un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A funcționat sau nu alertarea INFP de cutremur?

28 Dec 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Eu am o teorie că sistemele de avertizare la cutremur n-au mers prea bine în seara aceasta, iar INFP-ul nu spune nimic.

Uitați situația. INFP menține un site, alerta.infp.ro, unde vin avertizările de cutremur cu câteva secunde înainte ca acesta să fie resimțit. Sistemul e simplu, am mai prezentat tehnologia de câteva ori pe blog: seismografele din Vrancea dau alerta atunci când “simt” un cutremur, iar alerta ajunge imediat online, pe când unda de șoc abia după vreo 25 de secunde se propagă până la București. Teoretic ai puțin timp ca să nu te mai sperii când începe casa să tremure, timp să-ți chemi copiii, să lași din mână oala cu apă clocotită etc.

Ei bine, este ora 10:42 și informațiile despre cutremurul din această noapte încă n-au apărut în acea pagină. Sunt doar cele de la cutremurele anterioare de peste 4 grade.

cutremur_Alerta

Contul oficial de Twitter al INFP este neactualizat. Actualizările sunt automate și acolo. Dacă vă uitați la mesajele anterioare, veți vedea că sunt date în același minut cu producerea cutremurelor, mai puțin la cel de ieri.

cutremur_twitter

Contul oficial de Facebook a fost actualizat la 80 de minute după cutremur, deci putem bănui că acest lucru s-a făcut manual.

cutremur_facebook

Site-un principal infp.ro a picat imediat și picat a stat. Mă întreb ce vârf de trafic poate fi la 1:20 noaptea și la câți utilizatori rezistă site-ul. Picat fiind, e imposibil de zis la ce oră a fost actualizat. Eu am aflat intensitatea de pe EMSC.

Prin urmare, dacă serverele INFP n-au trimis mai departe acele alerte automate, mi se pare o problemă destul de gravă. Sunt multe aplicații care depind de acea alertă. Bănuiesc că nu se pot monta seismografe private în Vrancea pentru a prelua date și din alte surse, așa că momentan o mulțime de aplicații publice se bazează pe alertarea de la INFP.

Pentru chestiuni mai complexe nu mă refer la un tab de browser, dar acea alertare automată ar putea fi utilizată în multe alte domenii, de la sirene speciale în școli pentru a le spune elevilor că e cazul să se bage sub bănci și până la alte sisteme automate de la Metrorex, să zicem, care în funcție de intensitatea cutremurului anunțat ar putea opri automat sau nu trenurile aflate în circulație.

Așa că, a funcționat sau nu alertarea INFP? Dacă nu, este un bug de moment sau a fost oprită și vom afla asta abia la vreun cutremur devastator, așa cum mereu după diverse tragedii aflăn că diverse lucruri erau funcționale doar pe hârtie?

Înainte să ziceți de aplicația Biziday, aceasta dă alerte doar la cutremurele de peste 6 grade (ceea ce, am zis-o de la început, este un prag mult prea ridicat, după cum se vede). Dacă se bazează pe alertele preluate de la INFP, poate că nu dă deloc. E imposibil de testat.

    22 comentarii

  1. Intamplator cutremurul de aseara ma prins cu laptopul in brate asa ca in 10 secunde am incercat sa accesez siteul INFP, din pacate fara success.

      (Citează)

  2. Aproape instant am incercat si eu accesarea INFP, nici nu s-a terminat leganarea, si nu s-a incarcat.

      (Citează)

  3. Aproape instant am incercat si eu accesarea INFP, nici nu s-a terminat leganarea, si nu s-a incarcat.

      (Citează)

  4. “INFP menține un site”?
    Ce drac inseamna asta? il mentine in viata, desi e pe duca?…

    #romglish

      (Citează)

  5. “Pastrativa calmul”…

      (Citează)

  6. Daca siteul INFP nu știe de cutremur este pentru că acest cutremur nu a existat. A fost o manevra a rușilor care au folosit arme telurice pentru a provoca dezinformare in Romania acum când PSD-ul plănuiește o lovitură de stat. :)

      (Citează)

  7. Exista si o aplicatie Android, se cheama EIS (Earthquake Information System), facuta de Teamnet pentru INFP, in care se pot seta alerte pt cutremure in functie de magnitudine. Pana acum cateva luni functiona oarecum, in sensul ca primeai notifiacea, uneori mai devreme, alteori mai tarziu. La cutremurul de 5.4 grade din septembrie, alerta a venit in timpul cutremurului.
    De vreo doua luni, aplicatia e moarta, nu mai trimite alerte. Azi noapte, abia dupa vreo doua ore a aparut cutremurul in ea. (Poti cauta manual)

      (Citează)

  8. Eu nu cred ca a mers pentru ca siteul era teapan aseara.

    Printre altele pe pagina de feedback ce sa vezi. 2016-12-28 02:20:55 ultimul cutremur in ROMANIA.

    Nici acum n-au setat probabil ora serverului corect astfel incat sa afiseze ora producerii asa cum trebuie:)

    http://feedback.infp.ro/

      (Citează)

  9. hai ma, sunt sarbatori si la ei, ei nu sunt oameni? vreti sa mearga alea nonstop?

      (Citează)

  10. De ce spui ca 6 e un grad mult prea ridicat? Ideea de alerta ar trebui sa aiba o insemnatate reala, cand iti este pusa viata in pericol, nu sa avem alerte doar de dragul de a scrie primii pe facebook ca a fost cutremur. Ti se pare ca acum la 5.4 s-a intamplat ceva remarcabil? De ce ar fi trebuit sa se dea mega alerte?

      (Citează)

  11. Aplicatia Biziday in caz de cutremur nu are ca sursa infp.ro. O confirmase aseara Moise Guran pe FB dar nu mai gasesc link,

      (Citează)

  12. M-am trezit, am vazut ca este anemic, m-am culcat la loc. In alta ordine de idei, site-ul ala e facut de una din firmele lui Sebastian Ghita? Ca merge cam la fel de bine.

      (Citează)

  13. Raspunsul se afla probabil la Teamnet/UTI/sau ce alti baieti destepti au luat contractul cu INFP.

      (Citează)

  14. Pyuric:
    De la INFP își iau datele toate aplicațiile de alerte, inclusiv Biziday, a scris la lansare: http://www.biziday.ro/2016/12/18/ce-este-si-cum-functioneaza-alerta-de-cutremure-din-aplicatia-biziday/

    citat din Moise Guran (comentariu pe pagina lui de facebook): “alerta nu vine de la site-ul infp”
    https://www.facebook.com/moise.guran/posts/1360540473986996?comment_id=1360544467319930&reply_comment_id=1360556483985395&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R9%22%7D

      (Citează)

    • Amandoi aveti dreptate: alerta nu vine de la site-ul infp ci de la un serviciu de notificari separat de site dar tot al infp.
      Site-ul nu mergea noaptea dar pe alte site-uri (us ca europa nu a fost actualizat minute bune) aparea si nu cred ca au altii seismografe la noi, pur si simplu colaboreaza cu infp si primesc notificarile pe alte canale decat cele disponibile public.

        (Citează)

  15. In continuare țin să-ți atrag atenția ca din punct de psihologic și sociologic lucrurile nu stau asa de simplu cum le vezi tu, printr-o logică doar de inginer.
    Pentru ca insiști cu idea de alarmare în școli insist și eu să-mi dai un răspuns la un comentariu care l-am mai pus pe blogul tău:
    ”In cazul funcționării unui astfel de sistem panica ar putea crea mai multe victime decât cutremurul în sine. Când o astfel de alarmă ar suna într-un loc unde se află o masă mare de oameni (săli de spectacole, teatru, cinema, amfiteatre, săli de clasă, hale cu lucrători etc.) toată lumea s-ar grăbi să iasă afară, imaginează-ți ce busculadă s-ar crea. La un cutremur de 6 grade nu cad multe clădiri, dar ar putea fi mai mulți morți de la busculadele astfel create. Personal nu as fi de acord ca școala în care învață copilul meu să fie dotată cu așa ceva. Probabilitatea de a fi călcat în picioare de cei din clasele mai mari este mult prea mare.”

      (Citează)

    • De asta se fac exerciții în prealabil și de asta am zis școli, nu malluri. Pe elevi îi poți pregăti prin exerciții periodice, așa cum și în companii se fac exerciții de evacuare la incendiu.

      Ce crezi că ar fi mai rea: panica generată de o alarmă pre-cutremur sau cea generată chiar de cutremurul în sine, când încep să tremure și să cadă toate în jurul tău?

        (Citează)

  16. INFP a decedat imediat. Pe loc, instant. Chiar credeti ca s-au facut teste de load/ddos sau suport maxim de notificari? E o varza totala acolo cu siguranta.
    Vorbim despre un site DE ALERTA NATIONALA, DE INFORMATIE CRUCIALA in cazuri de urgenta care pe domeniul infp.ro fara www nu are setat nimic :)

    Aici trebuia neaparat un sistem cu load balancing in mai multe orase, chiar si prin afara tarii, cu un sistem gratuit de notificare si eventual un API gratis pus la dispozitia cetateanului si a firmelor dezvoltatoare de hardware si software.

    De ex alte firme sa faca aplicatii/sau device-uri care in caz de cutremur porneste becurile de urgenta conectate la ups, trimite sms-uri la x y z, trimite mesaje pe whatsapp si facebook via api, te suna pe ceasu de la mana, iti vibreaza bratara fitness si etc… Sa dai voie sa se faca si inhouse asemenea aplicatii si implementari. Ei doar sa dea acces la api.

    Noi vorbim de alerta? Mi-a luat cateva minute sa aflu exact cat a avut cutremurul dupa ce eu il estimasem deja la 5.X grade. Alerta o sa fie cand o sa cada aplica din tavan sau se duce balconu.

    Si aici o sa fie iarasi ca la colectiv, nu se face nimic pana nu o sa moara o gramada care daca ar fi avut 10 secunde poate aveau sansa sa traiasca.
    Daca primesti alerta cand intri in bloc? Te mai urci in lift? Daca cobori la metrou, te intorci?Daca vatmanul de 41 in curba de la ciurel primeste alerta, mai merge cu 70? sau se opreste? Daca dai la buci si primesti alerta ce faci?(aici depinde de mai multi factori :)) Si multe alte exemple.

      (Citează)

  17. Giovani:
    Asa e…in momentul in care se simt primele vibratii, Moise tasteaza “CUTREMUUUR!!!!!” si da Enter.

    No, eu zic ca are scris deja. Doar de ENTER

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus