un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Situația candidaților la primăria București pe final de februarie

29 Feb 2016  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

S-au întâmplat multe în țară în săptămâna petrecută la MWC, iar printre cele mai importante mi se pare înlocuirea candidatului PNL pentru Primăria București.

Înlocuirea lui Bușoi cu Orban mi se pare o manevră ce urlă a incompetență și dezorganizare în rândul PNL-ului. Ideea este bună, Bușoi avea vreo 7% în sondaje și zero șanse în practică, dar faptul că a fost propus în primul rând a fost o greșeală enormă și tare aș vrea să aud explicația liberalilor.

Știți cum s-a ajuns acolo? PNL-ul trăiește cu impresia că ei vor câștiga alegerile de acum fără să facă nici un efort, pe principiul “suntem răul mai mic și ne va vota lumea oricum”. Asta au înțeles din victoria lui Iohannis la prezidențiale și, în principiu, așa a și fost, dar nu înseamnă că se va întâmplă din nou.

Probabil că PNL-ul va avea surpriza secolului la viitoarele alegeri locale și parlamentare, când vor pierde pe linie în toată țara și vor vedea că nu-i suficient să fii o alternativă de tip “răul mai mic” la PSD, ci trebuie să ai candidați capabili, să faci o campanie reală, să discuți în mod realist cu alegătorii șamd. Ei trebuie să atragă la vot o mare parte din populația tânără, indecisă și oarecum nepăsătoare, dar care a dovedit că poate schimba totul atunci când, dintr-o dată, începe să-i pese de cum merg lucrurile, iar această populație se atrage la vot printr-o campanie inteligentă și cu “zero bullshit”.

PNL-ul nu avea așa ceva.

Bușoi nu avea șanse. Era un nimeni pus dintr-o dată în față de PNL și nici măcar nu inspira încredere. Nu l-a ajutat nici faptul că din prima zi de “campanie” a făcut tot felul de greșeli, iar un ziar a aflat ce CV are, unul care urlă “pile și manevre”.
cristian_busoi

Ludovic Orban nu are nici el șanse. Lipsit de orice carismă, e pe scena politică de suficient de mult timp încât cei nehotărâți să nu-i acorde încrederea lor, pentru că în anii anteriori nu s-a remarcat prin nimic în a le-o câștiga. Va promite și el clasicele “terminăm șantierele, dăm căldură, reconsolidăm clădirile”, dar cu o voce mecanică ce te face să simți că asculți o înregistrare.

Faptul că Ludovic Orban este candidatul PNL spune multe despre lipsa unor oameni noi în acel partid. Este în totalitate vina lor că nu și-au crescut tineri pe care să-i scoată în față în astfel de momente.

Situația este asemănătoare și aici în sectorul 4, unde PNL crede că va câștiga fiind “răul mai mic”. Campania electorală începuse mârlănește încă din octombrie anul trecut, când am primit pe la metrou un pliant în care un liberal îmi spunea cum va schimba complet sectorul pentru că are în spate tradiția unor mari liberali, dând vreo 10 nume de la începutul secolului trecut, din alea grele din cărțile de istorie.

Am vrut să scriu și eu atunci un articol cu alte 10 nume de liberali mai recenți ce sunt la pușcărie pentru corupție, dar a doua zi a avut loc incendiul din Colectiv și lucrurile s-au schimbat inclusiv pentru Primăria Sectorului 4, că Piedone a demisionat.

Habar n-am cum îl cheamă pe candidatul PNL pentru sectorul 4 și nici n-am de gând să rețin, în lipsa unei campanii electorale mai bune.

Nicușor Dan a publicat pe pagina sa de Facebook rezultatele unui sondaj intern făcut de PNL, iar rezultatele sunt următoarele:

  1. Gabriela Firea – 30%
  2. Nicușor Dan – 20%
  3. Traian Băsescu – 15%
  4. Adriana Săftoiu – 12%
  5. Cristian Bușoi – 7%

A doua zi Bușoi a fost înlocuit de Orban. Observați însă că și sondajul PNL ia în considerare ceea ce estimez și eu că se va întâmpla, anume că Traian Băsescu va candida la Primăria București și cred că are șanse mari să câștige în condițiile în care se luptă cu Gabriela Firea și Orban (îl ignor momentan pe Nicușor Dan din discuție). Dacă o va face, Băsescu își va anunța candidatura cât mai aproape de alegeri (la fel a făcut și când a câștigat primul său mandat de primar), ca să nu lase prea mult timp televiziunilor să-l toace. Bucurie mare la Antena 3, războiul anti-băsist poate continua!

Citind în continuare pagina lui Nicușor Dan, mi-a plăcut ce-am văzut pe acolo. Am zis în 2012 că omul este bine intenționat, dar nu are sprijinul unui partid și asta îi dă mici șanse să câștige alegerile. Între timp, partidele au început să conteze mai puțin, pe fondul unei dezamăgiri despre întreaga clasă politică.

Două lucruri mi-au plăcut pe pagina lui Nicușor Dan: că a rămas constant în ceea ce face pentru București de mai bine de 10 ani. Plângerea penală împotriva lui Liviu Negoiță, de exemplu, a făcut-o în 2014 și a continuat-o cu un apel după ce prima instanță a decis că nu sunt motive de a continua cercetările, apelul a fost admis și acum DNA-ul este pe fir. DNA-ul îl verifică și pe Chiliman tot în urma unor plângeri penale pornite de la Dan.

Al doilea lucru care mi-a plăcut este că răspunde destul de des pe pagina de Facebook și ține piept diverșilor ciudați de pe acolo.

nicusor_dan_4
nicusor_dan_2
nicusor_dan_1
nicusor_dan_3

O fi venit și vremea sa. De Gabriela Firea mă tem, ar da din nou orașul mafiei PSD-ului, Orban n-are șanse, Băsescu sper să nu candideze (deși estimez că asta va face) și să dispară odată din politică, Adriana Săftoiu mai bine nici nu s-ar obosi, pe candidatul lui Macovei nu-l cunosc. De bine sau rău, Nicușor Dan a fost de-a lungul anilor primul care a semnalizat tot felul de abuzuri și mizerii din București făcute de primari, iar dacă n-a renunțat după atâta vreme, poate că merită o șansă.

    22 comentarii

  1. Basescu nu va candida. Am citit un interviu cu candidatul lui Macovei și omul pare sa știe despre ce e vorba în urbanism. Va fi interesanta campania.

      (Citează)

  2. Nicusor presedinte…..sau ma rog primar.

      (Citează)

  3. Dar de ce Dan Nicusor nu are 100% in sondaje? E super tare tipul, unde mai pui ca e si independent si a avut initiative bune pana acum, cum de isi permite lumea sa nu-l voteze? Eu zic sa ne trezim la realitate, Dan Nicusor nu este nimic altceva decat o iluzie frumoasa, cladita pas cu pas pana ce a reusit sa capete notorietate. M-am bucurat acum cativa ani cand am aflat de el, insa entuziasmul mi-a disparut complet cand am vazut ca era sustinut din spate de toti obscurii din regimul basescu (chiar pe site-ul lui de la acea vreme).

      (Citează)

    • in concluzie va e frica de el

        (Citează)

    • @y430076 >> lasa-l, e doar un postac sinistru

        (Citează)

    • Nu stiu exact la ce grup te-ai referit cand ai spus “va e frica de el”. La bucuresteni cumva? poate tu nu esti din bucuresti. In concluzie ca sa nu existe speculatii: nu votati psd,pnl,unpr si alti candidati care impanzesc orasul cu afise, pentru ca orice investitie trebuie recuperata cu tot cu profit. Ar fi misto ca sa avem un independent adevarat, insa din pacate nu cred ca avem. 99% Dan Nicusor nu e independent.

        (Citează)

    • “99% Dan Nicusor nu e independent”

      Da, lumineaza-ne, frate, nu ne lasa in intuneric. Spune-ne, cine e in spatele lui. Oameni de afaceri, cotizanti, oameni politici de linia a doua, etc. Orice. Spune-ne ceva.

      Am mai spus-o si alta data: dupa 25 de ani de vot util (da, l-am votat si pe Iliescu in 2000!), eu sunt cam gata sa imi bag picioarele in votul util. Si strict in cazul asta, sa votez pentru Basescu, Firea sau Orban nu mi se mai pare deloc util.

        (Citează)

  4. Deci din blog băsist ne-am metamorfozat în blog nicușordanist sau, mai simplu doar danist.*

      (Citează)

  5. in calitate de primul divers ciudat pe care l-ai citat, pot sa-ti spun ca si pe mine m-a surprins placut faptul ca nicusor dan raspunde ca un om normal la postarile de pe facebook. asta nu inseamna ca l-as vota ca pe o solutie viabila, dar e varianta ideala in calitate de “raul cel mai mic”. de ce nu cred ca e o solutie viabila: in primul rand el ar vrea sa faca multe, dar nu stie exact cum o sa reuseasca asta, si el promite destule chestii la modul general “sa fie bine ca sa nu fie rau”. in al doilea rand daca ar fi ales primar ar avea de luptat cu consilierii controlati politic si financiar, toti consilierii generali au luat spaga pentru a aproba un proiect sau altul la un moment dat.

      (Citează)

    • Mai bine votam pe firea pt ca s-ar intelege mai bine ‘cu consilierii controlati politic si financiar’, nu? Esti postac sau pur si simplu naiv? Este mai bine sa fie toti pe mana sa fure mai mult si sa se acopere mai usor?

        (Citează)

  6. Din pacate poporul roman are o toleranta foarte mare la coruptie. Daca l-ar fi pus pe Oprescu in sondajul asta cred ca ar fi avut un procent de 45% lejer. Din pacate! Sper sa nu castige Firea (desi ar putea fi o rampa de lansare catre DNA pentru ea). Cu siguranta nu as putea locui intr-un oras in care femeia asta ar fi primar.

      (Citează)

  7. deci cum sa ma exprim…ar fi bine sa iasa madam Firea, bucurestenii (cei mai multi) o merita.

      (Citează)

  8. tipul asta Ciprian Ciucu de la M10 chiar arata a om normal. Ceea ce nu se poate spune despre Ludovic sau Firea.

      (Citează)

    • S-a decis pana la urma candidatul M10 la primarie ca Ciprian Ciucu? Stiam ca initial vroiau sa-l puna pe Gregorian Bivolaru ca are multi adepti.
      P.S. te trecusem de mult pe lista postacilor lui Macovei. Ai si tu macar decenta ca sa postacesti la articolele platite de Macovei, aici a platit altcineva

        (Citează)

    • n-am stiut ca Macovei e milionara ca sa plateasca articole.

      Ce zici, e platita de agenturili? s-au gasit la ea in pivnita droguri, tiparnita de valuta si masina de scris automata?

        (Citează)

    • Domnu’ Greuceanu, gata, nene, am inteles mesajul. Astia mai mici si necunoscuti nu merg. Nicusor o e cioaca independenta si Ciprian Ciucu e inlocuitorul lui Bivolaru.

      Acum spune-ne si pe cine crezi tu ca trebuie sa votam.

        (Citează)

    • @mac gregor iti aduc aminte ca la prezidentiale s-a facut un sondaj aici, practic o intrecere a postacilor si Macovei l-a castigat detasat. De unde o avea bani nu stiu, insa flota de postaci sigur are.

      @silicon_v nu am studiat lista candidatilor, foarte greu de spus daca voi avea un favorit, insa presupunand ca nu voi avea atunci voi vota pe ala in care s-a investit cel mai putin (nu tu afise pe blocuri, nu tu campanii pe facebook si bloguri, nu tu postaci) ca teoretic va avea datoria cea mai mica de returnat si presupun ca ma va fura cel mai putin. Nicusor Dan nu cred ca va fi lipit pe mule blocuri ca nu mai poate mima independenta, insa investitii serioase s-au facut si se vor mai face in campanii pe internet. Ce chef crezi ca avea Radu ca sa scrie articolul asta aflat la Barcelona dupa ce a bagat ca adevaratul articole la prezentari? Poate e cod portocaliu si nu are ce face la hotel…

        (Citează)

    • n-ai inteles.

        (Citează)

  9. Pe ND l-am votat la alegerile trecute si cred ca am sa-l votez si acum. Problema insa ramane la nivelul functionarilor din primarie, o parte dintre acestia fiind plantati politic deci slujesc partidului care i-a propulsat in functia pe care o ocupa. Prin urmare nu ma astept ca Nicusor sa faca mare lucru odata ajuns primar dar cel putin stiu ca o sa le fie ca un ghimpe unora din primarie…

      (Citează)

  10. mircea (primul)

    29/02/2016 la 1:21 PM

    Pai pana acum te bucurai ca candideaza basexu

      (Citează)

  11. Sigur apate Base pe turnanta la ultima tura. Si va avea sanse pt ca-i un brand versus ceilalti http://billyshall.com/blog/post/analysis-paralysis

      (Citează)

  12. Greuceanu:
    Dar de ce Dan Nicusor nu are 100% in sondaje? E super tare tipul, unde mai pui ca e si independent si a avut initiative bune pana acum, cum de isi permite lumea sa nu-l voteze? Eu zic sa ne trezim la realitate, Dan Nicusor nu este nimic altceva decat o iluzie frumoasa, cladita pas cu pas pana ce a reusit sa capete notorietate. M-am bucurat acum cativa ani cand am aflat de el, insa entuziasmul mi-a disparut complet cand am vazut ca era sustinut din spate detoti obscurii din regimul basescu (chiar pe site-ul lui de la acea vreme).

    Nu e pt ca se spuen ca ar fi de-al lui Soros.Conspiratie, inca una, ergo…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus