un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două articole de citit despre situația României

28 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Am citit ieri și azi două articole foarte bune despre situația paradoxală a României din acest moment. Citiți-le, sunt tare bine scrise și prezintă o țară a contrastelor în care nimeni nu mai pare interesat de a evolua. Sau prea puțini par interesați, ceea ce tot aia înseamnă, deoarece schimbările importante de genul celor necesare se fac printr-un efort comun.

  1. România nu mai are nici un obiectiv strategic, nici un proiect de creștere a țării
  2. Țara paradoxală, toți vor “să se facă”

Articolul de pe Contributors vorbește și despre un alt risc: un faliment ca-n Grecia, după ce întreaga țară devine nepăsătoare la probleme și doar arde rapid toate resursele, până când nu mai rămâne nimic de consumat. Exemple avem deja în jurul nostru: TVR este de facto în faliment, dar este salvată periodic cu bani de la buget, CFR-ul este pe ducă, RATB-ul este pe ducă, RADET este pe ducă, Bucureștiul are 6 din 7 primari urmăriți penal, Parlamentul este plin de cercetați penal, unitățile administrative județene sunt pline de cercetați penal, industria e în cădere liberă, jumătate din “marile afaceri” din România s-au clădit pe evaziune fiscală și diverse rețete de fraudă.

Vorba cea mai frecvent întâlnită este “să se facă”. O exprimare impersonală. Nu știm cine și ce, dar să facă cineva treaba. Să ne salveze cineva, că noi suntem un pic ocupați cu niște mondenități. Să vină străinii, așa cum a venit Carol pe vremuri; și, paradoxal, sunt la fel de mulți cei care condamnă orice intervenție străină, fie ea politică, fie o companie care vine aici, angajează 1000 de oameni și face treabă ca-n străinătate. Păi ce, să le fim sclavi?

Să ne uităm prin comparație în alte țări. În Islanda 10% din țară a ieșit să ceară demisia premierului după ce s-a aflat că avea niște afaceri prin offshore-uri în Panama. De ce? Pentru că acolo nu se tolerează corupția. Și, de altfel, corupția nu se tolerează nicăieri în țările dezvoltate din Europa (o fi vreo legătură?), acolo scandalurile politice fiind mai degrabă legate de creșterea economică, naționalism, joburi șamd.

La noi, Adrian Severin candidează la PMB. O mulțime de primari deja condamnați pentru corupție sau alte infracțiuni candidează din nou și au șanse să fie realeși. De Parlament nici nu mai zic, acolo infractorii stau la adăpost de lege, ba chiar votează legi noi pentru a limita puterile judecătorilor.

succes_shutterstock_165529670

sursa foto: Success de pe Shutterstock.

    11 comentarii

  1. “Pentru că acolo nu se tolerează corupția.” – de ce crezi ca se intampla asta? de ce acolo nu se tolereaza si aici e un modus vivendi?

      (Citează)

    • Comunism. Cand a inceput obiceiul spagii in sapun sau Kent ? Din cauza egalizarii fortate si a resurselor limitate se fura si se folosea coruptia. Bunurile de necesitate se luau “pe sub mana”, repartitiile se faceau “cu o mica atentie”, samd.

        (Citează)

    • Amuzant e că Radu a folosit aceeași formă impersonală. “Nu se tolearează” în loc de “Nu e tolerată” ;)

        (Citează)

    • Nu (doar) comunismul e cauza coruptiei. Daca vrei sa cauti motive “istorice” ar trebui sa te intoric prin perioada fanariotilor.
      Operele lui Caragiale seamana al naibii de mult cu realitatea de azi, si au fost scrise cu vreo 50 de ani inainte de venirea comunistilor.

        (Citează)

  2. si CTP-ul a avut o idee asemanatoare ieri la Digi24 – multi oameni sunt intr-o fractura logica. Daca sunt intrebati, oamenii sustin DNA-ul, dar in acelasi timp l-ar vota pe Piedone/Vanghelie/etc.

      (Citează)

  3. tot despre situatia actuala, si mai ales, imediat urmatoare:

    http://trenduri.blogspot.ro/2016/04/guvernul-meu-prostia-ca-doctrina.html

      (Citează)

  4. 3 prioritati simple:
    – autostrazi si cale ferata
    – sistemul de irigatii
    – Cernavoda

    Transport, mancare, curent electric.

      (Citează)

  5. Este situatia fireasca pentru o tara cara apreciaza ca te “descurci” (vezi reportajele cu romani ‘reusiti’ in Anglia sau inmormantarea lu’ Fane). Iar comunismul urmat de FSN-ul din care au emanat toate partidele actuale a ajutat foarte mult la eliminarea oamenilor cinstiti si cu coloana vertebrala. Atata timp cat munca mea si a altora este furata ma rezum la limita de avarie. Iar daca intreaba careva de ce nu anuntam politia inseamna ca nu traieste in Romania. Cand aproape toti vor sa te faca si tehnica de baza este dtt (aka daca tine tine) pici de fraier cand esti cinstit. Ca sa nu mai zic de caciula (baga aici TVR, CFR, RADET, RATB, Opera Romana, etc.) care s-a cam rupt de la atata smuls de la unul la altul. Asa ca viitorul este sumbru daca nu se schimba nimic in mentalitatea generala. Am putea la fel de bine sa declaram razboi Rusiei sau sa mergem sa ne inecam in Marea Neagra.

      (Citează)

  6. Salut Radu. Oarecum pe aceeasi tema vin cu o idee de articol. Nu stiu daca in toata tara, dar cel putin in judetul Vaslui fermierii inca nu si-au primit subventiile pentru anul trecut. Unii au primit doar prima transa, iar atlii deloc, in conditiile in care prima parte se primeste undeva prin noiembrie, a doua la inceputul anului, iar noi aproape suntem in mai. Mi se pare incredibil cum un lucru atat de important este atat de usor trecut cu vederea si nu se gaseste o solutie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus