un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce românii emigrează chiar și pentru salarii egale cu cele din România

17 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Ziarul Financiar are un articol despre de ce “aproximativ 25.000 – 30.000 de specialişti în IT au plecat în străinătate, chiar dacă pe piaţa locală salariul lunar poate ajunge la un nivel atins în ţări din occident precum Elveţia, Marea Britanie şi Germania“.

Salarii la fel și totuși oamenii pleacă din România. De ce? Nu știu ce zice ZF, trebuie să fii abonat plătitor ca să afli, iar eu nu sunt.

Vă pot spune însă de ce cred eu că oamenii pleacă din România, deși câștigă la fel de bine și aici: pentru că nu doar salariul contează în viață.

Oamenii pleacă pentru că în alte țări nu sunt nici gropi pe șosele. Pentru că ambulanța ajunge la timp. Pentru că spitalele sunt bine dotate. Pentru că școlile au proiector în clase și metode moderne de predat. Pentru că simt că taxele plătite sunt folosite pentru beneficiul lor. Pentru că nu se lovesc de corupție și dezinteres la fiecare pas. Pentru că trenurile nu au întârziere și merg cu viteză triplă. Pentru că nu se fumează în localuri. Pentru ca iPhone se lansează mai repede în vest. Pentru că poliția nu stă la pândă. Pentru că au unde să avanseze în carieră. Pentru că au autostrăzi. Pentru că e ușor să-ți deschizi o firmă. Pentru că bătrânii nu mor în singurătate și sărăcie. Pentru că nu lasă nimeni mașina pe avarie sau în stația de autobuz. Pentru că oficialitățile ce calcă pe bec își dau imediat demisia de onoare. Pentru că nu se face blatul în autobuz. Pentru că sportul este încurajat. Pentru că se investește în mediul rural și poți trăi aproximativ la fel de bine în orice sat sau orășel. Pentru că oamenii cu handicap pot avea o viață normală, ajutați de infrastructura necesară lor. Pentru că sunt concerte mai mari și mai dese. Pentru că nu au cea mai poluată capitală a Europei. Pentru că șantierele nu au întârzieri de ani de zile. Pentru că nu depășește nimeni coloana oprită la semafor. Pentru că nu scapi de o lună de închisoare după ce-ți scrie cineva o carte. Pentru că oamenii spun “bună ziua” când intri în magazin și controlorii spun “mulțumesc, să aveți o zi bună” după ce le arăți biletul. Pentru că acolo nu simt că sunt ultimii proști atunci când ei respectă legile, iar cei ce nu fac asta, ba chiar îi sfidează pe ceilalți, scapă nepedepsiți.

Pentru că, pentru că.

E o greșeală să crezi că salariul este singurul lucru ce contează. Acesta este doar un indicator al puterii tale de cumpărare, dar “nivelul de trai”, cât de bună este viața pe care o duci, este o chestiune mult mai complexă și nu ține doar de banii din portofel.

România excelează doar la viteza de net și femei frumoase și bere ieftină, deși acest ultim lucru s-ar putea sa dea cu virgulă dacă-l corelam cu salariul.

Emigrarea nu va fi oprită cu salarii egale, ci probabil trebuie sa fie chiar mult mai mari la noi pentru a contrabalansa restul problemelor, ceea ce este aproape imposibil de pus în practică.

Oamenii care rămân în România o fac pentru că nu vor să renunțe la ce-au construit deja, au o activitate din care n-ar putea câștiga la fel de bine în străinătate sau/și au familii de care nu vor să se despartă. Iar unii simt că aici e casa lor, că aici se integrează bine, aici le este locul, chiar dacă-i mai greu decât în alte părți. Dar alte motive nu prea mai sunt.

sursa ideii: Ziarul Financiar.

    35 comentarii

  1. Iar eu îți pot spune ca 8 din 10 s-au întors pentru ca nimic nu poate înlocui berea aia ieftină băută cu prietenii sau sarmalele făcute de făcute de mama si mâncate cu familia. După un timp au văzut ca betoanele alea frumos aranjate si construite nu pot înlocui un zâmbet sincer. Iar oamenii de care vorbesc s-au dus sa lucreze la companii mari, cele mai mari din domeniu, pe salarii foarte mari. Si s-au întors si știi ce au făcut? Au adus aici acele companii mari.

      (Citează)

    • Eu inca sunt in Romania, dar ma gandesc sa plec, tocmai pentru motivele de mai sus.
      Nu stiu cand si daca ma voi mai intoarce.

        (Citează)

    • Da, poate unii incearca, dar putin reusesc. Si se intorc in tarile unde au plecat, la viata linistita si la un Stat functional. SI isi invata copiii limba romana doar pentru a putea vorbi cu bunicii ramasi in tara.
      Iar zambetul ala sincer de putine ori e sincer. Alteori este acompaniat de barfa si ura pe la spate.

        (Citează)

    • Sa continui:

      eu din EU: nimic nu poate înlocui berea aia ieftină băută cu prietenii

      Berea aia ieftina e proasta si, poate te surprinde, da’ sunt tari mai civilizate decat Romania, cu bere mai ieftina si mai buna. Iar prieteni iti faci daca nu esti antisocial.

      sau sarmalele făcute de făcute de mama si mâncate cu familia.

      Oricum nu mai stai la mama acasa, dupa o anumita varsta. Iar daca parintii/familia stau in alt oras (sau la tara), oricum o sa-i vezi doar de sarbatori. La fel de rar ii vezi si daca esti plecat in strainatate. In plus, daca cumva te muti in Bucuresti pentru oportunitatile oferite, iar tu esti dintr-un alt oras, s-ar putea sa ajungi mai greu acasa decat unul din acelasi oras, dar care s-a mutat in Londra. Sau Viena.

      După un timp au văzut ca betoanele alea frumos aranjate si construite nu pot înlocui un zâmbet sincer.

      Da’ nici alea gri. Si, poate surprinzator pentru tine, da’ si prin strainii zambesc sincer.

      Iar oamenii de care vorbesc s-au dus sa lucreze la companii mari, cele mai mari din domeniu, pe salarii foarte mari. Si s-au întors si știi ce au făcut? Au adus aici acele companii mari.

      La ultima chestie… lol.

      Asa, o treaba observata de mine, dupa multi ani in strainatate. 99% din romanii care au ajuns in strainatate nu vor sa se mai intoarca in Romania.

        (Citează)

    • Sabotor, sunt multe de zis aici. Rezum la a spune ca lucrul in afara tării ca expat te transforma in robot. Si sunt multi care realizează ca vor de la viața mai mult decât atat. Da, ești tânăr, te bucuri când vezi câteva mii de euro salariul, după care realizezi ca o chirie este o buna parte din acest salariu, mâncarea comparabila, serviciile costa mult peste ceea ce este la noi dar la final de luna vezi ca îți ramân niște bani pe care ii strângeai si in RO. Diferența este ca in afara nu prea ai cum sa ii cheltuiești pentru ca serviciul îți mănâncă o mare parte din timp. Si după o bucata de creme când vrei mai mult decât serviciu, bani si 15 zile de concediu pe an realizezi ca o nevasta, un copil, o bona (bona nu este un lux, este un necesar; in afara tării concediul de creștere a copilului se învârte undeva la 3 luni) sau o grădinița reprezintă cam tot ceea ce câștigi. Si asta in cel mai bun caz. Si socotelile stau altfel. In acel moment realizezi ca betoanele alea tot betoane sunt, ca mâncarea tot mâncare este doar ca arată ca in poze si cu gust de plastic, ca de fapt exista o mare diferența de caracter între latini si restul lumii si dacă nu te găsești printre “ai tai” afli ca noțiunea de socializare are un cu totul alt înțeles si ca noțiunea de prieten la latini e total diferită de ceea inteleg nordicii de exemplu. La bere ia-o ca pe un exemplu. Gusturile nu se discuta. Ca fapt divers e tare Guiness nu, e berea!, asa-i? La irlandezi e o poșirca ordinara. La fel si Nastro A. la italieni, ….

        (Citează)

  2. eu mai plec…mai vin…bine, acum sunt putin consemnat.

      (Citează)

  3. Oamenii care pleacă nu pleacă pe același salariu. Prima chestie e că pentru mulți percepția e că sunt mai mulți bani – mulți se duc pentru că cred că salariul e dublu (salariul e întotdeauna dat în bani “before taxes”). În al doilea rând, oamenii care chiar fac aici bani echivalenți cu ce sunt afară nu prea pleacă pentru că pot să-și facă business aici și să-și crească copiii aici. De-aia Clujul crește așa de mult ca centru IT, pentru că oamenii fac bani mulți și le convine. Și au început să apară grădinițe speciale, spitale private și tot felul de chestii care sunt de obicei inaccesibile ca preț celorlalți.

    Dar astea sunt doar câteva aspecte, mai există de exemplu mobilitatea naturală (oamenii care fac diverse proiecte se mută temporar pentru proiect, din loc în loc – the freelancing way). Mai există multe aspecte. E un subiect prea mare și punctul de vedere pe care-l pui e superficial. Cred totuși că oamenii ăia care zici tu că pleacă nu au salariile alea în România, ci doar “ar putea ajunge la ele”.

      (Citează)

  4. Ai atins niste puncte interesante si argumentele tale sunt foarte bune. La un moment dat conteaza mai mult sa ai institutii care functioneaza si infrastructura care sa-ti permita sa ajungi unde vrei fara batai de cap. Sa ajungi decent la job cu transportul in comun sau fara nervi in trafic, sa pleci in vacanta fara sa faci 6h pe 150 km etc. Conteaza enorm sa vezi ca oamenii sunt draguti cu tine chiar daca nu le vorbesti limba si sa faca eforturi sa spuna 2-3 cuvinte in engleza chiar daca nu stiu engleza.
    Da, banii nu sunt totul, dar conteaza. Cat despre salarii, Dorin are dreptate, nu pleaca pe acelasi salarii, ci pe cat ar putea lua. De ex. in Germania poti lua ca junior-middle cat pot lua ca senior in Romania. Cu Elvetia baietii de la ZF au exagerat, cu un salariu de senior in RO de abia poti plati chiria.

    @Dorin, nu cred ca se duce nimeni fara sa stie cat o sa aiba salatiul net.

      (Citează)

  5. Intreg articolul putea fi rezumat la o singura propozitie: “In afara esti tratat ca OM.” Cunosc un caz cand a plecat de la salariu de 3500 € la 2500 € doar pentru ca o s-a promis ca va putea creste in cadrul companiei. Asa a si fost, in 6 luni a ajuns la 4500 € si pe o functie pe care nici n-o visa in Romania.

      (Citează)

  6. Oameni care pleaca dintrun oras in celalalt :P?

      (Citează)

  7. Adică, pe scurt pleacă pentru a face parte dintr-o lume civilizată. Cred că jumătate din cei rămaşi în ţară se gândesc să plece – motivele pentru care (încă) nu o fac ţin de fiecare în parte.

      (Citează)

  8. mircea (primul)

    17/12/2015 la 9:28 AM

    Pai in alta tara nu sunt la fel de multi oameni prosti ca aici. Restul e can can.

      (Citează)

    • normal… nu agreaza plagiatul, furtul, smechereala. chestii pesediste de genul asta. pina si cind fura aia o fac mai cu cap.

        (Citează)

  9. foarte bine punctat

      (Citează)

  10. Este o exagerare din start. Cativa castiga aici la fel de bine ca afara, dar pentru majoritatea IT-istilor, salariile sunt cel putin duble sau triple pe post similar in vest.

      (Citează)

    • A nu se confunda salariul cu puterea de cumparare, 1000e aici nu sunt la fel ca in Elvetia sau oriunde.

        (Citează)

    • Mihai:
      A nu se confunda salariul cu puterea de cumparare, 1000e aici nu sunt la fel ca in Elvetia sau oriunde.

      O sa fii surprins, da’ foarte multe chestii sunt mai scumpe in Romania decat in strainatate. Chiriile sunt mai ieftine in Romania, restaurantele – desi sunt si exceptii, de exemplu in Praga e mai ieftin sa mananci la restaurant decat in Sinaia sau Mamaia. Ba chiar si in Viena am mancat cu 7.5 euro un snitzel in Stefan’s Platz; pe cand in Sinaia am mancat un fel de tocanita de porc cu 45 de lei. Benzina e mai ieftina (benzina in Romania e printre cele mai ieftine din UE) si… cam atat.

        (Citează)

  11. Nu pleaca nimeni pe acelasi salariu pentru ca ar insemna un regres la preturile de afara. Eu activez in domeniul IT si colegii care au plecat s-au dus pe salarii cel putin duble. Din 5 doar unul singur a ramas in Cehia la Skype.

      (Citează)

  12. Nu e vorba doar de cei din IT, cred ca putem vorbi mai general despre cei specializati pe un domeniu si buni in ceea ce fac (IT, Finance, Project Management etc.).
    Din experienta mea si a celor cunoscuti, iti spun sigur ca nu se pleaca pe aceleasi salarii, se pleaca pe bani mai multi. Motivul e simplu: oriunde ai merge, costurile sunt mai mari decat in RO (chirie, transport, scoala copiilor etc.).
    Deci ar insemna sa le scada nivelul de trai. Cei de care am zis mai sunt sunt oameni care nu accepta treaba asta.
    In rest, tot ce ai punctat e valabil pentru orice destinatie vestica.
    In schimb, am observat ca sunt din ce in ce mai multi care vor sa se intoarca in Ro din diferite motive, iar ce este interesant e ca firmele de acasa se aliniaza cu salariile din occident incercand sa ii angajeze. Adica li se ofeta acelasi salariu aproape ca in Germania, sa zicem, ca sa se angajeze la ei, in conditiile in care totul e mai ifetin in Bucuresti (vorbim de salarii de la 2500-3000 euro net/luna in sus)

      (Citează)

  13. Greu imi vine sa cred ca cei ce lucreaza in IT vor sa emigreze. Eu cred ca si-ar dori mai mult o “vacanta” sub forma unei experiente de viata in care sa nu implice familia. Pentru ca viata nu e roz nicaieri.

      (Citează)

    • Foarte bine punctat!

        (Citează)

    • Daniela:
      Pentru ca viata nu e roz nicaieri.

      Serios? Ai testat tu un pic viața prin alte părți și știi cum e?

        (Citează)

    • Pai si aia de-au plecat deja de ce au facut-o daca nu vor de fapt sa emigreze? :)
      Chiar ti se pare ca “aia care lucreaza in IT” sunt un grup atat de omogen incat sa gandeasca toti la fel? :)

        (Citează)

    • Daniela:
      Greu imi vine sa cred ca cei ce lucreaza in IT vor sa emigreze. Eu cred ca si-ar dori mai mult o “vacanta” sub forma unei experiente de viata in care sa nu implice familia. Pentru ca viata nu e roz nicaieri.

      Pentru ca-i tine ceva in Romania (prietena/nevasta/parinti). Altfel, un ITst care castiga 2000 de euro in Romania (si-s cam putini astia, salariul mediu in IT in Romania e pe la 700-800 de euro) ar putea castiga lejer in 4-5-6000 de euro prin tari mai vestice. Pana mea, prin Praga se dau salarii in IT pe la 4000 de euro, la cheltuieli comparabile cu Romania; prin Londra vorbim deja de la 50000 de lire pe an in sus (evident, ocolesti recruterii indieni care au impresia ca 35k de lire pe an e o avere) si poti ajunge si la 80k pe an.

        (Citează)

  14. 95 % din cei ce au plecat sunt persoane care in Romania castigau intre 300 si 1000 de lei si au plecat pe minim 1000 Euro de persoana lunar (capsunari, zidari, asistente, etc )

    5 % au plecat pe joburile ale bine platite, adica au plecat de la 1000-2000 euro in RO pe 4000-5000 sau mai mult in UE de vest :)

    Pot sa iti zic caz concret, o ruda care abia se zbatea in Bucuresti ca agent imobiliar si deabia scotea camasa la final de luna, a plecat acum 6 luni in Anglia si lucreaza in constructii ceva light si acum traieste acolo cum nu visa in RO si mai pune si 700 de lire (4200 de lei ) pe luna la saltea (dupa ce plateste toate cheltuilile) in conditiile in care sotia nu s-a ingajat inca si nici nu castiga cine stie ce salariu inca fiind novice.
    Nu poti sa compari salariile din vest cu cele din RO, sunt mizerabile cele din RO iar costul vietii e la fel de scump si mult mai slab calitativ.

    Personal as emigra si eu, insa inca mi-e bine aici, probabil ca daca situatia ar fi alta as pleca imediat si nu mi-ar fi greu sa imi gasesc de lucru pe macar 3500-4000 euro..

      (Citează)

  15. Iau exemplul meu: Am lucrat vreo 4-5 ani in tara, in domeniul IT. Am inceput de la un salariu de 650 de lei si cand am plecat din tara aveam 4000 de ron. Am acceptat o oportunitate de a pleca in afara (Gibraltar) din mai multe motive:
    1. Banii – aici sunt platit de aproximativ 3.5x mai bine decat in Romania. Si daca va ganditi ca nu pot sa pun bani la ciorap, va inselati. Reusesc cu brio sa pun deoparte, intr-o luna ‘average’, cam 50-60% din salariu. Asta dupa ce platesc chiria, mancarea, transportul. Si nu ma abtin cand as vrea sa imi iau un lucru :)
    2. Societatea – nu cred ca mai are rost sa o spun si eu dar, asa cum am sintetizat din articol, te simti OM.
    3. Experienta internationala – si nu doar de munca. Desi si asta conteaza enorm. Ci de schimburi culturale, de idei, de obiceiuri.

    M-as intoarce? Acum sigur nu. Am fost 1 saptamana in concediu in tara si in ultimele zile ma gandeam doar la momentul in care ma voi reintoarce aici, in Gibraltar.

    Just my 2 cents.

      (Citează)

  16. Ai perfectă dreptate cu postul ăsta. Din multe puncte de vedere, afară e altă lume… o lume normală. Iar la noi, nu e. E un “ceva” care ne împiedică să devenim normali. Spiritul de turmă și la bine, și la rău. Același om care în străinătate nu-și permite să lase mașina pe trecere de pietoni etc etc, aici o face… pt că știe că aici “așa se face” și că “nu contează, dacă nu o las eu o lasă altul”.

      (Citează)

  17. Nu contest, dar chiria aia e cea mai mare cheltuiala lunara in afara raportat la salariu. Proprietari dupa cum stim sunt rari, la preturi de 3-500k +++ pt orice urma de apartament, deci o sa platesti chiria aia mult si bine.

    Sabotor: O sa fii surprins, da’ foarte multe chestii sunt mai scumpe in Romania decat in strainatate. Chiriile sunt mai ieftine in Romania, restaurantele – desi sunt si exceptii, de exemplu in Praga e mai ieftin sa mananci la restaurant decat in Sinaia sau Mamaia. Ba chiar si in Viena am mancat cu 7.5 euro un snitzel in Stefan’s Platz; pe cand in Sinaia am mancat un fel de tocanita de porc cu 45 de lei. Benzina e mai ieftina (benzina in Romania e printre cele mai ieftine din UE) si… cam atat.

      (Citează)

  18. Depinde cum privesti, eu de exemplu il consider un oarecare regres, pentru ca de la agent imobiliar acum munceste cu spatele.

    L!nuX:
    95 %din cei ce au plecat sunt persoane care in Romaniacastigau intre 300 si 1000 de lei si au plecat pe minim 1000 Euro de persoana lunar (capsunari, zidari, asistente, etc )

    5 % au plecat pe joburile ale bine platite, adica au plecat de la 1000-2000 euro in RO pe 4000-5000 sau mai mult in UE de vest :)

    Pot sa iti zic caz concret, o ruda care abia se zbatea in Bucuresti ca agent imobiliar si deabia scotea camasa la final de luna, a plecat acum 6 luni in Anglia si lucreaza in constructii ceva light si acum traieste acolo cum nu visa in RO si mai pune si 700 de lire (4200 de lei ) pe luna la saltea (dupa ce plateste toate cheltuilile) in conditiile in care sotia nu s-a ingajat inca si nici nu castiga cine stie ce salariu inca fiind novice.
    Nu poti sa compari salariile din vest cu cele din RO, sunt mizerabile cele din RO iar costul vietii e la fel de scump si mult mai slab calitativ.

    Personal as emigra si eu, insa inca mi-e bine aici, probabil ca daca situatia ar fi alta as pleca imediat si nu mi-ar fi greu sa imi gasesc de lucru pe macar 3500-4000 euro..

      (Citează)

  19. Interesante opiniile tale și foarte interesante și comentariile (deși mulți comentează fără să aibă și experiență directă, iar un prieten nu se pune, că nu se pune!)

    Am plecat ca expert IT din Telecom. Nu îmi lipsea nimic: aveam casa mea, aveam toată înțelegerea posibilă în a-mi alege orele de birou astfel încât să nu mă omoare traficul, eram taxat uriaș (înainte de basescu) și consistent după, îmi terminam constant zilele de concediu (multe!) exclusiv unde îmi doream.

    Și nu, nu am plecat pe motive de salarii. Nu m-am îmbogățit sub nici o formă!

    Am plecat pentru:
    – eram acrit complet de purtatul sâmbetelor! De ce PLM te doare unde plec eu în concedii? Nu îți iau din banii tăi, nu i-am dat în cap maica-tii pentru banii ăia! Plătesc taxe de două ori pentru vacanța aia, ca și tine și ca toți cei care își produc banii singuri! De ce te doare ca am două mașini? Una nu e a ta! Nu am furat-o! De ce te doare de mine? De ce te doare de oricine altcineva? Dacă fura de la tine da, e nevoie să te doară (dar nu te doare, că tu continui să îl votezi pe mazăre, ca fură, dar face și ceva!)
    – nu știu să dau șpagă! Nu știu să citesc/înțeleg momentul ăla! Și e greu să te descurci când ai handicapul ăsta! Apelezi la prieteni, dar tot aiurea e!
    – altele, multe mărunte sau mari, majoritatea listate de ține

    Nu, nu e trăi pe vătrai! Taxele sunt uriașe! Prețurile caselor și chitrilor sunt mari! Mulțumirile se transmit celor care au creat criza din 2007, criză care încă e vie și se perpetuează!
    Dar:
    – mulțumesc și mi se mulțumește în magazin;
    – copii sunt mai importanți decât bătrânii (pot să curgă voturile negative!)
    – tipa care are grijă de pisică atunci când suntem plecați cere poze! Vrea să știe cum a fost! Colegii așteaptă poze din vacanțe! Toată lumea așteaptă poze de la toată lumea! Sunt curioși să vadă ca să înțeleagă dacă merită să meargă și ei! Nu îi doare că pe ce bani ai fost tu!
    – multe sunt o procedură stufoasă greu de înțeles, dar respectată fără negocieri!

    Regret un singur lucru (nu sunt sarmalele, cu un pic de deranj am găsit cine vinde varză murată excepțională și cine produce șorici) – zborurile spre Grecia! De aici sunt lungi!!!

      (Citează)

  20. 1. Cati specialisti IT au sotiile tot specialisti IT? (adica sa gaseasca de lucru ..usor).NB sotia mea innebunise ca nu gasea de munca dupa facultate dupa 2 luni, voia un loc de munca.
    2. Care erau posibilitatile de angajare inainte de crearea conditiilor favorabile ITstilor (a se estima cronologic cati au plecat inainte imbunatatirii conditiilor).
    Si o idee in plus: un jurnalist gaseste un subiect de pus la ziar imediat dupa ce coboara in strada pentru cateva minute. Din birou, doar sa se gandeasca la un subiect… ii va iesi o ciorba sleita si fara gust

      (Citează)

  21. N-am iesit din tara pana acum, dar pot sa-i inteleg pe cei care o fac, daca se afla in cautarea unui trai mai bun, care inseamna, printre altele, tot ce ai enumerat tu foarte corect, lucruri la care putem doar sa aspiram.
    Si mai sunt cu ceva de acord: banii sunt mai mult un mijloc prin care poti sa-ti satisfaci dorintele, nu sunt neaparat un scop in viata.

      (Citează)

  22. @MIhai – cand aici castiga cu greu in BUcuresti 2000 de lei si pleci in Londra si castigi ca incepator 2000 de lire eu zic ca nu e regres. Una din problemele in tara asta e ca toata lumea face facultate, fuge de munca. Acum avem mall-urile pline de vanzatori cu diploma de facultate.

    Vad ca se face o mica generalizare cu privire la domeniul IT, totusi cred ca ar trebui spus ca salariile mari sunt pentru cei ce lucreaza in PROGRAMARE si cam atat, in rest salariile sunt destul de mici (sys admin si network admin) fata de programatori care castiga bine.

      (Citează)

  23. L!nuX
    in rest salariile sunt destul de mici (sys admin si networkadmin) fata de programatori care castiga bine.

    La partea cu salariile de sysadmin îți pot spune ca te cam înșeli.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus