un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În ciuda evenimentelor, Londra părea același oraș aglomerat și activ

31 Mar 2017  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Dacă sunteți curioși care era atmosfera în Londra după atentatul de săptămâna trecută și oficializarea Brexitului de alaltăieri, vă zic eu. Am stat acolo 4 ore în trafic (nu glumesc), așa că sunt expert.

Atmosfera mi s-a părut aceeași ca întotdeauna: o metropolă foarte aglomerată, unde la orele dimineții se revarsă mulțimi incredibil de mari de oameni spre zonele de muncă. Metroul este supraaglomerat, benzile de biciclete sunt pline, traficul este infernal, dar se respectă la literă toate regulile, se bea cafea proastă, turiștii sunt peste tot, femeile poartă fuste foarte scurte, numărul imigranților a depășit numărul britanicilor ce stau acolo de generații șamd.

Business as usual. În ce privește Brexitul, nu erau artificii, nu ieșeau oamenii cu steaguri în mână, imigranții nu erau linșați în stradă, nu-și aruncau femeile sutienele spre UE, dar nici nu plângea nimeni. Cred că nici ei nu știu exact ce va fi pentru că abia acum vor începe negocierile, de fapt, și anii următori vor arăta cât de oportun a fost gestul.

N-ai zice asta dacă ai citi presa britanică. Daily Mail titra pe prima pagină un mare Freedom! de parcă Mel Gibson ar lupta din nou împotriva invadatorilor continentali.

Bine, Daily Mail este un tabloid cu titluri și articole discutabile, chiar imorale. Pe 28 martie, cu o zi înainte, tot ei aveau un titlu de genul “lasă brexitul, cine câștigă legsit-ul?”, cu o fotografie cu femei arătându-și picioarele. Cea din dreapta este Theresa May, premierul Marii Britanii, în stânga Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției.

Alte ziare aveau titluri legate de scrisoare oficială trimisă Uniunii Europene, iar a doua zi fotografii de la înmânarea ei.

Scrisoarea, din ce înțeleg, nu a fost cea scurtă de mai jos, vizibilă sub titlul ziarului:

Ci una lungă, de câteva pagini, ce începe cu Dear President Tusk și se sfârșește prin Yours Sincerely, pentru că Best Regards este pentru amatori. A fost trimisă în original, pe hârtie. Se vede că nu-s români, de aici ar fi plecat un fax cu număr de înregistrare. O puteți citi în întregime aici.

Dacă mă întrebați pe mine despre Brexit (v-am spus că am stat patru ore acolo și sunt expert), cred că Marea Britanie își va reveni rapid după asta pentru că-i o țară cu o economie puternică. Oricum n-ar trebui să ne pese despre asta, ci despre impactul brexitului asupra României, care momentan este trasă în sus de UE și mi-ar plăcea să văd o Uniune și mai puternică.

Cât despre atentatul de la Westminster, nici o vorbă pe acolo. Cred că englezii sunt obișnuiți cu ele după atâția ani de IRA, nu-i mai șochează nimic. Am avut aceeași senzație și după atentatele din 2005, când într-o zi au murit 56 de oameni, iar a doua zi Londra și-a văzut de treabă. Acum n-am văzut polițiști în plus, n-am văzut trupe înarmate, nici măcar pe la Buckingham sau în alt loc aglomerat, turiștii erau în continuare în număr mare prin oraș, iar singurul semn că se întâmplase ceva erau sutele de buchete de flori depuse pe gazonul de lângă Big Ben.

    8 comentarii

  1. In legatura cu articolul tau, castiga tipa din stanga.

      (Citează)

  2. E normal sa fie ultraplina Londra, turistii sunt o mica parte, plus ca deocamdata sunt bilete deja cumparate…efectul se va simti cam peste 6 luni…si de ce ar fi londonezii antiimigranti? Ei au fost impotriva Brexit.

      (Citează)

  3. Ai ajuns in Londra si scrii doar atat despre asta?

      (Citează)

    • E a 5-a oară când ajung în Londra. Ce anume te-ar interesa să afli? Că și eu caut idei de articole pe tema asta.

      Am fost acolo într-un mic concediu chiar anul trecut, am vreo două idei de articole deja notate.

        (Citează)

  4. Cafea buna se poate bea la Joe and The Juice.

      (Citează)

    • Londra are multe cafenele de specialitate, dar bine ascunse. Ce-ți iese în drum, în hotel sau în aeroport, este sub orice critică.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus