un blog de Radu Dumitru

Canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru și youtube.com/NwraduBlog ••• Știri despre Ucraina

Am vizitat birourile din AFI Park pentru a vedea condițiile de muncă (p)

2 Jun 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

afi_park_36

Am fost foarte fericit când, prin 2010, ne-am mutat birourile lângă un mall. Îmi plac mallurile, știți asta deja. Avantajele lucrului lângă un mall s-au văzut imediat: aveam o mulțime de alegeri pentru masa de prânz, multe servicii și facilități, cum ar fi bănci sau cinema, diverse magazine prin care să arunc un ochi atunci când îmi căutam ceva și un hipermarket din care puteam cumpăra tot ce aveam nevoie.

Am vizitat zilele trecute o clădire de birouri din complexul de birouri AFI Park, ansamblul de 5 clădiri construite în jurul mallului AFI Palace Cotroceni. Este o locație foarte bună pentru un spațiu de birouri într-un București aglomerat: are cel mai mare mall din oraș, oferă spații de birouri și un mediu de business modern, cu toate dotările necesare, multă lumină naturală și este ușor accesibil cu toate mijloacele de transport în comun: metrou, tramvai și autobuz.

În ce privește mallul aflat în apropiere, fiecare angajat al companiilor ce închiriază spații în AFI Park primește un card AFI Park Club, care-i aduce beneficii în mall. Vorbim de reduceri de prețuri, între 10% și 40% la o listă lungă de restaurante, cafenele și cofetării din mall, reduceri de preț la la bilete la film la Cinema City, Laser Tag, carting, fitness, coafor, până și la spălătoria auto.

Chestia asta este foarte avantajoasă. Nu doar că mănânci acolo la prânz, dar cu 20% reducere înseamnă că fiecare a 5-a masă este gratuită. Practic, aproape de 5 ori pe lună mănânci gratis față de un vizitator obișnuit al mall-ului. Nici celelalte reduceri nu sunt rele.

În ce privește clădirile, eu am fost în AFI Park 3, cea de pe colț, cum ar veni, ocupată de TELUS International și Endava România, fiecare companie ocupând mai multe etaje. Fotografiile de mai jos sunt de la etajele TELUS International, o companie din domeniul Business Process Outsourcing cu aproape 700 de angajați. Mi-a plăcut ce-am văzut, clădirile sunt noi și moderne, cu multă lumină naturală, toți “pereții exteriori” sunt din sticlă, foarte multe ferestre se pot deschide vertical, dacă vrei și niște aer “necondiționat”, și sunt două balcoane la fiecare etaj. Chiar și asta mi s-a părut un mare avantaj, sunt o grămadă de clădiri de birouri în București unde nu se poate fuma sau ieși la o gură de aer decât mergând la parter.

Iată câteva fotografii cu birourile TELUS International, AFI Park le-a permis să le amenajeze cum vor ei.

afi_park_12

O cameră de relaxare are o masă de biliard, la alt etaj am înțeles că este una de air hockey.
afi_park_16
afi_park_17afi_park_18

Sălile de mese, câte una la fiecare etaj, sunt amenajate diferit.

Iar la un etaj au dorit să aibă și espressor de cafenea, cu tot cu barista, așa că au făcut și asta.

Când am fost eu, se făcuseră deja pregătirile pentru viitorul Campionat European de Fotbal, aceste camere având televizoare mari și canapele pentru cine vrea să vadă meciurile acolo. Am văzut și niște Xbox-uri.
afi_park_22afi_park_31

Cele 5 clădiri au în total 70.000 de metri pătrați. Microchip Technology, Electronic Arts, TELUS International, Endava România, FotoNation, Cameron, ORTEC și alte companii IT&C împart aceste cinci clădiri.

La parterul lor este o recepție cu design diferit în funcție de clădire (AFI Park 3 avea ceva cu forme geometrice, AFI Park 1 un perete de apă). Am văzut o certificare de nivel Gold pentru certificare LEED “green building”, ceea ce înseamnă că sunt mai eficiente și sunt prietenoase cu mediul înconjurător, având caracteristici interesante cum ar fi faptul că folosesc mult mai puțină apă și energie decât o clădire obișnuită, economie obținută cu tot felul de sisteme inteligente ce se adaptează la condițiile de mediu, momentul zilei șamd. Apa de la ploi este utilizată pentru udarea spațiilor verzi, fațada de sticlă are izolare rezistență la UV și termică și alte asemenea artificii ajută la confort și scăderea costurilor de întreținere.

afi_park_32afi_park_34

Mergând prin etaje, mi-a plăcut să descopăr multe termostate de reglare a sistemului de ventilație, fiecare zonă de câteva birouri putea regla o temperatură diferită.

În parcarea subterană n-am intrat, dar am înțeles că au inclusiv rackuri pentru biciclete și dușuri. AFI Park, ca și mall-ul, este localizat aproape de stația de metrou Politehnică și are vreo 8 linii de tramvai și autobuz ce fac stație în fața complexului, așa că poți ajunge acolo destul de rapid din orice punct al orașului.

Cam asta e situația în AFI Park. Eu lucram într-o clădire veche, cu mobilier ieftin, cu scaune proaste de ne băteam între noi, de fiecare dată când pleca cineva din firmă, pentru dreptul de a-i prelua lucrurile bune. Am vizitat de atunci tot felul de sedii de firme moderne și înțeleg de ce companiile din noua generație și, în principal, cele din IT&C investesc așa mult într-un mediu de lucru cu lumină naturală, cu design interior lucrat cu atenție, dotări moderne și concepte moderne (unde am fost eu aveau fruit day, închiriau cărți gratuit, barista profesionist șamd): astfel poți face angajații să se simtă mai bine la birou, să vină acolo cu plăcere în fiecare dimineață și să termine ziua în continuare plini de energie. nu să mergi acasă obosit și stresat.

afi_park_35

  19 comentarii

 1. Deci asa arata paradisul.

    (Citează)

 2. Corporatii si corporatisti navaliti! Daca mai aveau si niste paturi nici nu mai trebuia sa treci pe acasa. Productivitatea maxima.

    (Citează)

 3. Corporatii si corporatisti navaliti! Daca mai aveau si niste paturi nici nu mai trebuia sa treci pe acasa. Productivitatea maxima.

    (Citează)

 4. Cine puța lui Moș Crăciun a venit cu ideea ”să te simți ca acasă” la serviciu?

    (Citează)

 5. Am lucrat pana nu demult in AFI Park 1, la una din companiile mentionate. Ma rog, specificul ei nefiind IT&C, n-aveam atatea facilitati si atatea chestii faine la birou, dar compania avea grija de mediu, de angajati (fruit day), cafele ok, facute la espressor, bucatarie amenajata cu bun gust, chestii de astea care te ajuta sa te relaxezi cand o iau lucrurile la vale.
  Acum lucrez intr-un loc unde pot inchiria biciclete de la serviciu, avem masaje programate, din iunie incepe si un program de fitness la birou, avem carti de inchiriat la biblioteca companiei si un spatiu de recreere cu canapele si scaune comode.
  Orice ar spune cei de sus, e foarte important confortul de la birou, care e dat atat de munca pe care o faci, de calitatea oamenilor cu care lucrezi, cat si de lucrurile astea aparent marunte, cum ar fi o cafea buna sau stiu eu ce. In find, petreci acolo 9 ore pe zi, e important sa nu te epuizeze psihic situatiile de la birou.

    (Citează)

 6. ideea e daca castigi macar cat un necalificat care da la sapa in Franta.

    (Citează)

 7. Etichete: fabrici

  Subtil :)

    (Citează)

 8. Ce nu au zis cei de la Telus e ca pentru plata celor 700 de angajati din Romania folosesc cam aceeasi bani pe care ii folosesc pentru plata a 100 din UK.

  Nu inteleg mania asta cu birourile, cu multitudinea spatiilor de recreere sau tot felul de facilitati cand salariile sunt cum sunt. De ex imi povestea cineva ca Amazon-ul ii duce odata pe an la mare pe angajati(nu team building) dar se duc toti odata la acelasi hotel etc. pai majoritatea preferau sa li se dea un bonus intr-o luna de vara ca sa se duca la mare(sau munte) cu cine vor ei, nu tot cu persoanele pe care le vad tot anul.

    (Citează)

  • E destul de simplu: intotdeauna va fi cineva care va da un salariu mai mare. Iar cei care sunt realmente indispensabili companiei si de neinlocuit oricum au salariu mai mare si negociaza direct.

   E la fel ca in cazul pretului cel mai mic: intotdeauna va fi cineva care va vinde pentru mai putini bani. Sau va lucra pentru mai putini bani.

     (Citează)

  • @alex Mania cu birourile amenajate mai uman e ok si de facut. Sper ca tu la munca stai pe un scaun ergonomic nu mizerii luate din carefour. Niste culori mai ok si spatii deshise ajuta. Daca tie iti place sa lucrezi in beci, alegerea ta.
   Cit despre plata, bravo ai ghicit si motivul pentru care au deschis centru aici.
   Numa zic!

   ps: experienta personala imi spune ca e mai ok un spatiu de lucru mai altfel decit pereti gri si paravane pina in tavan.

     (Citează)

  • O clipa nu am zis de scaune ergonomice sau dotari necesare unei atmosfere ok. Doar ca mi se pare ca se lauda prea mult cu birourile, in loc sa ofere o salarizare la nivel european. Ok nu poti oferi la un call center salarii de UK, dar cei din IT ar putea oferi salarii similare.

     (Citează)

  • De ce, aia din IT au gonade mai mari decat aia din call center?

     (Citează)

 9. AFI Park astia sunt aia de le-a sarit generatorul in aer la cateva luni dupa deschidere de s-a zguduit juma’ de militari sau aia care au construit 10 etaje in zona cu regim P+4?

    (Citează)

  • Generatorul a bubuit că un gigel a izolat podeaua de beton din camera HVAC cu o substanță inflamabilă (folosită și în parcarea subterană și pe casa scării și în spațiile tehnice), în loc de substanța special comandată pentru asta (prevăzută în proiect). Evident, s-a umplut camera de vapori și la ce temperaturi generează cazanele alea a făcut puțin poc.

     (Citează)

  • Cred ca sunt aia care au uitat sa lase spatiu pentru trotuar, au umplut spatiul din fata mall-ului cu cladirile astea.

     (Citează)

 10. Cand o sa ii lase sa vina acolo cu cateii sau alte animale de companie o sa fie ceva. Pana atunci tot vor sa-i faca pe niste geeks sa fie cool. Si niste geeks incearca sa fie cool.

  Inteleg ca-i misto ca se preocupa de treaba cu angajatul sa se simta bine la job dar totusi sa nu exageram. Nu trebuie sa-mi faca cineva biroul ca sufrageria ca mai vreau sa fac diferenta intre acasa si job.

    (Citează)

 11. e foarte ok că au băgat bani într-un mediu de lucru plăcut

  dar să nu exagerăm cu “mergi acasă plin de energie, nu obosit și stresat”. Munca e muncă și problemele de la servici sînt probleme. Faptul că biroul e frumos colorat nu aduce o problema în plus, dar nu elimină celelalte probleme.

    (Citează)

 12. Pozele cu spatiile de relaxare sunt foarte multe in comparatie cu spatiile de munca. Cu siguranta in teren raportul este inversat. Ar fi interesant si pozarea spatiilor cand sunt ocupate de oameni, sa se vada cum la birouri sunt claie peste gramada.
  Din pacate se vede ca este un articol publicitar. Pe viitor poate poti aborda problema lipsei spatiuliu in birouri, eventual comparatie cu vestul, cu India (si chiria /mp/angajat)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus