un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A treia săptămână de plată #doarcucardul

16 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Săptămâna care s-a încheiat a fost ceva mai specială, în sensul că am plătit TOTUL #doarcucardul MasterCard. De obicei am niște bani cash la mine pentru cheltuieli mici sau neprevăzute, dar vreo două zile am circulat fără nici un leu cash la mine și am supraviețuit foarte bine cu cardul. Se poate.

Recunosc, am reușit această performanță pentru că nu am avut nevoie să mai cumpăr o cartelă de metrou. Repet ce-am zis data trecută, metroul mi se pare ocazia perfectă de a dovedi beneficiile cardurilor contactless introducând niște vendomate mici, funcționale doar cu carduri contactless. Atingi cardul de vendomat și-ți pică o cartelă de 2 călătorii sau de 10 călătorii, la alegere, operațiune care ar dura vreo 3 secunde. La ce cozi sunt uneori la case, mai ales când cineva începe să întrebe cum ajunge de la Timpuri Noi la Ștefan cel Mare, ar câștiga mulți adepți. Momentan poți plăti contactless doar câte o călătorie, direct la aparatul de taxare, dar cred că mulți ne-am dori să plătim direct o mai rentabilă cartelă de 10 călătorii.

Iată ce-am mai luat mișto:

Niște tobă și lebăr de la Sergiana, plus un ciolan deja afumat pentru gătit acasă. Sergiana e un restaurant din Brașov, destul de cunoscut chiar și în afara localității, și au un punct de desfacere pentru mezeluri și alte produse în interiorul Kaufland-ului de pe Mihai Bravu. Tot ce-am luat de acolo a fost bun și am observat, mergând apoi pe la diverse târguri precum cel de la Agronomie, că au prețuri mai bune decât alți producători de preparate “tradiționale”.

Ciolanul, crestat pe șorici și cu condimente puse în acele despicători, pus la cuptor într-un regim de foc mare pentru a deveni crocant pe afară și apoi foc mic pentru a se face lejer în interior, a arătat ca mai jos. L-am mâncat cu piure de cartofi mov, găsiți în Lidl, care în principiu sunt la fel ca și cartofii normali, doar că mai greu de curățat și mov. Vă sfătuiesc să luați ciolan crud, nu deja afumat, pentru noi a fost un experiment; cel crud se găsește și el din când în când pe la măcelării.

ciolan_1
ciolan_2

Un vin Crepuscul by Liliac roșu, foarte bune. Cred că-i unul dintre cele mai bune vinuri roșii din România ce poate fi găsit în comerț la aproximativ 30 de lei.
crepuscul_liliac

O găleată KFC Variety X-Mas. Conține 4 bucăți pui, 6 crispy și 6 aripioare și vine cu o ofertă specială. Primești la ea o aripioară în plus și poți să o păstrezi sau poți să o dăruiești mai departe, caz în care KFC donează niște bani către SOS Satele Copiilor. Te joacă la sentiment, e greu să zici “dă-i în spanac pe copii, dă-mi aripioara în plus!”.
kfc_variety_xmas_bucket

Două supe Pho Bo la Toan’s, în galeria Carrefour din Băneasa. Plăcerea noastră secretă de câte ori ajungem pe acolo (sau în Promenada Mall), dar șî plăcerea secretă a multor altora, că se mănâncă aproape exclusiv această supă la Toan. Este minunată, un vas mare de supă bună cu tăiței, carne și diverse legume. Trebuie să revin cu un articol mai larg. Costă 19 lei bucata, dar ține loc de două feluri.
supa_toan_1

Domino’s Pizza are o ofertă interesantă dacă te duci tu să ridici pizza: orice pizza medie costă 20 de lei. Nu-i scrisă nicăieri, dar întrebați de ea la casă. Prețul e foarte bun, că altfel o pizza costă cam 26 lei, iar Extravaganza este chiar 31 de lei. Practic, cu 40 de lei mănâncă 3 persoane, cu 60 de lei vreo 5 persoane, o combinație foarte bună dacă lucrați sau treceți pe lângă un Domino’s.

Au băgat o pizza nouă, Carbonara, care este excelentă. Are șuncă, mozzarella, parmezan, bacon și porție dublă de brânză cu mucegai. Am plătit cu cardul acolo, desigur, dar apropo de asta tot mai multe servicii de livrare pizza au POS mobil și poți cere să-l aducă atunci când dai comanda. Noi de obicei așa plătim inclusiv la ușa casei.

Am luat niște decorațiuni de Crăciun pentru casă. Având pisici, am hotărât să nu facem un brad, probabil că n-ar rezista nici măcar până la sfârșitul împodobirii. Așa că am luat beteală și tot felul de luminițe și alte decorațiuni și globuri și le-am atârnat pe la înălțime, pe mobilă, pe galerii și pe uși, împodobind întreaga casă.

La acest capitol, mi-au plăcut lumânările LED din IKEA. Dacă vă plac lumânările, dar nu vă place flacăra, puteți să le cumpărați pe acestea cu LED, funcționează cu baterii CR2032 ce se pot lua tot de acolo. Mai au și niște mici candele sau stele de agățat, tot cu LED în ele. Arată frumos când le aprinzi și doar ele luminează în cameră.
decoratiuni_ikea_1decoratiuni_ikea_2

Apropo, la IKEA au schimbat POS-urile. Aveau înainte unele normale și cu o extensie pentru un cititor contactless, acum au fost înlocuite cu POS-uri cu funcție contactless integrată.

More fast-food. Eram hămesit și am trecut pe la un McDrive, unde poți plăti tot cu cardul, că-ți scoate pe geam POS-ul. Am luat Grand Deluxe, sandviș special pentru perioada asta, dar și o supă, că am văzut cu surprindere pe un banner că au supe la McDonald’s.

Sunt două modele, de ciuperci și de legume. Am luat de legume, e bună, e o supă clasică (câte chestii și de câte culori se pot modela acum din spumă, nu?), dar cam mică, zici că-i jumătate de porție. Probabil este gândită pentru cei ce țin post.

Sucul acesta de rodie, găsit la Mega Image. Destul de natural, dar nu ceva memorabil.
suc_frugo_1suc_frugo_2

Am făcut o rezervă strategică din cele mai bune cidruri de pe piață, adică Old Mout de fructul pasiunii și Somersby de pere. Le-am găsit în Kaufland.
old_mout_cidru_5cidru_somersby

Și pentru că, da, a fost aparent o săptămână în care am cumpărat multă mâncare (dubios cum astfel de bilanțuri arată aceste lucruri), am plătit cu cardul și comanda prin Oliviera dată la Chef Burger by Sorin Bontea. De fapt, am plătit-o chiar cu PayPal, că există și această opțiune.

Tot cu cardul am plătit la Elefant niște cărți. Mai știți seria Pardaillan, retipărită recent și vândută împreună cu un ziar? O puteți găsi acum integral pe Elefant, aproximativ la același preț (cu ziarul fiecare care costa 15 lei, acum Elefant vi le dă cu vreo 16 lei bucata, “reduse” de la 25 de lei). Eu am ratat atunci un volum, penultimul, și l-am cumpărat acum de pe Elefant.
cavalerii-pardaillan-sfarsitul-lui-pardaillan-vol-10_1_fullsize

Cinci curse Uber, o factură plătită online, vreo 4 achiziții de la Mega Image plătite contactless, alte decorațiuni din Mobexpert, benzină, o apă la Inmedio – toate cu cardul.

Ah, apropo de măcelării, acum două săptămâni vă spuneam că am ieșit dintr-una din cartier după ce am observat că nu au POS și am cumpărat de la concurență lor de mai sus pe stradă. Zilele trecute am observat că au introdus POS și la prima măcelărie, în paralel cu finalizarea unor renovări pe acolo. Când cumperi de 17,6 lei, e chiar comod să plătești cu cardul.

Tot un POS a fost introdus și la un vânzător din Piața Hala Traian. La tarabă acolo, între legume, fructe și coșul întins ca să-l umpleți voi și să-l cântăriți apoi, se află acum și un POS contactless. Nu se face primăvară cu doar un POS, dar inițiativa este lăudabilă și arată că se poate. Dacă aveți drum prin Piața Traian, cumpărați ceva și de la acest om și plătiți cu cardul – merită încurajat pentru sistem.

pos_piata_2pos_piata_1

    13 comentarii

  1. Si eu de cand mi-am facut card (aproximativ 4 luni) platesc numai cu el si mi se pare mult mai simplu. Mi-ar placea ca, cat mai multe magazine sa introduca posibilitatea de a plati cu carduri contactless. Toata lumea ar castiga timp in felul acesta.

      (Citează)

  2. suedeji mici ce sunteti voi. incercati si sa dati 200 sute de mii de coco la o judecatoare, sa vedeti ca nu are POS nesimtita.

      (Citează)

  3. Eu platesc aproape exclusiv contactless. Am o limita, 500 coroane (mai putin de 20€) sub care nu trebuie sa bag pin.

      (Citează)

    • Aici este 100 limita. Sunt multe POS-uri contactless acolo? În Polonia până și chioșcurile de ziare și vendomatele aveau, se plătea inclusiv cu telefonul.

        (Citează)

  4. La metrou sunt niste automate de unde poti cumparat cartele/abonamente la pret intreg. Cand au fost introduse prima data mergeau si cu cardul contactless insa dupa o vreme s-au oprit. Nu inteleg de ce, la casele de abonament pentru studenti se poate plati in continuare cu cardul contactless, doar sa stie casiera ca are asa ceva :D

      (Citează)

  5. La IKEA am patit o ciudatenie, eram 2 persoane amandoua cu Visa PayWave de la ING si la fiecare ne-a cerut PIN pentru tranzactie contactless desi in ambele cazuri suma era sub 50 lei, ma rog POS BRD …
    Metrorex suge grav de cand nu se mai pot lua cartele cu cardul adica de prin martie.
    In rest, POS-uri contactless sunt din ce in ce mai multe, de cateva luni au fost introduse si in Lidl. Selgros iar in mall-uri am observat ca majoritatea comerciantilor au contactless.
    Ar fi misto si la ANAF sa accepte plata cu cardul.

      (Citează)

  6. Si eu folosesc cardul cu succes in multe situatii dar hai sa nu dam pe spate ca si cash-ul e bun. Incearca astia sa induca ideea ca e mai bine sa nu te incurci cu banii cash. Astia cu bancile lor s-ar bucura sa dispara cash-ul, le sta in gat. Toate operatiunile astea cu banii virati pe card si platile de rigoare nu fac decat sa mai stoarca niste sume de ici de colo.

      (Citează)

  7. E bine ca nu ai avut nevoie sa iti cumperi cartela de metrou, la Crangasi de 2 zile nu le merge POS-ul și nu mai exista nici bancomat ( am intelesesem ca au dispărut din toate stațiile, directiva ISU). Probabil trebuia sa o iau pe jos spre servici dacă nu aveam cash.

      (Citează)

  8. Eu am o parere proasta cu platile cu cardul intotdeauna am avut probleme cu bancile adica ma refer refuz de plata cu cardul apoi ma trezesc ca mi se debiteaza,taxare internet banking desi am gratis ca am aplicat la ofertele de Bank Friday,taxat de 2 ori pentru emitere card si desigur pe timpul meu si banii mei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus