi vor fi importante și în SUA-Europa cu prețuri mici, nu m-ar mira ca ele să dețină o pondere importantă din viitorul electric și hibrid al industriei auto.

  20 comentarii

 1. foarte bine…electric FTW! dar nu ar strica sa lucreze putin si la partea de design, nici una nu imi place cum arata, si asta conteaza ff mult pe piata din Europa si SUA.

    (Citează)

 2. Sper ca in viitorul nu foarte indepartat sa imi cumpar un tesla, e altceva.

    (Citează)

  • Traiesti in tara in ca faci 4 ore de la Bucuresti la Predeal, in care autoritatile sunt atat de corupte incat nu sunt in stare sa faca o autostrada functionala cap-coada, si vrei masina electrica, ce c***t sa faci cu ea? :)

     (Citează)

  • Da traiesc si simt ce simti si tu! Oricum nu se va schimba nimic, eu unul nu imi fac viata cu asteptari din partea statului, sunt imun. Cu masina electrica pot face ce fac si cu cea diesel pe care o conduc acum, ma duce din A in B. Personal Predeal si toata Valea Prahovei nu ma coafeaza de loc. Cand multimea pleaca spre munte, eu merg in Grecia sau daca am chef sa conduc mult merg in Austria. Nu ma simt bine pe langa multi romani, am alergie la turme, cred.

     (Citează)

 3. Cred ca e ceva in neregula cu topul ala: Lipseste Toyota si, daca e sa ma iau dupa ce ziceau in Februarie anul asta, au vandut peste 10 milioane de hibride:
  http://newsroom.toyota.co.jp/en/detail/14940871

    (Citează)

  • Clar, neincluderea Toyota-Lexus decredibilizeaza articolul. In 2016, numai Prius s-a vandut in peste 350.000 exemplare.

     (Citează)

 4. Corect este “cel mai bine vandute”, nu “cele mai bine vandute” si nici “cea mai bine vanduta”. Intotdeauna “cel”.

  Am zis sa-mi aduc si eu contributia la discutie :-)

    (Citează)

  • Aha, mulțumesc.

     (Citează)

  • Totuși, eu sunt de acord cu explicația de mai jos:

   “Reguli:

   1. dacă intră în componenţa unui adjectiv, flexionează (= are forme diferite pentru masculin / feminin, singular / plural): problema cea mai disputată, ideile cele mai bune; segmentul cel mai analizat, segmentele cele mai colorate  (unde „segment” fiind substantiv neutru, va cere masculin la singular, feminin la plural).

   2. dacă intră în componenţa unui adverb, formantul cel este invariabil: el a scris cel mai repede, ei au scris cel mai repede; ea a scris cel mai repede, ele au scris cel mai repede. ”

     (Citează)

  • Nu insist, ca nu-s specialist, doar amator de gramatica.
   Eu am luat informatia de aici.
   https://dexonline.ro/articol/Ghid_de_exprimare_corectă

   Oricum, imi pare ca in cazul nostru “bine” e adverb: bine vanduta vs prost vanduta, deci chiar si conform citatului tau ar fi invariabil. (#numazic).

     (Citează)

  • Depinde cum interpretezi, unii ar vedea bine vândută ca fiind un adjectiv compus.

     (Citează)

 5. Radu: unde sunt stirile despre tehnologie? :O :)))

    (Citează)

 6. Comparativ cu nivelul vanzarilor masinilor pe carburant cat la % reprezinta cele electrice?

    (Citează)

 7.   (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus