un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu mai suport știrile Digi24 despre piața de energie electrică

5 Aug 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Mă întreb ce-o mai avea RCS-RDS de împărțit cu ANRE-ul acum, pentru că de la o vreme au reînceput seria reportajelor despre cum întreg sistemul de energie electrică din România este prost și consumatorii sunt veșnic înșelați prin diverse metode.

Ce uită RCS-RDS să precizeze la finalul fiecărui astfel de reportaj este că au și ei un interes mare în domeniu, sunt și distribuitori de energie electrică. Mi se pare ceva ce-ar trebui spus, atunci când faci o mare știre la Digi24, ca o declarație de interese.

Nu de alta, dar în același timp RCS-RDS are la tribunal un proces împotriva Antena 3/Intact despre cum postul A3 i-a șantajat sub presiunea difuzării unor reportaje despre afacerile companiei. Acum mi se pare că ei fac același lucru cu ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie) prin postul Digi24, dar ironia acestei situații le scapă.

Momentul de maxim a fost anul trecut, când în perioada mai-noiembrie aproape că era ziua și reportajul despre piața de energie electrică din România, toate cu același subtext uneori spus direct: ANRE nu lasă și alți operatori pe piață, deși ar fi în interesul tuturor! După cum vă spuneam, lipsea orice informație despre cum chiar compania-mamă voia să intre pe piață, nu era doar așa, un reportaj jurnalistic nevinovat.

Toată seria de reportaje ajunsese la un nivel înalt al absurdului. Pe 23 octombrie a fost un reportaj numit “ANRE blochează ieftinirea curentului electric“, iar pe 29 octombrie unul numit “ANRE blochează ieftinirea energiei electrice“. Același lucru, adică, dar cu alte imagini și alte cuvinte.

Pe 28 noiembrie aflăm despre “Localitatea în care energia solară scade facturile“, iar pe 30 noiembrie o altă știre spune “Energia verde poate crește valoarea facturilor pentru populație“.

Dacă vă uitați în secțiunea România cu incetinitorul, un fel de anchete mai mari de-ale lor, au fost patru la rând despre piața de electricitate.

Chiar și tonul știrilor era ușor bipolar. La un moment dat o știre spunea ceva de genul “tarifele sunt mari, dar furnizorii actuali nu fac investiții în rețea”. Câteva zile mai târziu ANRE anunță o ușoară ieftinire a curentului electric, moment când Digi24 vine cu o știre ce spune ceva de genul “da, scad tarifele, dar asta va însemna încasări mai puține pentru furnizori și deci investiții mai mici în stabilitatea rețelei”. Păi până la urmă cum e bine, cu tarife mari sau mici?

Credeam însă că toate se vor opri după intrarea RCS-RDS în piața de energie. Au dat electricitate la câteva primării și fabrici, au lansat Digi Energy, credeam că războiul cu ANRE s-a sfârșit.

Zilele trecute a fost un mare reportaj despre cum suntem furați la facturi. Diferențele? 0,4 lei, 1,5 lei, 0,8 lei. Totul pornește de la sistemul clasic de estimări urmate de regularizări periodice, dar teoretic anual ieși bine cu banii. Oricum, 1 leu la o factură de 74 lei nu mai contează. Reportajul se redifuzează aproape în fiecare oră de vreo două zile.

facturi_gresite_electricitate

Și nu e singurul reportaj. Au fost mai multe în zilele anterioare.

Așa că, Digi24, ești un post bunicel. Știri variate, nu perfecte, dar mai bune decât alte posturi, invitați de marcă, analize bune, comentarii decente. Nu mă uit pentru a fi ținut la curent (haha) zilnic cu neajunsurile pieței energetice, cel puțin nu cât nu ai bunăvoința de a-ți declara, la fiecare știre, interesele în acea piață de milioane de euro pe an. Iar până atunci, să mai terminăm cu știrile făcute din nimic doar pentru a pune presiune pe autorități. Nu-i războiul telespectatorilor.

    23 comentarii

  1. Mega reducere emag… Intelegi si tu acum?

      (Citează)

  2. Si cum altfel ai putea sa spargi un monopol construit in 50 de ani?

      (Citează)

    • În 2018 se liberalizează toată piața de energie. Până la 1 ianuarie 2018 va fi trebuit să alegi un alt furnizor de energie sau să continui cu cel actual.

        (Citează)

    • Monopolul pe furnizare e spart de ani de zile. Astăzi ești liber sa iti alegi furnizorul de electricitate (cel căruia îi plătești energia consumata). În privința distribuitorului (cel care asigura aducerea energiei pana în casa) vorbim de un monopol (zonal) natural, ceea ce este normal din motive evidente.

        (Citează)

  3. Lasă Radule că e bine. De când s-a înființat acest ANRE numai lucruri rele am auzit despre el. Chiar şi în aceste condiții nimeni nu s-a luat la modul serios de ANRE.

    Ştim că este o campanie care are menirea de a pune presiune pe ANRE astfel încât Digi Energy să-şi facă viața mai uşoară.

    Totuşi, până la Digi24 nimeni din presă nu a demonstrat faptul că facturile estimative (şi impliciti plata în avans a unor sume de bani) este în afara legii.

    A doua chestiune este că până acum 3 luni eu nu am înțeles niciodată factura de la E-ON, fie ea de gaze sau electricitate. De 3 luni vine şi o foaie suplimentară unde este explicată aceasta. Şi tot de 3 luni am explicația facturii şi în contul Eon My Line, etc.

    A treia chestiune este aia că dacă de exemplu îți faci un branşament electric cu 1 punct de transformare şi 3 stâlpi (toți pe proprietatea ta) acea instalație intră în proprietatea Eon (sau a altui distribuitor de energie) din oficiu că altfel nu eşti conectat la rețea.

    Iar patru: în piața de energie este bătaie de joc.

    Tot ce am scris mai sus trebuia pus la punct şi controlat de ANRE. Însă ANRE nu îşi face treaba.

    Cum Mişu Negrițoiu apără asiguratorii prin ASF, şi Mugur Isărescu apără băncile private prin Banca Națiobală, tot aşa şi ANRE-ul apără companiile de energie.

    Aşa că, baftă DIGI24!

      (Citează)

    • Dar de ce crezi că se va rezolva ceva? Și chiar nu-mi pasă, din partea mea Digi poate să atace ANRE-ul cu furci și torțe, dar felul în care pun problema nu-i face cu nimic mai buni.

      Dacă ar preciza clar ce interese au în domeniu, așa cum cred că-i normal în mediul jurnalistic, n-ar mai fi probleme.

        (Citează)

  4. Nu confounds furnizorul cu distributorul. Momentan ei sunt doar furnizori. Razboiul cu anre e legat people partea de distributie

      (Citează)

  5. Pew: «

    Eh, Radu e baiat finutz fata de zoso sau arhi care ii injura in comentarii pe toti care spun ca reducerile sunt de rahat. Pe sistemul “Saracilor!”.

      (Citează)

  6. Băieții deștepți 2.0

      (Citează)

  7. Pai de ce si-au facut televiziune? Sa informeze poporul?

    Hai ma…

      (Citează)

  8. induci lumea în eroare: în cazul rcs – a3 avem de-a face cu un șantaj descoperit de procurori, pe cînd în cazul rcs anre s-a sărit peste etapa asta (sau nu s-a descoperit încă) – rcs a trecut direct la atac.

      (Citează)

    • Mie mi se pare tot un șantaj, Termenul corect poate ar fi presiune mediatică, șantaj este dacă cineva face și o plângere penală.

      Totul ar putea fi rezolvat dacă Digi ar spune la finalul fiecărui reportaj “notă: avem și noi interese în domeniu”.

      Adică uită-te la Antena 3 și tot războiul lor cu DNA și alte persoane. Cu alți ochi îl vezi când știi că Voiculescu este în spate și că totul este făcut pentru a-l scoate din pușcărie, nu?

        (Citează)

    • șantajul presupune o acțiune din umbră, secretă, ceva de genul: dacă nu îmi dai ce vreau, te dau în gît. rcs lucrează pe față, direct atac la beregată, nu se mai complică cu șantajul subteran.

      ps: chiar vrei să mă uit la a3? :) pentru asta credeam că s-au inventat bloggerii. tu, zoso, cetin, petreanu și alții trebuie să mai urmăriți și mizeria aia, ca să puteți să vă dați cu părerea. din punctul meu de vedere, în privința a3, mă mulțumesc cu rezumatul pe care mi-ł faceți voi.

        (Citează)

  9. Digi24 spune ceva care sa nu fie adevarat sau corect? DA sau NU. Asta este mai important.
    ANRE este un colos, ENEL este o companie cu care nu poti discuta sau negocia, asa ca trebuie doborati cu forta ca sa ajunga la realitate.
    Concurenta este buna, duce le eficienta, la costuri mai mici si la preturi mai mici pentru noi.

    Ca au un interes privat este absolut evident, treaba lor este sa si-l urmareasca, nu sa ne faca noua vreun bine. Daca incalca legea, este treaba procurorilor sa intre in actiune, din oficiu sau la sesizarea cuiva. Este o chestie de lipsa de fair play ca nu isi anunta interesele, dar exista probleme mai mari si mai ilegale in tara asta.

      (Citează)

  10. Aceeași senzație o am si eu.Au spus aseară ca a fost ultima emisiune pe tema asta.eu nu cred.m i au plăcut cri de la Digi, dar aici o dau dubios.

      (Citează)

  11. Sistemul actual de distributie a energiei electrice trebuie reformat de la nivelul -1.
    Totul este o serparie de nu iti vine sa crezi si calul de bataie este consumatorul casnic care suporta certificatele verzi, asa-zisele investitii si orice alta cheltuiala inventata sau nu a producatorilor/transportatorilor de energie.
    Daca vrei sa te legi la reteaua de curent (esti in intravilan, la asfalt cu toate utilitatile (gen canalizare), mai putin curent) trebuie sa platesti approximativ 4000 lei. Stalpul de curent este peste drum.
    Ai o lista lunga de avize pentru care trebuie sa te plimbi singur – gaz (desi nu e gaz pe zona, Telekom – desi e zona noua si aia nu au tras acolo cabluri, RDS (astia au cablu tras e adevarat), directia de cultura! (ca sa nu cumva sa strici cine stie ce monument istoric desi… repet e zona complet noua, introdusa in intravilan, gata amenajata cu canalizare si asfalt + stalpi de curent), aviz de la mediu si binecuvantare de la Mama Omida, totul pentru a fi bransat la reteaua aflata pe strada cu stalp in fata casei.
    Bonus – avizele au termen de expirare 2 luni. Chiar daca esti bransat si ai ceas montat, daca casa nu e gata nu esti luat in primire 100% si trebuie sa refaci avizele….
    Dupa parerea mea energia electrica ar trebui sa fie un serviciu default, de care oricine sa poata beneficia din oficiu in termeni de bun simt fara sa fiu nevoit sa ma dau de 3 ori peste cap si sa ma duc in audienta la tot felul de incompetenti de la Electrica.
    Cunosc un caz in care dupa lupte seculare niste oameni care s-au asociat si si-au contruit propria retea electrica cu o firma autorizata, realizat totul la standarde, platit totul de banii lor, au tras cam 2 ani pentru bransare efectiva la reteaua Electrica. Astia au luat reteaua in posesia lor, apoi fiecare proprietar in parte a trebuit sa isi faca avize si bransament desi erau legati practic….
    Electrica merita desfiintata, toti plimbatorii de foi din birouri dati afara. Cred cu tarie ca si restul operatorilor sunt la fel de jegosi.
    RDS au probleme cu distributia, restul jucatorilor stiu ca vor avea mult de suferit daca astia intra pe piata de consumatori casnici, asta este si motivul pentru care Electrica nu le da voie pe reteaua lor, asa ca isi construiesc propria retea de distributie, cel putin in unele zone cu vad comercial puternic gen cartiere de blocuri.

      (Citează)

    • Eu n-am avut chef sa strang hartii asa ca m-am dus la ei cu 200 de lei si o sticla de whiskey si mi-au bagat curent doar cu o copie dupa buletin.

        (Citează)

  12. Radu,
    Sunt de acord cu tine ca ar ajuta ca RCS sa mentioneze ca fac parte dintr-o companie care are activeaza pe piata de energie electrica.
    Pe de alta parte, reportajele lor insa sunt corecte si argumentate. Iar presiunea pe ANRE este justificata findca in piata ENEL si Electrica/TransElectrica (transportatorul) fac un abuz gigantic.

    Stii ca in FOARTE multe cazuri, daca ai nevoie de curent TU, consumatorul final esti cel care:

    1. trebuie sa ia avize pentru proiect
    2. trebuie sa platesti manopera, cablurile sau daca ai ghinion, punctul de distributie
    3. trebuie sa ai act de proprietate pe teren
    4. donezi/transferi totul catre Electrica (inclusiv teren)
    5. trebuie apoi din nou sa iei avize sa te racordezi la reteaua pe care tu ai construit-o.

    ?

    Ca sa nu vorbim de preturile pe care le percep firmelor, iti expun un caz de casa unifamiliala, in total 200mp, construita cu autorizatii, proiect, totul ca la carte, etc, la 100m de stalp electric, etc… Doreste sa se conecteze la reteaua electrica, primeste raspuns ca reteaua este supra-incarcata dar Electrica e dispusa sa ii lase sa extinda reteaua. Costul, acum 2 ani, 60.000 EUR. Desigur, la final lucrarea trebuie transferata catre Electrica.
    Si asta in provincie (Constanta). In Bucuresti preturile sunt ceva mai mari.

    P.S. Comparatia cu A3 este deplasata.

      (Citează)

  13. Mie mi se par stiri de interes . Magarii in toata regula , date in vileag de o televiziune de stiri !

    Interes ? are oricine , este un biznis , nu mi s-a parut a fi “santaj” sau termenul utilizat de tine .
    Cert este ca pentru 150KW in Enel plateam 120 / 130 ron pe luna , iar acum in Digi platesc acelasi consum , prin aceeasi mizerie de retea (Enel), 95-105 . x 24 luni , pare interesant .
    Pe langa asta , inca exista monopol in piata de energie , iar micutii astia ce vor sa intre sa bage bani in sistem , ca sa scoata si ei altii , nu au loc de colosii(baietii destepti 2.0) care au pus mana pe ciolan si nu-i mai dau drumul .

    … doar spuneam

      (Citează)

  14. Eu astept sa vad pe Digi24 niste reportaje despre cat de praf este acoperirea/semnalul Digi Mobil in afara zonelor urbane din Romania si despre teapa pe care au luat-o romanii care si-au portat numerele te telefon dla Digi Mobil. Oare la fel de muci o fi si reteaua de energie electrica?

      (Citează)

  15. zi-mi ca vorbesc pe lângă, ai fugit pe subiect. RCS nu este distribuitor, este furnizor. RCS a făcut presiuni sa devina distribuitor pe propria rețea în timp ce i s-a refuzat accesul. Menținând cesiunea Transelectrica pe 20 de ani către distribuitorii clasici.
    în același timp Tinmar și RCS încearcă sa spargă monopolul de furnizare impiedicandu-se de distribuție, care în loc sa fie partener, e concurenta!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus