un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O întrebare mai bună: când ne vom opri din construit biserici?

9 Aug 2016  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

De câte ori statul român anunță că mai dă niște bani Bisericii pentru construirea Catedralei Neamului mai apar câteva revolte de Facebook împotriva deciziei.

Este o situație ciudată: pe de o parte este foarte bine că lumea comentează astfel, trebuie trimis un mesaj autorităților că toate acestea se trec pe răboj și “donațiile” lor din bani publici nu trec neobservate; pe de altă parte, cred că trebuie să ne obișnuim cu ideea că această catedrală va fi construită (să o lași la stadiul de acum oricum n-ar avea rost) și orice comentariu trebuie să fie mai degrabă îndreptat spre viitor.

După ce zilele trecute Primăria Sectorului 1 a decis să dea 2,5 milioane de lei, acum Primăria Capitalei vrea să aloce 15 milioane de lei, o creștere de la cele 2 milioane de lei bugetate anterior. Patriarhul Daniel devine cel mai mare și de succes cerșetor.

Așa că este rezonabil să ne întrebăm când se va termina totul. Unde tragem linie? Câte catedrale de această amploare vor fi finanțate de la buget, deși România are nevoie mare și de alte tipuri de instituții?

Dacă, de exemplu, mâine Patriarhia decide că vrea să construiască cinci catedrale similare în, să zicem, Sibiu, Galați, Focșani, Târgu Mureș și Bacău, încep iar donațiile de milioane de lei din bugetul statului și cele locale? Vom fi mințiți la început cu costuri mici ca apoi acestea să tot fie umflate și noi milioane cerute?

Conform Secretariatului de Stat pentru Culte, în România se află următoarele lăcașuri de cult:

Cult Lăcașuri dinainte de 1989 Lăcașuri construite după 1989 Lăcașuri în construcție Număr total lăcașuri
Biserica Ortodoxă Română 12134 3191 1078 16403
Cultul Creştin Penticostal 793 1950 182 2925
Biserica Romano-Catolică 1241 351 40 1632
Cultul Creştin Baptist 735 790 46 1571
Biserica Reformată din România 998 314 40 1352
Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea 424 762 83 1269
Biserica Creştină după Evanghelie din România 170 272 17 459
 Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică 0 334 79 413
Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova 0 368 2 370
Biserica Evanghelică C.A. din România 246 0 0 246
Biserica Evanghelică Română 192 20 2 214
Biserica Unitariană Maghiară 131 15 1 147
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România-Cultul Mozaic 103 0 0 103
Cultul Musulman 61 17 3 81
Biserica Creştină Rusă de Rit Vechi din România 46 20 1 67
Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara 58 3 2 63
Biserica Evanghelică Lutherană din România 39 6 2 47
Arhiepiscopia Bisericii Armene 22 0 0 22

Biserica Ortodoxă Română are în prezent 1.078 de biserici în construcție prin țară pentru un total de 16.403. Unde ne oprim? La ce număr vom spune că este destul și vom începem să acordăm atenție și școlilor, grădinițelor, parcărilor, spitalelor, autostrăzilor, terenurilor de sport, bazinelor, centrelor de protecție a persoanelor abuzate șamd?

În prezent BOR are, statistic vorbind, câte un lăcaș la fiecare 994 de credincioși. Mie mi se pare o cifră rezonabilă, că doar nu se duc toți deodată la biserică și nu încap acolo. Adică n-ar încăpea, dar așa ceva s-ar putea întâmpla doar la Paști și la slujba de Crăciun. În același timp, să nu uităm că la recensământ mulți români s-au declarat ortodocși mai degrabă din rușine, dar nu sunt practicanți.

Cu toate acestea, BOR se ascunde sub o altă statistică: după recensământ, BOR adună 86,45% din credincioși din România sub aripa sa “ocrotitoare”, dar conform numărului de lăcașuri are doar 59,9% dintre cele din țara noastră. Fără îndoială că ambiția lor este să ajungă la 86,45%, adică vreo 23.500 de biserici.

Poate una pentru fiecare om ar fi și mai bine.

Să mai vedem încă o dată imaginea cerșetorului dormind pe o gură de canal în fața șantierului Catedralei.

catedrala_manturii_neamului_cersetor

sursa statistici: culte.gov.ro

    18 comentarii

  1. Nu una pentru fiecare om, ar fi excesiv, una pentru fiecare popa.

      (Citează)

    • De fapt ai dreptate, au facultate de popi și, cel puțin teoretic fiecare ar trebui sa fie la parohia lui. Asa ca, cat timp au facultate deschisă, vor avea nevoie de biserici. Prost este ca au prea multă putere fata de medici sau profesori, asa ca nu vei vedea prea curând alocări la buget pentru scoli/grădinițe sau spitale noi.

        (Citează)

  2. As vrea sa ma antrenez intr-o discuție pe acest subiect doar ca romanului ii miroase urat orice.
    Comentarii negative sunt indiferent ca vreun politician ne fura dar il votam, ca se aloca bani pentru vreun bolovan de-al lui Brâncuși, spital, biserica, monument, eveniment sportiv.

    La noi toate sunt la fel, ne place sa comentam in scop de bârfa mai mult, nicidecum nu suntem analiști si realiști.

      (Citează)

  3. asta-i genul de stire cate ma scoate pur si simplu din minti, pentru ca inca nu m-am obisnuit cu ideea ca in momente din astea iti dai seama cel mai bine ca de fapt nu faci parte din tara asta: nu gandesti la fel ca majoritatea oamenilor din tara asta, nu ai aceleasi prioritati in viata, nu ai aceleasi idei despre cum ar fi viata ta un pic mai buna si asa mai departe.

    sincer, in acest moment imi doresc foarte mult sa dea Ciolos de la buget 100 de milioane de euro – ba nu, 200! sau chiar 300 de milioane de euro CA SA TERMINE DRACULUI O DATA CATEDRALA MANTUIRII CURULUI PROST SI SA NU MAI AUD DE EA!

    hai ca acu iar mi-am amintit de jegosul de primar de la sectorul 1 care nu voia sa dea bani pentru spitalul de arsi, dar doua saptamani mai tarziu voia sa dea bani pentru catedrala.

    realmente nu mai vreau sa aud de catedrala.

      (Citează)

  4. In 25 de ani n-au facut nici un spital nou, dar au facut mii de biserici.
    Ne meritam soarta ba.
    2.5 mil de euro iti ajung pentru un spital decent, nou nout, care genereaza locuri de munca si business pe orizontala. Dar aia nu voteaza trandafirii ca zombie… acolo-i buba.

      (Citează)

    • La banii care s-au tocat prin Sanatate in ultimii 25 de ani ar fi trebuit sa avem spitale de “ultima generatie” in Romania. Hexi Pharma iti spune ceva? Si asta e doar un nume dintre multele contracte paguboase.

        (Citează)

    • pai si? asta ar trebui sa fie argument?

      “toti fura” nu e argument…

        (Citează)

  5. Din categoria “Ciudăţeniile Poporului” iată că se mai aduagă o filă de discuţii aprinse la deja interminabila listă a ciudăţeniilor. Adică statu n-are bani să deie pentru Urîţenia Pămîntului dar are bani să deie pentru Catedrala Mântuiala Neamului. Statu are bani ca să deie o groază de bani pe salariile şi pensiile prea-iubiţilor politichieni, dar nu are bani pentru sănătate sau pentru manuale şcolare. Un popor care pentru încă odată se dovedeşte un ciufut. Aspectu interesant e cela că popchii nu plăteşte impozite pe averile lor, deci construirea a cît mai multor locaşe de cult nu înseamnă altceva decît viitoare locuri(!) unde se poate spăla banii. Păi dacă îmi declar şi io averea că o “donez” bisericii, dar de care mă folosăsc bine-mersi, atuncea scap de o grămadă de impozite. Şi uiteaşa se merită s-o mai pun de-o bisericuţă, de un locas de cult (dar NU de cultura !!!), să fac “donaţii” în numele şi în numele a onor prea-fericiţilor popchi, mai rămîne să mă bag şi în consiliul de administraţie al bisericuţii al cărei ctitor sînt, şi uiteaşa îmi pot gestiona fain frumos averea, de după perdeaua “protectoare” a institutiei bisericii. Unde mai pui că mă capăt apoi cu tăt felul de pomeni, donaţii şi atenţii, mai mari sau mai mici dupe cum sînt şi păcatele care trebe răscumperate, trebe daţi bănuţi pentru orice nevrednicie(!) făcută cu fapta sau cu gîndu (no, aia cum se măsoară?!), şi pentru toţi bănuţii iştea evident că nu se dă nice o chitanţă, da’ de unde, ejti nebun ?! Şi uite aşa benuţii se adună prin toate tehnicile specifice cerşitului, pentru care se fac şi studii de specialitate la “Fabrică de Popi”, cum frumos le denumeste Ion Creangă, se mai fac şi Congrese şi Chiolhanuri între prea-fericiţi, şi să-i vezi atuncea ce le steclesc ochiii… de înaltă prea-fericire bahică… che au nişte vinuri, ai-a-iai da’ ce vinuri au, nu poşirca ceo vezi prin rafturi, şi apoi bucate alese, şi dupe aia se dedau şi la pofte lumeşti, că acuma hai să fim serioşi, şi popchii sînt tot oameni. Săăăăracii de ei ! Tare mie milă di ei, tot aşa de milă ca şi lu Ionică cel curajos careo furat pupăza…

      (Citează)

  6. Nu mai puneti in spatele BOR neajunsurile din alte institutii alte statului pentru ca nu biserica se face vinovata de ele. Daca spitalele sunt putine sau daca in Romania inca nu exista destule autostrazi sau infrastructura feroviara este tot mai proasta, toate astea nu se datoreaza faptului ca s-au construit biserici, cat mai ales din cauza unui management prost. E cunoscut faptul ca la conducerea multor institutii alte statului au fost plantati pe criterii politice oameni mai mult sau mai putin pregatiti sa gestioneze bugetele din sanatate, invatamant etc. La fel, se stie foarte bine ca in ultimii 25-26 de ani, in sectorul bugetar s-au tocat miliarde de dolari prin tot felul de contracte paguboase (vezi dosarul “Microsoft” / contractul de 100 milioane de Euro pentru licente Microsoft in scoli).
    In opinia mea, construirea de locasuri de cult este printre putinele lucruri bune care s-au realizat in Romania postdecembrista.

      (Citează)

    • Aveti dreptate! Fara sa fiu habotnic, nu pot sa nu cred ca o asemenea constructie este utila, inclusiv din punct de vedere istoric si identitar, uitandu- ne doar la cele similare ale popoarelor din preajma. Ca va fi mai mare sau mai mica este o falsa problema, fiind bine-nteles de evitat supraevaluarea lucrarilor si sifonatea surplusului de bani. Nu ca in alte parti nu s-ar intampla la fel… In rest, ramanem carcotasi si belim ochii la minunatiile altora care au tacut, au facut si ceea ce au facut a ramas…

        (Citează)

    • ”Nu mai puneti in spatele BOR neajunsurile din alte institutii alte statului pentru ca nu biserica se face vinovata de ele.”
      Dar BOR de ce pune în spatele statului construcția acestei catedralei? Nu ți se pare mai ONEST* ca edificiile ce aparțin BOR să fie construite din mila și contribuțiile donatorilor? Ar fi și un instrument just de măsurare a performațelor BOR, și un lucru mult mai apreciat de cel care a cheltuit banul – e vorba de modul de strîngere a fondurilor: ar fi fost foarte simplu ca Guvernul să cumpere Cumințenia pământului cu bani publici, dar nu ar fi mai util națiunii să dăm dovadă de coeziune, de unitate, de ”uite că putem și singuri, fără tătucul care ne salveaza și ne rezolvă toate”? Înțelegi diferența sau vorbesc degeaba?

      * Nu ar trebui să fie onestitatea un drapel al BOR?

        (Citează)

  7. Atat timp cat exista aceasta masa critica care aproba (tacit sau nu ) astfel de comportamente , nu se va opri niciodata.

    Educatie , educatie si iarasi educatie , de aici se trage totul , iar schimbarea nu are loc niciodata loc peste noapte. De aceea prea luminatii nostri fac tot ce se poate sa intretina aceasta masa critica de prosti.

    Daca oamenii nu constientizeaza ca banii aia de biserica sunt si banii lor si cu banii aia puteau sa aiba o ingrijire medicala mai buna sau o educatie imbunatatita pentru nepoti , nu se schimba nimic.

    E bine ca mai exista o mana de oameni “nebuni” care se bat cu morile de vant …dar ei sunt multi ..si prosti

      (Citează)

  8. Nici eu nu am fost de acord cu construirea Arenei Nationale care a costat 234 milioane de Euro adica de doua ori mai mult decat Catedrala Mantuirii Neamului, si cu toate astea stadionul a fost construit fara ca cineva sa ma intrebe daca sunt sau nu de acord cu asta. Iar din suma totala necesara construirii Catedralei, contributia Statului va fi de sub 50%. Sa mai adaug si faptul ca primaria Capitalei cheltuieste anual alte milioane de lei pentru intetinerea Arenei Nationale?

      (Citează)

  9. Ca sa ai o biserica functionala este nevoie de un popa si un ajutor de popa care aprinde lumanarile si mai citeste un “Tatal Nostru” ca sa mai ia si popa o pauza de baut o gura de vin pentru curaj.
    Ca sa ai un spital functional ai nevoie de personal medical specializat serios in zeci de ani de zile de scolit. Apoi mai ai studii din alea care costa mult ca sa iti zica daca chiar este nevoie de spital pe zona avand in vedere numarul de locuitori sau e mai eftin sa ai doar un centru de triere/transport pacienti catre un centru medical mai serios. Am vizitat o zona in Finlanda unde era un singur spital pe o raza de 300km desi erau cateva orasele in jur.
    La fel este si cu scoala, sa construim scoli ca sa…. ? copii sunt din ce in ce mai putini si multe scoli se inchid pentru ca nu mai au prunci, dar in zona respectiva mai traiesc batrani care se simt bine duminica la biserica, sa faca pariuri cine moare primu.
    Ma indoiesc ca astia de la BOR fura asa cum se da vraja prin presa. Altfel sunt convins ca nu ar duce-o asa bine. Ar fi un fel de Complex Energetic Oltenia aflat in faliment daca toata lumea ar fura. Eu cred ca se aplica un management destul de eficient, defapt tind sa cred ca astia de la biserica ar fi in stare sa duca la capat mari proiecte de infrastructura mai repede si cu costuri mai reduse decat un minister.
    Desigur nici mie nu imi convine sa vad niste popi cu Mercedes, m-as simti mai bine sa ii vad cu Logan sau Duster, dar cred ca daca tot au haine aurite, ei cred ca li se potriveste mai bine cu blink-blink’u cromat de Mertz.

      (Citează)

  10. Trasul liniei, asta e cel mai bun lucru care s-ar putea intampla.

    Pentru ca statul nostru tot doneaza Bisericii “fara numar”, iar cand vine vorba de impozitare, Biserica ameninta cu “datoriile istorice/ bisericile si averile confiscate”. Si stam in mocirla asta pana la … sfantu’ asteapta.

    Ar trebui trasa in sfarsit aceasta sfanta linie, uite, asta e ultima transa, de maine nu va mai dam decat in anumite conditii speciale, iar voi de maine fiscalizati tot si platiti impozite pe proprietati si pe activitati comerciale.

    Biserica prin spagile aferente “auzi, cat trebuie sa dai la popa pentru .. x?” nu face decat sa sustina modelul spagii/coruptiei. Nu. Lista de preturi. Bon fiscal. Corectitudine. O prima aliniere intre valorile pe care le propovaduieste si cele pe care le practica Biserica.

    PS: Da, si eu cred ca ar trebui terminata odata Catedrala, insa as vrea sa fie macar acum in ceasul 25 mai multa transparenta privind unde s-au dus banii respectivi pana acum si unde se duc si de acum inainte. Pentru ca in lipsa transparentei, ne putem astepta si aici ca o parte buna din banii aia se intorc in niste buzunare, pe modelul cunoscut…

      (Citează)

  11. Zice Eftimie bine aici http://eftimie.net/crestinismul-rezultat/ de donatii de la credinciosi (respectiv lipsa lor). Asta apropo si de colecta pentru Brancusi.

      (Citează)

  12. Preotii raman aici, medicii pleaca.
    Sanatatea costa, romanii nu isi permit. E mai ieftin sa incerci sa ajungi in rai.

      (Citează)

  13. Putin…. foarte putin.
    Ciudat e ca arabii au dat 220 de milioane pe un tablou dar nu si-au facut moschee de 1 miliard.
    Bai esti nebun …. si mai aveau si banii :))) (ce prosti musulmanii astia….trebuiau sa faca moschee de 20 miliarde la valoarea lor)
    Inca sper ca o sa trezeasca acest popor condus de o majoritate de imbecili. Incet incet…am impresia ca o sa mor inaintea sperantei

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus