un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Serialul ca serialul, dar când apare Game of Thrones volumul 6?

26 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Avantajul cu HBO Go este că nu trebuie să stai nici la 4 dimineața ca să vezi primul episod din noul sezon Game of Thrones odată cu americanii, nici să-l vezi abia seara următoare la ora 20, ca analogicii. Nu, eu l-am văzut dimineață la ora 8, la cafea (primul episod este disponibil gratuit, fără abonament, împreună cu altele).

Sezonul începe puternic, arătându-ne câte un pic din ce face fiecare personaj, chiar dacă nu se întâmplă ceva crucial. Și tocmai când voiam să zic că nu-și respectă porecla de Boobs and Dragons, pentru că nu apăruseră nici unii, nici alții, ultima scenă ne arată din plin, chiar prea mult.

Dar să discutăm mai bine despre cărți și ce se întâmplă cu volumul 6, Winds of Winter.

URMEAZĂ SPOILERE

Niște oameni s-au întrebat, la modul serios, dacă George Martin mai scrie la această carte. În fond, în cuvintele lor, în ultimii 16 ani Martin a publicat o singură carte, neterminată, care devenise atât de mare încât a împărțit-o în două volume, numerele 4 și 5.

Așa că l-au întrebat. Martin a răspuns emailului spunând că da, are pagini scrise, a arătat pe net câteva capitole de-a lungul timpului.

Volumul 6 nu are, în continuare, o dată clară de lansare, nici măcar una estimativă.

În ciuda afirmațiilor lui Martin, mă gândesc că este foarte posibil să se fi încurcat în atâtea fire epice și personaje. Se poate întâmpla, se poate să te bagi singur într-o situație fără ieșire, cel puțin fără una bună, la înălțimea calității cu care ne-a obișnuit. Pentru că, dacă ar vrea să le termine, poate oricând inventa niște deus ex machina prin care cine trebuie câștigă totul (bătălii norocoase, dragoni invincibili, alianțe ce nu par verosimile făcute doar pentru a termina mai repede cartea).

Odată cu începerea sezonului 6 acțiunea serialului o depășește pe cea a cărților publicate până acum. Vom afla răspunsul la “trăiește Jon Snow?” din serial, nu din carte.

Totuși, acesta este cam singurul exemplu bun pe care-l pot da drept spoiler important făcut de serial pentru că Jon Snow este un personaj important. Altfel, cu personajele mai puțin importante Martin poate face complet altceva în serial decât în cărți, câtă vreme tot acolo se ajunge sau nu-s importante.

Un prim exemplu în acest sens este Sansa Stark. În serial este în nord, o violează Ramsey Bolton, scapă împreună cu Theon din castel, se întâlnește cu Brianne șamd. În cărți, este în regatul Vale și știm din capitole lansate pe net de Martin că în volumul 6 o vom vedea deghizată în fată oarecare, vrăjindu-se cu niște cavaleri veniți acolo pentru un turnir. De ce? Probabil pentru că pentru acțiunea principală chiar nu contează.

Similar, în serial Brianne are tot felul de întâlniri cu Câinele, cu Stannis, cu Sansa. În cărți o vedem pe cale de a fi spânzurată de zombie-Catelyn, care în serial nici nu mai apare. Tyrion din serial a ajuns la Daenerys, în cărți nu, e sclav pe la unii de pe acolo.

Prin același raționament, nimic din ce se întâmplă în serial nu contează prea mult dacă în cărți (care sunt mult mai complexe și detaliate și asta le face nu doar mai mișto, dar adevărata povestire ce contează în “jocul tronurilor”) totul se poate schimba. Poate că Melisandre și vârsta ei a fost o chestie care să șocheze în serial, iar în cărți nici nu va fi inclusă. În fond, nici nu contează, important este ce face Melisandre, pe cine convinge să-și sacrifice copilul, pe cine învie, pe cine sfătuiește și cum, nu ce vârstă are.

Știți ce-i cu adevărat uimitor la Melisandre? Carice van Houten, actrița care o joacă, are 39 de ani. Să tot arăți așa la 39 de ani.

Și asta e o chestiune mică. Să nu uităm că în cărți sunt fire epice mari ce au loc diferit: apare un tânăr Targaryen care debarcă în Westeros și cei din Dorne se duc să-l întâlnească, marinarii din The Iron Islands au un rol mult mai important șamd. Practic de acum acțiunea poate fi atât de diferită de ce va fi în cărți încât să reiasă două povești diferite, doar că scrise de același om.

Asta ar fi, apropo, versiunea fericită. Varianta nasoală ar fi să apară volumul 6, probabil prin 2017, și să citim în el doar ceea ce știm deja că se întâmplă: înfrângerea lui Stannis, Daenerys capturată de călăreți și ce face pe acolo, soarta lui Snow, ce-o păți (sau nu) Myrcella, Arya omorându-l pe tipul pe care în serial deja l-a terminat în sezonul 5, mai multe capitole cu Sansa fiind o plângăcioasă inutilă, lupta de la Hardhome șamd.

Poate că vom citi volumul 6 și la final vom spune “wtf, știam deja toate acestea, acum stăm alți 7 ani degeaba?!?”. Mai ales că războiul ceva mai mare, cel împotriva umblătorilor albi, pare complet ignorat până în prezent de cărți, iar Daenerys nu este deloc mai aproape de a trece marea spre Westeros.

Apropo, un wiki bun despre GoT, cu informații despre toate locurile și personajele, găsiți la aici, iar search-ul este în partea de sus.

    5 comentarii

  1. De menționat și că GRRM a zis că filmul s-ar putea să aibă o acțiune (și probabil un deznodământ?) diferit de cărți…

    Some of the ‘spoilers’ you may encounter in season six may not be spoilers at all… because the show and the books have diverged, and will continue to do so.

    http://grrm.livejournal.com/465247.html

      (Citează)

  2. Face 68 de ani!
    Nu se satura de fotbal american si de plimbat.
    Probabil ii e greu sa admita ca s-a incurcat in carte si ca sansele sa apara vreo continuare naturala sunt practic zero. Greu sa admita sau “fortat” financiar sa nu admita – ar strica o masinarie perfecta de facut bani – serialul.

    Nu ar fi primul autor care o da de pereti la modul grav: A.E. van Vogt a avut doua carti de exceptie in seria Non-A. A treia a fost absolut defecta, nu avea voie sa apara. Ani buni mai tarziu un alt scriitor, John C. Wright, a continuat si incheiat seria intr-un mod destept si demn de calitatea primelor doua carti.

    Sper ca cineva, candva, sa continue Songs of… la modul cursiv si destept. Doar ca nu cred ca acel cineva se numeste GRRM.

      (Citează)

  3. Și eu, după ce s-a terminat episodul am intrat direct pe imdb să văd câți ani are. Damn! Și Cersei (care e mai în vârstă ca Melissandre în viața reală) arată super.

      (Citează)

  4. cica un tanar scriitor vine la taica-su si ii spune:
    – GRRM, in doua luni am reusit sa inchei cartile alea pe care le tarai de 50 de ani!
    – Prostanacule, cu alea te-am tinut la facultatea de scriitori…

      (Citează)

  5. Sincer, nici nu ma mai intereseaza cartile din cauza lui George R R Martin care pare cel mai neserios autor de pe planeta. Ar trebui sa ia lectii de la Stephen King despre respectarea deadline`urilor. Mi s`a urcat tensiunea cand am citit declaratia lui la inceputul anului despre cum el pur si simplu nu a putut si nu a avut chef sa scrie volumul 6, desi era programat sa apara in aprilie, o data cu noul sezon al serialului.
    Ca sa scrie un roman inutil despre Cavalerul celor Sapte Regate si sa scoata o enciclopedie plictisitoare despre Westeros si Essos a avut timp. E genul de om care mulge bani din ce a scris deja ca presupune mai putin efort creativ.
    Bine ca exista HBO si scenaristi care sa continue povestea cum vor ei. Am citit primele 5 carti, am fost multumita de ele, dar daca autorul nu e in stare sa`si continue povestea, lasa ca sunt altii care o vor continua spre satisfactia fanilor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus