un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce ar trebui să folosiți Google Photos și algoritmul său excelent de recunoaștere a imaginilor

24 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Nu v-am spus cât de încântat sunt de Google Photos, dar serviciul oferit gratuit de Google este genial și ar trebui să-l utilizați cu toții, mai ales dacă strângeți multe fotografii prin calculator.

La mine toate fotografiile se duc în Google Photos, care oferă stocare nelimitată*, indiferent de sursa lor:

  • pe telefon am activat upload-ul automat prin conexiune wifi
  • pe PC am instalat utilitarul lor oficial, care vede automat fotografiile noi din diverse foldere și le urcă în cloud

(În paralel, fotografiile din telefon se duc automat în OneDrive, unde am 10 TB spațiu de stocare, și de acolo sunt copiate automat în PC prin OneDrive pentru Windows, așa că de obicei ajung în PC imediat ce eu intru în casă. Uneori prin casă fac o fotografie cu telefonul și până să ajung la PC ea este deja transferă acolo.)

Și apoi începe magia Google Photos. Avantajul extraordinar al serviciului este algoritmul avansat de recunoaștere a imaginilor, unul foarte performant. De la sine putere mie mi-a creat toate categoriile de mai jos:

google_photos_03

Și a categorisit foarte bine fotografiile, inclusiv în situații grele de recunoaștere a formelor. Plus clasificarea după locație:

google_photos_04

De exemplu pentru un articol de săptămânile trecute căutam o fotografie cu pizza în folderul celor trase automat din telefon și nu o găseam, că am acolo sute de fotografii din fiecare lună. Ofticat, am intrat pe Google Photos, am scris “pizza” la căutare și mi-au apărut imediat toate fotografiile mele cu pizza din ultimii ani.

Căutarea merge și mai departe. Pot căuta “food” și-mi arată fotografiile cu mâncare, indiferent de tipul ei. Sunt platouri cu mâncare, burgeri, mititei, fripturi, carne crudă… de toate și cumva le identifică bine și știe că-i vorba de mâncare.

Poți merge și mai departe cu asta. Caut “Mauritius food” și-mi arată fotografiile cu mâncare din acel concediu, știind că am fost acolo probabil din corelația cu Google Location History, pentru că eu n-am activat GPS tagging la fotografii. Caut “buildings may” și-mi arată clădirile fotografiate în luna mai. Caut “waterfall” și-mi arată fotografiile cu cascade. Este uimitor, trebuie să-l încercați cu mâna voastră pentru a vă da seama de asta.

În plus, Google Photos vine și cu un Asistent care mai face mici trucuri: câte o animație scurtă din 5-6 cadre succesive, câte o panoramă automată, chestii din astea. Există și posibilități de editare a fotografiilor direct în browser.

google_photos_09

*Am zis că spațiul de stocare este nelimitat, dar dacă accepți să-ți recomprime imaginile. Dacă le vreți la calitatea originală, primiți 100 GB (10 sau 15 GB, eu am 100 pentru că au fost incluși cu telefonul mobil nou) spațiu de stocare și s-ar putea să crească în viitor. Nu vă temeți însă de recompresia făcută de Google, modificările fiind practic insesizabile, cel mai probabil are loc o recodare JPEG la calitate foarte mare, fără modificarea rezoluției. Cum de obicei fotografiile le folosiți pe Facebook sau blog, chiar nu mai contează.

google_photos_02

Inițial chiar mă așteptam la o compresie mult mai agresivă. Mai jos sunt mai multe fotografii, originale și trase din Google Photos, și decideți voi dacă diferențele sunt semnificative:

20160929_15000920160929_150009
20161009_13553920161009_135539
20161010_18561620161010_185616
20161005_21191820161005_211918
20161009_13215120161009_132151

    37 comentarii

  1. Multumesc pentru explicatii. Sincer, mi-a fost lene sa ma documentez cu Google Photos, asa ca munca ta m-a ajutat sa iau decizia ;)

      (Citează)

    • deci munca aia din spate, cu taguri si amprenta gps pe care o face e geniala.
      Stiam de el dar il foloseam doar ca backup pentru telefon. Ajung acasa si pun si ce-am prin pc tot acolo :D

        (Citează)

  2. Eu zic ca sunt diferente si se vad. Daca faci fotografii exclusiv pentru fb sau sa le trimiti apoi pe whatsapp, se merita, insa daca telefonul este singurul tau aparat de fotografiat dintr-un concediu si vrei sa pastrezi amintirile, atunci se merita formatul original.

      (Citează)

    • Păi fă cum face Radu, originalul la OneDrive (si de acolo eventual la tine pe NAS) iar la Google o copie modificată, doar pentru avantajul procesării.

      OneDrive presupunând că dacă zici că telefonul e camera ta foto atunci e un Lumia :) Alternativ poți plăti pentru mai mult spatiu pe Google dau poți folosi iCloud.

        (Citează)

    • Nu SE merită nimic. Doar MERITĂ și atât :)

        (Citează)

    • Unde anume ar fi acele diferente, poti sa ne arati? Ma uit in browser comparand pozele de la Radu in tab-uri separate si nu se observa nimic nici cand dau zoom, schimband de pe un tab pe altul, sunt identice. Pozele sub 16mp NU sunt comprimate, sunt pastrate fara modificari (declaratie Google la conferinta I/O). Ce e peste 16mp e downscaled to 16mp (si deci, vor fi diferente).
      Uite si un articol fix pe tema asta, cu comparatii http://www.huffingtonpost.in/arpit-verma/bursting-the-myth-of-comp_b_8902076.html

        (Citează)

  3. Eu il folosesc inca de cand s-a lansat si au oferit optiunea de *nelimitat. Mi-am urcat toate pozele fara probleme.

      (Citează)

  4. de unde si cum, ai activat GPS tagging ? multam

      (Citează)

  5. http://www.ratb.ro/mobile/comunicat1.php?nrcom=649

    Au schimbat rutele pentru 102, 202 … poate e folositor pentru cei care pleaca la munca mai tarziu ( scuze de offtopic)

      (Citează)

  6. Nu toata lumea foloseste android. Pe ios, cand stergi o poza din telefon, o sterge si din google photos.

      (Citează)

  7. Nu sunt familiarizat cu acest serviciu, asa ca poate ma ajuta cineva
    1. Fotografiile se pot incarca in foldere?
    2. Odata incarcate cum le accesez?
    Am incercat sa fac singur aceste lucruri (am incarcat un folder cu foto ), dar nu mi s-a cerut nume pentru acest folder, nu stiu daca am o indicatie grafica in momentul inceperii incarcarii…Asa ca nu stiu daca s-au incarcat.

    Multumesc

      (Citează)

  8. Sunt foarte interesat de tag-ul selfiuri. :)

      (Citează)

  9. Sunt foarte interesat de tag-ul selfiuri. :)

      (Citează)

  10. Daca le urci la dimensiunea normala nu ai 100GB, poate tu ai beneficiat de ceva promotie.

    Originală (încă 10.6 GB din spațiul de stocare).
    Rezoluția completă este luată în considerare la calcularea cotei

      (Citează)

  11. Daca le urci la dimensiunea normala nu ai 100GB, poate tu ai beneficiat de ceva promotie.

    Originală (încă 10.6 GB din spațiul de stocare).
    Rezoluția completă este luată în considerare la calcularea cotei

      (Citează)

  12. 15 Giga este spatiul standard

      (Citează)

  13. E bun, il folosesc si eu, alaturi de Flickr (unde ai 1 TB de stocare, dar interfata e mult mai greoaie si neintuitiva). Dar spatiul gratuit e de 15 GB, daca vrei sa urci pozele la calitatea originala, ceea ce e cam putin.
    Oricum, eu nu sint foarte incintat de Google Photos, Picasa era mult peste. Si-au cam batut joc la faza asta.

      (Citează)

  14. Eu am 115 GB la dimensiunea originala. Se mai uita si la om, probabil.

      (Citează)

  15. Are o gramada de idei faine serviciul de photos de la ei, dar au si 2 minusuri din punctul meu de vedere. Si sunt destul de importante, mai ales daca vrei sa tii totul organizat.

    Mai precis:

    1. Nu poti lasa o descriere pe poza. Daca vreau sa stiu de unde e poza sau ceva despre ea, trebuie sa ghicesc, tinand cont ca nu ii pot pune o descriere scurta.

    2. Subcategorii – daca vreau sa organizez pozele per locatie, nu pot face subcategorii. E enervant sa ai o lista imensa de fotografii si sa cauti de nebun dupa ele.

      (Citează)

    • 1. Poti sa adaugi ce descriere vrei tu la orice poza – apesi butonul “i” si acolo ai si campul de descriere (pe langa alte chestii utile)
      2. It’s a given, tinand cont ca nu e nimic stocat “in foldere”, ci doar o lunga lista de poze in care poti cauta dupa cuvinte, asta e practic ce defineste serviciul asta (si tocmai de ce e atat de popular). Poti, totusi, sa iti creezi albume, daca tii neaparat sa le organizezi tu manual.

        (Citează)

  16. Nu știu dacă uploadul automat din telefon al pozelor într-un serviciu de stocare e cea mai bună idee – poate am unele ”selfie”-uri care să vadă, din greșeală, ”lumina” internetului… :D :D

    Pe de altă parte, eu zic că Flickr are o interfață destul de intuitivă și simplă. Poate că Google Photos are funcții mai multe, dar când vine vorba de stocare, la Flickr ai 1 TB pentru poze necomprimate. Ceea ce pentru unii e important.

      (Citează)

  17. Interesanta poza cu tipa din categoria selfie-uri.

      (Citează)

  18. Încă un tip pentru Google Photos: activarea recunoașterii fețelor (serviciu disponibil doar în Statele Unite).
    1) Logout din Google Photos
    2) Instalat o aplicație de VPN pe telefon (TunnelBear e cea mai simplă) conectat printr-un server SUA
    3) Login în Google Photos > Settings > ceva cu facial recognition
    4) Uninstall aplicației de VPN și gata.
    Durează câteva ore sau chiar o zi până îți apar categoriile, dar după ce apar e o chestie absolut genială. Poți asocia fețele cu contacte (sau doar nume simple) și poți căuta poze mai precis gen “Flo London cathedral” și îmi arată toate pozele cu mine la catedrale din Londra, de exemplu. E genial algoritmul, mie mi-a recunoscut fața din niște poze din copilărie unde nimeni altcineva nu m-ar fi recunoscut. Pe de altă parte prietena mea și-a schimbat ochelarii la un moment dat, iar Google a generat două categorii pentru ea, before and after (însă pot fi merge-uite foarte ușor cele două grupuri de poze).

      (Citează)

  19. Polovraciu Mihai

    24/10/2016 la 11:10 AM

    Va dati seama unde a ajuns tehnologia ? Serviciile acum nu mai trebuie sa angajeze spioni, va desconspirati voi. Intra ala da un search si din poze iti face profilul psihologic, unde mergi de obicei, cu cine mergi,cand te-ai vazut cu X, ce iti place sa maninci, ce numar porti la pantofi etc etc etc….

      (Citează)

    • Ești liber să nu folosești serviciul. Însă eu toată viața am dorit să-mi văd dosarul de la Secu așa că mi-am zis că mai bine îmi întocmesc singur unul, să beneficiez și eu de el, ce mama naibii :)

        (Citează)

  20. #boobs category wanted !

    Pe mine ma surprinde mereu google photos cu cate un clip facut automat din mai multe clipuri urcate, sau cate o panorama automata si cel mai tare poti sa faci o poza de tip Little Planet daca ai o poza 360 ( ex: http://forums.androidcentral.com/attachments/google-nexus-4/52970d1355871040t-tiny-planet-pictures-taken-your-nexus-4-img_20121218_130404.jpg )

      (Citează)

  21. Folosesc şi recomand cu toată căldura Google Photos.
    Gratuitatea spaţiului imens de stocare eclipsează orice “impresie” cu privire la scăderea calităţii prin compresia imaginilor. Cine are mii de fotografii făcute cu telefonul, şi nu numai, va aprecia cu siguranţă acest serviciu de stocare. Dacă aveţi nevoie de păstrat imagini mai mari de 16 mega pixeli (dimensiunea maximă permisă pentru fotografii pentru stocarea gratuită) sau filme mai mari decît Full HD (de asemenea Full HD fiind rezoluţia maximă a filmelor pentru stocarea gratuită), atunci aveţi la dispoziţie variantele contra-cost, inclusiv Google Drive.
    Mi-am salvat 85% din fotografiile personale (urmează şi restul) şi acum hardiscul este mult mai liber. Iar cînd vreu să trimet un pachet de fotografii la prieteni, le trimet doar un link, şi asta o pot face şi prin SMS. Este un avantaj incredibil.
    De curiozitate am comparat fotografii originale (din calculator) şi descărcate (comprimate): n-am observat diferenţe decît la zoom foarte mare, doar imperceptibile modificări de nuanţe. Dar niciuna care să fie observabilă direct. Rata de compresie mi s-a părut a fi în jurul valorii de 75%, aş spune o rată destul de mică de compresie, respectiv o calitate (foarte) bună a imaginii.
    N-am testat cum ar fi compresia la filmele Full HD, bănuiesc că şi filmele sînt “comprimate” la o calitate pentru care doar maniacii ar mai avea ceva de obiectat. Are cineva idee dacă a încercat cum e cu filmele ?

      (Citează)

  22. Fun fact — am fost la iarba verde cu amicii acum 2 saptamani, facut gratar, jucat volei, alergat, jucat copiii etc. Am tras cateva cadre cu telefonul, in format time-lapse in ideea sa fac un colaj scurt si rapid, cu o muzica in background. N-am avut timp sa ma ocup de atunci, insa tocmai am observat ca Assitant-ul din aplicatie a facut asta deja pentru mine. Pur si simplu a facut un colaj din 4 filmulete si apus melodie pe fundal, exact ce vroiam eu sa fac. :)

      (Citează)

  23. Eu stiu ca nu pastreaza rezolutia originala la poze, dar chiar si asa apreciez mult serviciul.

      (Citează)

  24. Un mare minus pentru faptul ca nu afiseaza denumirea/ descrierea fotografiilor. Inca ceva, in Picasa puteai sa alegi sa mareasca thumbnails asa incat sa afiseze 2 fotografii pe fiecare rand, sa nu mai fie nevoie sa deschizi fiecare poza individual ca sa vezi ceva detalii.
    M-as intoarce oricand la Picasa!

      (Citează)

    • În aplicația Android zoom cu două degete pe ecran și poți să mărești / micșorezi thumbnailurile de la două la șapte pe rând.
      Descrierea o generează el pe baza a ceea ce vede acolo, inclusiv persoanele din cadru (vezi comentariul meu anterior). Nu prea văd ce aș descrie eu în plus la o poză.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus