un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câinii polițiști sunt casați la finalul carierei și procedurile acestea trebuie schimbate urgent!

20 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Poliția Română are o mare problemă cu câinii pe care îi crește, antrenează și folosește în misiuni: îi consideră unelte.

Și, ca orice unealtă uzată, la sfârșitul carierei fiecare câine este casat. Iar casarea asta înseamnă ceva pe cât de groaznic vă așteptați: câinii sunt duși la adăpostul de câini al orașului și, dacă nu sunt adoptați de cineva în termen de 14 zile, sunt eutanasiați.

Aceasta este procedura curentă.

Vorbim de câini antrenați de profesioniști, foarte inteligenți, foarte ascultători, care ani de zile au fost utilizați de Poliție în slujba cetățenilor, de exemplu pentru a lua urma răufăcătorilor sau pentru a detecta substanțe interzise. Nici nu se compară cu un câine vagabond care se înmulțește peste măsură și nu aduce nici un beneficiu orașului, ba din contră.

Sunt sigur că mulți iubitori de câini ar vrea să-i adopte pe cei polițiști la încheierea carierei lor, fie că aceasta este cauzată de bătrânețe sau de la vreo afecțiune care nu-i mai face potriviți efortului, dar câți iubitori de câini știu că li se întâmplă asta? Câți știu când sunt duși la adăpost pentru a-i solicita în cele 14 zile?

Chestia asta trebuie schimbată. Nu știu cum. Nu știu cui să zic, cui să cer să schimbe aceste proceduri ridicole. Poate că vă mai amintiți cazul câinelui militar Max, care a fost utilizat în Afganistan pentru a detecta bombe și care fusese abandonat după ce s-a îmbolnăvit. Înțeleg că MApN a schimbat procedurile pentru câinii militari, dar Poliția are aceeași problemă acum.

Urmăriți știrea originală la Digi24, unde se prezintă și cazul câinelui Beks, un lup salvat de o doamnă de la adăpost, îngrijit și tratat acum pe banii ei. Măcar Beks își trăiește bătrânețea fericit, iubit, jucându-se cu ce vrea și având o viață normală de câine, cât i-o mai fi rămas. Dați un share, ceva, poate pornește vreo acțiune publică precum cea care l-a salvat pe Max și a schimbat legile în MApN.

    6 comentarii

  1. Bun bun bun :)

    Nu putem eutanasia politisti si politicieni casati :)?

    Daca cu o “unealta” se face asaceva…..

      (Citează)

    • La politisti mai greu, dar la politicieni e simplu. Din 4 in 4 ani ii poti eutanasia. Doar ca, cel mai probabil, de cele mai multe ori ti-a fost lene de nu stii de aceasta optiune.

        (Citează)

  2. cainii politisti in primul rand sunt scosi la licitatie sau dati spre adoptie (tre sa mergi cu un dosar solid).
    google -> licitatie caini politisti
    google -> adoptie caini politisti

    multe anunturi apar la ziare, nu pe net. ar trebui sa le puna barem pe site-ul lor.

    de aia nu se prezinta nimeni.

    nu e vorba de nici o procedura (generala). sunt reglementari interne, care pot sa difere la nivel de sectie. nu este universal valabil ca dresorul nu poate sa ia cainele acasa. ba chiar asta se intampla frecvent dupa ce e “casat”. in acte e trecut eutanasiat, de fapt zburda printr-o curte.
    nu zic ca nu exista si exceptii, sau sefi cretini batuti in cap.

      (Citează)

  3. Nu ma mira ca suntem atat de imbecili incat sa distrugem o unealta in care s-a investit atat timp si multi bani pentru pregatirea ei.

    Dar este plin de firme de securitate care ar putea folosi acesti caini, lasati sa pazeasca un obiectiv sau pusi sa lucreze impreuna cu un caine nou care sa copieze de la ei deprinderi si apucatori.

      (Citează)

  4. si eu care credeam ca politistii zbarnaie de inteligenta…

      (Citează)

  5. Acum o luna a mai circulat stirea cu doi caini politisti in aceeasi situatie. A sunat cumnatul meu in mod repetat la sectia de unde se intmpla. Nu raspundea decat o domnita ce nu putea sa ajute ori nu raspundea nimeni. A explicat ce vrea cand ii raspundea era hotarat sa-i ia la curte la el pe amandoi (el nu are caine acum dar a considerat ca merita pasul pentru ce au facut la viata lor acesti “militari” )

    Daca e cum zice user cu dosare complicate dovedesc mai inaltii din politie ca ei ar trebui sa fie eutanasiati si nu lasati la pensie dupa ce si-au terminat timpul petrecut in serviciu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus