un blog de Radu Dumitru

Canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru și youtube.com/NwraduBlog ••• Știri despre Ucraina

Scrieți-le parlamentarilor voștri cerându-le să aprobe OUG 14 și să respingă OUG 13

13 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

V-am mai sugerat în trecut să le scrieți deputaților sau senatorilor din circumscripția voastră, spunându-le ce anume doriți să facă pentru voi în Parlament. Poate că vă miră ideea, dar în străinătate este foarte aplicată. În fond, i-ați votat pe acei oameni să vă reprezinte, acum spuneți-le și cum să facă asta!

Comunicarea aceasta lipsește în România și ar trebui învigorată. Iar, din experiența anterioară, vă pot spune că mulți deputați sau senatori răspund acelor emailuri.

Acum scrieți-le ce vreți de la ei, adică să aprobe OUG 14 cu câteva modificări și să respingă OUG 13. Un pic de context pentru cum funcționează procesul în România:

 1. Guvernul emite Ordonanțe care intră imediat în vigoare.
 2. Parlamentul, apoi, le dezbate și generează o “lege de aprobare a ordonanței XXX” care le poate aproba, abroga sau modifica textul.
 3. În curând, în Parlament se vor dezbate Ordonanțele 13 (aia cu legalizarea hoției) și 14 (cea care abrogă 13). OUG 14 include în textul ei un anumit articol care-i neconstituțional, poate o greșeală la scrierea inițială, dar noroc că Parlamentul o poate inclusiv modifica înainte de a o aproba, pentru a evita o situație complicată.

Cele două ordonanțe au ajuns deja la Parlament, fiind înregistrate astfel:

 • L13/2017 – proiect de lege pentru aprobarea OUG 13, la Senat. La Camera Deputaților încă nu a ajuns.
 • L24/2017 – proiectul de lege pentru aprobarea OUG 14, la Senat. La Camera Deputaților încă nu a ajuns.

Ce să le cereți parlamentarilor? Vom folosi ce-a zis Liviu Avram că trebuie făcut și modificat, că are dreptate. Iată imaginea care a devenit virală pe Facebook:

Ce puteți face voi: aflați ce deputat vă reprezintă și ce senator vă reprezintă, în funcție de zona în care locuiți. La Deputați, un click pe nume vă arată adresa de email. La Senat, nu, că cei de acolo nu vor să fie contactați de norod, în sferele lor înalte, dar unii mai au adresa trecută sau îi puteți găsi apoi pe Facebook, pe Google sau scrieți pe adresele globale de email, să se strângă acolo mesajele șamd.

Iată ce să le scrieți. Dacă dați copy/paste, adaptați începutul și semnătura:

Stimate domnule/doamnă …,

Mă numesc XX YY și sunt domiciliat în circumscripția ZZ pe care o reprezentați în Parlamentul României.

În această calitate, vă scriu pentru a vă cere să votați pentru aprobarea Ordonanței de Urgentă a Guvernului nr. 14/2017 (cea care abrogă OUG 13) și să votați pentru respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017. Personal NU sunt de acord cu modificările introduse de OUG 13 și nici cu maniera în care aceasta a fost adoptată, mai ales după ce în campania electorală și în programul de guvernare astfel de planuri nu au fost niciodată menționate.

În particular pentru OUG 14/2017, vă rog să susțineți următoarele modificări ale textului Ordonanței, modificări ce sunt necesare pentru a elimina diverse riscuri de neconstituționalitate din textul acesteia, astfel:

Punctele 1. și 2. ale Articolului II se modifică și vor avea următorul cuprins:

1. Alineatul (5) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(5) În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) texa întâi, lit. e), f) – cu excepția prescripției, i) și j), în caz de încetare a procesului penal in caz de incetare a procesului penal ca urmare a retragerii plangerii prealabile, precum si in cazul prevazut de art. 486 alin. (2), instanta lasa nesolutionata actiunea civila.”

2. Alineatul (2) al articolului 215^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) In cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, dace se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile. Prevederile art. 212 alin. (1) și (3) se aplică în mod corespunzător.

Am speranța că veți acționa în interesului cetățenilor pe care îi reprezentați și între care mă număr. Menționez că nu sunt de acord cu introducerea unor măsuri similare celor din OUG 13 nici printr-un proiect de lege clasic, ci consider că astfel de măsuri sunt împotriva modernizării României.

Cu stimă,

XX YY

Practic, sunt modificările sugerate de Avram, în care am încredere că știe ce vorbește. Cu cât mai multe mesaje, cu atât mai bine.

Dacă le scrieți unor parlamentari PSD, să fiți atenți că s-ar putea să vă răspundă că sunteți niște jigodii manipulate de forțe oculte care n-au citit textul ordonanțelor (13 și 14) și că de fapt acestea sunt necesare țării, fiind cerute de Curtea Constituțională, CEDO și Veneția. Nu-i așa, dar nu mai contează.

Apropo, comunicarea aceasta între cetățeni și parlamentari trebuie să fie ceva uzual. Închipuiți-vă ce-ar ieși dacă, după ce vă angajați voi într-o firmă nouă, timp de 4 ani nu apare nimeni care să vă spună ce să faceți, ce dorește de la voi. Ce-ați face 4 ani? Nu că ați sta degeaba, eventual ați găsi cu colegii 2-3 chestiuni pe care voi credeți că ar trebui făcute, dar poate că nu sunt și utile sau necesare?

  13 comentarii

 1. actually…ar fi mai interesant de vazut ce s-ar intampla daca ar respinge OUG 14…probabil ar zbura tot legislativul cu un mare sut in buci

    (Citează)

 2. Chiar crezi ca e vreunul acolo care nu stie ce face? Sau ce are de facut?

  La o scurta privire pe Bucuresti la Senat. Cei 4 toxici.

  10 Şerban NICOLAE 05/04/1968 Circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti PSD
  11 Călin-Constantin-Anton POPESCU-TĂRICEANU 14/01/1952 Circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti ALDE
  2 Ecaterina ANDRONESCU 07/04/1948 Circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti PSD
  3 Traian BĂSESCU 04/11/1951 Circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti PMP

    (Citează)

  • Nici sa fi vrut nu s-ar fi nimerit asa frumos.Sunt convins ca oricare dintre ei va fi deschis unui dialog civilizat si democratic cu alegatorul.Vedea-i-as pe toti patru conversand la vorbitor.

     (Citează)

 3. Toti de acolo joaca aceiasi piesa ( de teatru ), nimic nu se termina, nimic nu se schimba…

    (Citează)

 4. Liviu:
  Ce site penal și plin de venin ai putut sa citezi!

  Unde se mai găsește Hot. Jud.?

    (Citează)

  • Decizia aia e pe baza hotărârii de asta vara a CCR, cand au considerat ca se cheama abuz în serviciu daca incalci o lege. Asta a încălcat o hotarare de guvern. Deci nu are leg cu oug13.

     (Citează)

 5. Stai ca nu ai vazut ce e mai important… ”Fostul deputat Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz in serviciu, cere instantei sesizarea CCR in cazul OUG 14” (http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-21608754-fostul-deputat-theodor-nicolescu-judecat-pentru-abuz-serviciu-cere-instantei-sesizarea-ccr-cazul-oug-14.htm).
  Misto, nu? Dragnea o sa ridice din umeri presupun, el e un ingeras de fapt…

    (Citează)

 6. Te duci pe sentat.ro, gasesti ce senator te reprezinta, dar nu este nicio modalitate de contact, nu este email sau numar de telefon.
  La parlamentari au emailuri, chiar daca nu la toti.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus