un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am fost la târgurile Gaudeamus și de turism

20 Nov 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

16 comentarii

Încep programul de duminică vorbind despre târgurile de la Romexpo, Gaudeamus și cel de turism, că poate aveți de gând să mergeți pe acolo. Dacă vă spun luni cum a fost totul, e prea târziu.

Pe scurt, Gaudeamus este ca de obicei, plin de cărți și foarte aglomerat. Foarte aglomerat! Și ce m-a mirat este că majoritatea vizitatorilor sunt oameni mai în vârstă, de zici că-i simpozionul pensionarilor acolo, ceea ce mă duce cu gândul la două teorii:

  1. majoritatea celor care citesc sunt pensionari, în timp ce tinerii mai se ocupă și cu un mall, un Netflix, un sex
  2. toată lumea citește, dar pensionarii vor să profite de reducerile de preț ce apar la târg, în timp ce alți oameni s-au obișnuit cu achizițiile online

Sper că a doua variantă.

gaudeamus_1

Erau vreo 2-3 lansări în orice moment al târgului, inclusiv una la care o femeie a citit cu atâta patos despre cum vedea Brâncuși femeile încât mi s-a făcut rău și a trebuit să plec de acolo, să caut o lămâie.

Am cumpărat două cărți. Prima, I love my slow cooker, cu rețete pentru aparate slow cooker, că eu nu știam despre ele decât că fac tocane bune. Acum mai trebuie doar să-l primesc pe cel comandat de Black Friday și mă apuc de treabă. A doua, cartea lui Ovidiu Eftimie, Arhanghelul Raul. Îmi trimisese el una, după care am scris și recenzia, dar pe cea cumpărată o voi face cadou.

gaudeamus_2

gaudeamus_3

gaudeamus_4

Am ochit și câteva cărți pentru viitor, plus că am văzut că a fost tradus în română volumul Calea Regilor a lui Brandon Sanderson, The Way of Kings în original, o carte fantasy lungă, cu o poveste bună, care m-a prins bine. Am citit și volumul 2, Words of Radiance, și aștept cu interes 3-ul. Am citit vreo 100 de cărți SF/fantasy în ultimii ani, unele excelent scrise, iar faptul că tot mai multe se traduc și la noi este un motiv bun pentru a scrie despre ele.

Gaudeamus are loc la Romexpo în pavilionul central și intrarea costă 5 lei.


Târgul de turism al României mi s-a părut o dezamăgire față de alte ediții, deoarece erau prezente foarte puține dintre agențiile mari. Am dat o tură prin cele trei pavilioane și dintre numele mari erau doar Paralela 45, Christian Tour, TUI și Karpaten. Unde sunt restul? Habar n-am.

Erau pe acolo o mulțime de alte agenții mici, pensiuni și hoteluri care prezentau diverse oferte, printre care și multe de revelion. Așadar, mergeți la târg dacă:

  • sunteți în căutarea vreunei oferte pentru Revelion.
  • vreți vacanțe în Grecia, că aproape orice agenție propune așa ceva.
  • știți clar ce oferte au și vreți să profitați de discount-urile oferite celor ce cumpără la târg.

Cum eu nu căutam nimic din cele de mai sus, am plecat dezamăgit. Intrarea a costat 10 lei și cred că am stat 10 minute înăuntru. Târgul are loc în pavilioanele din dreapta celui central.

Pe afară este târgul clasic de cărnuri, brânzeturi, dulcețuri și dulciuri de la producători locali. Am plecat acasă cu un colac kurtoș, care e genial dacă pui Nutella pe el.

    16 comentarii

  1. Celelalte agenții sunt la tribunal să depună actele pentru insolvență.

      (Citează)

  2. Poate ca tinerii citesc mai mult pe digital decat pe hartie ca si asa s-a umplut tara de hipsteri “eco”, iar Netflix si sexul sunt doua indeletniciri de-a dreptul productive :D

      (Citează)

    • Nu cred, e destul de mică adopția ebooks și ești destul de limitat la cele în engleză, un alt impediment. Văd că puțini pot citi cărți întregi în engleză.

      Sincer să fiu nu știu de ce nu crește adopția asta. Eu am citit Arhanghelul Raul cam chinuit, cu veioză, ținut cartea bine de cotor, ba după prima zi n-am știut unde am rămas, că nu m-am gândit să pun semn de carte. Zici că devenisem handicapat cu hârtia.

        (Citează)

  3. 1. Tinerii au kindle.
    2. Restul au dat faliment.

    Acum ca mi-am facut fapta buna si te-am luminat, ma intorc la World of Tanks.

      (Citează)

  4. cat costa “I love my slow cooker”?
    merci ;)

      (Citează)

  5. La editia de toamna a Targului de turism prezenta a fost intotdeauna slaba. Data targului este aleasa aiurea, e prea devreme pentru ofertele de vara (si oricum, pentru asta exista targul din primavara) si prea tarziu pentru cele de iarna (de exemplu, hotelierii de la noi anuntau inca de acum cateva saptamani un grad de ocupare ridicat).

      (Citează)

  6. Eu unul am cumpărat doar online in ultimii 2 ani.
    Plus ca ai mai mereu promoții – ba 50% reducere, ba X lei reducere la comanda de Y lei si tot așa.

      (Citează)

  7. nwradu: ă pui Nutella pe el.

    deocamdata limba noastra este Romana. daca vrei sa intelegi asta.

      (Citează)

  8. din partea unui cititor avid, cateva chestii despre “disparitia cartilor”, atat de prevestita de mult timp.
    – am kindle, citesc mult pe el, asta nu ma impiedica sa citesc carti “fizice”, care sunt inca ~80% din ce cumpar/citesc;
    – ma uit pe strada, in transporturi (nu traiesc in Romania ci undeva “in vest”), multe kindle-uri dar si enorm de multe carti tiparite, mai multe decat fratii cu baterie;
    – au disparut multe librarii in ultima vreme si continua sa dispara, dar nu neaparat din cauza kindle-urilor cat a magazinelor on-line, in principal Amazon dar nu numai;

    Asa ca mai asteptam 10 ani, poate atunci o sa fie adevarat profetia.

      (Citează)

    • Eu cred că problema e cu engleza. Majoritatea oamenilor o vorbesc cât să se înțeleagă cu un străin, dar nu cât să citească o carte în ritm normal.

        (Citează)

  9. Ceva recomandări sf? Am și eu kindle, ultima carte pe hârtie cumpărată în ultimele 6 luni a fost a lui Eftimie, în rest numai format electronic.

      (Citează)

    • Seria Culture a lui Iain M. Banks, care-i excelentă, Revenger a lui Alastair Reynolds, Ancillary Justice a lui Ann Leckie, Three-Body Problem a lui Cixin Liu, Steelheart a lui Brandon Sanderson, The Lost Starship a lui Vaughn Heppner, The Abbyss Beyond Dreams a lui Peter Hamilton.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus