un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce înseamnă, mai exact, acel IP67 de pe noul iPhone 7?

8 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

iphone_7_auriu

Odată ce-au apărut telefoanele rezistente la apă au început să apară în vorbirea curentă și astfel de indicative precum IP67, IP68 sau IP56, altădată rezervate mai degrabă pentru fișele tehnice ale unor echipamente speciale. De ce nu poate fi simplu, ca la ceasuri, unde scrie de obicei câte un “rezistă până la 50 de metri adâncime”?

Nu știu de ce nu-i simplu, dar vă pot explica în detaliu ce înseamnă IP67 de la iPhone și alte telefoane. Samsung Galaxy S7 este, de exemplu, certificat IP68.

Codurile IPxy se referă la cât de bine este sigilat un aparat. Prima cifră reprezintă protecția la introducerea degetelor, micilor obiecte și chiar a prafului, a doua cifră protecția la apă sau, mai bine zis, cât de greu le este acestora să intre în respectivul dispozitiv. Cu cât mai mare cifra, cu atât mai bună protecția, în general vorbind.

Primul nivel ar fi IP00, adică nici o protecție. Cel mai avansat este IP68, care oferă cea mai bună protecție la praf și apă, în limite din tabelul de mai jos.

De reținut: codurile IP nu au nici o legătură cu rezistența unui aparat la șocuri mecanice, precum dacă-l scăpați pe jos sau loviți. Citiți mai jos detalii.

Ce înseamnă nivelurile diferite de la IP00 la IP68

Prima cifră – protecție împotriva intrării de obiecte solide, mari sau mici sau chiar a prafului.

Nivel Protecție împotriva Descriere sau exemplu
0 Fără protecție Neprotejat împotriva contactului sau intrării obiectelor
1 Obiectelor > 50 mm Nu poți atinge cu palma, dar poți băga un deget
2 Obiectelor > 12,5 mm Nu poți introduce degetul. Majoritatea prizelor au protecție IP2x pentru că degetul nu trece prin acele găuri gândite pentru ștecher.
3 Obiectelor > 2,5 mm Nu poți introduce majoritatea sculelor sau cablurilor groase.
4 Obiectelor > 1 mm Nu poți introduce cabluri uzuale, nu intră insecte șamd.
5 Protecție la praf Poate intra praf, dar numai în cantități mici sau în situații speciale și fără a modifica funcționarea dispozitivului.
6 Protecție completă la praf Praful nu intră deloc.

De obicei protecția pentru obiecte sau praf se bazează pe tot felul de găuri prin care acestea nu pot intra sau, în cazul prafului, pe lipici, membrane și o sigilare foarte bună a aparatului.

Un telefon bun va avea întotdeauna protecție IP6x măcar pentru zona ecranului, că nu vrei să vezi praf sau nisip în imagine.

Vezi prețul unui iPhone 7: eMAG, PC Garage, Vodafone, Orange, Telekom.

Pentru obținerea certificării IP6x testul prevede o perioadă de 8 ore în curent de aer cu particule fine, urmată apoi de analiza interiorului pentru a vedea cât de bine a rezistat.

A doua cifră – protecție împotriva intrării lichidelor

Nivel Protecție împotriva Descriere sau exemplu
0 Fără protecție Intră apa ca-n piscină, cum ar veni.
1 Picăturilor de apă Se referă la picături verticale ce cad ocazional, cu un debit total mic
2 Picăturilor de apă cu aparatul rotit 15 grade Se referă tot la picături verticale ce cad în ritm lejer, dar dispozitivul nu mai stă vertical, ci ușor rotit.
3 Spray-urilor de apă Particulele de apă pulverizată sunt mai mici, iar testarea se face în diverse unghiuri.
4 Stropirii cu apă, indiferent de direcție Stropirea presupune putere mai mare și o cantitate mai mare de apă.
5 Jeturilor de apă Se testează cu o duză de 6,3 mm în mai multe unghiuri, timp de câteva minute cu 12,5 litri per minut
6 Jeturilor puternice de apă Se testează cu o duză de 12,5 mm, deci un jet mai gros, și cu o cantitate de 100 de litri de apă pe minut
7 Scufundare până la 1 metru adâncime Se testează timp de 30 de minute la o adâncime de 1 metru
8 Scufundare la 1 sau mai mulți metri Adâncimea maximă este declarată de producător, la fel și timpul cât rezistă acolo, urmând ca testele să se facă în această privință.

Cum se realizează fizic această protecție la apă? Prin găuri foarte fine, sigilarea carcasei cu lipici și garnituri de protecție, mufe ce nu permit decât trecerea semnalelor electrice, nu și a lichidului, difuzoare învelite în membrane speciale șamd.

După cum vedeți, IPx7 înseamnă că rezistă până la o adâncime maximă de 1 metru și timp de 30 de minute. Asta e tot ce se certifică, asta e ceea ce pot noile iPhone 7 și 7 Plus.

Pentru IPx8, producătorul specifică adâncimea și timpul, așa că o certificare de tipul IP68 trebuie mereu însoțită de aceste prezentări, de exemplu “15 minute la 3 metri” sau “nelimitat la 50 de metri”.

Detalii importante

Rețineți că, dacă un telefon rezistă timp de 30 de minute la adâncime 1 metru, nu înseamnă că poate rezista 15 minute la o adâncime de 2 metri sau altă astfel de combinație. Absolut deloc! Presiunea apei crește constant cu adâncimea, iar dacă s-au folosit garnituri ce țin doar la presiunea de la 1 metru, acestea pot ceda imediat ce se trece mai în adânc, chiar și pentru un timp foarte scurt.

Dacă vă scapă telefonul în mare sau în piscină și adâncimea este de mai mult de un metru, ar fi bine să vă aruncați imediat după el și să-l recuperați, orice secundă contează. Chiar dacă sistemul de etanșare are o marjă de siguranță, nu pariați pe ea.

Este normal ca, după introducerea în apă, difuzorul să nu producă sunete sau să producă unele deformate. Are apă în membrană, așteptați să se evapore sau scuturați-o ușor de acolo.

În timp, gradul de protecție IP se poate “duce”. Garniturile îmbătrânesc, lipiciul se duce, șocurile și temperatura pot deforma sau anula proprietățile unor elemente de etanșare.

Mai mult, intervențiile de service pot anula gradul de protecție. De exemplu un iPhone 7 se bazează pe o combinație de lipici și carcasă bine îmbinată pentru protecția IP67. Dacă îl duceți la un service și telefonul nu va fi lipit la loc cu același tip de lipici, e posibil ca dispozitivul reparat să nu mai fie IP67, ci poate un IP63. Nu aveți de unde să știți asta.

De reținut: Apple nu repară pe garanție stricăciunile cauzate de apă. Probabil din motivele enunțate de mine mai sus.

Asta e scris mare pe site-ul lor:

iPhone 7 and iPhone 7 Plus are splash, water, and dust resistant and were tested under controlled laboratory conditions with a rating of IP67 under IEC standard 60529. Splash, water, and dust resistance are not permanent conditions and resistance might decrease as a result of normal wear. Do not attempt to charge a wet iPhone; refer to the user guide for cleaning and drying instructions. Liquid damage not covered under warranty.

Cu alte cuvinte, ei au avut toate intențiile să-l facă bine sigilat, dar dacă fix unitatea ta n-a ieșit așa sau în timp și-a pierdut proprietățile nu vei putea să-l repari pe garanție.

Eu nu mi-aș face totuși probleme. Un telefon IP67 este gândit pentru fotografii în ploaie, la piscină, parc acvatic și la intrarea în mare, plus că rezistă unor scăpari accidentale în chiuvetă, bere, toaletă și alte situații. Nu faceți scufundări cu el, oricum ecranul tactil nu poate fi utilizat sub apă. Eu am răspuns cândva la emailuri chiar din duș, a fost o experiență… ciudată.

Dar cu protecția la șocuri și cădere cum stă situația? Pentru acelea este un alt standard numit MIL-STD-810. Se fac alte teste, iar telefoanele rezistente la cădere sunt mai masive, cu carcase întărite, mai mult cauciuc și alte elemente de protecție. Sistemul de evaluare IPxy nu are nici o legătură cu asta.

Există destule telefoane cu protecție ridicată la apă și praf, precum noile iPhone 7 și 7 Plus, Samsung Galaxy S7, S7 Edge, Note7, S5, Sony XPERIA din seriile Z și X și XZ, plus modele ieftine precum Utok Dorel, Samsung Xcover și altele. Căutați cu atenție gradul de protecție IP prin specificațiile lor.

samsung_galaxy_s7_apa

    10 comentarii

  1. Note 7 e mai sigur sa fie folosit in apa, macar nu are cum sa ia foc.

      (Citează)

  2. Ar mai fi de mentionat ca rezistenta la apa e valabila pentru apa dulce, NU pentru apa sarata si nici pentru piscine cu clor. Ar fi de amintit campaniile de MK ale Sony, care aratau cum faci poze si filmezi cu Z3 in piscina, iar cand au inceput sa vina aparatele defectate, au pus o notita pe site, ca asta nu e acoperit de garantie.

      (Citează)

  3. Am folosit cca o ora un S7 pentru filmari in piscina, inclusiv pe sub apa sau jet de apa, aproape ca un gopro. Inca functioneaza si dupa, problema a fost cand am ramas fara baterie si nu puteam sa-i atasez conectorul pentru ca se usca foarte greu in compartimentul conectorului…

    In schimb mai e un fenomen sub apa: senzorii de pe ecran o iau razna, ca si cand ar fi o mie de degete cu gesturi random; cred ca ar trebui prevazute cu un fel de protectie cand “simt” ca au apa pe ecran si sa blocheze comenzile de pe ecran, sa il controlezi doar din butoanele fizice.

      (Citează)

  4. Foarte bun articolul. Chiar zilele astea ma gandeam la IP.urile astea dar nu am avut vreme să gugalesc.?

      (Citează)

  5. Z3 folosit la snorkeling . Inca mai merge :) IP68 FTW.

      (Citează)

  6. Asta cu garantia e valabila si pentru Samsung (si probabil pentru toti fabricantii).
    Urmele de lichid (oxidare) in telefon iti anuleaza garantia (intr-un fel e logic, ei n-au de unde sa stie cat timp l-ai tinut in apa sau daca ai facut deep diving cu el).

      (Citează)

  7. nwradu:
    Note8 vine cu un mic extinctor lipit pe spate, pentru siguranță.

    Cred ca de fapt stylus-ul o sa aiba un nou feature :)

      (Citează)

  8. “este gândit pentru fotografii în ploaie, la piscină, parc acvatic și la intrarea în mare,”

    nope, FARA apa de mare

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus