un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Altex și Media Galaxy au făcut o cifră de afaceri record

17 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Dacă tot ți-am spus rezultatele financiare ale concurenței, să ți le spun și pe cele ale Altex și Media Galaxy: 433 de milioane de euro cifră de afaceri anul trecut! Mi se pare o cifră fantastică. Prin comparație, Flanco a declarat în jur de 175 milioane de euro (am transformat eu din 777 milioane lei), iar eMAG în România este pe la 363 milioane de euro (am transformat eu din 400 milioane dolari). La ultima cifră trebuie observat că cel mai probabil include și veniturile Depanero, Conversion șamd.

Creșterea față de anul anterior a fost de 30% (creșterea medie a pieței a fost de 13%, ca să pun lucrurile în context), iar compania a încheiat anul cu 109 magazine, dintre care 17 sunt Media Galaxy, în total suprafața de vânzare fiind de 120.000 de metri pătrați. Tot pentru context, vă pot spune că mallul AFI are 80.000 de metri pătrați, adică în țară avem echivalentul a 1,5 AFI în spații comerciale Altex și M.G.

N-am fost la conferință, așa că n-au putut cere mai multe statistici, dar știu că topul categoriilor este format din electrocasnice, “black goods” (în special televizoare), echipamente IT și apoi telecom. 20% dintre vânzări se fac online.

În caz că te întrebi care-i diferența între magazinele Altex și Media Galaxy, mi-a fost explicată mai demult ca fiind următoarea:

  • Altex – magazine ceva mai orientate pe preț, le puteți găsi și în orașe mai mici și au un target demografic mai larg.
  • Media Galaxy – magazine mari, de 2000-3000 mp, vânzând mai degrabă produse din gamele medii și superioare, țintind un public 18-45.

Faptul că Media Galaxy sunt spații mari este evident când calculez că raportul Altex la M.G ca număr de magazine este 5,4 la 1, dar ca număr de angajați este de 2 la 1.

Din păcate, nici o informație nouă despre programul de afiliere de la Altex. Magazinul vinde bine și cu siguranță ar fi promovat de mulți afiliați, dar programul de afiliere existent este ignorat, ba chiar are câteva probleme mari.

    11 comentarii

  1. si uite asa se duce pe p..a cresterea economica. romanasului, daca ii cresc veniturile trebuie musai sa-i creasca si cheltuielile.

      (Citează)

  2. Daca iei in calcul ca Altex a preluat multe din locatiile Domo (care a murit efectiv in Q1 2015), parca nu mai e asa impresionanta cresterea din 2015.

      (Citează)

  3. Buy More and Be Happy.

      (Citează)

  4. Oare cat au facut in black friday-ul ala de o luna?

      (Citează)

  5. Da. Frumoasa cifra de afaceri. Dar cat e profit din ea? Cred ca profitul cel mai mare il are emag. Cu mult mai mare. Costurile lor sunt mult mai mici decat cele ale altex.

      (Citează)

  6. Da, inclin sa ii dau dreptate lui Mihai. Analizand datele furnizate de tine doar chiria anuala pentru cei 120.000 de metri patrati este enorma. Mai adaugam evident cheltuielile cu personalul. Mai avem si o baza logistica imeeensa la Ciorogarla (cel putin acolo era locata acum cativa ani cand am avut onoarea sa o vizitez), deasemenea probabil mare consumatoare de resurse. Plus probabil multe altele. Daca tragem linie … profitul net cred ca este de maxim 5% din cifra de afaceri. Si sunt optimist :))

    Emag, in schimb, chiar daca raporteaza o cifra de afaceri mult mai mica, are din start avantajul ca vinde preponderent online. ceea ce elimina din start cheltuielile cu show roomuri, personalul care le deserveste + transportul produselor de la baza logistica la showroom. Doar daca ne raportam la aceste lucruri, iese mult mai bine financiar decat Altex + MG. Ceea ce ar trebui sa le dea de gandit celor de la Altex. Mediul online poate fi mult mai profitabil decat cel offline. Poate, poate relanseaza naibii programul de affiliere pe care l-au lasat de izbeliste :)

      (Citează)

  7. Mihai:
    Da. Frumoasa cifra de afaceri. Dar cat e profit din ea? Cred ca profitul cel mai mare il are emag.

    eMagul este pe pierdere, noroc cu Naspers ca le pompeaza bani.

      (Citează)

    • Nu te contrazic. Nu cunosc situatia si nu m-a interesat. Eu ma gandeam din prisma datelor furnizate si mi se parea normal (facand un calcul simplu al cheltuielilor) ca emag sa fie mai profitabila decat altex. Daca ceea ce spui este adevarat si avand in vedere ca altex si emag au preturi asemanatoare si presupunand ca preturile de achizitie sunt cam aceleasi atunci si altex ar trebui sa fie pe pierdere.
      Sunt doar calcule la rece, nu sunt analist financiar. Doar zic.

        (Citează)

  8. eu am inlocuit emag aproape integral cu altex. preturi mai bune, gama mai variata. doar in ultimul an: masina de spalat vase, masina de spalat rufe cu uscator, uscator de par, mini pc, jocuri ps4, tastatura si mouse wifi, asta din ce-mi aduc aminte. ahhh, si ps4, era sa uit:)
    de la emag mai iau doar uneori carti si produse pentru copii. dar si alea mai rar, pentru ca libris de ex :)

      (Citează)

  9. Gaelex:
    Oare cat au facut in black friday-ul ala de o luna?

    In BlackFriday au avut 80 de milioane euro vanzari, sau cel putina sa spun ei

    http://www.zf.ro/business-hi-tech/altex-spune-ca-a-vandut-de-80-de-milioane-de-euro-in-black-friday-ul-de-o-luna-14908083

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus