un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-am luat scule de la iFixIt

6 Jan 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Cei de la iFixIt sunt un exemplu de manual în ceea ce privește content marketingul, adică ceea ce experții numesc a crea conținut util, valoros și relevant pentru oameni care, în cele din urmă, ar putea fi interesați și să cumpere produsele tale.

Probabil că știți numele de la dezasamblările pe care le fac, ei fiind cei ce arată ce componente sunt în cele mai noi iPhone-uri, MacBook-uri, Samsunguri, Playstation șamd, vedeți secțiunea Teardown. Merg atât de departe cu aceste ghiduri-reportaj încât, pentru iPhone, se duc în Australia pentru a cumpăra o bucată, acolo fiind locul unde se pune prima oară în vânzare, și fac un teardown la câteva ore după lansarea oficială.

Tot cei de la iFixIt creează ghiduri de reparare pentru toate aceste dispozitive, arătând cum se înlocuiește un ecran spart, un difuzor defect, un controller și altele. Foarte util site-ul lor, cred că inclusiv multe service-uri de cartier de la noi învață de acolo. Cum fac cei de la iFixIt bani? Vânzând scule pentru dezasamblare și componente de schimb, originale sau aftermarket.

Și mi-am cumpărat și eu o trusă de scule de la ei. Am văzut la Lucian Petrescu că fac livrări în România din Germania și, la 10 ani după ce-am terminat Electronica, am zis că ar fi cazul să am și eu niște scule din acestea pe acasă. Le-am pus la loc de cinste în debara, lângă ciocanul de cauciuc, briceag și scotch, celelalte trei utile imperios necesare la casa cuiva. Cândva poate cumpăr și un ciocan de lipit.

Ce-am comandat:

  • o trusă completă Essential Electronics Toolkit
  • un forceps
  • două carduri de plastic
  • o pensetă ascuțită

ifixit_01

Prețurile le găsiți în magazinul lor din UE. M-a mai costat 8,24 euro transportul prin DHL, pachetul venind din Germania, zona Kongen, fiind apoi predat către Urgent Curier undeva la Oradea. Am comandat pe 19 decembrie, produsele au plecat pe 20 decembrie, pe 30 sau 31 decembrie m-a sunat curierul să-mi spună că are un colet pentru mine, dar nu are etajul și apartamentul, poate cobor eu să-l iau de la ei. I-am zis etajul și apartamentul, că nu aveam chef să cobor, făceam sarmale și ouă umplute pentru Revelion. A zis bine, urc eu. N-a urcat. A revenit pe 3 ianuarie cu coletul. Asta e.

Iată produsele mai în detaliu. Forcepsul, numit hemostat de ei, este un mic clește cu aspect de foarfecă ce se poate bloca. E bun dacă vrei să-ți clampezi o arteră după o luptă cu pisica sau nevasta, dar e util și ca să tragi de componente.

ifixit_04

Perechea de carduri de plastic este utilă pentru că intră între ecran și carcasa telefonului, de exemplu. Când am demontat LG G5-ul meu, acum vreo lună, am folosit un card de fidelitate de la o farmacie, pe care l-am mai ascuțit eu un pic, dar acum am o soluție profi pentru asta.

ifixit_03

Penseta este utilă pentru tras de tot felul de panglici, apucat componente, mișcat, rotit șamd. Am considerat că una la unghi de 45 de grade este cea mai utilă.

ifixit_02

Trusa este o frumusețe. Capacul este magnetic prins de bază, iar în interior are câteva striații de plastic în care poți așeza șuruburile pe măsură ce le demontezi. În interior are tot felul de unelte pentru a separa ecranul de carcasă sau alte asemenea componente, pene albastre triunghiulare pe care să le înfigi din loc în loc pe măsură ce avansezi cu munca, o ventuză de ecran, o pensetă (n-am fost atent, că altfel nu luam încă una), un fel de levier mai mic, o șurubelniță magnetică și bituri pentru dimensiuni foarte mici.

Recent am demontat un laptop și era prins în torx T5, adică niște șurubele foarte mici. M-am uitat atunci la câteva seturi de chei torx pe net, majoritatea încep pe la T10, utile mai degrabă pe la mașină, nu în electronică. Mai am acum și bituri pentagonale, drepte și în cruce, toate de dimensiuni mici.

Am dormit cu trusa sub pernă în prima noapte, că așa de drăguță este.

Pachetul mic de Haribo l-am găsit inclus în colet. Așa sunt nemții, foarte mândri de Haribo, prin hoteluri de acolo am găsit inclusiv puse pe pernă.

    11 comentarii

  1. Ce-a patit G5-ul? La ce sa ma astept?

    Eu tot timpul il port in husa. O singura data l-am scos din husa si l-am purtat fara. Cand sa-l scot din buzunar mi-a alunecat si l-am scapat pe beton :(
    Un colt arata de zici ca am muscat din el iar partea de sticla de deasupra ecranului s-a fisurat putin in dreapta sus

      (Citează)

    • O problemă frecventă la acest model: începe să piardă semnalul GPS pe motiv că niște pini de pe placa electronică nu mai fac bine contact cu antena de pe carcasa spate. La străini se pare că există un ordin de reparație a problemei; la noi am întrebat la un service și mi-au zis că habar n-au de așa ceva, așa că l-am demontat eu și am tras de niște pini mai în sus. S-a rezolvat, dar fără scule bune deschiderea lui cam lasă urme (ecranul se scoate în sus și trebuie să bagi ceva subțire între ecran și ramă).

      Culmea, pe net nu prea se știe clar care sunt pinii de care trebuie să tragi. Ăia recomandați de ghiduri nu par a fi de la GPS (deși problema s-a rezolvat). Am întrebat oameni mai pricepuți, fiecare estimează că alții sunt pinii.

        (Citează)

    • In cel mai bun caz te aștepți la un bootloop.

        (Citează)

  2. Frumoase componente.

    Te pot scapa eu de penseta aia in unghi de 45 de grade daca ti-e in plus :) Am cateva telefoane Meizu/Xiaomi in familie, si le-am mai schimbat display-urile (de pe aliexpress display-urile vin la pachet cu ventuze, triunghiuri, leviere de plastic) si o penseta de-aia prinde foarte bine la desfacerea conectorilor de pe placa de baza.

      (Citează)

  3. DHL sunt din ce in ce mai cretini cu livrarile, evit pe cat posibil.

    Pentru surubelnite am luat de Amazon UK seturi de la Draper, mi s-au parut foarte corecte la pret – 6 lire pentru set cu 31 bits, cu review-uri bune, varfuri de crom-vanadiu si magnetizate ca sa nu alerg dupa surubele de schimb in locul celor pierdute prin covor.

      (Citează)

  4. Biturile pt surubelnita sunt magnetice? Adică se lipesc șuruburile de ele?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus