un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Telefonul meu a primit Google Assistant – iată un scurt test

21 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Ieri am avut surpriza să descopăr că am primit Google Assistant pe telefon, așa că l-am testat un pic și m-am și filmat făcând-o. Ce-a ieșit vedeți mai jos.

Ca o paranteză, sunt mare fan al comenzilor vocale. Probabil că nu aveți Google Assistant pe telefon, dar aveți Google Now. Vă sfătuiesc să activați comenzile vocale inițiate prin “ok google” și să le folosiți. Eu o fac de multe luni și sunt foarte utile în diverse situații, câtă vreme aveți telefonul și interfață setată pe limba engleză.

Mai pe scurt, poți comanda din voce ceea ce ar consuma mult mai multe apăsări de ecran. Eu apăs un buton ca să aprind ecranul, spun “ok google, how’s the weather in the weekend?” și telefonul îmi recită rezultatele. Pot să întreb și multe alte lucruri (iar Assistant se prinde de mult mai multe fraze și interogări), pot să cer să deschidă diverse aplicații sau să apeleze persoane (și recunoaștere singur numele din agendă, inclusiv ‘call Mama’), pot să întreb ce am în calendar pentru vinerea viitoare sau să cer din câteva cuvinte să-mi introducă acolo o nouă întâlnire, ceea ce altfel ar necesita mult mai multe apăsări și navigări prin meniuri și opțiuni.

Sigur că arată dubios să vorbești cu telefonul tău în engleză, dar rușinea e relativă, iar când nu te vede nimeni chiar nu-i vreo problemă. Am activat și Cortana în Windows 10, tot din aceleași motive.

Îmi place mult, v-am mai spus că această interacțiune vocală cu dispozitivele noastre cu siguranță va rămâne pe termen lung în viața noastră, mai ales că la străini se vând și difuzoare Google Home sau Amazon Echo cu Alexa. Comenzile vocale tot mai complexe, făcute posibile de puterea cloud-ului ajutată de conectivitatea ieftină la Internet, vor fi foarte utile și în mașină sau pentru a da ordine altor dispozitive din casă. Cu siguranță mi-ar plăcea să pot spune “open TV on channel 5” decât să caut telecomanda. Iar în viitor poate că voi putea să fac asta și în română, când marii dezvoltatori ne vor da și nouă un pic de atenție.

Assistant este mai complex, recunoaște mult mai multe comenzi și cuvinte cheie și legături între ele. De exemplu, în clip întreb când joacă Barcelona în Champions League și, după ce primesc răspunsul, întreb “dar Real Madrid?”, iar Assistant se prinde că mă refer tot la meciuri de Champions League. Știe să ia singur rezultate din căutări, Wikipedia, Tripadvisor și altele, cum se vede atunci când întreb care este cea mai apropiată cafenea de top și îmi arată direct adresa și harta către Origo. Știe să se integreze și cu alte dispozitive deștepte, dintre care la noi ar fi vorba de Philips Hue.

Nu știu de ce-am primit update-ul și cum, pur și simplu m-a surprins când am apăsat lung pe Home. Google va introduce treptat Assistant pe toate telefoanele cu Android 7, iar rollout-ul a început săptămâna trecută.

Interesant: eMAG vinde Google Home, difuzorul cu conectivitate wifi, Google Assistant și alte funcții, dar nu știu câte dintre ele sunt active în România.

    24 comentarii

  1. A venit de ceva timp, cel puțin pe S7 l-am primit / descoperit (din greșeală) acum vreo 2 săptămâni. Deocamdată nu-mi prea este de folos, dar probabil că pe viitor îi voi găsi întrebuințare.

      (Citează)

  2. Abia aștept să-l primesc și să-l dezactivez. De fapt, cred că S5-ul meu antic nu e in target, oricum.
    Mi-a plăcut Google Now, nu pentru comenzi vocale, ci pentru altele (de exemplu câteodată îmi arata unde am lăsat mașina). Dar mânca bateria, frățioare… pe pâine, nu alta. Așa că i-am dat în cap.
    Bănuiesc că fratele mai mare va face la fel.

    Și da, e ciudat când vorbești în engleză cu computerul, mai ales dacă îți răspunde copilul din camera ailaltă. “Tati, ai pățit ceva?” ?

      (Citează)

  3. Vad ca am primit și eu le Nexus 5x.

      (Citează)

  4. tare
    eu am primit aseara nougat pe S7 (nu edge), sa ma astept si la asistent?
    sau cum?

      (Citează)

  5. Google home nu merita inca: https://twitter.com/RonAmadeo/status/843852120562552832
    Cat despre assistant, un alt produs lansat de Google in beta care inlocuieste alt produs cu mai multe functii. De exemplu, inca nu stie sa identifice melodii, trebuie sa folosesti widgetul de search pentru asta. Si functii din Now on Tap, care a fost inlocuit de Assistant, nu mai sunt acum disponibile, precum selectarea textului de pe orice ecran / aplicatie, chiar si din imagini.

      (Citează)

  6. E de vreo 2 săptămâni pe telefoane. Cei care aveau Google play services beta l-au primit mai devreme.

      (Citează)

  7. CatalinTanase

    21/03/2017 la 6:12 PM

    Eu nu am remarcat o scădere a bateriei pentru că l-am setat sa răspundă la Ok Google doar daca am ecranul aprins. Daca il iau in mana să îi dau o comanda nu îmi e greu să il trezesc înainte

      (Citează)

    • Nici nu cred că merge cu ecranul stins. Poate funcționa în ecranul de blocare, dar trebuie să-l aprinzi tu întâi. Nici eu n-am văzut vreo mare scădere a bateriei.

        (Citează)

  8. da ma, ati primit toti, de parca vi s-a dat ceva gratis la usa, ati primit pomana

      (Citează)

  9. M-ai facut sa vorbesc 10 minute cu Cortana, dupa ce am citit articolul tau. Intradevar este mai simplu.

      (Citează)

  10. Acum am văzut și filmul.
    Îmi place că i-ai zis “Please” la un moment dat.

      (Citează)

  11. Daca tot ai scris despre subiect, eu am o mica problema.
    Nu am asistentul inca, dar am Google Now si daca am ecranul blocat, rostesc “Ok, Google”, pun intrebarea dorita, imi afiseaza raspunsul, dar in acelasi timp imi si deblocheaza telefonul…eroare de sistem?
    Am android 6…m-am uitat prin toate setarile dar nu am gasit nici o optiune in privinta asta.

      (Citează)

  12. nwradu:
    Nici nu cred că merge cu ecranul stins. Poate funcționa în ecranul de blocare, dar trebuie să-l aprinzi tu întâi. Nici eu n-am văzut vreo mare scădere a bateriei.

    Pe anumte telefoane merge si cu ecranul stins. De exemplu, pe Nexus 6P pot spune “Ok Google” si se aprinde singur, si asta doar la vocea mea. Din cate am inteles, e o functie a chipsetului, pentru a nu tine telefonul “awake”

      (Citează)

  13. Hai ca am primit si eu Google Assistant de vreo saptamana si sunt super dezamagit: merge 1-2 zile apoi dispare si se intoarce google now.
    Dau clear cache la aplicatie, apare din nou, train voice model, sta 1-2 zile si dispare.
    Sunt frustrat, ca mie chiar imi place si l-as folosi zilnic. De ex. cand sunt in alt oras si am nevoie de navigatie sau sa gasesc un anume obiectiv e foarte bun, recunoaste nume etc.
    Pacat ca nu merge.

      (Citează)

    • Nu știu ce să zic, îl am de atunci fără probleme. Vezi pe la setări, poate dispare dacă ai mai multe limbi setate în telefon și devine alta decât engleza cea principală.

        (Citează)

    • da stiu, am citit si eu, limba era doar US, dar am setat-o din nou, am dezinstalat si S-Voice, am facut update la aplicatie, am facut uninstall updates la aplicatie etc :))
      in fine.

        (Citează)

  14. In teorie e interesant, in practica e retatdat, mai ales pe modelul de utilizare al majoritatii pietei mondiale – care nu sunt de cultura engleza. Mi-e foarte greu sa.-l conving sa imi sune prietenii care au nume romanesti sau sa puna melodii de la artisti romani. Am incercat chiar sa le pronunt numele in engleza, si degeaba.
    O jucarie draguta, dar inutila.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus