un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Deadpool este mai bun decât mă așteptam; ce-i drept, mă așteptam la foarte prost

15 Feb 2016  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Dacă cineva îți spune că Deadpool este un film foarte tare, probabil are 17 ani și în asta stă explicația, Deadpool având genul de glume ca-n filmele la care râdeam în liceu.

Am văzut Deadpool în weekend și, surprinzător, a fost mai bun decât mă așteptam. Ce-i drept, aveam așteptări foarte mici, mai ales după ce-am citit pe la Corina și Ovidiu despre el; Corina a zis-o cel mai bine, este un film de nota 6.

Trebuie să înțelegeți ce vreau eu de la filme. Dacă merg să văd vreun Saving Private Ryan sau Atonement, ca să dau exemplu din astea de război, contează cu ce idei rămâi, ce înveți despre societatea acelor vremuri și alte chestiuni din acestea ce sună ca-n comentariile pentru teză. Dacă mă duc la filme cu super-eroi/super-acțiune/extratereștri, vreau să mă relaxez 2 ore urmărind cascadorii, explozii, avioane, lasere și femei frumoase, dacă se poate chiar goale.

Ambele variante au în comun sala de cinematograf, dar asemănările dintre ele se opresc acolo.

Deadpool a fost bunicel. Mă așteptam la glume de copii ca-n Masca lui Jim Carrey, dar n-a fost cazul. De câteva ori am râs puternic, la altele am “mustăcit”. Cascadoriile și restul scenelor sunt și ele destul de bine făcute. Este și reconfortant să vezi un super-erou care n-are nici o problemă în a-i împușca în cap sau tăia cu sabia pe cei ce-i ies în cale.

Țin minte că după “Man of Steel”, noul Superman, o mare problemă a fost că la final Superman îl omoară pe Generalul Zod, șoc și groază în rândul fanilor deoarece el nu este genul acela de super-erou! Eu mersesem la film pentru spectacol, nu pentru adevărul istoric în ceea ce-l privește pe Superman, așa că nu-mi păsa. Măcar Deadpool evită complet discuția omorându-i pe toți, ceea ce nu vezi prea des în astfel de filme.

Unde eșuează totuși Deadpool, de ia abia nota 6? Păi în primul rând sunt prea multe glume. Când încerci să fii amuzant la fiecare replică, nu-ți pot ieși toate, dovadă glumele cu IKEA. Cu atâta umor, însă, ai zice că-i un film pentru copii, dar nu este; majoritatea glumelor sunt sexuale și este destulă violență în film, plus o scenă cu câteva perechi de sâni într-un strip-club, dovadă ratingul R de la americani.

Apoi, scenariul pare prea simplu. Deadpool nu rezolvă vreo conspirație importantă, nu salvează planeta, nu salvează nici măcar orașul. Întregul film este despre cum îl vânează pe un tip oarecare pentru răzbunare. Culmea, respectivul îi salvase viața, vindecându-i cancerul terminal, cu niște mici efecte secundare pe care nu le-ar fi refuzat nimeni normal la cap.

Tot din cauze ce țin de tipul supereroului, simți că lipsește miza filmului. Deadpool, ca și Wolverine, se vindecă rapid și este practic nemuritor, așa că niciodată nu pare a fi în pericol adevărat. Asta răpește o mare parte din suspansul filmului. În plus, Ryan Reynolds n-are figură de super-erou orice ar face, se potrivește mai bine în comedii romantice.

În concluzie, este de văzut dacă nu aveți altceva mai bun de făcut 2 ore.

    28 comentarii

  1. Gluma cu Liam Neeson mi s-a parut chiar buna :)
    Glumite prostesti, seci uneori, usoare si cred ca tocmai asta e si ideea filmului.

      (Citează)

  2. “Deadpool, ca și Wolverine, se vindecă rapid și este practic nemuritor, așa că niciodată nu pare a fi în pericol adevărat.”

    Stii ca filmul dureaza >1.5h. Cam se suspans e cand eroul pare a fi in pericol inainte de finalul filmului? Cum ar fi sa dea coltul dupa 10 minute? Pana la sfarsit se deruleaza genericul de final?

      (Citează)

  3. Sa dai note proaste filmului pentru ca eroul nu salveaza planeta (de la global warming)? Sa dai note proaste filmului de categorie R pentru ca e de categorie R și are ugere pe ecran? Să dai note proaste filmului pentru ca actorul, desfigurat, rămâne totuși prea … romantic-type?

    Poate nu era nevoie de un blog post pe acest subiect. Un tweet era de ajuns. Sau un check-in pe Foursquare.

      (Citează)

  4. Deadpool nu este un supererou, e un antihero, precum Punisher. Daca e sa se respecte materialul sursa, el nu salveaza niciodata pe nimeni si cu atat mai putin sa participe in ploturi cu cine stie conspiratii ce pun in pericol orasul/planeta/universul(nu ne-am plictisit de cliseul asta oricum?).

    Tocmai de-asta a fost placut filmul de foarte multa lume pentru ca are un caracter mai personal si nu au fost facute compromisuri sa atraga un public cat mai variat. Este un film facut de fani Deadpool pentru fanii Deadpool. E la fel de penibil, amuzant si copilaros ca si benzile desenate. Daca cunosti materialul sursa, you can relate. Daca nu, s-ar putea sa ti se para pueril – e dreptul tau. Totul depinde de cum iti setezi asteptarile, dar Deadpool nu va fi niciodata un personaj intr-un film de Christoper Nolan.

    Vad ca multa lume se ia de Ryan Reynolds, scapand din vedere ca filmul asta nu ar exista fara el – el a impins proiectul din spate timp de 11 ani. Si de asemenea nu imi pot imagina alt actor care ar putea sa-l joace pe Deadpool asa cum trebuie el jucat. Just my two cents…

    Ca tot ai mentionat Man of Steel, as revedea Deadpool de inca 2 ori decat sa stau sa mai vad o data plictiseala aia. Mi se pare ca DP a fost doar entertainment. Nu este un film profund si nu va concura la oscaruri. Partea frumoasa este ca nici nu trebuie.

      (Citează)

  5. Dude, you just missed the whole point of Deadpool. Stai jos, nota 2.

      (Citează)

  6. Foarte bun filmul 9/10 din punctul meu de vedere. Singurul minus ar fi inamicii slabi, in comics are inamici mai puternici.

    In rest foarte bine realizat, cum spuneau si altii Deadpool nu este un erou, nu se bate cu inamici puternici de ameninta lumea.

      (Citează)

  7. Mie mi-a placut tocmai din cauza ca in sfarsit vad si eu in film in care “eroul” bate si omoara tot fara prea mare efort. In prea multe filme eroul e aproape infrant de “aia rai” si-si revine spectaculos in ultima secunda. Vreau sa vad mai multe filme in care eroul doar bate non-stop la “bad guys”.

      (Citează)

    • uita -te la filme cu Seagal.

        (Citează)

    • M-am exprimat un pic gresit. Ma refeream la super-eroi, mutanti smecheri rau, da’ care-s mai usor de prostit si batut decat un copil de 12 ani. Plm, Lex Luthor desi e un simplu muritor, isi cam bate cucul de Superman, iar Superman doar cu greu il invinge; de Avengers sunt tot timpul cu un pas in urma “celor rai” si abia-abia reusesc sa salveze ziua. M-am saturat sa vad filme in care super-eroii sunt niste prosti fentati tot timpul de “aia rai”. Mi-a placut la Deadpool ca rolurile erau taman pe dos; “aia rai” au aflat cine-i vaneaza abia cand Deadpool si-a dat masca jos; in celelalte filme cu super-eroi, eroii habar n-au cine-i ala rau si nu sunt in stare sa observe chiar daca e evident si pentru un copil de 3 ani.

      Deh, suspans creat artificial si fara pic de logica.

        (Citează)

    • florin:
      uita -te la filme cu Seagal.

      Bună asta!

        (Citează)

  8. Foarte frumos, mi-a placut articolul. Andrei Chira (de la firma de hosting Simplenet) a mai scris pe aceasta tema aici: https://andreichira.ro/deadpool/

      (Citează)

  9. pentru mine e cel mai bun film cu super eroi ever. avand in vedere ca s-a aplaudat cateva minute la sfarsitul premierei in cinema-ul unde am fost, cred ca sunt si altii de aceeasi parere.

    est de altlfe si o gura de aer proaspat dupa AntMan (plictisitor si trist) si Avengers 2 (sinistru de prost).

    poate doar Watchmen mi-a placut mai mult dar totusi e ala putin mai de nisa.
    acum asteptam Suicide Squad…

      (Citează)

    • Watchmen a fost bun. Plictisitor, dar genul de film de văzut pentru idei, nu pentru relaxare și explozii. L-am căutat recent pe Netflix și HBO Go, nu e nicăieri :(

      Ant Man n-am văzut, bănuiam că va fi o prostie. Îl aștept pe streaming.

      Am văzut pe Netflix Green Lantern cu Ryan Reynolds… noroc cu Blake Lively, că în rest n-are nici o treabă.

        (Citează)

  10. acum asteptam Suicide Squad…

    ce nebunie o sa fie si ala

      (Citează)

  11. m-am distrat mai bine ca la star wars.

      (Citează)

  12. Nu are ce sa salveze, Deadpool nu este erou… Cel mai bun film din ultimul an.

      (Citează)

  13. nwradu:
    Hmm… câți ani ai?

    Nu pot sa-mi zic vârstă pentru că s-ar supăra coana Nina.

    “Let’s say” că am suficienți ani încât să știu să citesc etichetă înainte de a cumpăra (și recenza) produsul.

    Nepoate, se depunctează filmul pentru ce încearcă să facă dar nu reușește, nu pentru ceea ce face intenționat și aparent bine.

      (Citează)

    • se depunctează filmul pentru ce încearcă să facă dar nu reușește, nu pentru ceea ce face intenționat și aparent bine.

      Nu-i chiar asa. Piero Manzoni a facut asta intentionat (si bine, de consistenta si culoarea potrivita, ca nu era bolav fizic). Dar asta nu inseamna ca a facut un lucru util, bun sau frumos si ca merita felicitat pentru rahatul facut.

      Ideea e ca daca faci o mizerie si chiar intentionezi sa faci o mizerie (o asumata, cum se pare ca se vehiculeaza pe interneti), asta nu transforma mizeria aia intr-o capodopera.

        (Citează)

  14. Ioan:  

    PS: nu am mai fost la un film la care sa se aplaude.

      (Citează)

    • Ești tânăr. Am fost la Independence Day, la premieră, se aplauda la fiecare fază, fiecare replică, fiecare pumn sau rachetă trasă. Nici la meciurile de fotbal nu erau așa urale.

        (Citează)

  15. M-ai facut curios, cred ca merg sa-l vad.

    Eu cred ca e un personaj din aceeasi categorie cu inspectorul Harry (Clint Eastwood), cu glume similare, dar mai apropiate de antieroi ce ar fi placuti acum.

      (Citează)

  16. Deadpool a fost chiar cuminte fata de cat de vulgar si acid putea sa fie daca se tinea de comic-uri. Dati o cautare DeadPool pe 9gag pentru a vedea ce-i in stare personajul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus