un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cărți: seria The 5th Wave / Al cincilea val de Rick Yancey

8 Jan 2016  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

În curând apare filmul The 5th Wave, așa că poate doriți să citiți întâi cărțile. Știți cum se întâmplă, întotdeauna cărțile sunt mai detaliate, mai frumoase, mai complexe decât filmul de 2 ore făcut după ele, dar odată văzut filmul parcă nu te mai atrage cartea, că știi deja ce se întâmplă și cum se termină.

The 5th Wave este primul volum dintr-o trilogie, The Infinite Sea / Marea nesfârșită este al doilea, iar al treilea va apărea în 2016. Le-am citit pe primele două la finalul anului trecut, după ce-am văzut trailerul filmului, și vi le recomand și vouă.

Ca stil, sunt un science-fiction young adult, adică personajele sunt un grup de adolescenți ce se luptă cu extratereștri (aici). Ca scenariu, o mare navă extraterestră apare pe orbită și se dovedește ostilă, atacând Pământul în câteva valuri: primul val este un EMP gigantic ce distruge toate electronicele, al doilea val este chiar un val propriu-zis, un bombardament în oceane ce generează valuri tsunami uriașe, al treilea val este o boală nasoală asemănătoare cu Ebola ce omoară rapid vreo 98% din populația planetei.

Cumpără cărțile traduse în română: eMAG, Elefant sau Libris (unde au și în engleză), aproximativ 30 de lei volumul.

rick_yancey_5th_waverick_yancey_infinite_sea

Cartea începe odată cu al patrulea val și o urmărește pe Cassie, o tânără de 16 ani ce scapă împreună cu fratele și tatăl ei, rătăcind prin America distrusă și pustie. Se întâlnesc cu niște soldați care-l iau cu ei pe fratele lui Cassie, un băiat de vreo 5 ani, iar acțiunile lor ciudate o fac să creadă că sunt extratereștri deghizați. O mare parte din carte o arată pe Cassie încercând să-și recupereze fratele.

În același timp, soldații respectivi sunt arătați capturând tot felul de alți copii și tineri, punându-i într-un fel de tabără de antrenament și transformându-i în soldați, o ultimă rezistență împotriva extratereștrilor. Ben, un fost coleg de școală de-al lui Cassie, este unul dintre ei, iar în paralel cartea arată cum se antrenează, cum formează o echipă ce-l include și pe fratele ei mai mic și cum descoperă ce-i de fapt cu acei soldați și care urmează să fie al 5-lea val.

Al doilea volum, The Infinite Sea, continuă aventurile lor și insistă mai mult și pe alte personaje din echipa lor, Evan și Ringer. The plot thickens. Aștept cu plăcere volumul 3, The Last Star, pe 24 mai 2016.

Mi-au plăcut cărțile. Au un ritm alert, multă acțiune, personaje ok. Faptul că sunt copii nu te deranjează mai tare decât în, să zicem, Hunger Games sau Divergent. Unele personaje mor, sunt diverse întorsături de situație și surprize, ai și un triunghi amoros pe acolo, poate chiar două. E o carte chiar ok, iar singurele ei probleme sunt că un grup de copii devin soldați prea buni, prea rapid.

Un mic avertisment: este și o carte violentă. Sunt pasaje ample despre moartea aproape tuturor oamenilor de pe planetă, despre singurătatea supraviețuitorilor, despre cum copiii își văd părinții murind în chinuri de la un virus similar cu Ebola, despre cum moartea devine ceva banal. Eu aș recomanda-o pentru cei de vârsta 16+.

De la film (apare pe 14 ianuarie) nu am mari speranțe. Trailerul încearcă să te atragă cu faze spectaculoase privind valurile de dezastre, deși în carte acestea sunt amintite rapid și apoi ne concentrăm pe acțiune. Nu știu dacă va fi următorul succes tip Hunger Games sau un eșec, așa că mai bine citiți întâi cărțile.

    7 comentarii

  1. E-book in romana nu a aparut?

      (Citează)

  2. m-am saturat de tampeniile astea astea pt “young adults” de nu mai pot. de cand cu Hunger Games si mizeria aia cu vampiri toate bugetele de filme SF se duc inspre astea.

    vrei un film / carte cu “împreună cu fratele și tatăl ei, rătăcind prin America distrusă și pustie”? baga “The Road”. dupa ce citesti cartea o sa vrei sa iti tai venele, atat de dura este, iar filmul este fantastic.

      (Citează)

  3. Urmeaza Coielio?

      (Citează)

  4. nwradu:
    Știu cartea, nu știu dacă vreau să o și citesc. Caut totuși să fie o lectură plăcută, nu una deprimantă.

    ok, atunci incepe cu filmul :) desi presupun ca l-ai vazut. nu e deprimanta, e doar f dura, violenta, nu plina de romantizari si inflorituri. adica exact asa cum ar fi in realitate o situatie de genul asta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus