un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cerem prea mult de la candidații la primărie?

20 Apr 2016  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Discuția despre candidatura lui Marian Munteanu la București din partea PNL s-a dus în derizoriu. Cine e omul, istoria cu minerii, faptul că pare să-i admire pe legionari, dacă îl considera sau nu pe I.G. Duca un asasin și ce-a declarat Quintus despre fostul prim-ministru liberal șamd.

Tocmai mă pregăteam să scriu că PNL-PDL pare a fi într-un impas teribil privind oamenii pe care-i poate scoate public în față, un fel de resemnare privind situația lor de partid ce nu mai reprezintă pe nimeni. Chiar așa, să nu mai fie nimeni dincolo de “obosiții” Săftoiu și Predoiu, care în atâția ani pe scena politică nu s-au remarcat prin nimic?

Dar apoi PNL a venit cu o scrisoare publică ce spunea că poate ar fi cazul să așteptăm campania electorală înainte de a da un verdict privindu-l pe Munteanu, ceea ce este un îndemn de bun simț.

Din păcate, am gândit ulterior, este complet greșit. Campania electorală este o înfruntare de idei, dar la înfruntare ar trebuie să se prezinte oameni cât de cât egali. Dacă mă pui pe mine într-un ring de box cu un boxer profesionist, nu trebuie să aștepți meciul ca să intuiești cum se va termina.

Și în toate aceste discuții din ultima perioadă, atenția a fost îndreptată spre bârfe politice, ignorându-se ideea principală: că pe Marian Munteanu nu-l recomandă nimic pentru postul de primar. Lider al studenților în 1990, implicat în politică de-a lungul anilor, poate și legionar – perfect, să candideze pentru un post de parlamentar, că în lumea politică s-a învârtit toată viața.

Ce-l recomandă drept edil? Are vreo experiență în administrație, în învârtit bugete, în evaluat șantiere sau eficiența în deszăpezire sau în ce înseamnă un plan urbanistic sau o strategie de transport? E obișnuit să gestioneze zilnic zeci de astfel de probleme?

Este prea mult să cerem ca toți candidații pentru primăria capitalei țării să aibă deja experiență relevantă în domeniu? Pentru că toate partidele politice ignoră faptul că este un oraș cu 2 milioane și ceva de locuitori și o mulțime de probleme, cu 7 primari din care 6 sunt urmăriți penal, cu RATB și RADET la pământ, infrastructură proastă și nereguli la tot pasul. Partidele gestionează până acum campania de parcă ar fi una virtuală la un sat de 300 de locuitori, nu cu seriozitatea necesară unui oraș atât de mare.

Partea amuzantă este că, după niște surse Digi24, astăzi la ora 18 biroul PNL se întrunește pentru a analiza menținerea lui Marian Munteanu în cursă. Dacă-l schimbă și pe acesta, practic al treilea lor candidat, o să râd cu gura până la urechi. Singurul liberal adevărat din partid rămâne Mircea Ionescu Quintus, care recent a împlinit 99 de ani. Îi doresc multă sănătate, dar partidul PNL va dispărea odată cu dânsul.

    13 comentarii

  1. Tu oi cere mult de la catindați! Ăia de ”se duce” la vot însă n-au pretenții prea mari… ca dovadă!

      (Citează)

  2. Cum ce-l recomandă? O fi jucat şi el primele 3 nivele de SimCity şi a văzut că merge. Deci ce poate fi aşa greu în viaţa reală?

      (Citează)

  3. Asa e dom’le, ca bine le zici! Stiu eu pe unii cu experienta relevanta in domeniu: Halaicu, Ciorbea, Lis, Basescu, Videanu, Oprescu. Adevarati LaGuardia sau Giuliani de Dambovita ;-)

      (Citează)

  4. Daca nu ma insel 6/7 primari ai Bucurestiului (probabil, in scurt timp vor fi 7/7) sunt condamnati pentru fapte de coruptie. Asta spune cam tot. Personal sunt resemnat.

    Traim in tara in care, in domeniul public se fura intr-un procent covarsitor, in orice domeniu, de catre oricine intr-o functie de conducere.

      (Citează)

  5. Sa aiba experienta in domeniul privat si bunul credinta, e suficient.

      (Citează)

  6. deschideti repede televizoarele pe digi 24

      (Citează)

  7. Noi nu cerem prea mult. Dar…sincer nu cred ca asta e intrebarea, ci AVEM CUI SA CEREM? 50% sunt cu probleme judiciare, cealalta jumatate sunt oameni atat de slabi…

      (Citează)

  8. Oricat de influenta ar fi o campanie politica, nu cred ca alegatorii sunt asa de orbi incat sa nu-si dea seama daca un candidat nu e potrivit pentru functia in cauza. E liber sa candideze.

      (Citează)

  9. Mai bine scrie un articol despre efectele (neplacute/neasteptate) ale luptei impotriva coruptiei.

    Nu mai are nici un om normal chef sa se lege la cap cu jobul de primar al bucurestiului (care oricum banuiesc ca e platit ceva derizoriu- 2000-2500 euro, cam cat poti lua intr-o pozitie mid-level printr-o multinationala).

    Pana una alta intr-o astfel de pozitie poti sa ajungi (zilele astea) sa dai declaratii si daca nu esti f. atent la ce semnezi sau ca te da unul pe goarna ca sa nu plece el la facultate (nu neaparat ca te-ai pus pe furat in mod constient).

    Asa ca ajungem sa alegem intre gospodine puse pe capatuit (ca-s prea proaste sau ca oricum urmeaza sa intre cu toata familia la zu haus, e.g. firea sau nicu shordan) si scelerati precum mm.

      (Citează)

    • Eu inteleg ca suntem cumva intr-un blocaj, dar nici ce sugerezi dumneata nu mi se pare o solutie. Caci sugerezi ceva de genul (imi cer scuze daca nu inteleg corect) “sa o lase mai moale DNA-ul, sa ii mai lasam si pe ei sa mai rasufle, sa mai ciupeasca si ei cate ceva, ca si salariul e cam mic”

      Ce face DNA acum e util. Eu face sa ridice bariera coruptiei ceva mai sus, cam cum se intampla in tarile mai dezvoltate. Cinic vorbind aia se traduce cam asa:
      – nu mai poate sa fure toata lumea, la orice nivel. Cei mai mici sa se abtina. La nivel national chiar se simte asta.
      – si la cei mari e cam nasol, si acolo trebuie sa umbli cu mai multa grija, nu poti sa bagi mana pur si simplu pana la coate, ca pana acum. Si daca esti prins, te dai la fund: iti iei avocati tari si noi nu mai defilam cu tine la tribunal pe modelul Nastase-Bivolaru si nu te mai dai condamnat politic la Antena 3, ca Maniu.

      Si la obiect: si eu sunt de accord ca salariile sa creasca semnificativ, acolo unde sunt functii importante. Nu poti sa ii dai unui primar sau ministru pe mana bugete de miliarde de euro, dar sa vrei musai sa ii platesti cu 1000-2000 de euro. E absurd si o sa ai doar politruci incapabili si imorali, pusi doar pe facut bani pentru ei si pentru partid. Mai mult, legea finantarii partidelor trebuie relaxata putenic: pui tot felul de piedici in faza de finantare si apoi te miri ca ai in puscarie fraieri ca Orban, care ajung sa se milogeasca dupa 50.000 de euro in campanie la afaceristi dubiosi. Politica e pe bani. Multi. Nu acceptam asta? Ne putem intoarce la activistii PCR, care, nu-i asa, lucrau gratis, spre binele poporului.

      P.S. Nucusor nu e pe gustul meu, pare prea eco si stangist dupa gustul meu si pe undeva il simt un narcisist enorm. Dar de ce trebuie pus musai in aceiasi categorie cu familia Pandele, care invarte Voluntariul imobiliar pe degete? Nu e o intebare retorica, sunt chiar curios.

        (Citează)

    • Ce sugeram eu era ca nwradu sa scrie un articol despre efectele neasteptate ale luptei anti-coruptie necorelate cu niste salarii decente in administratia locala (si nu numai).

      Restul de minusuri luate pentru ca, vezi doamne, am cerut sa o lasam mai moale cu asta sunt de pomana (pentru ca nu asta am zis). Doar ziceam ca degeaba e operatia reusita daca pacientul e mort.

      Mie mi-e destul de clar ca oricine o sa iasa primar la bucuresti o sa fie mai rau decat in ultimii 4 ani (si acum o sa imi iau minus pentru ca lumea o sa citeasca ca a fost bine in ultimii 4 ani :) )

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus