un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O experiență specifică Vienei: tafelspitz la Plachutta

8 Feb 2016  ·

TURISM  ·

3 comentarii

Dacă ajungeți prin Viena puteți mânca șnițele și ciolane de porc foarte bune, dar pentru un tafelspitz de zile mari trebuie să mergeți la restaurantul Plachutta de pe strada Wollzeile, în centrul orașului.
plachutta_restaurant_wollzeile

Tafelspitz este o specialitate locală de vită fiartă. Am auzit de ea vizitând Schonbrunn-ul, unde ghidul audio spune că era mâncarea preferată a împăratului Franz Iosif. După ce-am mâncat-o la Plachutta, unde este specialitatea localului și practic comandată de 90% dintre meseni, am înțeles de ce. Este singura mâncare ce a venit și cu instrucțiuni de folosire.
plachutta_viena_tafelspitz_2

Comanzi tafelspitz. Poți alege din ce parte e vitei vrei carnea din mâncarea ta, dar default este o pulpă suficient de bună și moale, care este și cea mai scumpă opțiune.

După vreo 14 minute încep să vină preparatele. Primești o oală imensă cu supă de vită, cu legume și gust foarte bun. Ți se dă un bol cu clătită tăiată finuț și pui peste ea supă cu polonicul din oală. Mănânci un bol. Mănânci încă unul. Poți mânca vreo 5 boluri de supă, atât de multă este. Este o supă standard de vită, cum poți mânca în multe restaurante prin Viena și v-o recomand indiferent de locul pe care-l alegeți.
plachutta_viena_tafelspitz_1

La un moment dat am găsit în supă și friptura de vită, trei bucăți mari. Practic, o porție ajunge să dea supă la vreo 5 oameni și friptură la 3. Cum de vienezii nu sunt obezi, nu știu.
plachutta_viena_tafelspitz_3

Friptura nu se mănâncă goală, ci primești la ea cartofi tăiați fâșii și apoi copți, în altă tigaie, plus un fel de piure de spanac cu smântână.

Preparatul include și două bucăți de măduvă de os, pe care ești sfătuit să le ungi pe pâine neagră și să le mănânci cândva între supă și friptură.

Pe total, o masă completă și uriașă. Costă 23,6 euro porția, dar ajunge lejer pentru 2 persoane, zic eu. Din păcate, Plachutta nu te lasă să împarți cu alții decât dacă plătești vreo 8 euro în plus pentru fiecare persoană, zice undeva în meniu, preț la care primești mai multă supă, cartofi și măduvă. Sfatul meu este să plătiți această taxă dacă sunteți două persoane, 22+8 este mai bine decât 22+22, iar mâncare va fi destulă.

Ca desert, încercați un creme brulee, îl fac foarte bun aici. 8,3 euro.
plachutta_viena_tafelspitz_7

Atenție că Plachutta este un fel de Caru cu Bere frecventat de toți turiștii din Viena. Este tare greu de găsit o masă aici, în special seara, așa că cel mai bine faceți o rezervare (au formular online) și așteptați-vă la înghesuială. Asta v-ar putea strica uneori experiența, dar într-o zi normală ar trebui să fie totul bine. Dacă nu găsiți masă, încercați la Purstner, e foarte aproape.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial, unde este și o secțiune interesantă cu vedete ce le-au călcat pragul, inclusiv Vladimir Putin. Fotografia mea încă n-au pus-o acolo. Dacă vreți să faceți tafelspitz acasă, iată rețeta lor.

    3 comentarii

  1. Vienezii nu sunt obezi deoarece fac mult sport. A practica sportul de la varste mici este pentru ei ceva firesc.

      (Citează)

    • Asta voiam sa scriu si eu. De fapt, cam imediat ce treci granita de vest a Romaniei, observi ca extrem de multa lume face miscare.

        (Citează)

  2. E important si sportul dar si mancarea sanatoasa, cu cat mai putine E-uri, servita regulat si in cantitati moderate. Altfel, orice abuz creaza un dezechilibru in metabolism.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus