un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

EVZ, tatăl știrilor de 2 lei, oferă o secțiune premium contra-cost

22 Jan 2016  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Evenimentul Zilei are, de ceva vreme, o secțiune Premium, contra-cost, numai cu știri serioase. Eu ieri am aflat de ea și am rămas siderat.

Să recapitulăm: EVZ, site-ul care ne asaltează non-stop cu știri cu non-știri și cu titluri făcute doar ca să dai un click pentru ceea ce știi deja că va fi o fâsâială de articol irelevant pentru tine, spune acum “dacă vrei să scapi de toate mizeriile pe care le punem pe web, plătește-ne 25 de lei pe lună și vei avea numai știri normale”.

Aici a ajuns tupeul celor care strică presa. Chiar și când apare o știre normală, ceva important, ajunge să fie îngropată sunt alte sute de “nu-ți va veni să crezi” și “vezi aici”. Dar dacă dai 25 de lei pe lună, acestea dispar! Ieși la suprafață! Vezi lumina de la capătul tunelului! E ca și cum ți-ar cere taxă de protecție.

Am o teorie. Iată unul lângă altul site-ul normal și cel premium:

evz_normal_susevz_premium_sus

Și în partea de jos:

evz_normal_josevz_premium_jos

Observați că dispar reclamele și o serie de articole în special din sidebar. Chestii precum “un MILION de români au PRIMIT asta acasă! Au fost OBLIGAȚI să PLĂTEASCĂ!”și “Caz INCREDIBIL în Capitală. RATB a ÎNTÂRZIAT 1.113 MINUTE” dispar. De fapt, prima știre “premium” este abia vizibilă în sidebar-ul normal, peste ea fiind postate apoi alte 8 prostii. În partea de jos putem vedea cum dispare și “Motivul pentru care toți bărbații se înghesuie la această cafenea. Cum este îmbrăcată această chelnerită: FOTO”, probabil un alt articol la care s-a muncit din greu.

Și iată teoria mea: cei de la Evenimentul Zilei nu doar că știu că unele articole sunt de tot rahatul, dar le și marchează. Există un tag sau o categorie specială, ascunsă nouă, cu care marchează toate prostiile debitate pentru a atrage trafic și afișări. Cumva algoritmul Premium trebuie să știe să nu includă acele articole în site-ul pe bani, deci acestea sunt special marcate. Îți trebuie ceva tupeu să-ți zici “articolul acesta este o prostie, dar îl public oricum, să dea click proștii”.

Așadar, EVZ ne invită la conținut premium. “Dă bani și ai parte de un flux normal de știri!”

Ce garanție ai însă că acele știri sunt normale? De exemplu zilele trecute Mediafax a publicat un articol mare despre cum actorul Bill Murray candidează la președinția SUA. O singură problemă: era o știre falsă. Articolul, tradus mot-a-mot, era luat de pe un site străin de satiră, nu ceva gen Times New Roman, ci unul mult mai slab, cu glume neinspirate. Toate semnele că era o glumă sunt acolo, de la domeniul dubios la restul știrilor de pe site (“Obama îl susține pe Donald Trump” sau “Obama candidează pentru al treilea mandat” – v-am zis că nu erau glume inspirate), dar pentru redactorul Mediafax au fost prea greu de identificat.

După ce-au început miștourile pe Facebook, Mediafax a șters articolul. Îl puteți vedea în cache-ul de Google.

Se vorbește în lume despre cum roboții vor înlocui tot mai mulți oameni la diverse joburi, lăsându-i fără venituri. La Mediafax pe unii deja i-au înlocuit și sunt roboți foarte bine deghizați, Terminator-style în carne și oase ce stau la un birou și dau impresia că ar fi normali, dar pe dedesubt doar traduc orbește din micuțele lor procesoare și motorașe.

Desigur, nu-i de mirare. Tot zilele trecute a circulat pe Facebook altă fază tare: un radio sau ceva își dorește redactori care să scrie știri pe site. Nu-i nevoie de nici o pregătire, nu-i nevoie de nimic special, iar aceștia urmau să fie plătiți cu 20 de bani per articol. Dacă scrii 100 de articole pe zi, ai făcut 20 de lei! 3.000 de articole pe lună? 600 de lei, toți ai tăi!

20_bani_articol

EVZ cere 25 de lei pe lună pentru secțiunea Premium. Ar putea să vândă și un abonament de 55 de lei/lună în care-ți dispar nu doar știrile-capcană, ci și orice articol scris de Cristoiu.

    14 comentarii

  1. Daca sunt platiti cu 20 de bani per articol, normal ca scriu numai prostii traduse sau clickbait cu “ramai prost cum s-a schimbat x-uleasca”, etc…

      (Citează)

  2. Nu patronu lor o intrat in beciul domnesc in cazul truica? astia is cu capu..

      (Citează)

  3. cand n-ai ce face, iti ocupi timpul cu prostii… chiar intereseaza pe cineva ce ofera evz premium?

      (Citează)

  4. Well, nu stiu ce e mai penibil, EVZ premium la 25 de lei sau Antena3 live pe net cu 1 euro.

      (Citează)

  5. stati linistit ca nu da nimeni niciun ban. dar nu e prost cine cere.

      (Citează)

  6. Stai putin, pentru ca au un departament de vanzari reclame, nu pot avea si un departament de jurnalism? Daca nu il denumeau tot EVZ era altfel?

      (Citează)

  7. Sincer, principiul nu numai ca e bun, dar e si singurul care ar putea salva presa.

    Intr-o lume globalizata, care se divide din ce in ce mai mult intre foarte bogati si saraci & prosti, trebuie sa iti gasesti targetul.

    Nu exista presa, jocuri gratis. Ci doar presa si jocuri pentru saraci & prosti, care o sa va umileasca cu reclame si da click aici. Si ziaristii tb sa manance, chiar daca publicul nu-si permite sa cumpere un ziar.

      (Citează)

  8. Frati basisti, nu va lasati intoxicati si manipulati de propaganda rusofila, nu uitati de momentele in care ziarul premium-quality EVZ s-a luptat pentru statul de drept, cu tot cu gaina care a nascut pui vii! E unul din acele momente in care trebuie sa strangem randurile si sa-i ajutam pe liderii nostri spirituali ajunsi la grea incercare! Sa va faceti abonamente, ca daca nu sfantul Basescu va vine de hac!

    Eu mi-am facut 2! In base we trust!

    #AlaturiDeElenaUdrea

      (Citează)

  9. Eu nu mai am încredere în EVZ de ani buni. L-am scos demult şi din RSS Reader.
    Cine naiba să dea bani să citească articolele lor? Doar aceiaşi pseudojurnalişti scriu şi pentru EVZ normal, şi pt. premium. Devin panaramele alea mai bune în momentul în care te abonezi la conţinutul premium? :) Să fim serioşi… Când ţi-ai pus eticheta de “tabloid cu ştiri de rahat pentru retardaţi”, cu asta rămâi.
    Iar cine vrea să scape de reclame instalează Adblock sau ceva asemănător şi a rezolvat povestea.

      (Citează)

  10. “Companii precum Automated Insights sau Narrative Science lucrează deja la programe folosite pentru a produce știri automat pentru Associated Press sau pentru Yahoo!. În teste desfășurate pe știri simple, cititorii nu au putut face diferența între jurnaliști și aceste programe care generează știri. ” http://www.agerpres.ro/cultura/2016/01/20/institutul-reuters-tendintele-anului-2016-in-presa-11-10-02

      (Citează)

  11. Problema semnalata de tine nu este doar la EvZ. Este in toata presa. Si nu doar la noi.
    Printul e pe duca. Reclamele online le blochezi usor cu un adblock. Ce faci daca vrei sa supravietuiesti?
    De ce nu incercati sa priviti si din partea “cealalta” problema?

    Cu ce platesti oamenii? Sa faci un reportaj de calitate dureaza cateva zile. Minim. Un om nu poate sa puna 30 de stiri pe zi pe net (pentru ca asa te forteaza concurenta si cititorii) si sa scrie si materiale de calitate. Nimeni nu poate fi atat de creativ.

    Si atunci incepe prostitutia: mai multe stiri, mai putin documentate, cu titluri de toata jena doar-doar o da careva un click cu care sa te duci la agentii sa zici ca faci trafic sa mai scoti niste bani sa platesti oamenii din redactie, tot mai putini, cu tot mai multe materiale de scris pentru care nimeni nu vrea sa plateasca etc.

    Apoi, tot pentru un click si tot pentru niste bani din reclame, faci crossuri cu alte site-uri de “stiri” cu titluri de 2 bani cautand acealsi cititor care sa vina la tine pe site unde sa citeasca ceva.

    Nu sunt lucruri pe care nu le stii.

    Marea greseala facuta de presa a fost atunci, in 96-2000, cand online-ul era pentru toate ziarele la “si altele”. 5 ametiti care intrau pe dial-up si stateau minute sa li se incarce 3 pagini. Nu aveai cum sa iei banii dar era “cool” sa fii acolo. Aia e; da-le gratis stirile.

    Si erau tiraje in print de 100k-500k de exemplare. Care se vindeau. Si reclame in print. Si era ok. Si greseala asta a fost facuta de toti. Incepand cu ziarele din State. Si acum cei care vin si au “tupeul” sa incerce sa mai salveze ceva din ce era jurnalismul adevarat – poate cu 1 leu pe zi ar tine 2-3 redactori care sa faca jurnalism de calitate nu de cantitate – sunt primiti cum se cuvine intre-un mediu “liber si gratuit”. Poate ca in loc de “stiri” am incepe sa primim din nou anchete, dezvaluiri cu adevarat incendiare etc. etc. etc.

    P.S. da, lucrez in presa. Nu, nu sunt jurnalist. Da, e valabil pentru orice publicatie care mai apare inca si in print, nu doar pentru EvZ.

      (Citează)

  12. 1. Nu poți spune că ai conținut premium dacă ai cuvinte scrise cu majuscule în titlu;
    2. Cred că un tag pentru articolele mai puțin idioate, pentru că sunt mai puține…
    3. În Trust Me, I’m Lying autorul lansează câteva idei tare interesante vis-a-vis de motivele din spatele acestor titluri cretine (nu o să-ți vină să crezi că se întâmplă asta pentru bani!)
    4. Acum unul sau doi ani apăruseră câteva articole despre care se spunea că-s generate. Nu cred că nu a evoluat un pic treaba…

      (Citează)

  13. Si eu zic la fel… Au stricat brandul, acum “publicul” lor nu va aprecia un serviciu premium, iar cei care voir premium nu vor inghiti asa ceva de la evz, chiar daca o fi intr-adevar de calitate. Singura sansa ar fi sa incerce sub un nume nou, sa ofere vreo 3 luni gratis continut de buna calitate si apoi mai vedem. Si sa nu se prinda careva ca sint aceiasi oameni de la evz.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus