un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bucură-te acum de un laptop performant, nu aștepta ca al tău să-și dea ultimul boot (P)

30 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

La cel mai recent zbor al meu, un tip din avion se juca ceva pe o tabletă. Nu mi-am dat seama ce, că stăteam la câteva rânduri distanță, dar părea un fel de Go într-o interfață modernă și colorată.

La un moment dat s-a ridicat de pe scaun, a umblat în bagaj și a scos de acolo o tastatură. A înfipt tableta în ea și, pe ceea ce s-a dovedit a fi de fapt un laptop 2 în 1, a deschis în paralel Outlook, un Powerpoint și ceva fișier cu mult text, tabele și niște grafice.

Aren’t you fancy“, m-am gândit, deși cine n-ar vrea un 2 în 1, un laptop care poate deveni tabletă prin “extragerea” ecranului din tastatură. Am văzut, în același avion, alte trei modele de laptopuri 2 în 1, genul la care ecranul nu este detașabil, ci doar se dă “peste cap” și se pliază peste tastatură. Câțiva îl montaseră în acest mod pentru a se uita la filme în timpul zborului.

V-am mai spus despre dispozitivele 2 în 1 și avantajele lor. Pur și simplu există situații când nu avem nevoie de întreg laptopul. Faci o rețetă prin bucătărie și vrei să citești instrucțiunile pas cu pas? Ia doar “tableta” cu tine! Te uiți la televizor și, din când în când, mai arunci câte o privire pe Facebook sau cauți cazare în Edinburgh? Ține doar “tableta” în mână!

Pleci într-o scurtă călătorie și iei și computerul cu tine, că poate apare ceva neprevăzut? Ia doar “tableta” cu tine. Mai mult ca sigur vei avea însă de lucrat ceva? Ia și tastatura, o cuplezi la nevoie. Vei avea nevoie de toate porturile, de tastatură și trackpad, de suport? Este și asta, că doar e un laptop performant.

Este atât de confortabil și de logic un astfel de dispozitiv ce se poate adapta nevoilor tale de moment încât nu mă mir că un articol recent spune că până în 2020 laptopurile 2 în 1 vor avea 20% din piață, în special cele cu Windows.

Ce întârzie adopția? Faptul că de obicei oamenii așteaptă ca laptopul lor să se strice înainte de a-l schimba. Un desktop îl mai upgradezi, dar laptopurile în general se duc la gunoi așa cum au ieșit din cutia lor pe poarta fabricii. Uneori vorbim de manageri al căror timp valorează mult mai mult decât laptopul respectiv, alteori de oameni ce nu mai sunt la curent cu hardware-ul actual sau încă nu au încredere în sistemele 2 în 1 (nu-i nici un motiv pentru asta!), cert este că majoritatea se vor gândi la un nou dispozitiv abia când cel vechi își dă ultimul boot.

Și ar fi păcat. Față de acum 3-4 ani, au apărut procesoare cu un consum mult mai mic, ceea ce a crescut mult autonomia bateriei. Carcasele sunt mai subțiri, mai rezistente și mai ușoare, ecranele au rezoluții mai mari, wireless-ul știe și 802.11ac, SSD-urile sunt mai rapide, ca să nu mai zic că mulți probabil au cele mai noi versiuni software ale programelor, dar pe un Windows de acum 7 ani.

Nu aștepta ca laptopul tău să predea bocancii înainte de a lua unul mai modern și mai rapid. Vinde-l cât încă merge, dă-l cadou cuiva din familie care nu are nevoie de ceva ultraportabil, reciclează-l, dar dacă îți permiți unul nou, fă cât mai repede pasul spre el, nu te chinui cu ceva lent.

Iar dacă ai nevoie de o recomandare, consultă oferta de laptopuri clasice și laptopuri 2 în 1 cu procesoare Intel Core de la eMAG.

intel_laptop_nou

 

    14 comentarii

  1. Eu i am pus un ssd de 128giga..pe laptopul de vreo8 ani..nu mi trebuie mai mult..plus schimbat hdd care sa bulit

      (Citează)

  2. Nici macar nu ma mai obosesc sa ma uit la promotiile emag.

      (Citează)

  3. Am un Toshiba de 7-8 ani. Cu ceva imbunatatiri, merge bine.
    If it ain’t broke, don’t fix it.

      (Citează)

  4. eu folosesc laptopul si la munca si acasa… ca urmare am mers pe varianta de 17 inch si multa putere de calcul( SSD, i7, etc). Intradevar, doar laptopul are aproape 4 kg si il simt daca stau in pat cu el in brate dar, nu sunt alternative la dimensiunea asta. Toate, dar toate Laptopurile 2in1 nu depasesc 15.6 inch.

      (Citează)

  5. Mai zicea nush ce sefulet de la Apple ca e foarte trist faptul că există 600mil de PC-uri mai vechi de 5 ani…nu contează că PC-ul meu de acum e un i7 cu 16GB ram, hai sa il schimbăm ca așa vor producătorii.

    Presimt că băga emag un black friday și săptămână viitoare, ca să fie treaba treabă. :)

      (Citează)

  6. Și eu am ținut de un Toshiba satellite 7 ani. 2007-2014. Mi s-au stricat balamalele. Service-ul mi-a cerut 7 milioane pe puțin. Laptopul nou făcea 32. Am cumpărat unul stricat la 100 RON și o trusa de șurubelnițe la 20 RON.

    L-am schimbat pentru ca evident nu mai făcea fata jocurilor pe care le doream . Deși balamalele erau și ele duse(nu a fost unul prea reușit dpdv balamale sigur)nu m-a deranjat foarte tare.

    Piața celor care au nevoie de mobilitate și putere de calcul e destul de mica. Un end user obișnuit se mulțumește cu o tableta ieftină.

      (Citează)

  7. Eu nu inteleg de ce producătorii dau exemplul ăsta cretin cu rețeta din bucătările pe care o poți urmări dacă ai tableta cu tine.

    Nu știu despre voi, dar când fac ceva de mâncare eu sunt murdar de toate sosurile pe mâini, mai sare niște grăsime, vărs făina, etc. Cum își imaginează ei că țin o tabletă de jdemilolioane în ipostaza aia?

      (Citează)

  8. nevasta acer ceva i5. de vreo 5-6 ani, i-am mai pus ram sa ajunga la 8, schimbat hdd cu ssd.
    eu un ibm thinkpad vechi, cred ca are 8+ ani. extra memorie, ssd, baterie.

    nici cea mai vaga intentie sa inlocuiesc vreunul din ele.

      (Citează)

  9. Eu am un Core 2 Duo de 2Ghz de 8 ani, cica sa nu mai cumparati laptopuri din policarbonat, dati banii pe rahat cu eticheta, deja din prima zi mi se incingea degetul pe pad, cum nu m-a interesat pentru ca folosesc sobolan, nu m-a afectat pe mine personal.
    Apoi evitati Dell, care se zgarceste sa puna placi de retea de 100/1000 pe ele, cand vrei sa iei un Blu-Ray in 5 minute, stai 50, parca si la AC sunt deficitari, dar N-ul e arhisuficient pentru ce poti face pe wireless in general, adica sa stai pe YouTube sa asculti muzica la cea mai slaba calitate si sa vezi inregistrari cu pisici.
    Si sa nu uitam de componenta in general, intre un 2 in 1 si un laptop conventional, aleg conventionalul atata timp cat la aceeasi bani imi ofera performanta mai buna, nu cred ca am nevoie de tableta sa ma car pe strada ca turist, mai degraba folosesc spatiul pentru un aparat foto adevarat si daca am nevoie sa dau un like pe facebook, exista telefon pentru copilarii.

      (Citează)

  10. Laptop din 2008 toamna – pentru ca la propriu l-am luat de Craciun – pus SSD in el, schimbat sasiul si balamele rupte, nici o intentie sa il pensionez.

    Am un laptop mai nou, cam 1 an vechime, le folosesc alternativ.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus