un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre cum Ciorbea nu-i un erou, iar SRI corespondează prin SMS-uri cu alte instituții

3 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

A fost simpatic astăzi Victor Ciorbea când, mucalit, a explicat de ce până la urmă a ales să conteste la Curtea Constituțională ordonanța dezincriminării abuzului în serviciu. Ușor pe un ton amuzant, ușor cerându-și scuze că a spus prostii acum câteva zile, ușor mulțumindu-i președintelui că i-a arătat un precedent pe care ar putea să-l folosească, i-a făcut pe mulți să exclame “ha, iată că a trecut și Ciorbea de partea poporului” sau “se clatină tot mai mult zidul PSD-ului”.

Nu chiar. Ordonanța respectivă este deja contestată la CC de către CSM, de președintele României și de procurorul general. Cea a Avocatului Poporului este a patra. O singură contestație este suficientă pentru a declanșa analiza curții, nu-i nevoie de un careu sau un full house pentru asta, câtă vreme acea primă contestație este bine scrisă și reclamă motive serioase de neconstituționalitate.

Cu alte cuvinte, contestația făcută de Ciorbea acum este mai mult un exercițiu de imagine în propriul său folos decât o treabă utilă. Nici măcar PSD-ul nu i-ar putea reproșa că “i-a săpat” pentru că nu mai contează.

Sigur, e o luare de poziție, e mai bine decât să stea tăcut sau să fie vădit de partea PSD-ului. Dar nu-l transformați pe om în erou după doar atât, că nu-i cazul. Să nu uităm că, acum câteva săptămâni, același Ciorbea contesta legea care-l împiedica pe Dragnea să devină premier.

Ca o paranteză, nu vă puneți toate speranțele în CC. Cine știe ce decid acolo. Nu uitați că ei nu judecă dacă ordonanță este morală sau nu, cinstită sau un, ci dacă încalcă sau nu prevederile Constituției. Eu zic că trebuie insistat în continuare ca Guvernul să retragă ordonanța respectivă. Dădeam inițial mici șanse acestui gest, dar cu atâtea proteste și cu multe voci ale guvernelor străine cerând același lucru, cred că șansele sunt 50-50 să se întâmple asta.


Trăim în țara în care o mulțime de oameni sunt speriați că SRI-ul dă lovituri secrete de stat, dar serviciul de informații nu pare capabil să comunice cu ministerul de interne decât prin SMS-uri. Se terminase creditul pentru apeluri, domnilor? Era o adolescentă îndrăgostită la butoane? De ce nu încercați WhatsApp?

Situația aceasta hilară a pornit zilele trecute când doamna Carmen Dan, ministrul de interne, a spus că Jandarmeria n-a primit informări precise de la SRI privind venirea huliganilor spre Piața Victoriei, fiind primit doar un SMS pe telefonul unui secretar de stat.

Și de atunci am stat și m-am întrebat, cu buzele țuguiate de uimire, cum o fi asta? MAI nu are un birou cu oameni care stau permanent, trei ture pe zi, lângă o mulțime de telefoane pentru a comunica imediat cu alte instituții de resort? Se bazează pe SMS-uri? Dacă omul care primește acele SMS-uri e la piscină? Dacă ne invadează cineva și omul cu telefonul este pe veceu? Dacă-i risc imediat de un atentat terorist, dar secretarul de stat n-aude telefonul, că dă că aspiratorul?

Și treaba asta a scăpat un pic neobservată, în mijlocul știrilor despre “bătălia de la Piața Victoriei”, dar ministrul de interne s-a bâlbâit din nou a doua zi cu explicații și mai ciudate: a declarat că nu a fost informată ea, personal, de SRI, iar acel secretar de stat care a primit un SMS ar fi putut să o informeze, dar se va analiza cum a făcut-o sau nu.

Ehm… ce?

În cuvintele ministrului (ministrei?), “acel SMS însemna un schimb operativ de informații și nu era decât cu caracter generic.”. Mai mult, SMS-ul nu era semnat: “nu știu de cine era semnat, era semnat de cineva din cadrul serviciului…”, s-a zis cu altă ocazie.

Serios, oamenii aceștia discută în continuare că tot dialogul dintre Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne se face prim SMS!!! Mai că mă aștept ca cei de la SRI să aleagă O-Zone – Nu răspunzi la SMS ca imn oficial al serviciului. Sper să nu rămână fără credit la telefonul respectiv; probabil că SRI-ul ar fi apoi forțat să lipească un X făcut din bandă adezivă pe geamul sediului, semn că au informații pentru cineva, iar întâlnirea e în parcare (repede, din ce film era asta?), ies ei din când în când.

Sunt două variante aici:

  1. SRI-ul nu și-a făcut treaba bine, din rea- voință sau incompetență, și n-a informat MAI-ul decât printr-un SMS în ultimul moment.
  2. SRI-ul și MAI-ul au canale bine stabilite de comunicație, dar cei de la MAI au ignorat informațiile primite tocmai pentru că voiau ca manifestația să fie spartă de huligani deoarece asta era în avantajul PSD, apoi au mințit că nu știau, n-au mâncat, nu le miroase gura.

Eu cred că, dincolo de orice proteste și ordonanțe și scandaluri curente, este imperios necesar ca atât SRI, cât și MAI, să apară public în fața oamenilor, nu doar a unor comisii cu ușile închise, și să spună clar și răspicat că au multiple canale de comunicație puse la punct, că au proceduri, că își fac treaba ca niște oameni profesioniști. Condamn în termenii cei mai fermi bâlbâiala de acum.

SRI-ul și MAI-ul trebuie să ne asigure că, în cazul unor crize viitoare, fie ele de terorism, război, riscuri economice sau sociale, cele două instituții sunt călare pe situație, nu să ne întrebăm dacă au credit în telefon ca să trimită un SMS.

Alte articole bune de citit:

    30 comentarii

  1. Eu din ce am inteles ca numai Ciorbea putea contesta ce e scris in ordonata, deci sa oblige CC sa analizeze si textul. Ceilalti doar au contestat cum a fost data ordonanta, nu puteau contesta direct ce e scris in ea.

    Problema cu SMS-ul eu zic ca a fost inventata, cum ar fi fost sa trimita SRI SMS:”VIN HULIGANIII!!!”.

      (Citează)

  2. “Eu zic că trebuie insistat în continuare ca Guvernul să retragă ordonanța respectivă.” Chiar asa?! Tu iti stergi articolul daca te roaga 1% dintre cititori? NU CRED.

      (Citează)

    • Asa gândea si Ceausescu.

        (Citează)

    • Daca Guvernul crede ca vor fi doar proteste pasnice iar apoi sanatate,nu.Oricum ii doare undeva de extern,au demonstrat-o.Chestia e ca se pot insela.Inainte de a fi scoasa RO din UE pe usa din dos,s-ar putea sa fie scosi ei din palatt.Pe bucati.Daca mai au un pic de instinct de conservare politica(si nu numai) renunta cat se mai poate.In 21.12 .89 nu erau 100.000 in strada in Bucuresti…..Cat despre Ciorbea,ramane aceeasi nevertebrata,doar ca lucreaza un pic la imagine.

        (Citează)

  3. Pe rand:
    1. Avocatul Poporului poate ataca si pe fond nu doar pe forma cum poate CSM. Asta inseamna mai multe sanse de luare in calcul a contestatiei. Depinde cum a facut-o.

    Scenarii sunt multe: CCR sa zica ca e constitutionala sau sa respinga cererile prost facute intentionat (sunt 3 din PSD + Mona Pivniceru + mai trebuie unu), CCR sa zica ca nu e dar Guvernul sa amane publicarea in monitorul oficial a deciziei CCR.

    2. In loc de SMS trebuia sa trimita posta cu semnatura si stampila. Sau un caine cu mesajul in gura.

    3. X-Files :)

      (Citează)

  4. Lectura recomandata: http://www.biziday.ro/2017/02/03/razboiul-din-justitie-pe-intelesul-tuturor/

    Este explicat clar de ce sesizarea Avocatului Poporului era necesara. Numai pe baza ei CCR se poate pronunta pe fondul ordonantei, altfel doar se constata o eventuala neconstitutionalitate, conditie necesara, dar nu si suficienta.

      (Citează)

  5. Am ras :)) rau.

    Bun.

      (Citează)

  6. Esti nebun cu poza sms-ului :))) am ras atat de tare!

      (Citează)

  7. Jur ca dacă mai ai abordări de genul asta nu te mai citesc niciodată și voi propune asta tuturor prietenilor și cunoscuților mei

      (Citează)

  8. Wow Radule, incep sa-mi placa foarte mult articolele tale din ultima perioada in legatura cu aceste subiecte. Sunt mult peste cele ale asa-zisilor analisti politici de pe la diversiune televiziuni. Excelent documentate, bravo!
    Revenind la subiect, mai mult decat SMS-ul de la SRI, m-a uimit comentariul, sau mai bine zis lectura ca altfel nu era in stare sa lege doua vorbe, in legatura cu implicarea cica ale unor persoane publice care au instigat prin retele sociale sa iasa lumea in strada. Sun socat, de cand este Andrei Gheorghe spre ex ditamai persoana publica, de cand nu are voie sa faca asta si ce lege a incalcat? Aceasta doamna ar trebui data in judecata de toti cei care au fost pomeniti in interventia distinsei ministrese.

      (Citează)

  9. Se zvonește că și primarul din Pitești alături de mai mulți membrii vrea să își dea demisia din psd revoltat de OUG.

      (Citează)

  10. Sa ne scoata din EU? Chiar crezi asa ceva? O vaca mai buna de muls ca Romania nu cred ca exista. Noi doar cotizam la ei, ca de luat, avem absortie 1% (pe undeva pe acolo). Ce tara ne va lua locul si va chelii munti intregi de paduri? Noi nu avem aici nimic, toate resursele au fost vandute la straini, si-ar faulta singuri.

    Peredhil:
    Daca Guvernul crede ca vor fidoar proteste pasnice iar apoi sanatate,nu.Oricum ii doare undeva de extern,au demonstrat-o.Chestia e ca se pot insela.Inainte de a fi scoasa RO din UE pe usa din dos,s-ar putea sa fie scosi ei din palatt.Pe bucati.Daca mai au un pic de instinct de conservare politica(si nu numai) renunta cat se mai poate.In 21.12 .89 nu erau 100.000 in strada in Bucuresti…..Cat despre Ciorbea,ramane aceeasi nevertebrata,doar ca lucreazaun pic la imagine.

      (Citează)

  11. nashu_mare:
    Asa gândea si Ceausescu.

    Ceausescu te baga la beci, exact ca mafia Kovesi + Coldeea + Judecatori corupti. Guvernul Grindeanu a rezultat din votul democratic al oamenilor cu cateva saptamani in urma, si nu au facut nimic in afara legii, au urmat instructiunile primite de la Comisia din Venetia si CEDO…
    Poporul a fost manipulat sa iasa in strada, de catre Iohannis, PNL, USR, servicii secrete, jurnalistii afiliati cu serviciile secrete … etc.
    Cei care nu-si pierd vremea urmarind interviurile cu presedintele CEDO, avocati de top, politicieni si jurnalisti liberi, n-au nici o sansa sa inteleaga ceva … eventual daca au terminat facultatea de drept si citesc modificarile aduse la codul penal.

      (Citează)

    • Presupun că ai votat PSD. Ai votat și să dezincrimineze abuzul în serviciu? Ai votat să se dea liber la furt?

      Pentru că CEDO și Comisia de la Veneția n-au zis nimic pe această temă.

        (Citează)

    • Hahahahahaha. Ce a zis CEDO? Link la sursa?

        (Citează)

    • Momentul ăla când știi că e “game over”
      Bye bye….bye, bye…… psd +alde!
      #aumairamasoptziledinmandat

      Și apoi la coșul e gunoi al istoriei alături de iliescu, ciorbea etc.

        (Citează)

    • Abuzul in serviciu nu a fost dezincriminat de PSD, ci de CCR anul trecut cand a decis ca legea este neconstitutionala, sintagma “a indeplini in mod defectuos atributiile” lasa loc de interpretari. Tot CCR a decis ca abuzul in serviciu se face doar atunci cand se incalca si o alta lege (gen furt). Acum acest OUG aliniaza legea la cerintele Curtii de la Venetia.

      nwradu:
      Presupun că ai votat PSD. Ai votat și să dezincrimineze abuzul în serviciu? Ai votat să se dea liber la furt?

      Pentru că CEDO și Comisia de la Veneția n-au zis nimic pe această temă.

        (Citează)

    • You funny man. I like you.

      Dacă CCR ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, azi toți inculpații ar fi liberi.

        (Citează)

    • TI-am dat link cu motivarea sendintei de la CCR de pe digi24, insa a intrat in moderare. Alte obiectii ai la ce am spus eu?

      Nashu_mare:
      You funny man.I like you.

      Dacă CCR ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, azi toți inculpații ar fi liberi.

        (Citează)

  12. nwradu: Presupun că ai votat PSD.

    Pe dracu! A avut ordin sa voteze ALDE. Asta dacă are și buletin românesc.

      (Citează)

  13. X-files. Filmul cu X-ul pe geam

      (Citează)

  14. Ciorbea este un vandut, trebuie sa cante dupa cum i se cere de la masa PSD pentru ca are credite de vreun milion de euro parca. Oricum, o suma din aia cu multe zerouri.

    O *mare* greseala ar fi sa scada presiunea strazii doar pentru ca s-au depus cateva referate la CCR. Trebuie continuat si pus presiune si pe CCR.

    Politia nu are informatori, nu are experienta cu meciurile precedente ca sa stie ca se aduna golanii si ultrasii? Sau treaba asta e ca iarna, ii ia pe nepregatite la fiecare meci de orgolii. Politia crede de fiecare data ca in vreun fel cumva ala va fi *primul* meci la care galeriile de ultrasi nu cauta sa se ia la bataie?

    Pentru impartialitate am dat pe Antena 3 intr-una din serile trecute, mi-am pus un pahar de Jack Daniels Honey pentru spalat gustul de c* dar cand au inceput cu aberatiile ca directorul de la Heineken a scos angajatii in strada n-am mai rezistat.

      (Citează)

  15. Suntem deja pe un drum fara intoarcere…probabil ca incep sa realizeze si ei asta, dar e ca la cancer…negare…furie…acceptare.

      (Citează)

  16. Cred ca vor retrage actuala ordonanța cand vor mai fi 1-3 zile pana la intrarea in vigoare si vor da alta, mai simpla, cu intrare in vigoare la publicare.

      (Citează)

  17. Doar avocatul poporului poate ataca ordonanta pe fond la CC.

    Citeste aici: http://www.biziday.ro/2017/02/03/razboiul-din-justitie-pe-intelesul-tuturor/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus