un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cardurile de memorie UFS aduc performanțe asemănătoare SSD-urilor pe dispozitive mobile

8 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

O nouă generația de carduri de memorie intră pe piață: formatul UFS. Cardurile sunt mici precum cele microSD (dar nu compatibile), au viteze foarte mari de scriere și citire și rămâne de văzut dacă se vor impune în piață.

card_ufs_samsung_1

Samsung sunt primii care au scos un astfel de produs. UFS este un acronim pentru Universal Flash Storage, numele unui tip de memorie mult mai rapidă, pe care Samsung a implementat-o deja începând cu Samsung Galaxy S6. Memoria aceea internă a telefonului poate fi privită ca un card de memorie lipit direct în placa de bază a terminalului, dar în practică lucrurile stau mai complex de atât. Anterior memoriile se bazau pe un standard numit eMMC, iar recent s-a trecut la UFS 1.0 și UFS 2.0.

Acum, standardul UFS 2.0 are și o structură pentru carduri de memorie și iată-le pe piață.

Cât de rapide sunt? Foarte rapide, aproape de performanțele unui SSD (pe SATA). Noile carduri UFS de la Samsung se laudă cu citire la 530 MB/s și scriere la 170 MB/s, de 2-3 ori mai rapid decât un microSD de top din prezent.

Diferența de performanță vine dintr-o nouă arhitectură de a comunicației de date, s-a trecut de la cea paralelă de pe eMMC la un sistem serial full-duplex, adică pe memorie se poate scrie și citi simultan fără impact major de performanță. Deja intuiți din asta ce avantaj mare au telefoanele cu stocare internă UFS față de cele eMMC. Nu gândiți avantajele numai pentru telefoane, ci și pentru tablete și chiar laptopuri 2 în 1, unde multe modele cu 32 GB sau 64 GB de memorie internă foloseau un eMMC, nu un SSD mic așa cum ar fi putut crede mulți.

comparatie_ufs_emmc_microsd

Pe lângă transferul full-duplex se adaugă și posibilitatea unei cozi de comenzi, astfel încât multiple operațiuni pot fi ordonate și executate în funcție de priorități.

Vă spuneam că nu sunt compatibile cu sloturile microSD. Forma pare asemănătoare, dar vorbim de un alt protocol, cu alți pini. Nu-i asta problema. Rămâne de văzut doar dacă se vor impune pe piață, masa critică obținându-se dacă, de exemplu, viitorul Note 7 va veni cu card UFS, nu microSD. Alte companii care ar putea determina adopția lor sunt ceilalți mari fabricanți de telefoane, GoPro șamd.

card_ufs_samsung_2

Culmea este că împotriva acestui standard stă evoluția tehnologiei în alte domenii. De exemplu în cel al camerelor video se trece masiv spre filmare Ultra HD, dar în același timp se folosesc și algoritmi de compresie tot mai buni, astfel încât este posibil ca o rată de scriere de 90 MB/s să fie suficientă în continuare. Vedem ce-o fi.

Apropo, nu există un factor de formă de tipul cardurilor SD. Practic, și în DSLR-urile viitoare tot carduri mici UFS ar putea fi folosite, nu că ar fi ceva în neregulă cu asta.

sursa: Engadget.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus