un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Să nu mai facem liste de primari și miniștri, vă rog

4 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Îmi reproșați că scriu în general prea mult despre politică. Știți de ce o fac? Pentru că nu vreau să mai existe liste precum aceasta sau aceasta.

Sunt niște exceluri publice, modificabile de cine vrea, intitulate “Sa promovam oameni competenti – propuneri pentru Romania : Propuneri candidati” și “Propuneri de candidati pentru Primaria Bucuresti la alegerile locale din iunie 2016“.

Găsesc acolo propuneri de te iei cu mâna de cap. De la bloggerițe pentru mămici la bloggeri bucătari și la cântăreți, oameni de PR și oameni de media. Îi cunosc pe mulți dintre ei. Toți oameni excelenți… pe meseria lor.

În altă parte sunt tot felul de oameni cunoscuți prin societatea noastră. Ce-i face potriviți pentru un post de primari sau de ministru?

Aceste liste mie-mi arată doar că oamenii nu înțeleg cum funcționează sistemul politic, cine propune miniștrii, cine votează parlamentarii și ce votează apoi aceștia, la rândul lor.

Îmi arată și că oamenii nu cunosc politicieni, nu cunosc oameni care-ar putea ocupa niște funcții publice. Pun pe listă pe primul “idol” care le iese în cale, primul om cu a cărui opinie sunt de acord și gata, acela este Mesia care ar putea conduce totul, schimba totul. Îmi arată că oamenii nu înțeleg că votează întreaga țară, și cei 10.000 de pe Facebook, și săracii din ultimul sat; sau ați uitat rezultatele Monicăi Macovei. Faptul că oamenii nu înțeleg că nu-i așa de simplu, că lucrurile merg complet altfel, mă sperie.

Legile nu se schimbă imediat, nici sistemele politice. Un primar “de încredere” nu face nimic fără un consiliu care să-l susțină. Un ministru nu va deschide mâine 30 de spitale fără bani pentru ele și fără personal.

Asta încerc să arăt în toate aceste articole. Că sistemul politic este atât de complex, de încurcat, încât nu există o soluție simplă pentru el. Nu-l pui primar sau ministru pe Mândruță și gata, suntem bine, că asta era soluția!

Nu am nici eu soluții. Nu știu nume. Nu știu nici tehnocrați – care om de succes ar pleca din privat pentru o carieră la bugetari, sau ați uitat deja de cazul cu managerul TAROM? Dar știu că nu-i atât de simplu și că nu poți propune să vină Superman să ne salveze, că nu există o astfel de soluție. Reforma țării e complexă și de lungă durată și nu începe cu liste făcute din entuziasm pe net. Duceți în derizoriu tot ce s-a întâmplat în ultimele zile cu astfel de propuneri și gândire.

Cine vrea să se joace de-a guvernarea, îi recomand Sim City și Civilization 5.

Îmi cer scuze, totuși, pentru numărul mare de articole de astăzi, dar este cea mai importantă zi, dpdv politic, din ultimii ani. Vine Black Friday în curând, vine Crăciunul, o dăm și pe altele.

    19 comentarii

  1. Hagi președinte!

      (Citează)

  2. Esti ofticos ca nu te-au propus pe tine.

      (Citează)

  3. Acum serios vorbind se vede și calitatea cetățenilor. Degeaba le explici că au și ei partea lor de responsabulitate. Ei vor un superman care să le rezolve singur problemele și să ramână superficiali în continuare.

      (Citează)

  4. Eu inca ma chinui explicandu-le unor oameni ca presedintele nu e nici rege, nici dictator.

      (Citează)

  5. Nu am citit listele alea, dar sunt sigur ca majoritatea celor de acolo sunt mult mai cinstiti decat cei actuali, deci e un plus. Am alege mai binele vs raul cel mai mic

      (Citează)

  6. add:
    Esti ofticos ca nu te-au propus pe tine.

    L-am propus eu ieri!

      (Citează)

  7. nea_caisă:
    Hagi președinte!

    adica eu ce am?

      (Citează)

  8. Cand au incepu sa umble listele astea…. ma frecam la ochi si nu imi venea sa cred!
    Nu vorbesc acum de calitatea si corectitudinea oamenilor, ci de totala lipsa de intelegere a democratiei si a felului in care fucntioneaza un stat, a celor care le intocmesc si le distribuie!

      (Citează)

  9. Giovani: adica eu ce am?

    Nea’ Gigi Presedinte!

      (Citează)

  10. NwRadu ministrul Burgerilor!

    Doamne Dumnezeule, in ce tara traim!!!

      (Citează)

  11. În primul rând, lipsa de înțelegere a faptului că nu cei 10.000 de pe Facebook votează, ci și ultima babă din ultimul sat din România. Trebuie făcut ceva și pentru femeia aia ca să-i ceri votul.

    Aș fi zis că eșecul Monicăi Macovei trezește un pic votanții de Facebook.

      (Citează)

  12. “Aceste liste mie-mi arată doar că oamenii nu înțeleg cum funcționează sistemul politic, cine propune miniștrii, cine votează parlamentarii și ce votează apoi aceștia, la rândul lor.” – păi cred că parțial TU nu înțelegi cum funcționează…

    sistemul politic funcționează destul de haotic și “pe cunoștințe”. Vine X la putere, pune în echipă oameni pe care-i cunoaște sau pe care-i agrează. Vine Y, pune pe alții. Așa e peste tot, nu numai în Ro, de-aia poate să fie azi Pleșu la cultură, om de cultură oarecum echidistant, mîine un ilustru necunoscut dar bine înregimentat politic… azi Funeriu la educație cu niște idei, mîine altul cu idei opuse, care anulează efectiv schimbările primului… ș.a.m.d.

    Așa că da, aproape oricine poate ajunge, de pe listele alea, cu unele exceptii care sînt prea de tot, gen Cabral.

    Singurul care are nevoie de susținere importantă din partea partidului este primul ministru… și parțial miniștri f. importanți cum sînt la justiție, interne… restul, s-au tot schimbat cu ușurință.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus