un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Hai să vedem dincolo de chiloți!

16 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

E timpul să terminăm cu discuțiile despre cum propunerea de ministru al Sănătății a fost retrasă pentru că omul avea poze în chiloți. Da, știu că politicieni celebri au fost fotografiați și ei în chiloți sau chiar fără, dar nu acesta ar trebui să fie subiectul discuției.

Ignorați vă rog femeile în călduri de pe Facebook, care probabil vor deja să organizeze marșuri pro-Baciu (așa-l cheamă, nu?), și analizați faptele concrete: în condițiile în care sistemul de sănătate este într-un colaps prelungit, într-o vrie din care pare foarte greu de redresat, noul ministru urma să fie un medic cu zero experiență în management și care nici măcar n-a terminat rezidențiatul. Cui îi mai pasă că avea sau nu fotografii în chiloți din vremea când a fost și manechin? Nu asta e problema.

Nu-l cunosc pe acest Baciu. E posibil să devină unul dintre cei mai buni chirurgi ai țării, poate are mână de aur și talent la a salva vieți. Un ministru, însă, nu mânuiește bisturiul, ci pixul. Un ministru are nevoie de experiență concretă în făcut bugete, planuri de investiții, condus oameni, ținut ședinte, colaborat cu alți oameni în posturi similare sau chiar mai înalte.

Nu uitați ce-i cerem unui nou ministru al Sănătății: să elimine corupția de nivel înalt din sistem, să vegheze la organizarea unor licitații transparente, să țină piept intereselor de miliarde de euro ale companiilor farmaceutice, să modernizeze sistemul de compensate și gratuite, să oprească emigrarea cadrelor medicale, să investească puternic în spitale, să rezolve cumva banii dați în halat, să elaboreze o strategie națională în domeniul sănătății, cu direcții și programe clare de a scoate România din partea de jos a tuturor clasamentelor europene, de la mortalitate infantilă la decese cauzate de tutun la infecții luate din spital la speranța mică de viață și la numărul mare de cazuri de TBC, boli cardio-vasculare, diabet șamd.

Aș mai putea scrie încă trei paragrafe privind chestiuni importante de rezolvat, dar nu-i subiectul acum. Dezvoltarea unei țări se bazează pe doi piloni mari: Educația, care pregătește specialiști și profesioniști în orice domeniu, oameni care știu să gândească și să iasă în lume, și Sănătate, ca să ai o populație sănătoasă, puternică. Multe alte ministere pot fi privite ca asigurând infrastructură și mediu de lucru pentru acestea două, că altfel vom fi doar o țară de mâna a treia, cu forță de muncă ieftină, exploatată de străini.

Situația nu-ți permite să pui un om fără experiență cât de mică în asemenea lucruri direct în fotoliul de ministru. Nu s-a născut nimeni pregătit pentru a fi ministru, dar poți căpăta experiență urcând niște pași, conducând întâi vreun spital, vreo direcție din minister, vreo firmă – ceva în care să afli despre termeni precum buget, fonduri europene, strategie la nivel mai mare sau, pur și simplu, să știi să faci o ședință și să pui lumea la treabă și să știi ce rapoarte să le ceri.

Nu pui pilot de Formula 1 pe unul care n-a trecut prin multe alte campionate mai mici, nu pui la manșa unui mare avion un pilot care e la primul său zbor. Până și de la un administrator de bloc te aștepți să știe deja ce trebuie făcut ca să nu rămâi fără apă, nu?

Faceți următorul exercițiu de imaginație. Ministrul propus de Cioloș ar fi un tânăr de 28 de ani, fără experiență în management, dar ceva mai gras, mai urât și fără cont de Facebook. Ați spune “băi, noi am ieșit în stradă pentru un guvern tehnocrat, ce-i cu ăsta? Ce-l recomandă?“?

În schimb, ministrul propus avea fotografii în chiloți și aspect de Twilight, așa că lumea a spus “uuu, inedit!”, deși astfel de lucruri își au locul la rubrica monden din reviste glossy, nu într-un CV. Apoi a fost retras și lumea s-a scandalizat, a ținut partea “underdog-ului”, cum s-ar spune. În toată această discuție n-a fost timp și de analizat, concret, ce-l recomandă pe respectivul domn pentru respectivul post.

Repet, spuneți-le celor care cred că omul a fost pe nedrept retras din cauza unor reclame la chiloți că pierd esența problemei. Omul n-a fost retras pentru că am fi prea conservatori și pudibonzi, ci pentru că nimic nu-l recomanda ca ministru. Că dacă vrei o guvernare bună, trebuie să vrei profesioniști cu experiență în posturile cheie, iar un minister nu este locul potrivit pentru “a da o șansă”. Sunt posturi inferioare pentru asta, dacă vrea omul să se implice în management o poate face la spitalul unde lucrează, în minister prin diverse direcții mai mici șamd.

E al 12-lea ceas, ar fi cazul să nu mai votăm vedete în Parlament, să eliminăm învățătoarele de greva foamei, foștii playboy tenismani și vedetele de muzică populară și să cerem doar oameni care măcar au o idee despre cum funcționează o țară, ce probleme are și cum ar putea fi rezolvate. Parlamentul și Guvernul nu sunt locuri în care te duci să înveți meserie, ci unde ajungi doar după ce excelezi în meseria ta.

Știu, “dincolo de chiloți”, pun intended.

    13 comentarii

  1. Ai omis partea in care persoane competente si cu experienta au refuzat postul de ministru.

      (Citează)

  2. On topic-corect.Experienta redusa.Si multa prefacatorie,atat in tabara pro cat si in cea contra numirii.

    Off topic (total)…Nu-i asa ca n-o sa apara pe aici prea curand un articol legat de unele produse de prelucrare a laptelui cu rol miraculos?Sa zicem,de dragul exemplului…zer?

      (Citează)

  3. “Hai sa vedem dincolo de chiloti” e o replica la care 1 din 3 femei iti arde o palma.

      (Citează)

  4. Nu cred ca noii ministri au fost selectati pe criterii de performanta, la fel cum nu cred ca prim ministrul ciolos a fost izvor de performanta la Bruxelles de s-au hotarat sa ni-l impuna.

      (Citează)

  5. problema e ca a avut chiloti, ceea ce demonstreaza ca nu are curaj sa mearga “all the way”.

      (Citează)

  6. Declaratia de azi a lui Ciolos pe mi se pare halucinanta, si din pacate ea trece neobservata.

    Dacian Ciolos sustine ca a aflat dupa ce l-a nominalizat pe Andrei Baciu ministru al Sanatatii ca acesta este medic rezident si a decis sa retraga aceasta propunere deoarece nu a vrut sa “pateze imaginea si integritatea acestui guvern”.

    “Sunt niste lucruri pe care dansul (Andrei Baciu, n.r.) din pacate nu mi le-a spus dincolo de calitati, competente si idei”, a spus Ciolos, intrebat de ziaristi de ce a retras nominalizarea acestuia ca ministru.

    Asadar, mi se pare halucinant sa afli abia dupa ce propui un ministru pe-un portofoliu extrem de important cum e sanatatea, ca n-are rezidentiatul terminat. Nu, serios, chiar as fi curios sa aflu in functie de ce criterii s-au ales ceilalti ministri. Sunt curios sa aflu cum a ajuns acest tanar sa fie luat in calcul pentru postul de ministru. Sigur, nu vom afla aceste lucruri pentru ca noi suntem ocupati cu chilotareala, noi suntem ocupati sa scriem articole ca vezi doamne, ala nu mai e ministru nu din cauza unor deficiente in alegerea lui, ci pentru ca s-a pozat in chiloti.

      (Citează)

  7. Problema principala nu sunt pozele omului ci felul in care l-a prezentat Ciolos.
    “un tanar medic chirurg, cu experienta in strainatate, dar si experienta privind mediul spitalicesc.” Domn prim ministru care chirurg ? care experienta in strainatate ? si care experienta privind mediul spitalicesc ?
    Omul nu e chirurg, iar cei doi ani de rezidentiat in Franta nu inseamna mare experienta in strainatate iar faptul ca e la un ONG nu inseamna experienta privind mediul spitalicesc. Banuesc ca omul i-a fost bagat pe gat si Ciolos a inghitit o galusca otravita.
    Azi a mai dat si declaratia aia cum ca nu stia si Andrei Baciu nu l-a informat …
    Se pare ca si guvernul Ciolos a cam pornit cu stangul.

      (Citează)

  8. O sa plangem dupa izmanar.

      (Citează)

  9. Poate ca a fost determinant pentru propunere faptul ca este singurul medic cu sau fara experuienta care a incercat sa aminteasca societatii medicale ca pacientii au drepturi.
    Prefer un ministru care este constient ca “pacientul are drepturi” nu este un zero barat pe care poti sa-l mulgi dupa bunul plac.

    Probabil va fi nevoie de inca cateva sute de ani pina cand orice medic din Romania va fi constient de chestia asta.

      (Citează)

  10. A vazut-o cineva pe viitoarea doamna ministru a justitiei? Doamne Dumnezeule, nu era in stare sa lege doua cuvinte la intrebari banale din planul dansei de guvernare, si cu toate acestea a trecut de audierile comisiei parlamentare. Ai zice ca EBA are doctoratul in comunicare in comparatie cu ea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus