un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum arăta cartierul meu după o noapte de ninsoare puternică

12 Jan 2017  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Am ieșit ieri dimineață prin oraș, după o noapte de ninsoare puternică, așa că am descoperit trotuare pline de zăpadă, unde primii pietoni au făcut câte o micuță cărare cu pașii lor, străduțe pe care abia se putea circula, mașini îngropate sub zăpadă și, acolo unde un om harnic le dezgropase, probleme cu ieșirea din parcare și în stradă.

Pe bulevardele mari se circulă bine, dar în cartiere este o situație foarte rea. Este atât de multă zăpadă încât plugurile clasice devin ineficiente – zăpada trebuie încărcată în camioane și dusă pe câmp, nu doar împinsă la marginea drumului pentru că blochează trotuarele și locurile de parcare.

Mașina mea este înconjurată de zăpadă de jumătate de metru înălțime și, când voi ieși în curând la lopată, nu știu unde să o arunc. Nu mai am unde să o depozitez. Iar dacă vine un ger și îngheață, abia în martie scăpăm de ea.

Am fost. Am dat la lopată o oră și ceva. M-am gândit să ascult niște muzică, așa că am pus de pe Deezer un playlist numit Motivational Workout. O oră și ceva mi-au cântat diverse trupe numai R&B și hip-hop despre bani, mașini, femei ce dansează din “booty” lângă piscină, viață bună și din astea. Iar eu dădeam la lopată și mormanele erau atât de mari încât zăpada pe care o luam o depozitam la 10 metri distanță, că în jur nu mai aveam unde. Mai rău m-am enervat.

    38 comentarii

  1. Lasa asta, cartierul se confrunta cu probleme mai grave; aseara a murit Babanu. De data asta pe bune. Trebuie sa gasim cat mai repede un nou cersetor oficial.

      (Citează)

  2. Ce imagini superbe! – “Iarna-n Bucuresti”

      (Citează)

  3. Eu zic ca ar trebui sa te bucuri de peisaj, pana nu se topeste zapada. Daca te iei dupa astia de la tv, e surprinzator sa fie zapada in ianuarie.

      (Citează)

  4. Meanwhile in the wild west – http://imgur.com/a/yLS1W

      (Citează)

    • 1/3 apa si 2/3 alcool izopropilic face minuni…de nu mai ingheata parbrizul neam.
      Decat sa care zapada pe camp cum zicea Radu eu zic ca mai inginereste sau mai eficient economic ar fi sa cumpere cateva masini de “topit” zapada, un fel de “cuptoare” mobile…niste camioane cu apa fiarta sub presiune, cand s-a umplut cisterna se deverseaza in prima gura de canalizare. simplu si eficient! cautati pe Youtube sa le vedeti in actiune in tarile care isi permit luxul de a avea apa calda…

        (Citează)

  5. Pai nu aveti spatiu verde, acolo depozitezi zapda pana cand se topeste,

      (Citează)

    • Mobile Snow Melter…are loc si prin parcari, o idee de “afacere” pentru primarii de sector …

        (Citează)

  6. Remington Steele

    12/01/2017 la 6:23 PM

    Acolo sunt o grămadă de locuri unde se putea depozita zăpada. Destule grădini pe lângă blocuri, dar no, tre’ să vină autoritățile să facă treaba. Zăpada nu se dă după ce se oprește (nefiind viscol), se iese cam la 3-4 ore și se dă la o parte în mai multe ture.

      (Citează)

  7. Mihai Dobre:
    Mobile Snow Melter…are loc si prin parcari, o idee de “afacere” pentru primarii de sector …

    Asociaţiile de locatari pot solicita contra cost containere în care să depoziteze zăpada dintre blocuri. Preţul pentru un container de 7-10 metri cubi este în jur de 250-300 de lei

    Asociaţiile de locatari pot solicita contra cost containere în care să depoziteze zăpada dintre blocuri. Preţul pentru un container de 7-10 metri cubi este în jur de 250-300 de lei
    Preţul pentru un container de 7-10 metri cubi este în jur de 250-300 de lei, iar solicitarea trebuie făcută firmelor de salubrizate din fiecare sector. Cartierele rezidenţiale au solicitat deja acest serviciu.

    Reprezentanţii primăriei Capitalei au anunţat că atât agenţii economici, cât şi asociaţiile de locatari care nu curăţă zăpadă de pe trotuare ar putea fi amendate, iar „determinarea” acestora de a scăpa de amenzi a făcut ca în multe zone să existe trotuare curate şi din loc în loc munţi de zăpadă folosiţi pentru „depozitarea” a ceea ce a fost curăţat de pe spaţiul public.

    Primăria a cerut operatorilor de salubrizare să deszăpezească prioritar zonele de acces către spitale şi staţii de ambulanţă, precum şi traseele pe care circulă troleibuze şi autobuze, urmând ca abia apoi să se ocupe de curăţarea străzilor secundare, dintre blocuri.

    În vederea curătării străzilor secundare, operatorii de salubrizare au pus la dispoziţie containere de depozitare pentru şcoli, spitale şi cartierele rezidenţiale care au fost dispuse să plătească.

    Preţul pentru un container de 7-10 m3 este în jur de 250-300 de lei. „Firmele de salubrizare amplasează containerele la locul indicat şi le vor ridica atunci când vor fi anunţaţi că este umplut”, spune Dan Ceauşescu, director Filiala Urban Bucureşti, firma de salubrizare care operează în sectorul 6 al Capitalei.
    Utilajele care deszăpezesc bulevardele şi arterele principale au o capacitate de aproximativ 20 m3 şi nu pot fi folosite să adune zăpada rămasă printre blocuri sau din cartierele cu case.

    De aceea, asociaţiile de proprietari au două soluţii în cazul în care se confruntă cu problema depozitării munţilor de zăpadă, fie pot solicita contra cost containere de la operatorii de salubrizare, fie pot să adune zăpada pe spaţiile verzi sau în grădinile blocurilor acolo unde acestea există.

    Operatorii contactaţi de ZF au spus că nu este rentabil să intervină cu utilaje mici pentru a deszăpezii străzile dintre blocuri pentru că ar fi nevoie de 3-4 drumuri pentru a aduna zăpada de la o singură scară de bloc.

      (Citează)

  8. Nu este singurul cartier. Pe la Universitate exista si la aceasta ora strazi care nu au vazut sarea sau vreun utilaj.

      (Citează)

  9. Aceeasi problema o am si in sectorul 1, pe o strada imediat paralela cu un mare bulevard (deci nu in fundul satului).
    De ce legea nu obliga primariile sa vina sa ridice mormanele de zapada indata ce sunt stranse de “cetatenii responsabili”?
    La noi pe strada fiecare vecin este posesor de minim 1 munte de zapada de 2 m in dreptul casei, incercand sa o strangem astfel incat sa se respecte legea (trotuar liber fara a arunca zapada pe carosabil). Daca mai ninge inca o data o sa o bag in curte, ca nu mai am fizic unde sa o pun astfel incat sa nu raman blocata. Sa nu mai zic ce muschi am facut plimband zapada de colo colo si aruncand-o peste cap (am 1.60 m) …

      (Citează)

  10. mormanele de zapada sunt o idee proasta, nu mai faceti mormane de zapada ca raman acolo si ocupa loc pana in martie.

    solutia este sa Nu deszapeziti pana la asfalt, ca nu e nevoie din prima, ci sa distribuiti zapada cat mai uniform pe o suprafata cat mai mare. Si pietonii si masinile se descurca cu un strat de zapada de 10-15 cm, nu e nevoie sa deszapeziti pana la asfalt!

    Iar stratul ala subtirel se topeste singur in cateva zile. Daca totusi nu se topeste ci se face gheata, il cureti atunci, avantajul fiind ca ai castigat cateva zile in care zapada s-a mai topit.

    Apoi, zapada trebuie pusa cate un pic in fiecare zi pe calea de rulare, ca sa fie topita de trafic.

    de ce masinile topesc zapada puteti citi in linkul de mai jos
    https://www.quora.com/Winter-What-is-the-main-factor-that-causes-car-tires-to-melt-snow

      (Citează)

    • daca ingheata, incearca tu s-o cureti, iti ia 1 ora pe metru patrat sa spargi gheata din aia groasa. cat despre aruncatul zapezii in strada, ma abtin, presupun ca ai frigiderul plin si nu-ti mai trebuie nimic.

        (Citează)

    • pai doar ai grija in fiecare zi de trotuar, cum vezi ca a inghetat, cureti, mai pui apoi un pic si tot asa.

      daca tu esti un puturos care iese la zapada 1 singura data dupa ce a nins, da, normal ca se face pod de gheata de 10 cm si iti trebuie tarnacop.
      dar daca ingrijesti trotuarul 10 minute in fiecare zi, nu se face.

      referitor la dat zapada pe strada, eu pun de ani buni strat subtirel de zapada pe strada si in cateva ore masinile il topesc si vii tu sa-mi povestesti ce si cum.

      incearca mai intai si dupa aia vorbeste.

      sau continua sa faci mormane care sa stea pana in martie si sa ocupe locuri de parcare si continua sa te injuri cu vecinul ca ti-a ocupat locul pe care l-ai deszapezit tu.

        (Citează)

    • Ah, tu esti printre minunatii aia din cauza carora se face polei si ghețus pe stradă.

        (Citează)

    • nashule, recunoaste ca tu nu vii aici pentru comentarii, vii ca sa ti-o iei de la mine.

      arunca un ochi pe pozele de mai jos: aseara am pus niste zapada pe strada si azi dimineata nu mai era, ca au topit-o masinile.

      am facut pozele astea tocmai ca sa-i invat pe prostii ca tine cum se deszapezeste cu cap.

      sunteti atat de prosti… atat de prosti….
      si va credeti atat de destepti incat nu m-as opri din ras daca nu mi-ar veni sa plang la gandul ca in tara asta imi cresc copiii.

      Link direct
      http://img.plici.ro/images/2017/01/13/comparatie76266.jpg

        (Citează)

    • Vin aici pentru mama ta.

      Felicitari, mai multe masini au trecut prin zone cu aderenta variabila si au fost in pericol de acvaplanare. Mai pe seara se va face si polei.

      Boule!

        (Citează)

    • polei e pe creierul tau.

      habar n-ai ce-i aia acvaplanare, retardule, cauta in dictionar.
      de asemenea habar n-ai ce-i ala polei si cum se formeaza.

      iarna toate drumurile sunt periculoase – daca mergi ca boul cu viteza vei face poc indiferent daca pe strada sunt 2 cm de zapada sau nu.

      si mai e ceva, you fucktard: masina nu e stapana orasului, nu trebuie sa cadem toti in genunchi in fata mariei sale masina.

      orasul este si pentru pietoni, care au exact acelasi drept sa poata circula pe trotuar cum au masinile pe strada.

      numai intr-o tara de animale ca asta in care traiesc toata lumea face tot ce-i sta in putinta sa fie cat mai usor de mers cu masina iar de pietoni ii doare pe toti in cot.

        (Citează)

  11. Presupun ca nu ai absolvit clasa I, deci nu stii in ce se transforma zapada prin presiune si cum este evacuat acel rezultat (sau nu) de sub cauciucuri.

    Da, drumurile iarna sunt periculoase, asa ca de ce sa nu le facem si mai periculoase artificial?

    Esti un bou care merita o felicitare cu o lopata. Fix intre ochi.

      (Citează)

  12. da, cand trece o masina peste 2-3 cm de zapada, sub roata se face apa numai buna de o acvaplanare.
    apoi apa ingheata instant la loc si se face polei.

    e clar ca esti prost de dai in gropi si nu intelegi nimic, dar totusi ti-am pus poza in care se vede asfaltul curat, vita incaltata ce esti.

    Se vede din poza ca NU s-a format gheata – asta se vede cu ochiul liber, asfaltul e curat cum era si inainte.

    in schimb tu ii dai inainte, dupa capul tau de la ora 7 seara la ora 12 a fost polei si gheata si dupa aia, in mod miraculos au disparut.

    Esti un bou care merita o felicitare cu o lopata. Fix intre ochi.

    nici nu ma puteam astepta la altceva decat la violenta de la un babuin ca tine.

    tu in schimb meriti un scuipat metaforic in gat, nu o lopata in cap, ca eu nu dau nimanui cu lopata in cap pentru ca pot sa-l omor si e ilegal si imoral sa omori oameni, fie ei si genul de cretini ca tine fara de care lumea ar fi un loc mai bun, obiectiv vorbind.

      (Citează)

    • O minune s-a intamplat la tine: zapada nu s-a transformat in apa ci direct in vapori.

      Iisuse, cât ești de dâjtept!

      Zi sincer, esti oltean, asa-i?

        (Citează)

  13. Cu ce-ai filmat?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus