un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

No Man’s Sky – să-l cumpăr, să nu-l cumpăr?

15 Aug 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Becron5

No Man’s Sky, unul dintre cele mai așteptate jocuri, a fost lansat pe 9 august pentru PlayStation 4 și pe 12 august pentru PC. Este un joc space-sim, planet exploration, open world și alți asemenea termeni pe care-i vor înțelege doar jucătorii, plasat într-un univers în care ai 18 mega-gazilioane de planete de explorat (aproximativ) și de pe care să-ți îmbunătățești nava și personajul, toate cu vegetație, animale și pericole proprii.

Jocul a avut parte de o primire mixtă. Unii îl laudă, spunând cât de multe lucruri au făcut fără a decola măcar de pe prima planetă (în timp ce, pentru alții, prima planetă era lipsită de resurse și s-au chinuit un pic să părăsească sistemul, ceea ce mi se pare cool). Alții reclamă foarte multe buguri, crash-uri, frame rate foarte slab inclusiv pe configurații performante și, despre gameplay, că devine repetitiv și plictisitor după primele câteva sisteme planetare.

A mai fost recent un scandal legat de multiplayer. Dezvoltatorii jocului au declarat că are multiplayer, dar că sunt atât de multe planete încât e mică șansa că vei vedea alt jucător în timp ce-ți vezi de treaba ta pe acolo. Ei bine, doi jucători au găsit aceeași planetă, s-au coordonat și… nu s-au văzut. Se pare că marele “jucăm de fapt în același univers, chiar dacă pare single player” este chiar un single player clasic. Personal nu văd asta ca o problemă, mai ales că, până la urmă, dezvoltatorii chiar declaraseră că nu te poți aștepta la un multiplayer.

Review-urile de pe Steam sunt proaste. A fost nevoie de un număr mare pentru a trece de la Bad la Mixed. Pare cam ca orice alt joc recent: trei ani în lucru, lansat când au dorit ei, fără vreo impunere, și are bug-uri și probleme pentru care este nevoie de patch-uri încă de la lansare. Nu mă îndoiesc că multe vor fi rezolvate în următoarele zile.

Puteți cumpăra No Man Sky astfel:

Pare jocul pe care l-am așteptat de când eram mic, pentru că mereu mi-au plăcut space sim-urile și am jucat mult Tie Fighter, Freespace, Freelancer și altele recente precum Fractured Space. În același timp, mă tem că va fi plictisitor și repetitiv, așa că nu știu dacă să-l cumpăr sau nu, mai ales la prețul întreg. Decizii x2.

Iată un citat din Vlad Zotta, care-l joacă:

și apoi încă unul

și încă unul:

    22 comentarii

  1. Eu l-as cumpara, insa am ale prioritati. Intai un DSLR, apoi GTA V si apoi mai vedem. Chiar daca nu are multiplayer, ceea ce e fucking de neconceput, merita incercat.

      (Citează)

  2. Nu il cumpara. Este un doar un indie cu pret de AAA… un minecraft simplificat, dar in spatiu si cu grafica mai buna.

      (Citează)

  3. nu stiu de No Man’s Sky, dar la cinema este un film care face toti banii, Hell or High Water (Cu orice pret).

    N-am mai vazut atatea faze memorabile si care sa fie si originale, de mult.

      (Citează)

  4. Daca vrei pentru PC asteapta putin, multi se plang ca merge foarte prost pe unele configuratii.

      (Citează)

  5. refunded. probabil o sa il cumpar cand ajunge pe la 10$.

    un review spot on :
    youtube.com/watch?v=HefCxo9UVtA

      (Citează)

  6. p.s.

    avand in vedere ca e pe gog incearca un “iso demo”. eu regret ca nu am facut-o, am ramas cu niste bani dati cateva zile.

      (Citează)

  7. Repet si aici, daca vrei space sim, ia-ti Elite si un joystick HOTAS.

      (Citează)

  8. Neah, Elite Dangerous e mai bun.

      (Citează)

  9. am văzut că ţi-a mai sugerat cineva un review, dar ăsta e mai concis: 3 minute… :)
    https://www.youtube.com/watch?v=Mgfxo3CLdNM

      (Citează)

  10. Împrumută-l de la un prieten, e DRM free. Dacă îți place, îl cumperi. Simple as that. :)

      (Citează)

  11. Sa completez cu un mic update. Jocul mai crasheaza pe PS4 din cand in cand. Stiu ca lucreaza la asta si vor scoate un patch, dar este cam enervant. Poate crasha cand intri in joc, in timpul unui warp sau cand vrei sa aterizezi pe o planeta. Intr-o sesiune de cateva ore de joc ti se poate intampla de cateva ori. Bine ca m-am obisnuit sa salvez des.

    In mod clar nu este un joc pentru toata lumea. Nu are poveste (doar diverse informatii despre rasele care populeaza galaxia), nu te tine de mana, nu iti baga in fata obstacole foarte dificile. Este un joc relaxant. Esti singur intr-o galaxie unde explorezi, te dezvolti, faci bani, comert si descoperi istoria raselor din jurul tau. Esti un explorator si daca iti place sa faci numai asta atunci NMS este perfect. Pentru mine e ok pentru ca eu oricum sunt genul asta. Intr-un open world eu oricum explorez foarte mult (fiind unul din motivele pentru care imi place jocurile open-world).

    Stiu ca a fost comparat cu Elite. Am jucat putin (inainte de expansionul care adauga explorarea planetelor) si e mai serios, mai complex. NMS este mai mainstream si mai simplist (dar cel putin poti explora planetele din prima ceea ce nu puteai sa faci in Elite pana la expansion). Din punctul asta de vedere prefer NMS pentru ca ma joc ca sa ma relaxez si aici cred ca este marele atu al jocului. NMS nu vrea nimic special de la tine si nici nu iti cere foarte multe. Deci nu e cazul sa il abordezi cu asteptari mari sau cine stie ce pretentii. Este un fel de open relationship :)

    Merita full price? (eu am primit un promo disc deci nu am dat banii pe el). Depinde. Daca crezi ca te incadrezi in cele de mai sus (si realizez ca este totusi o nisa) atunci da. Eu am deja foarte multe ore in el si imi place, iar atat timp cat ma tine prins concluzia e ca merita (raportat la gusturile si asteptarile mele). Altfel mai bine astepti o reducere sau daca nu esti deloc genul care sa aprecieze o asemenea experienta atunci mai bine cauti altceva.

    Probabil ca vor mai adauga chestii in joc. Au spus ca vor sa adauge statii spatiale si nave de cargo pe care sa le poti controla. Presupun ca mai au si alte idei. De asemenea, sunt absolut sigur ca va avea si mp la un moment dat. Cel putin in media kitul primit de mine se afirma clar intentia asta. Cand si daca vor fi toate astea in joc atunci va fi altceva.

      (Citează)

  12. Probabil o sa-i incerc și eu cu bani când mai scade prețul. Între timp îmi omor timpul în Eve Online, care nu are partea de explorare pe planete dar e mult mai complex si rewarding cand reusesti sa scapi de niște pirați cu nava plină de loot

      (Citează)

  13. Am citit ca planetele nu sunt variate, sunt cam de 8 feluri si cu aceiasi monstri si vegetatie. Deci nimic realist in ce priveste explorarea.

      (Citează)

  14. Dan Marius-Vasile

    16/08/2016 la 8:42 AM

    Plictisitor 10/10. Nu merita nici 10$.

      (Citează)

  15. Eu l-am incercat si pare destul de ok. Acum depinde de ce te astepti de la un astfel de joc. Crash sau freeze nu am prins pana acum si nu am un sistem nustiuce de tare.
    Parerea mea e sa il “incerci” si sa vezi daca e pe gustul tau. Daca da, atunci merita niste bani (dar nu cred ca merita 60 de euro).

      (Citează)

  16. Salut Radu, Eu zic sa nu il cumperi avand in vedere jocurile cu care il compari. Freelancer si Fractured Space sunt combat based 100%. No Man`s Sky se bazeaza pe explorare. Nu au multe in comun in afara elementelor SF. Gameplay-ul este complet diferit cu scopuri diferite.
    Pe de alta parte, si eu am aceeasi dilema. 60 de euro pentru un joc cu review-uri atat de controversate nu pare o afacere f buna.

      (Citează)

  17. Nu-l mai iau. Mai bine dau banii pe Deus Ex Mankind Divided în curând, că mi-a plăcut mult anteriorul.

      (Citează)

    • Foarte buna alegere. Eu l-am cumparat si acum regret. Daca esti genul de om care ar juca 24h/24 atunci e cat de cat ok.
      Desi este o varietate mare a planetelor, cu toate astea nu exista deloc varietate pentru gameplay. Nu simt nicio placere daca fac fix aceleasi lucruri, dar in decoruri diferite.

        (Citează)

    • Buna decizie. La o luna uite ca apar si problemele: sunt investigati pentru publicitate falsa, ca au inclus in trailere si alte reclame elemente care nici nu au mai ajuns in joc, au o rata foarte mare de refund si si mai multi nemultumiti care dupa 2 zile de joc isi dau seama ca nu mai au ce face, inclusiv Steam pare ca au relaxat politica de refund pentru acest joc (normal e 14 zile si max 2h de joc)

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus