un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noutăți despre magazine: eMAG+PC Garage și Marks & Spencer

2 Dec 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Pe 8 noiembrie, compania Marks & Spencer a anunțat că va închide magazine din Franța și China, plus o retragere totală din România, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia, Olanda și Belgia.

Asta e o dublă lovitură pentru mine, deoarece M&S au haine bune (și rulau des și reduceri). Am cămăși de la ei, pantaloni, tricouri, o vestă de exterior, una de lână potrivită pentru aspectul de tocilar, o haină de iarnă și diverse altele, că de câte ori intram acolo mă lipeam de ceva.

Mai mult, secțiunea Food este excelentă, practic singurul loc unde găsesc multe preparate specifice Marii Britanii, tot felul de sosuri madras și curry, diverse dulciuri, condimente șamd. Nu sunt deloc fericit că se retrag din România; deloc fericit.

N-am putut afla și când se vor închide magazinele. Stați cu ochii pe ele, poate vor lichida stocurile cu prețuri mici. În special cele de mâncare vor fi ținta mea (uitați aici idei), trebuie să fac stocuri de sosuri.

marks_spencer_food_01

sursa: Mediafax.


Consiliul Concurenței a aprobat preluarea PC Garage de către eMAG, dar cu o condiție: câteva magazine auxiliare trebuie cesionate, este vorba despre PCfun, Electrofun, ShopIT și Garage Mall.

Cum ar fi, dacă ar fi integrat și acele magazine sub aripa eMAG, ar fi fost pusă în pericol concurența din piață. Personal mă îndoiesc de asta, magazinele menționate nici nu există pe radarul majorității dintre noi. Singurul mai notabil este Garage Mall, prin care PC Garage vinde produse non-IT&C, adică electrocasnice mari și mici, aparate de îngrijire personală, articole de camping, bricolaj șamd.

Rămâne imposibil de știut ce pondere are Garage Mall în vânzările PC Garage deoarece datele financiare nu sunt comunicate separat. Am cumpărat cândva de la GM, factura a venit de la PC Garage, deci nici rezultatele de la Min Finanțelor nu fac lumină. Situația este aceeași și pentru restul magazinelor.

Rămân la părerea inițială că achiziția PC Garage de către eMAG nu influențează concurența și nu generează vreun monopol pe piață din mai multe motive:

  • comerÈ›ul online reprezintă totuÈ™i o parte mică din comerÈ›ul electro-IT.
  • Altex/MG, Flanco, CEL, Evomag sunt suficiente pentru a asigura concurenÈ›a din piață, plus restul magazinelor mai mici. Altex È™i Media Galaxy probabil vând cât toÈ›i ceilalÈ›i la un loc.
  • PC Garage oricum cumpăra unele produse de la eMAG, care funcÈ›ionează È™i ca distribuitor pentru alte magazine, ca să nu mai zic de NOD.

În concluzie, achiziția este aprobată de C.C. Pentru clienți nu se schimbă nimic, PC Garage va opera în continuare la fel (posibil să se schimbe ceva în back end, precum integrarea în sistemul logistic dezvoltat de eMAG cu curierii și vreo mutare de birouri), doar proprietarul este altul.

sursa: profit via zoso.

 

    20 comentarii

  1. Ce să faci, boss, tre’ să mergi la Londra să-È›i iei haine…

      (Citează)

  2. Nu inteleg aceasta miscare din partea emag, doar ca au eliminat din concurenta.

      (Citează)

    • Au explicat-o pe la începuturi. PC Garage vinde unui segment greu accesibil pentru eMAG, sunt tari pe gaming, au un public tânăr È™i canale neconvenÈ›ionale de publicitate È™i dialog cu clienÈ›ii. ÃŽn plus, au dezvoltat anumite game foarte bine pe verticală, având sute de produse în stoc în timp ce eMAG abia dacă are 2-3 din respectiva categorie.

      De exemplu, PC Garage vinde câteva laptopuri de 10.000 de lei pe zi. Mă îndoiesc că până și eMAG poate spune același lucru.

        (Citează)

  3. Flanco nu tot de emag este detinut?

      (Citează)

    • eMAG este deÈ›inut de Naspers vreo 75% È™i Iulian Stanciu vreo 25%. La Flanco are acÈ›iuni È™i Iulian Stanciu, la fel È™i la Network One Distribution, dar nu È™tiu în ce proporÈ›ie.

        (Citează)

  4. De cand au deschis pravalia M&S am sperat sa gasesc o camasa care nu se calca de la ei si nu au avut niciodata masura mea.

    Din cate stiu baietii doresc sa ramana in unele zone din lume prin francize. Sunt convins ca daca isi asuma cineva riscul financiar le trimit produse M&S sa le vanda.

      (Citează)

  5. E o lovitura semnificativa data concurentei. De acum inainte, stocurile si preturile PC Garage vor fi identice cu cele ale eMag si Flanco.

      (Citează)

    • Nu vor fi. PreÈ›urile eMAG sunt dictate È™i de serviciile incluse: retur 30 de zile, showroom-uri, puncte de livrare la PoÈ™tă, aplicaÈ›ie, interfață È™amd. PC Garage nu are aceleaÈ™i costuri de operare, nici măcar aceleaÈ™i produse.

        (Citează)

  6. zbori mai des cu BA È™i iei de la bord… că tot introduc pe short È™i medium-haul meniu m&s contra cost :)

      (Citează)

    • BA s-a stricat rău de tot. Am mers cu ei în iunie È™i am primit ditamai meniul de mic-dejun, cu două deserturi È™i mâncare caldă.

      Am zburat și în noiembrie și a fost varză, un sandviș cu tomate și atât, printre cele mai slabe meniuri primite.

      Și chiar îi apreciam pentru spiritul englezesc și calitatea serviciului.

        (Citează)

  7. Leo:
    E o lovitura semnificativa data concurentei. De acum inainte, stocurile si preturile PC Garage vor fi identice cu cele ale eMag si Flanco.

    PC Garage sunt mai buni ca Emag la IT, produse din toata gama, servicii bune. Emag bun doar cand au promotiile adevarate, in rest scumpi.

      (Citează)

  8. Toate 4 magazinele au intrat subit in mentenanta, 03 dec. 2016, ora 9:17:
    Site-ul este oprit momentan pentru mentenanta. Puteti lasa aceasta pagina deschisa iar site-ul se va incarca automat in cateva minute.

      (Citează)

  9. Inca un domeniu in care nu te pricepi d-nul inginer. Nu trebuie sa fie monopol ca sa fie o problema pentru piata, este deajuns sa controleze prea mult din piata – se cheama abuz de pozitie dominanta. Iar UE are o problema cu asa ceva si pe o chestie insignifianta cum ar fi vanzarea de salata verde, daramite tot comertul online dintr-o tara membra.

    Si cum eMAG de capul lui are deja vreo 70% din piata de online, adaugi si PCGarage cu inca vreo 5-10% ajungi la un foarte exagerat 80%. Ceea ce nu este deloc OK.

    Ce face Consiliul Concurentei este o apa de ploaie, nu afecteaza cu nimic pozitia dominanta pe care o castiga eMAG. Altex, cel.ro si evoMAG sunt niste nimeni prin comparatie si este complet gresit sa crezi ca magazinul online al Altex vinde mult daca magazinele lor retail chiar vand mult.

    Oamenii de la NOD care detin sau sunt implicati in eMAG, Flanco si acum si PCGarage.ro nu este deloc OK pentru o piata sanatoasa.

      (Citează)

  10. M&S pa ca au mai plecat odata din Romania. Stiu asta pentru ca si eu luam de la ei. Dupa un timp au disparut. Au reaparut. Dispar. O sa…..

      (Citează)

  11. M&S cred ca mai tin deschis pana lichideaza colectia de iarna. Deci cel mai probabil dupa sarbatori o sa inchida magazinele. Produse bune, dar romanul e cam reticent la a da atatia bani daca nu castiga si ceva la capitolul imagine. Degeaba ai camasa buna de la M&S, daca n-a auzit lumea de brand-ul respectiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus