un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Este oficial, rețeaua McDonalds România este preluată de maltezii de la Premier Capital

27 Jan 2016  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Am fost ieri la conferința de presă McDonald’s despre cum rețeaua românească va fi de acum controlată de Premier Capital din Malta, dar n-am aflat informații noi dincolo de ceea ce știam deja încă din august, când au apărut zvonurile privind această vânzare. Mișcarea face parte din strategia globală a companiei de a opera cât mai multe restaurante în sistem de franciză.

Premier Capital este un francizor de scară mai largă. Operează deja 64 de restaurante McDonald’s în Malta, Grecia, Lituania, Letonia și Estonia. Au început din Malta, în 1995, și s-au extins treptat pe celelalte piețe, iar acum preiau 67 de restaurante din România, practic dublându-și rețeaua. Și ca cifră de afaceri este o dublare, făceau 100 de milioane de euro în cele 5 țări, iar rețeaua din România a avut anul trecut venituri de 110 milioane de euro.

Premier Capital face parte dintr-un grup de companii deținute de Hili Ventures, cu diverse obiecte de activitate în domeniul ingineriei, logisticii și tehnologiei. De exemplu, o companie operează magazine Apple în diverse țări, inclusiv un iCentre la noi în București.

Cu așa forță financiară, sperăm că Premier Capital va continua să extindă rețeaua românească de McDonald’s. N-au dat cifre clare, doar au zis că au această intenție și că speră să adauge 3-4 noi fast-food-uri pe an, plus să facă un “platform integration” pentru modernizarea gestiunii și comenzilor. McDonald’s România are în prezent peste 4000 de angajați și dă de muncă și mai multora prin diverși furnizori și prestatori de servicii, așa că o extindere ar genera multe alte locuri de muncă.

Mi-a plăcut o statistică spusă de cei de la Premier Capital despre operațiunile lor curente:

  • 3,5% din venituri vin din McCafe
  • 26% din venituri vin din McDrive.

Trăgând linie, nu  se schimbă mare lucru în România, doar proprietarul. În loc ca cei din SUA să vegheze asupra mersului lucrurilor, o va face o companie din Malta, în regim franciză. Managementul românesc rămâne pe poziții, structura rămâne aceeași, cel puțin pe termen scurt, iar extinderea probabil se accelerează pentru că maltezii pot injecta mai mulți bani.

    8 comentarii

  1. Șoc și groază! Americanii de la McD se retrag din România! Intră aici să vezi cine le ia locul!

      (Citează)

  2. mccafe? e sub cafeaua de 1 leu de la tonomatele de la coltul strazii

      (Citează)

    • Problema la McCafe este că se folosesc automate Franke de cafea, apeși butonul și iese cafeaua. Doar la unele preparate se spumează separat laptele.

      În Austria la McCafe am văzut espressoare de top, unde contează și skill-ul baristei de a adapta cafeaua, timpul de extracție și tamperingul.

        (Citează)

  3. Salut, au zis si care este cel mai traficat Mc? Parca acum ceva timp era Mc Drive-ul de la Dristor.

      (Citează)

    • Nu, dar probabil Dristor și Unirii sunt în top 3.

      Au zis de vânzări, în luna iulie au servit 6 milioane de clienți, un record și pentru ei.

        (Citează)

  4. de burgerii de la switc.eat n-au zis nimic?

      (Citează)

  5. “Cu așa forță financiară, sperăm că Premier Capital va continua să extindă rețeaua românească de McDonald’s” – eu sper că vor face altceva cu forța aia financiară.

      (Citează)

  6. Bogdan P:
    Salut, au zis si care este cel mai traficat Mc? Parca acum ceva timp era Mc Drive-ul de la Dristor.

    Iar cel mai prost Mc pe care l-am intalnit in Bucuresti este McDonalds de la Auchan Titan (B-dul 1 Decembrie 1918). La McDrive sa spui mersi daca primesti macar jumatate din ce ai comandat, iar gustul burgerilor este deseori execrabil. Cred ca o sa il cumpar si il transform in Burger King.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus