un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Digi Mobil a dezvăluit detaliile implementării serviciilor 4G în banda 2100 MHz

7 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Dacă până acum Digi avea o licență 4G doar în banda 2600 MHz și în tehnologie TDD (numită banda 38), una atipică pentru multe telefoane, o directivă UE a forțat ANCOM să le acorde dreptul de a oferi 4G în banda de 2100 MHz și tehnologie FDD, numită banda 1. Pe asta a dezvăltuit-o Gadget.ro la început de august, iar explicația pentru directiva europeană chiar nu contează (puteți citi aici textul legii, dar e fad și nu te lămurește), important e rezultatul.

După o scurtă perioadă de pregătire, Digi a anunțat ieri cum va decurge implementarea în banda de 2100 MHz, care le va asigura o compatibilitate mare cu orice telefon din piață.

Evoluția va fi următoarea:

  • 20 octombrie 2016 – lansare în Oradea și Pitești
  • până în ianuarie 2017 – implementarea graduală în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Craiova, Constanţa, Iaşi, Arad, Sibiu, Galaţi, Târgu Mureş, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Reşiţa, Slatina, Hunedoara, Valea Prahovei și zona Râşnov, Zărneşti, Moeciu şi Bran.
  • iunie 2017 – creșterea acoperirii în aceste localități și în noi localități, inclusiv pe litoralul românesc, moment când rețeaua de 2100 MHz va avea peste 1100 de stații de bază.

În același timp, crește acoperirea rețelei de 2600 MHz, care în decembrie 2016 va număra aproape 1000 de stații de bază.

Cum ar fi, le dezvoltă în paralel. Nu știu cât spectru au în banda de 2100 MHz, dar vor păstra în paralel servicii și în cel de 2600 MHz, probabil din motiv de investiții deja făcute, acoperire mai mare în teritoriu și cândva trecerea la un carrier aggregation pe aceste două frecvențe.

Accesul la banda de 2100 MHz va fi disponibil gratuit începând cu 20 octombrie pentru toți cei cu pachete 4G. Nu există limitări de vreo natură. Noua bandă va putea aduce mult mai multe telefoane în oferta Digi, că de exemplu noul Zenfone 3 nu este compatibil cu cea de 2600 MHz, dar cu cea de 2100 MHz.

Uitați aici comunicatul, dar cam acestea sunt informațiile.

    30 comentarii

  1. In 2100 au 2x15Mhz… 2x10Mhz folosesc pt. 3G iar restul de 2x5Mhz pt 4g LTE FDD. Banda fiind mica pe 4g vor avea internet cu viteza maxima teoretica de aprox, 37 Mbps. Nu este mult dar ajuta :)

      (Citează)

  2. exact ce ziceam in 4 Oct ;)
    vor lovi puternic in concurenta acum ca va oferi 4G printr-o banda compatibila cu majoritatea telefoanelor ieftine, nu mai e necesar Iphone, S7 ori vreo chinezarie compatibila.

      (Citează)

    • Digi ,orice ar face, ramane o ieftineala jalinaca. Mocaciune vrei, mocaciune primesti. Nu merge aproape nicaieri in tara. Se intrerupe semnalul la net etc etc etc. Dar, la ieftineala , asta primesti. Nimic bun.

        (Citează)

    • @Adi: Conteaza mult si telefonul. Cu o “chinezarie” de Lenovo P70 (~1200 lei) de la Digi mergea groaznic reteaua atat pe voce cat si pe date. Situatia s-a schimbat la 180* cand am pus cartela intr-un iPhone 6S, latentele sunt insignifiante si internetul poate fi folosit.

      Da, nu este o solutie la fel de performanta ca Vodafone sau Orange, insa la 8 euro cat dau pe 2 abonamente nelimitate (2x10GB de date) nu ma pot plange.

        (Citează)

    • Adi: Digi ,orice ar face, ramane o ieftineala jalinaca. Mocaciune vrei, mocaciune primesti. Nu merge aproape nicaieri in tara. Se intrerupe semnalul la net etc etc etc. Dar, la ieftineala , asta primesti. Nimic bun.

      Calitatea poate crește în viitor. Au 2 milioane de abonați, au o expansiune masivă pentru acoperire, sigur va urma și o perioadă de consolidare.

      E ușor de comparat acum cu operatorii existenți, dar dacă mai țineți minte cum au început aceștia, veți observa același traseu și pentru Digi.

        (Citează)

  3. Adi:
    Digi ,orice ar face, ramane o ieftineala jalinaca. Mocaciune vrei, mocaciune primesti. Nu merge aproape nicaieri in tara. Se intrerupe semnalul la net etc etc etc. Dar, la ieftineala , asta primesti. Nimic bun.

    Subscriu. Indiferent ce ar face, pozitionarea lor ramane tot la nivelul de mocaciune fara pic de calitate. Inca de cand s-au lansat, am stiut ca nu vor putea reprezenta o competitie directa pentru Vodafone, Orange sau Telekom.

      (Citează)

    • da, pentru ca toata lumea vrea sa dea 50 de euro pe luna pe un abonament…

        (Citează)

    • Totusi sa nu uitam cum a intrat RDS pe piata(in caz ca ati uitat, cu mocaciune), nimic nu mergea cum trebuie, dar in timp s-au stabilizat si acum sunt la masa greilor.
      Eu vad ca face acelasi lucru, o ia de jos in sus.

        (Citează)

    • De unde ai stiut, tu, guru al telefoniei celulare din europa de est? Ai folosit vreodata telefonia de la digi?
      Net acasa de la cine ai?
      Nu e mocaciune, este pretul corect, nu furat pe fata ca la ceilalti. Calitatea e aceeasi.

        (Citează)

    • Bitu Mihai: Subscriu. Indiferent ce ar face, pozitionarea lor ramane tot la nivelul de mocaciune fara pic de calitate. Inca de cand s-au lansat, am stiut ca nu vor putea reprezenta o competitie directa pentru Vodafone, Orange sau Telekom.

      Calitatea poate crește în viitor. Au 2 milioane de abonați, au o expansiune masivă pentru acoperire, sigur va urma și o perioadă de consolidare.

      E ușor de comparat acum cu operatorii existenți, dar dacă mai țineți minte cum au început aceștia, veți observa același traseu și pentru Digi.

      Nu cred că trebuie să fie musai o concurență, dar cu siguranță există și o piață low-cost pe care o pot accesa.

      Ceilalți operatori se duc deja spre servicii 3 sau 4 play, streaming de muzică și filme șamd. Clienții lor vor plăti un tarif mai mare pentru aceste servicii suplimentare și pentru stabilitatea oferită.

        (Citează)

  4. Bitu Mihai: fiind mica pe 4g vor avea internet cu viteza maxima teoretica de aprox, 37 Mbps. Nu este mult dar ajuta :)

    Un caz mai concret, al meu. Am trecut la Digi de aproape 2 ani simultan cu schimbarea telefonului in dual sim, ca sa nu ma mai car cu 2 telefoane. Oricand am optiunea de backup pe simul de Vodafone. Calatoresc des sau foarte des.
    – Peste granita, roaming-ul e impecabil, tarifele sunt super bune, efectiv nu am de ce sa ma plang.
    – in RO, in Transilvania efectiv nu am probleme. BV – B nu sunt probleme. Am intampinat probleme prin zona Craiova, Calafat … unde simultan eram fara semnal de Vodafone.

    Per total mie Digi mi se pare compromisul perfect. Cand am intampinat probleme, am facut sesizare si s-au repozitionat antenele s-au corectat aspectele. La mine a fost pe testate si e ok.

      (Citează)

  5. Polovraciu Mihai

    07/10/2016 la 12:05 PM

    Digi e perfect daca esti elev sau pensionar….. Stai in oras, nu te misti mult ca sa ajungi in zone fara semnal…. nu folosesti mai mult de facebook si whattsup….nu faci teleconferinte business etc…
    Eu am trecut toata familia pe digi mai putin eu, care merg mult si am nevoie de calitate, deci sunt pe orange….
    Toata lumea e fericita, mai ales cel care plateste facturile….adica eu….
    Iar digi mai are un avantaj : inainte de aparitia digi, nelimitatul la concurenta incepea de la 25-30euro/ luna ….. acum la orange am nelimitat cu 10 euro pe luna….deci e un mare avantaj ……

      (Citează)

  6. deci o sa mearga si pe samsung s5 ?

      (Citează)

  7. Mda, era si cazul sa procedeze asa si oarecum aiurea sa ai 4G in oferta dar fii nevoit sa folosesti un telefon “special” pentru a te bucura de LTE…

      (Citează)

  8. Radu:
    deci o sa mearga si pe samsung s5 ?

    DA

      (Citează)

  9. Sunt din Sibiu si de peste 2 ani la Digi mobil atat eu cat si sotia si socrii
    Super multumiti de serviciile de voce si net.
    Un coleg de servici care inca e pe Orange si cocheteaza cu ideea de a se muta la Digi…imi tot trimite teste de viteza Orange din Sibiu si imprejurimi si nu sunt atat de grozave cum ati crede, sau cum as fii crezut si eu…
    Vodafone sta cel mai bine la viteze in Sibiu dar acoperirea indoor e destul de slaba( am maxim 1 linie-2 linii pe 3G in 2 locatii diferite, sau sare pe 2G, in conditiile in care Orange si Digi au full 3G)
    4G-ul de la Digi pe TDD recunosc ca e cam praf…, merge ok doar outdoor, indoor e slab, si daca ai 2 liniute….e ca degeaba, mai bine sari pe 3G
    Frecventa noua FDD va asigura o acoperire muuult mai buna si o conexiune mai stabila, vitezele nu vor fi mari, dar probabil 10-15 mbps se vor prinde cel putin….ceea ce e mai mult decat suficient chiar si ptr video pe mobil….
    4g+ de la concurenta….da bine in teste de viteze, la laudat la prieteni dar cam atat….la fel cum e cu gigabitul la rds pe fix…..cati avem nevoie cu adevarat de asemenea viteze???, ma “descurc” cu 100mps….linistit, in conditiile in care fac trafic mare zilnic, stiti voi pe ce :)

      (Citează)

  10. Nexxus:
    In 2100 au 2x15Mhz… 2x10Mhz folosesc pt. 3G iar restul de 2x5Mhz pt 4g LTE FDD. Banda fiind mica pe 4g vor avea internet cu viteza maxima teoretica de aprox, 37 Mbps. Nu este mult dar ajuta :)

    De unde ai scos 37 Mbps? Poti sa-mi explici matematic? Una este banda radio ocupata (in funtie de tehnologia folosita 3g, 4g etc.) si alta este viteza de transfer a datelor – viteza care depinde de o multitudine de factori.

      (Citează)

    • Eficiența spectrală este de 15 biți pe hertz, deci pe o bandă de 5 MHz poți prinde un maxim 75 Mbps.

      Asta este “unitatea” de măsură în 4G, de fapt. De aici se formează capacități de 150 Mbps, 300 șamd, în funcție de lățimea de bandă a operatorului.

      Acei 37 Mbps sunt 75/2. Nu știu de ce-a zis asta, pentru că pe upload lucrurile stau altfel și canalul nu-i simetric. Părerea mea este că Digi va oferi 75 Mbps, poate și mai mult.

        (Citează)

  11. Dani:
    ….la fel cum e cu gigabitul la rds pe fix…..cati avem nevoie cu adevarat de asemenea viteze???, ma “descurc” cu 100mps….linistit, in conditiile in care fac trafic mare zilnic, stiti voi pe ce :)

    cam acrii strugurii nu?
    conform logicii tale de ce am mai avea nevoie de autostrazi? plecand din A in B oricum vom ajunge intr-un final la destinatie, nu? … vb aceea ajungem cand ajungem!
    gandeste-te numai cata energie poti economisi facand zilnic (de 10ori mai rapid) tot acel trafic mare pe stim noi ce :)

      (Citează)

  12. nwradu:
    Eficiența spectrală este de 15 biți pe hertz, deci pe o bandă de 5 MHz poți prinde un maxim 75 Mbps.

    Asta este “unitatea” de măsură în 4G, de fapt. De aici se formează capacități de 150 Mbps, 300 șamd, în funcție de lățimea de bandă a operatorului.

    Acei 37 Mbps sunt 75/2. Nu știu de ce-a zis asta, pentru că pe upload lucrurile stau altfel și canalul nu-i simetric. Părerea mea este că Digi va oferi 75 Mbps, poate și mai mult.

    MIMO 2×2 pe 5 MHz este 37.5 Mbps in DL. Astfel ajungi la viteze maxime de 75 Mbps pt latimea de banda de 10 MHz si la 150 Mbps pt canal de 20 MHz.

    Cel mai probabil Digi foloseste capul radio existent in mod dual 3g/4g asa ca nu are mai mult de MIMO 2×2 si nu sare de 37 Mbps in DL.

      (Citează)

  13. Mocăciune, nemocăciune, în vară au acoperit o vale izolată si slab populată din munții Buzăului, unde Orange a venit abia acum 5 ani.
    Sunt mulți care nu-și permiteau un abonament de 9 euro dar și l-au făcut pe cel de 2 de la Rds. Eu personal am trecut înapoi pe Orange ( am păstrat și Digi) pentru că am biroul la etajul unei hale de tablă si nu prea trece semnalul prin tablă.

      (Citează)

    • Dar e normal, că aia e piața lor, zone unde ceilalți operatori n-au acoperire, mediul rural șamd. Nu începi să-i concurezi în Piața Victoriei.

        (Citează)

  14. Andrei D:
    Totusi sa nu uitam cum a intrat RDS pe piata(in caz ca ati uitat, cu mocaciune), nimic nu mergea cum trebuie, dar in timp s-au stabilizat si acum sunt la masa greilor.
    Eu vad ca face acelasi lucru, o ia de jos in sus.

    Nu ca sunt la masa greilor….ei sunt greii care stabilesc cine sta la masa.

      (Citează)

  15. Eu detin un asus zenfone 3 si recunoaste 4g de la digi, desi nu ma asteptam dupa specificatii.

      (Citează)

    • Păi l-ai luat de la un magazin care l-a adus pe un canal gri din zona Chinei, unde se vinde versiune de Zenfone 3 ce știe și banda lui Digi. Telefonul adus oficial de Asus România este pentru europa și nu știe banda lui Digi.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus