un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Nokia 3310: mult zgomot pentru nimic [hands-on]

28 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Prima impresie pe care am avut-o luând în mână remake-ul Nokia 3310 a fost cea de plastic ieftin, de calitate îndoielnică. Telefonul pare o jucărie pentru copii și nu mi s-a părut că are nimic în comun cu varianta inițială, atât de apreciată la vremea ei. Practic, Nokia (acum sub o firmă numită HMD Global) a călărit meme-urile și popularitatea vechiului model pentru a atrage atenția.

Serios, e un plastic lucios, care pare subțire și casant. Inscripționarea de pe taste abia se vede, iluminarea lor internă este foarte slabă, iar pad-ul direcțional pătrat trebuie apăsat cu atenție pentru a nu greși direcția dorită. Camera foto nu știu ce hardware are, dar mi s-a părut slabă de tot – durează aproape două secunde să-și regleze senzorul atunci când o deschizi.

Ecranul color îi dă telefonului un aer mai modern, dar te bucuri de el doar privind wallpaper-ul. Meniurile sunt aceleași pictograme criptice sau aceleași liste de setări cu un spațiu mult prea mare între ele. Jocul Snake este inclus, dar e foarte colorat; lăsând nostalgia la o parte, pe vremuri îl jucam pentru că era printre singurele disponibile, în timp ce acum avem posibilități mai multe.

Telefonul suportă doar apeluri 2G, iar singura conectivitate este cea prin GPRS. Are un browser bazat pe Opera Mini (“that’s a company that makes browsers”, mi-a explicat omul de la stand), ba chiar și un magazin de aplicații.

Bateria este singurul punct forte al lui 3310. Are o capacitate de 1200 mAh și oferă un stand-by de 30 de zile și 22 de ore de convorbiri. Totuși, Nokia produce și alte feature phones (sau dumb phones, cum li se mai spune), așa că n-am găsit prin ce-i special acest 3310 față de modelul 115, 230 sau altele; de fapt, unele au și carcasă metalică.

Un astfel de telefon are utilitatea sa. Poate ai un restaurant și vrei un telefon de pe care să preiei rezervări; poate vrei să înlocuiești un telefon fix cu el; poate îl iei pentru oameni ce nu-și doresc sau nu pot să se adapteze la un smartphone complicat. Nu văd de ce-ar trebui să fie însă un 3310 și nu oricare alt telefon de acest tip de la Nokia sau alți producători.

  20 comentarii

 1. “poate vrei să înlocuiești un telefon fix cu el” – pai da, de asta nu era nevoie să fie color etc. Dacă îi păstrează doar numele e cam degeaba.

    (Citează)

 2. Este un telefon simplu, simplu, simplu. Te-ai obisnuit probabil cu tot felul de gadget-uri si acum esti foarte pretentios. Nu ar trebui sa avem/ai niciun fel de pretentii de la acest telefon. Mi-l voi lua indifierent cat de “hulit” o sa fie. Pe mine ma incata ideea. And now let’s get back to the future :)

    (Citează)

 3. Nebunia cu Pokemon GO a fost un exemplu bun ca se poate profita de pe urma nostalgiei. Chiar daca e un profit de moment.
  La fel e cu Nintendo NES mini.

    (Citează)

 4. Poate vrei un telefon de pe care chiar poti sa vorbi, sa nu intrii in criza ca nu mai are baterie, ca ai uitat azi-noapte sa il pui la incarcat si ca trebuie sa mergi cu bateria externa, care intamplator mai este si goala.

    (Citează)

  • Nu știu ce să zic, am un telefon care mă ține doua zile, iar dacă-l pun 30 de minute în priză mă mai tine o zi.

   Nișa celor care doar vor sa vorbească pe telefon e mică de tot.

     (Citează)

 5. Banuiesc ca a fost facut doar pentru colectionari, fani ai vechiului model. Ca altfel nu-i vad rostul.

    (Citează)

 6. Pana acum am vazut numai comentarii saltarete despre noul 3310. Si vine Radu cu ceva obiectiv si o sinceritate cruda :). Chiar imi pare rau. Puteau sa se foloseasca mai bine de imaginea pe care o aveau in spate. Mai am zile in care iau dupa mine ultimul Lumia produs de Nokia (830) doar din cauza nostalgiei de care vorbiti.

    (Citează)

 7. “Noul Nokia 3310: mult zgomot pentru nimic” in timp ce scrie despre Nokia 3310.

    (Citează)

 8. in sfarsit sunt de acord cu tine la ceva :))

    (Citează)

 9. A fost facut cu un singur scop. Ca sa se vorbeasca despre faptul ca Nokia este din nou prezent la targuri de genul MWC cu telefoane, astfel incat in mintea majoritatii sa fie impresia ca s-au intors in hora. Nu toti stiu ca doar numele este folosit. Si tocmai le-a iesit pariul. Nokia este pe buzele tuturor zilele astea.

    (Citează)

 10. Tocmai si-au construit un “cap de pod” important unde sa debarce urmatoarele telefoane (din punct de vedere vizibilitate in piata)

    (Citează)

 11. Și traficanți de droguri au nevoie de culoare în viata lor nu?

  it’s a burner

    (Citează)

 12. Trebuia sa-i facă tastele mai mari si sa-i adauge o lanterna asa i l-as cumpăra lui taica-miu care are acum un telefon de seniori marca M-Life luat de evomag, telefonul lui are afișaj mare, radio, blocare/deblocare din buton.

    (Citează)

 13. Eu ma asteptam ca in 2017 sa aibe conectivitate multiband: nu doar 900/1800 ci si 1700, 2100, 800, 850 si poate altele. Sa poti sa il folosesti oriunde in lume…

    (Citează)

 14. Fara legatura cu articolul, mi-am luat sambata din targul de vechituri un ”vechiul 3310” cu 10 lei, trebuie sa-i schimb celula Li-ion, si un 5110 ”tipla”

  I-am renovat acumulatorul cu 2 celule Li-ion a cate 1200 mAh, are toate ”liniutele” din 20 februarie.

    (Citează)

 15. Doar numele e de el. Avand in vedere ca ei detin patentele, totul… vin cu petarda asta?!?! Daca tot vrei sa spargi gura targului… vino cu ceva nou in ceva vechi. Sincer imi doresc sa vad un revamping al Moto F3 – un telefon care a fost lansat inainte ca piata sa fie pregatita.
  Actualul 3310 nu ma atrage cu nimic…. e o jucarie pe langa original – rotund si da impresia de ieftineala. Originalul (care btw a fost primul meu mobil) inspira stil….

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus