un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre o țară aproape dezbinată și păcălită să țină cu hoții

6 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Dacă vreți să înțelegeți mai bine de ce România se schimbă atât de greu, uitați-vă pe imaginile filmate la protestul pensionarilor de la Cotroceni, unde au scandat pentru susținerea guvernului Grindeanu.

Este o scenă dezolantă pentru haosul din țară, pentru lipsa de educație de fond și lipsa de interes pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă în România acum, punctual, o expresie clară a dezbinării din societatea noastră.

Oamenii scandează “vrem guvern democrat, nu tehnocrat” de parcă s-ar fi pus problema asta vreodată. Un alt domn spune că președintele instigă la violență și nu lasă aplicarea programului care a fost votat de majoritate. După cum vă arătam, acel program de guvernare este disponibil public și, dacă scrie ceva în el despre grațieri și dezincriminarea abuzului în serviciu sau împiedicarea justiției, eu îl mănânc.

Dar poți să explici asta? E o protestatară acolo cu o foaie pe care scrie “RESPECTANE VOTUL”. Femeia aia n-a învățat, până la 70 de ani sau cât o avea, să pună corect o simplă cratimă. Cum să-i explici ordonanțe, legi, situația legii mai favorabile din Codul Penal, Constituția, ce înseamnă viața într-un stat fără corupție șamd?

O altă protestatară spune:

“Aici se vede adevăratul miting spontan, nu cum e cel de la Guvern! Acolo toţi oameni sunt plătiţi. Cine îţi dă o banană azi gratuit? Cine îţi dă hotel gratuit, de i-au adus acolo?”

La Cotroceni au fost 1.500 de persoane. La Guvern 300.000.

Și totuși, nu lipsa de logică din afirmația că toți cei de acolo sunt plătiți este cea mai tristă, ci întrebarea “cine îți dă o banană azi gratuit?”, care exprimă atât de bine atât de multe lucruri, precum dezbinarea puternică din societate, faptul că omenia este un concept deja străin, dar și sărăcia cruntă, nu doar materială, cât mai ales spirituală a unui popor care, după ce a fost furat zeci de ani, a ajuns nu doar nepăsător la acest furt, ci a ajuns să iubească furtul, să-i apere pe hoți cu îndârjire.

Nu înțeleg cum niște oameni cărora comunismul și corupția de după acea perioadă le-au furat tinerețea și apoi bătrânețea nu vor ceva mai bun pentru copiii lor, pentru nepoții lor. Eu nu pot concepe cum, pentru 100 de lei în plus la pensie, oamenii îi apără pe hoți cu îndârjirea demonstrată, ignorând orice pornire de a cere o viață mai bună măcar pentru cei tineri.

Ce-i drept, eu am fost mereu o persoană logică, robotică – într-un anumit sens – în gândire, și greșeala mea este că presupun că și creierele celorlalți sunt “cablate” în același mod.

Și situația nu este nici așa de rea precum o zic eu. În fond, la Cotroceni au fost 1.500 de persoane, iar la Guvern 300.000, mai mulți decât populația celor mai mari orașe de după București. Dar, la vot, 3 milioane de oameni au pus ștampila pe PSD și cifra aceasta nu poate fi ignorată. Om trăi în bule virtuale, dar în practică împărțim cât se poate de real aceeași țară, așa că ori avansăm cu toții spre un nou nivel al înțelegerii privind neajunsurile societății noastre, ori rămânem în aceeași mocirlă, sperând că cei ce ne conduc ne mai aruncă din când în când câte o ciozvârtă, câte o banană…

Sunt oameni care, în 1989, au văzut la televizor că Ceaușescu fuge datorită unei revoluții și acele imagini i-au făcut și pe ei să iasă în stradă. Aceeași oameni, acum, cu 27 de ani mai bătrâni, văd la televizor imagini în care o altă generație cere să nu mai fie furată și totuși nu crede acele imagini, ci îi consideră pe toți manipulați de forțe oculte. Pensionarii cumpărați periodic cu măriri simbolice de pensie sunt convinși că manifestanții au fost cumpărați de alții, deși manifestanții nu sunt plătiți de la buget, iar prin contribuțiile lor asigură pensiile primilor. Ironia le scapă, desigur.

Nu știu exact ce-a stricat România în acești 27 de ani. Adică am niște idei, dar e lung subiectul. Societatea, însă, spiritul oamenilor, gândul că suntem cu toții români și cu toții trebuie să luptăm constant pentru a ne fi mai bine, a fost stricată în principal, în ultimii ani, de Antena 3 și România TV. Ăștia au reușit să dezbine oamenii, să dezbine familiile, mai multe decât orice altceva.

Între manifestanții de la Cotroceni s-a strecurat și unul care avea pe pancartă, scris în germană, “Domnule Klaus, ăștia nici nu înțeleg de ce au venit!”. Și nu s-a prins nimeni, bineînțeles.

    19 comentarii

  1. Protestatarii “pro-guvern” pot fi un exemplu scoala de sindrom Stockholm.

      (Citează)

  2. ” La Guvern 300.000.”
    http://www.activenews.ro/stiri-social/Minciuna-are-posturi-TV-multe-dar-scurte-In-Piata-Victoriei-nu-au-fost-nici-150.000-nici-200.000-de-oameni-ci-mult-mai-putini.-Legile-fizicii-nu-pot-fi-schimbate-nici-prin-OUG-nici-prin-ordin-de-la-Cotroceni-140671

    Omenii sub 30 de ani au fost la Palatul Victoria, Intre 45 – 60 ani la Controceni. Cu ce sunt mai speciali cei sub 30 de ani? Ca se informeaza de pe facebook?

      (Citează)

    • Ca cei din prima categorie platesc pensia celor din a doua

      P.S.
      Boss, numai voi si cu mircea badea dati “surse” trompete ca active news, stiri pe surse sau luju.

        (Citează)

    • Ai fi surprins cat de mult stau pe Facebook aia de 60 de ani…

        (Citează)

    • Daca suprafata este identificata corect si masurata corectea (nu am timp acum sa verific) intr-adevar si eu zic ca nu incap mai mult de 4 oameni pe metru patrat, deci inseamna pe la 100 de mii.

      Pe de alta parte, in piata au venit si au plecat tot timpul oameni, deci numarul celor care participa la aceste proteste este cu siguranta de cateva ori mai mare decat numarul celor prezenti la un moment dat.

        (Citează)

  3. Nimeni nu a “stricat” Romania in acesti 27 de ani.
    Romania a fost stricata de comunism in primul rand si apoi nici nu sunt convins ca era super ok inainte de el: nu mai stiu unde am citit ca intre razboaie clasa politica era aproape la fel de corupta ca acum, cu exceptia unor figuri luminoase.

    De asemenea, trebuie sa intelegem ca nici revolutia nu a fost facuta de toata tara sau macar de majoritatea ei. Revolutia, atat cata a fost, a fost facuta de o mana de oameni la Timisoara, la Brasov si apoi la Bucuresti.

    Pe pensionari trebuie sa ii intelegem, ei sunt o generatie sacrificata pentru ca s-au trezit la 40 de ani dupa revolutie intr-o lume noua pentru care nu aveau cum sa fie pregatiti: nici ca aptitudini, nici ca spirit, nici ca nimic.

    Neadecvarea asta la noul sistem impreuna cu jaful desantat care a urmat a dus la saracirea puternica a lor si asta e resimtit ca nedreptate – e perfect justificat sa fie asa.

    Incep si eu sa ma gandesc daca nu cumva in Romania discursul anti-coruptie nu e cumva doar pentru middle class (desi ca orientare politica nu am fost niciodata de stanga). Daca esti in survival mode si fara perspectiva de a iesi din el, cum sunt pensionarii, anti-coruptia nu inseamna nimic.

    Gandeste-te ca eu si tu o sa traim la batranete din banii pe care ii vom fi strans la tinerete, dar unul care avea 40+ la revolutie, dupa o viata de munca in comunism, dupa anii ’90 cu inflatie de mie la suta. nu a avut cum sa stranga bani pentru batranete si e pur si simplu la mana statului.

    Bottom line: Romania nu a fost stricata pentru ca nu a fost niciodata ok.

      (Citează)

  4. Metrorex ce spune despre numarul total de pasageri care au iesit pe la Victoriei in zilele de protest?

      (Citează)

  5. Eu nu pot concepe cum, pentru 100 de lei în plus la pensie, oamenii îi apără pe hoți cu îndârjirea demonstrată, ignorând orice pornire de a cere o viață mai bună măcar pentru cei tineri.

    Tu nu poti concepe pentru ca nici nu stai intr-o suta de lei, probabil, sau daca stai, presupun ca ai alte metode sa-i faci.
    E un usor disconnect aici si cu burta plina e simplu sa-i judeci pe aia cu burta goala.
    Oamenilor astora le-a ramas doar modul asta de a face o suta de lei, de a-i cersi fie de la PSD fie de la copiii lor. Dupa ce ai muncit, mai util sau mai futil, o viata, parca nu ai vrea sa fi milog la mana copilului tau, ca altii au a-ti da bani.

    Da, sunt amuzanti, da, sunt de vina ca au stat 27 de ani ca niste mameluci, ca si-au ratat sansa lor de a face ceva.
    Da, prosti si expirati, conform standardelor de azi, poate si ipocriti, dar conform normelor curente au, inca, aceleasi drepturi ca si tine, voteaza cu cine vor ( au nevoie) si sustin pe cine vor.

    E ok, si vocea lor trebuie auzita chiar daca e schizofrenica, sau dementa. Astea-s niste boli/ probleme, nu te poti preface ca nu exista sa le bagi sub pres, ca genereaza recul. Din toate partidele care s-au succedat la guvernare doar PSD le-a promis si le-a dat, ba pensii, ba alte facilitati. Restul le-au dat-o in buze.
    Ei pe altii mai buni nu au avut si ii si doare la gingii de unde iau aia banii de pensiile lor si ca-s corupti.

    A nu-i lua in calcul creaza o falie si mai mare. Atat spun.
    Fa ceva pentru ei sau obisnuieste-te cu ideea ca-ti vor sta acolo in coaste, iar daca sunt intr-un numar suficient de mare e un semn ca societatea are ceva gresit in ea si ca se indreapta catre un rateu.

      (Citează)

    • Este corect ce spui. Imi amintesc ca pe ai mei i-a prins revolutia cu bani stransi pentru Dacie, asteptau sa le vina randul sa o cumpere. 70 de mii de lei.
      Cu acesti bani au luat in ’92 sau ’93 un televizor color marca LG.
      Cand s-a pus problema sa-si cumpere apartamentul ceausist, erau super stresati ca trebuie sa ia credit de 150.000 de lei (2 masini). In vreo 5 ani insa au platit tot creditul cu ajutorul inflatiei. Si dupa aia s-a inchis intreprinderea la care lucra maica-mea si asa au ramas saraci pana azi, cand sunt pensionari.
      (Bine, ei nu mai voteaza PSD de vreo 10 ani, dar sunt atipici)

        (Citează)

    • pardon, televizorul era GoldStar, care apoi a devenit LG.

        (Citează)

  6. Va dau exemplu de la mine din familie: sambata am trecut pe la ei mei, pensionari de ani buni. Taica-miu nu-l scotea din “iohanis asta e hitler. asculta la mine, e hitler”.
    Am incercat sa-i explic ca totusi Hitler a ucis atatia oameni. Replica: asa a fost si hitler, intai ales si dupa aia a ajuns ce a ajuns.
    Inutil sa mai spun ca s-a pornit cu cele 6 case, cu faptul ca nu zambeste, ca s-a bagat in multime la primul mars, ca a incalcat constitutia, ca soros ne vrea tara.
    Am plecat de acasa si o perioada ii las sa se linisteasca si sa-si vada de suta de lei primita in plus.
    Nu am avut cum sa-i combat deloc.

      (Citează)

  7. Nu pot sa cred ca si aici dau peste oameno ca Marian M care dau exemplu mizeria de articol de pe site ul activenews, am mai spus si o mai spun, suprafata de acolo nu este nici pe departe masurata corect, totodata metoda jacobs, care iti da o eroare de cam 3%, arata faptul ca ai fost peste 250.000.

      (Citează)

  8. Ii foarte simplu boss: democratia merge numai la oameni aprox egali in prosperitate.

    Cand societatea e impartita in sarantoci + foarte bogati, saracii is ocupati sa-i pupe in cur pe bogati, indiferent ce fac aia.

    De aia ei nu pot sa inteleaga ce cautam noi in piata si presupun ca suntem acolo sa ne pupam in cur stapanul nostru, ca si ei. Cine poate fi acesta? Soros clar, ca e miliardar si isi permite.

    prima democratie moderna din olanda, a inceput cu burghezi egali ca avere si drepturi, care beau bere impreuna si mergeau la razboi impreuna. Cand au aparut nobilii si saracii, s-a dus pe pla si democratia din Tarile de Jos.

    Aviz Americii.

      (Citează)

  9. catalinx: Tu nu poti concepe pentru ca nici nu stai intr-o suta de lei, probabil, sau daca stai, presupun ca ai alte metode sa-i faci.
    E un usor disconnect aici si cu burta plina esimplu sa-i judeci pe aia cu burta goala.
    Oamenilor astora le-a ramas doar modul asta de a face o suta de lei, de a-i cersi fie de la PSD fie de la copiii lor.Dupa ce ai muncit, mai util sau mai futil, o viata, parca nu ai vrea sa fi milog la mana copilului tau, ca altii au a-ti da bani.

    Da, sunt amuzanti, da, sunt de vina ca au stat 27 de ani ca niste mameluci, ca si-au ratat sansa lor de a face ceva.
    Da, prosti si expirati, conform standardelor de azi, poate si ipocriti, dar conform normelor curente au, inca, aceleasi drepturi ca si tine, voteaza cu cine vor ( au nevoie) si sustin pe cine vor.

    E ok, si vocea lor trebuie auzita chiar daca e schizofrenica, sau dementa. Astea-s niste boli/ probleme, nu te poti preface ca nu exista sa le bagi sub pres, ca genereaza recul. Din toate partidelecare s-au succedat la guvernare doar PSD le-a promis si le-a dat, ba pensii, ba alte facilitati. Restul le-au dat-o in buze.
    Ei pe altii mai buni nu au avut si ii si doare la gingii de unde iau aia banii de pensiile lor si ca-s corupti.

    A nu-i lua in calcul creaza o falie si mai mare. Atat spun.
    Fa ceva pentru ei sau obisnuieste-te cu ideea ca-ti vor sta acolo in coaste, iar daca sunt intr-un numar suficient de mare e un semn ca societatea are ceva gresit in ea si ca se indreapta catre un rateu.

    Foarte adevarat.

    Sau sa ne mai gandim in cazul si mai rau cand acesti batrani cu 200-300 lei pensie sunt singuri pe lume,fara copii de la care sa poata cere la un moment dat. La 300 de lei daca primesc cativa lei in plus pentru ei inseamna enorm.

    Voi sa aveti 70-80 de ani si sa nu aveti pe nimeni altcineva, va mai intereseaza sa va ganditi la aia tineri de vin dupa? Sau la faptul ca mai castigati cativa lei care va ajuta sa va duceti viata, si asa chinuita, mai departe?

    Poate suna a egoism, dar sa fim seriosi, fiecare ne dorim binele nostru si al alor noatri in primul rand.

      (Citează)

  10. Sunt oameni care, în 1989, au văzut la televizor că Ceaușescu fuge datorită unei revoluții și acele imagini i-au făcut și pe ei să iasă în stradă. Aceeași oameni, acum, cu 27 de ani mai bătrâni

    Aici as indrazni sa te contrazic. Acestia nu sunt cei care au iesit in ’89 ca au vazut la televizor. Sau daca au iesit, nu au iesit cu dorinta de mai bine, ci pentru ca era lumea in strada si ceva cu Ceausescu. Ei sunt cei care munceau la intreprindere si datorita carora au ajuns la putere si s-au imbogatit cei destepti dupa revolutie. Ei au ramas servili, se inchinau la orice sefut a mai ramas. Astfel orice semi-analafabet sef de CAP era dumnezeul lor. Ei sunt cei care au vazut in Iliescu salvarea lor. Ei s-au bucurat ca i-a scapat Iliescu si minerii de teroristi. Nu intelegeau nici atunci ce sunt teroristii, cum nu inteleg nici acum ce este OUG, abuz in serviciu, rolul presedintelui, al guvernului, al parlamentului, faptul ca dupa investirea in orice functie PARTIDUL nu ar mai trebui sa conteze… Inteleg ca dupa atatia ani de indobitocire si lipsa de informatii si informare nu puteau deodata sa se schimbe 180°, dar de atunci au trecut 27 de ani. Avem atatea posturi tv, trebuie doar sa mai mute de pe unul pe altul si sa gandeasca. Doar ca lor trebuie sa le spuna altii ce sa gandeasca, cand sa gandeasca, cand sa vorbeasca.

      (Citează)

  11. Lucrurile sunt mult mai nuantate iar cel mai trist lucru este alternativa la acest partid numit PSD. PSD a castigat prin neprezentarea oamenilor la vot iar oamenii nu s-au dus sa voteze din lehamite fata de ceea ce aveau ca alternativa. Din pacate nu s-a schimbat nimic peste noapte, nu a aparut acel partid reprezentativ, cu oameni capabili, pusi pe treaba, incoruptibili si patrioti. E jalnic sa mergi la vot doar ca sa nu iasa PSD si nu fiindca ai fi gasit pe cineva care sa te convinga. Stiu, o sa spuneti ca USR… E o discutie intreaga despre cine au fost si cine au devenit..
    Ceea ce se poate vedea printre altele si in discutiile de pe bloguri ca acesta este faptul ca oamenii au tendinta sa se alipeasca unor bule din care numai ies si nu-i mai inteleg pe ceilalti.
    Vorbeati de prostia alegatorilor PSD? E cu adevarat deprimanta. Mi se pare la fel de deprimanta autosuficienta celorlalti, cei “informati”, extrema celor care se cred destepti dar nu fac decat sa confirme ca si ei pot fi la fel de penibili prin ceea ce spun, gandesc si fac.

      (Citează)

  12. O parte a solutiei este educarea acestor oameni.
    De multe ori oamenii astia sunt rudele noaste. Parintii nostri. Uneori fratii nostri :P
    Daca se spunem ca sunt idioti, chestia asta nu ne face pe noi mai destepti. Trebuie invatati continuu, zi de zi. Asa cum am invata un copil mic sa mearga. Sa se explicam continuu de ce unele lucruri nu funtioneaza cum trebuie. Trebuie sa luam in mod activ legatura cu “ceilalti” chiar si pe Facebook si in loc de meme sa aducem continuu argumelte logice si serioase la fiecare mizerie la fiecare intoxicare. E un efort de durata. Nici un copil nu invata sa mearga intr-o singura zi sau o singura saptamana. Daca fiecare dintre noi ajunge sa-si convinga una din rude sa nu mai voteze cu hotii (si fiecare din noi avem o astfel de ruda), peste 4 ani avem o sansa.
    “Si data viitoare sa iesiti dracului la vot!”

      (Citează)

  13. “nu pot concepe cum, pentru 100 de lei în plus la pensie, oamenii îi apără pe hoți”

    Pentru ca sunt egoisti si rai. Nu-i intereseaza ce se intampla la nivel macro, atat timp cat lor le e mai bine.
    Dar sunt egoisti si rai pe buna dreptate. Nu ai cum sa te descurci dintr-o pensie de 500-600 de lei. Pur si simplu nu ajung banii. Imagineaza-ti ca daca li se arde un bec s-au dus banii de care planuiau sa-si ia o pereche de sosete.
    La nivelul asta de disperare parca te intereseaza mai putin ca fura 200 000 de lei “de la stat” in conditiile in care pensia ta tot “de la stat” vine, dar vine cu 100 de lei mai mult, care poate insemna 20% sau, concret, poate insemna 2 zile pe saptamana in care mananca carne (in loc de una singura)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus