un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

OLX modifică strategia pe secțiunea de Imobiliare

21 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

OLX pare să fi găsit o strategie bună de monetizare a site-ului, mai ales după ceea ce probabil au fost investiții masive pentru a-l crește la nivelul de acum, este cel mai vizitat site din România cu milioane de unici în luna iunie. Unici! Prin comparație, eu mă laud cu 150.000.

Noul comunicat de presă primit astăzi vorbește despre schimbări mari în categoria imobiliare, unde va fi introdusă taxarea anunțurilor, dar numai pentru agențiile și dezvoltatorii imobiliari. Pentru oamenii de rând, care vor să vândă un apartament, totul rămâne gratuit (sau, mai exact, 3 anunțuri gratuite la fiecare 30 de zile).

Pentru agenții imobiliare, agenți de vânzare și dezvoltatori, serviciul se transformă într-unul premium cu prețuri variabile în funcție de numărul de anunțuri publicate. Mi se pare calea cea mai bună, mai ales că OLX are 3,5 milioane de vizitatori lunari pe categoria Imobiliare și deci “vinzi” pe o piață imensă.

Profesioniștii primesc un avantaj mare în acest preț: OLX le pune la dispoziție o platformă CRM din care pot gestiona toate anunțurile încărcate, ceea ce probabil își doreau de mult.

Treaba asta ar trebui să facă ceva ordine în piața imobiliară și chiar să poziționeze OLX și mai bine, culmea, pentru că cere bani pe anunțuri. Știți cum este cu chestiile gratis, se pot face și la mișto. Când agențiile vor plăti bani pentru fiecare anunț postat pot pune pariu că vor deveni mult mai atente la cum formulează lucrurile, vor pune fotografii mai multe și mai bune, descrieri mai complexe șamd. Sunt o mulțime de trucuri pentru a pune în evidență o proprietate și cred că vom începe să le vedem folosite.

Comunicatul de la OLX vorbește și că în luna august vor lansa un site separat pentru secțiunea de imobiliare, practic dând acestei categorii o identitate proprie, așa cum și Autovit.ro este doar despre mașini, deși aparține aceleiași companii ca și OLX. Încă nu sunt mai multe detalii, vedem atunci ce va fi, dar concurența cu alte site-uri din domeniu va fi benefică pentru cumpărători.

Dacă vreți să visați sau să vă băgați unghia în gât (depinde de personalitate), consultați secțiunea de imobiliare de pe OLX ordonată după cele mai scumpe case. Sunt pe acolo vile de 4-6 milioane de euro, pe lângă Cișmigiu, cu 41 de camere, etaj, teren, parcare și tot ce vrei. Trecând recent printr-o renovare de apartament, mă gândesc numai la cât mai plătești pentru a le mobila.

Și observați, lecturând prin categorie, și ceea ce ziceam despre anunțuri profesioniste: nu poți vinde o vilă de milioane de euro și nici apartamente ieftine cu fotografii făcute cu telefonul, pe fugă. Nu așa atragi oamenii. Noi am închiriat un apartament și pentru asta eu am făcut fotografii cu un obiectiv wide, pentru a arăta mai bine spațiul, inclusiv HDR-uri de pe trepied, cu patul făcut, farfurii pe masă și lumini calde aprinse, am insistat pe detalii și design șamd. Și s-a dat în prima zi.

olx_imobiliare

    21 comentarii

  1. Ai 150.000 unici pe luna ? Pff dupa numarul de comentarii credeam ca sunt maxim 1000 in club :)))

      (Citează)

  2. Și s-a dat în prima zi.

    Păi și nu te oftici că ai pierdut timpul cu poze? :D

      (Citează)

  3. Si acum “agentii” de doi lei isi var face 5 conturi pentru a pune la inchiriere 15 apartamente. Asa ma enerveaza ca acum toti agentii posteaza ca proprietari…
    Si nu e o problema, inteleg rolul lor, inteleg ca vor bani, doar ca eu vreau sa-i evit. Nu imi palce ca pentru orice anunt as suna, raspunsul e acelasi: nu mai avem, ne pare rau, dar ce va itnereseaza, ca va sunam noi! Ei nu au nimic, vor doar sa te agate ca sa te spameze.

      (Citează)

  4. Ca agent imobiliar, vrand-nevrand mai ajung si pe olx. Imi postez anunturile acolo, dar imi urmaresc si de unde vin cererile si sunt foarte putine de pe olx. M-am pus si in postura de cumparator sau chiris si am cautat pe olx si intotdeauna mi se pare extrem de greu sa caut ceva cu niste criterii bine definite. Din punctul meu de vedere, ce face olx nu ajuta cumparatorii sau chiriasii, pentru ca anunturile tot vor fi multiplicate si acesta este, dupa parerea mea, un mare minus. Si imobiliare.ro costa, dar asta nu inseamna ca nu gasesti acolo acelasi apartament promovat de 5 agentii sau chiar mai multe (imobiliare.ro este doar un exemplu, mai sunt si altele).
    “Când agențiile vor plăti bani pentru fiecare anunț postat pot pune pariu că vor deveni mult mai atente la cum formulează lucrurile, vor pune fotografii mai multe și mai bune, descrieri mai complexe șamd.” Nu stiu daca e realist sa aveti asteptarea asta, cum spuneam, altii cer bani de mult de la agentiile imobiliare si anunturile tot proaste sunt (da, ziceam ca sunt agent imobiliar, dar nu mi-e rusine sa recunosc slabiciunile bransei). Parerea mea este ca tine pe de-o parte si de agentii, dar tine intr-o masura destul de mare si de olx sau altii ca ei, si de consumatorul final, cel care cauta o proprietate. Olx deocamdata este axat pe cantitate si faptul ca anunturile vor fi platite de agentiile imobiliare nu va schimba in bine calitatea anunturilor.

      (Citează)

  5. Si ce le impiedica pe agentii sa-si faca zeci de conturi cum au si acum? 90% din anunturile imobiliare de pe OLX sunt puse de agentii, fara sa specifice undeva ca sunt agentie. De fiecare data cand suni sa ceri informatii, prima intrebare e intotdeauna daca e agentie sau PF.

      (Citează)

    • Doar dacă au și zeci de telefoane diferite. Cred însă că vor prefera să dea 1 euro și să vândă apartamente, nu să piardă vremea cu conturi false.

        (Citează)

    • Radu, cred ca ai fi surprins cat de multi prefera sa foloseasca 5 nr de tel decat sa plateasca 20 de euro pe luna. Mai ales daca au deja 5 nr, situatia e clara.

        (Citează)

  6. platforma crm sau cms?

      (Citează)

    • Care ar fi diferențele? Că poate am scris eu greșit.

        (Citează)

    • Pai cu crmul tii evidenta unor clienti existenti sau potentiali, leaduri, cand ai vb si cu cine, pe cine ai sunat, cui ai dat mailuri si cand, cand ti-au raspuns, marketing etc. Cu cmsul editezi continut, adaugi/stergi poze, text etc, gen wordpress. Ma gandesc ca mai degraba aia au asa ceva, nu crm.

        (Citează)

    • Radu:
      Pai cu crmul tii evidenta unor clienti existenti sau potentiali, leaduri, cand ai vb si cu cine, pe cine ai sunat, cui ai dat mailuri si cand, cand ti-au raspuns, marketing etc. Cu cmsul editezi continut, adaugi/stergi poze, text etc, gen wordpress. Ma gandesc ca mai degraba aia au asa ceva, nu crm.

      E o combinatie intre CRM si CMS, dar predominat as zice ca e CRM.

        (Citează)

  7. si uite asa scapam de anunturi vechi si inutile (au cel putin asta sper)

    ps. pe noul site as vrea sectiune clara unde apare comisionul “agentiei”
    0-2-4-50% in functie de tipul de proprietate sau serviciu prestat

      (Citează)

    • nFo:
      si uite asa scapam de anunturi vechi si inutile (au cel putin asta sper)

      ps. pe noul site as vrea sectiune clara unde apare comisionul “agentiei”
      0-2-4-50% in functie de tipul de proprietate sau serviciu prestat

      nFo oricum anunturile sunt sterse dupa 30 zile, ca atat e valabilitatea lor.
      Depinde de fiecare cum isi administreaza anunturile.

      Partea cu comisionul nu cred o vei vedea, practiv poti vedea un 0% la cumparator cand e vorba de blocuri noi/ dezvoltatori.

        (Citează)

    • chiar acum iti pot da exemple de anunturi vechi active pe olx… (sunt in cautari)
      pentru ca unii agenti imobiliari doresc sa frece timpul cu tine, poate poate semnezi cu ei un contract de “vizualizare” de 10 apartamente (desi tu esti interesat doar de oferta x)

        (Citează)

  8. Din pacate nu va face chiar foarte multa ordine. Personal am cautat aproximativ o luna sa inchiriez un alt apartament si pot spune ca 90% din anunturi sunt date deja/false. Mai realist ar fi sa aiba doar 7 zile anuntul valabil, oricum nu sta mai mult pe piata. Agentiile care sunt mai marisoare au resursele sa incurce lumea cu anunturi inutile , deja aveau o groaza de numere la care oricum nu raspundea nimeni … asta in TM

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus