un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile vârfuri de gamă Huawei sunt P10 și P10 Plus [hands-on]

27 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

De obicei un model plus indică o diagonală mai mare sau mici upgrade-uri hardware, dar în cazul telefoanelor prezentate ieri de Huawei mi se pare că există o diferență suficient de mare pentru a le considera două telefoane distincte. Pe scurt, P10 Plus este mult mai bun.

Înainte de a vorbi despre specificațiile hardware, vreau să spun că mi-a plăcut foarte mult ideea Huawei de a produce telefoane în culorile Pantone ale anului. Astfel, avem un model Greenery, numit astfel după verdele ales de Pantone drept culoarea anului, și un model Dazzling Blue, care înțeleg că-i un fel de a doua culoare a anului. Ambele arată foarte bine; personal aș alege albastrul, că-i culoarea mea preferată, dar modelul verde pare mult mai vesel, mai tineresc, mai jucăuș și cred că va avea mai mult succes.

Există și alte culori, anume clasicele argintiu, alb lăptos, negru, roz (nu foarte saturat) și auriu (din nou, nu foarte saturat, un fel de bej). Pe lângă culori, însă, Huawei a schimbat și modul de prelucrare a carcasei metalice de pe spate. Unele modele sunt prelucrate cu mii de puncte în relief ce se simt doar când le atingi cu mâna, materialul fiind asemănător cu al unei pile metalice. Este inedit, plăcut la atingere și ajută și la prinderea în mână. Modelul Dazzling Blue este astfel prelucrat; cel Greenery nu, având o carcasă clasică, doar că verde.

Finisajele sunt completate de sticla Gorilla Glass 5 pe întreaga față și de o ramă foarte îngustă pentru ecran.

P10 păstrează cele două camere foto de pe spate, produse în colaborare cu Leica, dar schimbă specificațiile tehnice: un senzor este monocrom, de 20 megapixeli, altul color, de 12 megapixeli. Prin combinarea imaginilor rezultă fotografii realiste și detaliate. Ambele telefoane includ stabilizare optică. Bonus: camerele foto nu ies în afara telefonului, ci sunt la nivel cu carcasa.

Diferența între P10 și P10 Plus apare însă de aici: primul folosește lentile Summarit cu F2.2, al doilea Summilux (care-i o gamă superioară) cu F1.8. Diferența face ca P10 să obțină fotografii mai detaliate și mai luminoase.

Camera frontală este aceeași pe ambele telefoane și include un obiectiv F1.9, ceea ce ar trebui să asigure selfie-uri luminoase chiar și în condiții slabe de iluminare. Huawei folosește pentru camera frontală o tehnologie Leica de prelucrare de imagine, detectând fața persoanei și blurând restul fotografiei pentru a obține un efect de adâncime de câmp. Detecția nu era chiar perfectă în varianta disponibilă pentru testare, mai dă mici rateuri pe la colțuri, dar mie efectul mi-a plăcut, mai ales în combinație cu obiectivul luminos și cu alte prelucrări software de îmbunătățire a imaginii. E un telefon bun pentru selfie-uri.

Diferențele tehnice nu se opresc la camere. P10 are diagonala de 5,1 inchi și rezoluție Full HD, iar bateria are 3200 mAh. P10 Plus are diagonala de 5,5 inchi și rezoluție mai mare, iar bateria are 3750 mAh. Ambele telefoane dispun de încărcare rapidă la 5 V cu 4,5 amperi.

Memoria este aceeași: 4 GB RAM și 64 GB stocare, cu posibilitate de extindere prin microSD. P10 Plus va avea și o ediție specială cu 6 GB RAM și 128 GB stocare internă. Chipsetul este un Kirin 960 realizat de Huawei.

Cititorul de amprente este integrat în butonul capacitiv de sub ecran. La P10 Plus, butoanele clasice din Android nu mai apar pe ecran, ci sunt emulate în întregime de acel buton/cititor de amprente, așa că trebuie să înveți că o apăsare scurtă înseamnă Back, una mai lungă Home șamd. Nu mi-a plăcut ideea asta și sper să poată fi dezactivată; tu te-ai putea obișnui rapid cu acest mod de lucru, dar dacă dai altcuiva telefonul pentru câteva minute, trebuie să-i explici și codul butonului.

Acestea ar fi specificațiile principale, dar mai sunt multe detalii pe lângă ele:

  • modem LTE de 600 Mbps
  • wifi 2×2 MIMO
  • antene performante ce păstrează semnalul și în condiții mai dure
  • defragmentarea periodică a memoriei de stocare pentru a preîntâmpina tendința Android-ului de a se mișca tot mai greu după un timp
  • interfață EMUI 5.1
  • grosime 6,98 mm pentru toată carcasa
  • integrarea aplicației Quik de la GoPro direct în telefon, aceasta propunând tot felul de albume și compilații video

Prețurile m-au speriat un pic: 649 euro pentru P10, 699 euro pentru P10 Plus. Huawei nu se plasa în acele game de preț înainte, dar cred că lansarea modelelor Nova i-au făcut să ducă seria P10 mult mai sus și asta se reflectă și în preț. România nu va fi în primul val de lansare, în luna martie, dar probabil că după aceea telefoanele vor apărea în magazine și la operatori.

CE MI-A PLĂCUT

CE NU MI-A PLĂCUT

  • Arată foarte bine, culori inedite.
  • Sistemul foto/video promite performanță înaltă.
  • Prețul anunțat este mare.
  • P10 Plus este mult mai performant decât P10.

O PRIMĂ IMPRESIE

Telefoanele atrag în primul rând prin aspectul lor foarte plăcut și noile culori. Hardware-ul pare foarte bun, dar sunt un pic deranjat de faptul că P10 Plus primește o cameră foto mult mai bună decât P10 normal. Rămâne de văzut și în cum vor primi clienții prețul ridicat.

    15 comentarii

  1. Culorile Pantone ale anului = inca un cretinism inventat pentru verificat cine are mintea slaba si influentabila de prostii gasite pe net.

      (Citează)

  2. Senzorul de amprenta pe spatele telefonului era o chestie foarte misto. Asa, au preluat ideea de la Samsung si Iphone. Si pretul, se pare.

      (Citează)

  3. Nu imi dau seama de ce zici ca P10 Plus este MULT mai performant decat P10 normal. Doar din cauza diferentei de apertura a camerei si a faptului ca are o varianta cu 6GB? Diferenta de rezolutie a ecranului mi se pare un avantaj pentru P10 (rezolutie mai mica -> autonomie mai mare), iar dimensiunea tine de gusturi.

      (Citează)

  4. Interesante specificatii.
    Raman la Nova al meu. :)

      (Citează)

  5. astia cred ca androitarzii arunca cu bani in orice rahat. cum stau vanzarile la Pixel?

      (Citează)

  6. Off, presimt o perioada din aia naspa in care ne vei lovi cu o serie de articole despre telefoane si alte gadget-uri.

    Rămâi la burgeri și politică, unde te pricepi!

      (Citează)

  7. Daca si Huawei a ajuns sa se pozitioneze in zona 650e/$ whatever ca si Pixel/iPhone/Samsung e tristete, se restrang dramatic optiunile pentru un telefon decent la un pret corect.

      (Citează)

  8. Radule, ai zis ca folosesti un S7 Edge… deci are procesor Exynos.
    Inainte ai avut telefoane cu SnapDragon.
    Cum e procesorul Kirin?

    Ar trebui sa ai o parere despre asta. Iar S7-ele este totusi un model highend.
    Vad ca si P10 tot acolo se vrea…

      (Citează)

  9. Huawei are obiceiul idiot de a băga prin interfață niște chestii nestandard legate de butoanele principale.

    Am butonat un Huawei care la ultimul update de soft, a căpatat un mic butonaș suplimentar (în stînga pe bara de butoane) care servește la ascunderea celorlalte butoane (dispare bara cu totul). Dacă le ascunzi de acolo, este FOARTE neintuitiv să faci să reapară bara de butoane. Practic stăteam cu un tel pe care nu puteam să-l folosesc, neștiind să fac să apară butoanele ! Chiar am crezut că s-a blocat, l-am repornit și tot așa făcea… pornea fără bară !

    Ce logică idioată au ăștia ? de ce să nu lase butoanele clasice ? de ce să facă intenționat telefonul greu de folosit ?

      (Citează)

  10. Trebuie să lucrezi puțin la Myspace angles. :D

      (Citează)

  11. Sau mai asteptam putin dupa lansare si pretul scade putin.Am p9 si sunt foarte multumit de el pana acum ~5 luni

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus