un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Probabil tranzacția anului: eMAG a cumpărat PC Garage

15 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Anunțat acum câteva minute, eMAG a cumpărat magazinul PC Garage pentru o sumă ce n-a fost făcută publică.

Practic, numărul 1 de pe piață cumpără numărul 3 de pe piața IT online. Pe locul 2, din ultimele mele date ce au deja câteva luni, se află CEL.ro.

Teoretic, cele două magazine cu care colaborez cel mai bine devin unul singur. Practic, comunicatul spune că PC Garage rămâne cu același management, același brand, site, sistem șamd, doar că are un alt proprietar. Este posibil chiar să vedem mici îmbunătățiri prin investiții în cine știe ce sisteme de gestiune, depozite, logistică șamd, că eMAG are de unde să le facă.

De ce-a fost cumpărat PC Garage? Pentru că merge foarte bine. Vinde foarte bine pe câteva nișe greu accesibile altor magazine, precum componente și sisteme de gaming, plus că au stocuri de la sute de furnizori de orice tip de componentă, plus servicii precum cele de asamblare premium. Vorbim de creșteri de peste 20% YoY și de muncă intensă în luni tradițional slabe anterior, precum februarie. PC Garage este pe piață de 11 ani și a atras în jurul său o comunitate foarte mare (se vede pe forum).

Iulian Stanciu deține sau conduce, într-o formă sau alta, eMAG, Fashion Days, Depanero, PC Garage, Flanco, Network One Distribution, Pegas (da, bicicletele), Conversion și posibil chiar să uit altele. Din câte țin minte, prin 2011 PC Garage și eMAG tatonaseră terenul pentru o achiziție.

    22 comentarii

  1. imi poti spune te rog cum as putea sa te contactez..avand in vedere ca nu raspunzi pe facebook

      (Citează)

    • Informațiile de contact sunt în partea de sus a blogului. Dacă încerci să mă contactezi pe facebook, ajută să lași un mesaj direct cu problema respectivă și-ți răspund eu când pot, nu un “salut, ești?”, că din astea primesc 300 pe zi.

        (Citează)

  2. Pacat, imi placea PCGarage, doar de nevoie luam de la Emag. Sper sa mai dureze pana o sa le strice interfata light, filtrele si sortarea default la categorii de produse.
    Pe site-ul pcgarage dureaza 2-5 minute sa-ti faci idee despre o gama de produse/sisteme etc. La emag dureaza de la 15 minute in sus, pana se incarca toate porcariile/reclamele/promotiile/recomandarile, la fiecare filtru reload de 1 minut…

      (Citează)

  3. E cul atât timp cât își păstrează fiecare nișa. La pc garage era mișto ca erau mai ieftini, dar interfața de la eMAG era mult mai bună

      (Citează)

    • Interafata emag mi se pare mai putin detaliata in unele categorii.

        (Citează)

    • Dan: La pc garage era mișto ca erau mai ieftini, dar interfața de la eMAG era mult mai bună

      O grămadă de produse din oferta lor erau de fapt luate de la eMAG. Direct de la eMAG, nu de la NOD.

        (Citează)

  4. Piata de electronice mi se pare destul de putin diversificata si dezvoltata in Romania. consiliul Concurentei chiar aproba tranzactia?

      (Citează)

    • Nu văd de ce-ar avea probleme, avem atâtea magazine încât nu-i riscul unui monopol. Dacă ar fi doar 3 magazine poate ar fi mai mult de analizat.

        (Citează)

  5. Cred/sper ca vor ramane doar/macar cu sistemele facute la comanda.
    In rest… sunt istorie…

      (Citează)

  6. Sigur nu l-a cumparat, pe model F64, Iepurasul de Paste?

      (Citează)

  7. Inca un site pe care nu voi mai intra de bf si alte “reduceri”. Poate incepe amazonul sa livreze si in Romania mai serios.
    Sa vezi acum “reduceri” peste “reduceri” pe pg. Pentru mine chiar e o veste trista.

      (Citează)

    • Amazon nu intră în România prea curând, nu au de ce. E concurența prea puternică pentru o piață de mici dimensiuni.

      Iau uneori de pe Amazon, dar nu văd totuși de ce mi i-aș dori permanent pe străini în detrimentul unor business-uri românești ce au vreo 2500 de angajați în total, plus că dau de muncă la alte mii de oameni.

        (Citează)

  8. De fapt nu EMAG cumpara PCgarage, ci patronul EMAG va detine si PcGarage, ceea ce e un pic diferit. La fel cum e si cu Flanco: firmele nu au legatura intre ele. Doar au acelasi patron, insa sunt conduse separat, firme complet diferite.

      (Citează)

    • Nu, eMAG cumpără PC Garage, scrie destul de clar asta în comunicat. În ce altceva este băgat Iulian Stanciu am pus eu ca exemplu, că altfel Fashion Days chiar nu are vreo legătură cu eMAG, nici Flanco.

        (Citează)

  9. Sa nu ne grabim, anul n-a ajuns nici macar la jumatate, cu afirmatii de genul tranzactia anului.

    Mi se pare cam mare si intrucatva ingrijoratoare acumularea intr-un singur loc a atator interese, mai ales avand in vedere cat de aproape sunt de un certat cu legea ca Sebastian Ghita. Aici ar trebui sa intervina Consiliul Concurentei si sa dea un aviz negativ tranzactiei. Remarcabil este doar Ghenea care a stiut fix cand sa vanda actiunile Flamingo si acum cand sa vanda PC Garage.

    Cel.ro si celelalte magazine mici nu au nici o sansa la concurenta corecta. Nu ca mi-ar place in vreun mod deosebit Cel.ro, care si ei vor sa se vanda doar nu au profit si nici reputatia care sa atraga un investitor.

      (Citează)

    • Cred că și CEL are o creștere similară cu a pieței itc, deci nu cred că se pune problema că alte magazine nu au șansă pe piață. Nu cunosc însă multe despre ei, n-am schimbat mai mult de un email cu ei.

        (Citează)

    • eMAG are cam 70% din comertul online romanesc, este foarte mult. Cu PC Garage putem estima ca trec de 75%, vorbim de dominarea unui segment de piata.

      Este o miscare buna pentru PC Garage, pentru eMAG, dar nu cred ca este buna pentru clientul final. Mai tii minte de cate ori am zis de cutare pret la promotie eMAG cum e peste pretul normal de pe Amazon? Mi-e ca se vor inmulti aceste situatii.

        (Citează)

  10. Am asa, o presimtire, ca nu o sa lase Chiritoiu treaba asta sa treaca.

      (Citează)

  11. Deci… Vodafone…
    Destul de mare campania … de scriu ..mai toti de ea…

      (Citează)

  12. Postai aiurea eu cu billing chilling relax allnight?
    Vazui ca nu posta nimeni, dar s.w dus aiurea posto..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus