un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Comparație între rezultatele financiare ale operatorilor telecom Orange, Vodafone și Telekom

27 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Am văzut ieri rezultatele financiare Orange pentru trimestrul încheiat la 30 iunie 2016: venituri în creștere, dar numărul clienților a scăzut sub 10 milioane, mai exact a ajuns la 9.846.000 de clienți, o scădere de 163.000 de clienți față de trimestrul trecut.

În total în prima jumătate a acestui an, Orange a pierdut 331.000 de clienți, ceea ce mi se pare o cifră foarte mare. Din câte știu eu, Orange n-a avut mai puțin de 10 milioane de clienți din decembrie 2007!

Am profitat de ocazie pentru a scoate toate rezultatele financiare din ultimii ani de la principalii trei operatori și am pus pe niște grafice principalii indicatori ce pot fi comparați: numărul de clienți și veniturile trimestriale. Iată ce-a ieșit.

Numărul de clienți, Orange vs Vodafone:

evolutie_clienti_orange_vodafone

Se poate observa în grafic cum Orange a intrat pe o scădere accelerată în ultimul an, în timp ce Vodafone este în creștere mai ușoară, dar constantă. Îmi închipui că RCS-RDS este în creștere mult mai mare, dar RCS-RDS n-a mai anunțat noi date despre clienți dincolo de numărul 2 milioane.

Nu pot compara și cu Telekom, în opinia mea. Orange și Vodafone sunt predominant companii “de mobil”, în timp ce Telekom are o bază foarte mare de abonați la telefonie fixă, televiziune, Internet șamd. Nu știu dacă există un raport de “clienți unici”. De exemplu Telekom raportează separat numărul de clienți MagentaOne, pachetele lor cu fix și mobil, cel de abonați TV și cel de clienți la mobile.

Dacă vreți o cifră, ca ordin de mărime, Telekom Romania Mobile Communications are 5,654 milioane de clienți, mai sunt 1,449 milioane de clienți TV, 270.000 de clienți MagentaOne și cine știe câți la linii fixe. Datele sunt pentru 31 martie 2016.

Venituri totale trimestriale, Orange vs Vodafone vs Telekom:

evolutie_venituri_orange_vodafone_telekom

Nu vă așteptați ca Telekom să aibă cele mai mari venituri? Și totuși le are, pentru că Telekom a devenit o companie foarte mare după rebrandingul în magenta din 2014.

Ce mă miră este diferența mare între Vodafone și Orange. Ambele au un ARPU asemănător (venit mediu lunar pe client), iar o diferență de aproximativ 10% în număr de clienți nu explică una de peste 20% la venituri. Probabil că veniturile sunt altfel raportate sau Orange pur și simplu se descurcă mai bine.

Câteva considerente:

  • nu mai putem compara nimic altceva. Rapoartele arată de parcă cele trei companii s-ar fi vorbit să prezinte public alți indicatori, făcând imposibilă o comparație. De exemplu Vodafone și Telekom raportează ARPU, Orange nu. Unii raportează separat numărul de abonamente și cartele, alții nu.
  • de profit nu știu nimic, dar nu contează. Companiile telco fac constant investiții, iar atunci când e vorba de profit, îl raportează în diferite moduri. Ar fi interesat de văzut care are costuri mai mici de operare (eventual defalcat pe magazine, rețea șamd), dar nu există informații în acest sens.
  • RCS-RDS rămâne un mister pe linie. Aș fi sperat ca, după anunțul din aprilie privind cei 2 milioane de abonați, să trimită trimestrial noi informații, dar nu o fac.
  • scăderea numărului de clienți Orange nu este ușor de explicat. De exemplu în acest an s-au înregistrat 440.748 de portări de numere de telefon între cele 4 rețele. Probabil că majoritatea s-au dus spre RCS-RDS, dar cred că vorbim de o structură many-to-many, oamenii mutându-se între operatori în funcție de oferte și servicii. De exemplu, în ciuda graficelor de mai sus, în primul semestru 2016 mai multe numere s-au portat în Orange decât în Vodafone.
  • operatorii raportează și alte cifre, precum creșterea traficului, creșterea numărului de clienți conectați 4G, acoperirea șamd. Nu mă interesează acestea foarte tare, este normal să vedem creșteri mari ale acestor indicatori (mai puțin acoperirea, care este mare și crește încetișor, probleme rămânând în zonele “albe” din mediul rural ce poate fi caracterizat ca fiind “la mama naibii”).
  • au fost ani în care operatorii raportau peste 1-1,3 miliarde de euro venituri anuale. S-au dus acele vremuri odată cu scăderea prețurilor și a costurilor de interconectare.

Într-un raport ANCOM din 12 iulie 2016, se spun următoarele despre telefonia mobilă:

Din numărul total de portări efectuate de la lansarea portabilității și până în prezent, 80% (2.442.911) sunt numere de telefonie mobilă. RCS & RDS este furnizorul care a primit cele mai multe numere în propria rețea prin portare – 759.373, urmat de Vodafone cu 635.256 de numere, Orange cu 585.692, Telekom Romania Mobile Communications cu 428.509 și Telekom Romania Communications cu 33.281 de numere de telefonie mobilă portate.
În primul semestru al acestui an au fost portate 415.377 de numere de telefonie mobilă, din care aproape jumătate – 197.382 au fost atrase în rețeaua RCS & RDS, în timp ce Orange a câștigat prin portare 88.501 utilizatori, urmat de Vodafone cu 83.336, Telekom Romania Mobile Communications cu 33.600 și Telekom Romania Communications cu 12.538 de numere mobile portate.
La final, iată și un grafic privind evoluția numărului de clienți Orange TV. Observați o ușoară micșorare a ratei de creștere în ultimul trimestru, doar 11.000 de noi clienți.
abonati_orange_tv

Rămâne de văzut ce vor însemna pentru Orange toate lansările din anul acesta, precum Smart Home, Internet și TV fix prin fibră și parteneriatul cu Telekom pentru utilizarea rețelelor.

 

    21 comentarii

  1. combinatia de abonamente de 50 de euro (cand exista de 4 euro cu app. aceleasi optiuni) si prosatia din Ro sigur ca pot sa duca o companie in stratostfera.

      (Citează)

    • Acum e la moda sa fi hipster cu 20€ nelimitat si 1GB de net, cand poti sa dai 3.3€ si sa ai nelimitat si 30GB de net. Ii pupa Digi.mobil in 2 ani pe toti.

        (Citează)

    • Da, asa si-au zis si spitalele “de ce sa luam consumabile de curatare de la altii cand uite, exista romanesti, de la Sexyfarma, cu aproximativ aceleasi optiuni?”.

        (Citează)

    • cand de fapt romanul adevarat zice: “la banii mei, sa dau numa 4 euro? baga unu de 50! vezi ca am numa hartii de o suta, da’ nu trebuie sa imi dai rest. valoarea mea, valoarea meeeeeaaaaaa….”

        (Citează)

  2. Tu vrei sa spui ca:
    9,85 Orange
    9,16 Vodafone
    5,65 Telekom
    2,0 RCS
    26,66 Total , iar populatia Romaniei e de 19.96 milioane.
    Prepaid-ul daca nu e folosit timp de 30 de zile, nu ar trebuie sa fie raportat ca si client, dar totusi din dorinta de a arata numar cat mai mare e raportat.

      (Citează)

    • Nu-i o noutate faptul ca rata de penetrare a serviciului de telecomunicatii mobile in Romania e de peste 100%.
      Cu alte cuvinte, sunt multi care au mai mult de un numar

        (Citează)

  3. Foarte util articolul.

      (Citează)

  4. E simplu, Orange in continuare fura mai mult. Si asta explica si veniturile mai mari dar si numarul de clienti care s-au saturat si au plecat in alta parte.

      (Citează)

  5. Pentru mine e bizar cum in contextul in care costurile cu telefonia mobila au scazut substantial. Acum 2 ani nelimitatul era minim 29 de euro, acum il gasesti pe toate gardurile la 10 euro, corporatistii reusesc cumva sa aiba venituri tot in crestere, cand de fapt veniturile ar fi trebuit sa le scada simtitor.

      (Citează)

  6. Cum de face Orange bani cand s.au portat atatea numere la digi ? Simplu: au plecat numerele cu abonament de 4,5,6 euro ce nu genereaza profit pentru companie. Dpdv business…sa plece , dpdv statistici…da …nasol, nr de clienti in scadere

      (Citează)

  7. când vor înceta să mai numere cartelele prepay inactive în ultimele 6 luni, “abonații” orange vor scădea cu juma de milion sau mai mult. dar nu vor face asta, că șefii vor cifre.

      (Citează)

  8. ionica:
    Acum e la moda sa fi hipster cu 20€ nelimitat si 1GB de net, cand poti sa dai 3.3€ si sa ai nelimitat si 30GB de net. Ii pupa Digi.mobil in 2 ani pe toti.

    …să fii

      (Citează)

  9. Vodafone a dat in stanga si in dreapta in ultimul an cartele cand au oferit net nelimitat chiar si pentru clientii altor retele si de aceea e cresterea aia. Am doua cartele de atunci si nicuna nu e dezactivată. Nu uitati ca orange a trecut pe 2 in ultimile 6 luni la nr portate iar vodafone pe 3. Vodafone trage tare acum ca ei ofera, in principal, doar servicii de telefonie mobila inbtimp ce digi,orange si telekom s-au asigurat pe termen lung cu servicii complete.

      (Citează)

    • Corect. M-am portat de la Orange la Vodafone cu mai multe numere acum cateva luni si am primit mai multe cartele pre-pay “sa fie”. Am avut zilele trecute o alta problema, mi-au mai dat un prepay.

      Bine, la fel m-au umplut si cei de la digi de abonamente gratis. Ba ca vine cu linia fixa, ba ca vine cu abonamentul de net. Mi-au dat chiar si un telefon dualsim gratis, dupa ce le-am zis ca nu am unde sa mi le bag. Nu il foloseste nici dracu, dar figureaza acolo.

        (Citează)

    • si cand vei dori sa inchei , eventual cu cateva luni inainte de expirarea contractului , va trebui sa achiti si pentru numerele alea primite “la pachet” ;) cititi contractele alea mai bine inainte sa le semnati

        (Citează)

    • Multumesc, bos, daca nu erai tu sa imi spui sa citesc, nu stiu ce as fi facut.

      Altfel, e normal ca atunci cand semnezi un contract pe 2 ani sa te tii de el.

        (Citează)

  10. Eu unu pot spune că singura dată când am avut servicii Orange, a fost când încă erau Dialog, de fapt prima cartelă de la ei am avut-o. De atunci am trecut și pe la Cosmote (Telekom) ca și abonat, iar acum sunt abonat la Vodafone, de câțiva ani chiar, pot spune că sunt foarte mulțumit de ei. Am semnal în locuri unde cu restul n-am. Iar din graficele tale am observat că Vodafone crește încet și sigur, pe când restul au cote variabile.

      (Citează)

  11. Telekom si Orange stau bine la cifra de afaceri pentru ca au foarte multe proiecte complexe in zona business, inclusiv outsourcing IT, vanzare echipamente si licitatii. Daca verificati pe site la Cisco, Telekom este unul dintre putinii parteneri Gold din Romania. La fel cu Microsoft.
    Mai mult, si Orange si Telekom au data centere si ofera servicii de hosting, relocare, cloud etc.
    Cam asta ar fi diferenta majora fata de Vodafone.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus