un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Statistici despre migrația românilor și banii trimiși acasă

15 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Românii de peste hotare au trimis înapoi în țară 3,5 miliarde de dolari în ultimul an. Punând asta în moneda ceva mai uzual utilizată pentru sume mari, kilometrul de autostradă, înseamnă între 700 și 875 de kilometri la prețul uzual, chiar mai mult la câmpie.

Mie mi se pare o sumă imensă, având în vedere că cei vreo 3 milioane de români plecați peste hotare întâi își asigură și traiul pe acolo, iar ce le rămâne trimit aici către copii sau părinți.

Am fost ieri la o conferință de presă MoneyGram, una dintre marile companii de transfer de bani ce activează în România, și am aflat o mulțime de date statistice interesante. Știți în mare cum operează MoneyGram, cineva depune banii aproape în orice țară din lume la un punct de primire și spune pentru cine sunt, iar în câteva minute persoana respectivă îi poate ridica din orice altă țară de la un punct similar de lucru.

Metoda e foarte rentabilă pentru cei implicați. Comisionul MoneyGram este de vreo 3%. O simulare spune că depui 310 euro în Spania sau Italia și cineva din România ridică 300 de euro, diferența de 10 fiind comisioanele luate de MoneyGram și de punctele în care aceștia operează (agenții proprii sau lanțuri retail). Prin comparație, un transfer de 300 de euro prin bancă, dintr-un cont în euro în alt cont în euro, ar fi comisionat vreo 40 de euro, că apar niște taxe SWIFT imense și alte comisioane bancare.

moneygram_exemplu

Ce am aflat acum este că MoneyGram este o companie americană, cu sediul central în Dallas, prezenți în aproape orice țară din lume prin 350.000 de puncte. În România au 3500 de puncte de unde poți ridica sau trimite bani, inclusiv prin parteneri de genul Carrefour, Orange, Payzone și vreo 7 banci ce intermediază transferuri MoneyGram, dintre care cele mai mari îndrăznesc să spun că sunt BCR și Unicredit. Cu 3 milioane de români plecați în străinătate, le merge bine aici.

moneygram_transferuri

Principala preocupare pentru viitor este dezvoltarea unui așa numit self-service. Gradul de bancarizare al clienților lor nu o fi mare, dar aproape toți au telefoane mobile, mai ales în unele țări din lume. Se simte concurența de la M-Pesa și Orange Money (care ar trebui să se lanseze și în România cândva în 2016), așa că și MoneyGram pune accentul pe dezvoltarea aplicațiilor de telefon din care să faci tranzacții, iar în viitor vor dori să poți scoate banii primiți direct de la bancomat sau să apară direct în contul tău (în unele țări deja se întâmplă asta, dar ține de informatizare), iar în unele țări poți găsi banii în portofelul tău M-Pesa sau PayPal, ceea ce va micșora comisioanele totale pentru că elimină un punct de lucru din ecuație.

12% din bani deja se transferă prin self-service și ei estimează că vor ajunge la 15-20% în 2017.

Acum statisticile acelea despre care vorbeam, cu liniuță. Sunt cifre oficiale pentru toată țara, nu valoarea tranzacțiilor prin MoneyGram:

 • România este totuși pe locul 5 în topul țărilor ce primesc bani din afară, după Ucraina, Polonia, Ungaria și Serbia. Cele 3,5 miliarde de dolari sunt aproximativ 2% din PIB.
 • țările din care se trimit bani spre România sunt Italia, Spania, Germania, Ungaria, SUA, Israel, UK, Canada, Austria și Franța. Din Italia vin un miliard de dolari anual.
 • se trimit bani din România spre alte țări, în special Filipine și India. Bonele filipineze în acțiune?
 • oficial pleacă definitiv în jur de 18.000 de români din țară în fiecare an, iar românii de peste hotare au ajuns deja la 2,5-3 milioane, poate și mai mulți în mod neoficial.
 • migrația temporară (la muncă pentru niște ani sau la studii, dar cu gândul că se vor întoarce) este ceva mai mare, 161.755 români în 2013.
 • zonele din care se emigrează cel mai mult din România sunt București, Suceava, Timiș, Iași, Sibiu, Cluj (2013)
 • în ultimii ani principala destinație pentru emigranții români este Marea Britanie. De exemplu numărul românilor înregistrați acolo pentru asigurări sociale a crescut într-un an cu 715%
 • românii trimit în medie 1000 de euro înapoi acasă pe an și transferul mediu este de 300 de euro.

 

Statistici din România:

 • 61% dintre români au cont bancar, 0,5% folosesc mobile banking.
 • 75% folosesc cardurile doar pentru a retrage bani de la bancomate.
 • 7% plătesc facturi direct din cont.
 • dintre românii cu venituri mari (top 60% e pragul), 32% folosesc cardul de debit la cumpărături, 13% un card de credit.
 • avem o rețea dezvoltată de bancomate, dar cardurile sunt puțin utilizate dincolo de ele.

Statistici din lume:

 • peste 240 de milioane de oameni sunt migranți.
 • 1 din 7 oameni a emigrat dintr-o țară în alta și, chiar dacă asta a fost acum mulți ani, încă au rude în fosta țară.
 • peste 2 miliarde de oameni nu au cont bancar sau folosesc unul doar de formă.

moneygram_bani_romania moneygram_emigranti_romani moneygram_bani_europa

  25 comentarii

 1. Daca tot vorbim de emigranti romani, cum cei mai multi sunt in europa poate ar trebui sa comparam comisioanele western union, money gram, etc… cu SEPA nu cu SWIFT. O sa vezi ca se schimba situatia cu cea mai ieftina metoda de transfer.

    (Citează)

 2. Cei din afara care sunt cat de cat informati nu folosesc serviciile de genul MoneyGram sau Western Union ci TransferWise. Care e mult mai ieftin decat serviciile mentionate anterior si infinit mai ieftin decat un transfer bancar normal.

    (Citează)

  • Bănuiesc că folosesc ce-au la îndemână, că dacă în satul X se află punct MoneyGram sau Western Union (care au exclusivitate cu Poșta Română, de exemplu), aia vor folosi.

     (Citează)

 3. Transfer prin SWIFT – 40 EUR comision. Plata cu cardul online – 0 comision. Asta cum naiba se poate?

    (Citează)

  • 0 pentru tine, că niște comisioane plătesc procesatorii de carduri. Tu nu plătești pentru a fi încurajat să faci plăți.

   Transferul bancar are alte principii și alte costuri, chit că-i făcut de tine prin internet banking.

     (Citează)

  • De acord, dar cu cardul fac plati de 0.99 USD pe AliExpress, cat poate castiga procesatorul? Si daca are costuri spre 0 la asa o plata, cum se justifica costurile cu celelalte tipuri de transfer?

     (Citează)

 4. really? 40 Eur? am facut un virament de 350 Eur din Franta in Romania acum 2 luni, comision sub 5 Eur. ne pregatim de intrarea in zona Euro, comisioanele bancilor pt transferuri internationale evolueaza, mai ales la bancile din Vest catre Romania, dar vine timpul si in tara.
  am facut mai multe plati diverse in ultimii 2 ani catre Romania, comisioanele sunt minuscule de fiecare data.

    (Citează)

  • Clar depinde de tara si/sau banca, eu trimit bani parintilor mei cel putin o data pe luna prin transfer bancar, si niciodata n-am platit comision deloc, darmite sume gen 40 de euro.

     (Citează)

 5. Radu, ca idee, tocmai am facut o simulare de transfer din contul meu catre contul tau, 500 Eur, cost comision = gratuit. Nu am dat send :)

  Publicitatea MoneyGram e frumoasa, realitatea e insa putin diferita.

    (Citează)

 6. Sau așa ceva https://m-pesa.vodafone.ro/intrebari-si-raspunsuri/index.htm ce la o primă vedere pare mai rentabil, cel puțin din pct. de vedere al comisionului.

    (Citează)

 7. topul ala 5 e doar pe Europa nu?

    (Citează)

 8. Eu trimiteam din UK, avand cont la HSBC catre contul in lire de la CEC, cu 4 lire / transfer in limita a 10.000 lire. Iar comisionul de extragere de la CEC este de 0,5% din suma extrasa plus 0,5 lire pe luna pentru intretinere cont. Deci la un 304 lire trimise, primesti 298,5 lire.
  Asta presupune sa-ti faci dinainte un cont la care sa aiba si altcineva acces.

    (Citează)

 9. stefan:
  Radu, ca idee, tocmai am facut o simulare de transfer din contul meu catre contul tau, 500 Eur, cost comision = gratuit. Nu am dat send :)

  Publicitatea MoneyGram e frumoasa, realitatea e insa putin diferita.

  Depinde de banca. Eu platesc 20€ la BCR la fiecare transfer intra european. O fi pentru ca e cont business?

    (Citează)

 10. Eu am platit 30 euro comision cu ING pt un transferdin Ro catre US. La Raiffeisen era aproape 60 euro de ex.

    (Citează)

 11. TransferWise nu necesita decat o conexiune la internet. Ai fi uimit cate sate au net dar nu au MoneyGram/Western Union. Si in comentariu ma refeream la cei plecati nu la cei care sunt in RO acum.

  nwradu:
  Bănuiesc că folosesc ce-au la îndemână, că dacă în satul X se află punct MoneyGram sau Western Union (care au exclusivitate cu Poșta Română, de exemplu), aia vor folosi.

    (Citează)

 12. In mai 2015 am transferat din Raiffeisen RO catre BGL LUX 5000 EUR. Costuri:
  – 44.5 lei speze Swift (10 EUR la sume de pana in 10000 EUR, peste e procentual parca)
  – 44.5 lei (10 EUR) comision plata interbancara
  – 22525 lei echiv a 5000 EUR la cursul 4.505 lei – 1 EUR. Cursul oficial era cel de sus, la suma asta banca si-a pus 275 lei din diferența de curs. Dacă n-am plecat cu bani cash din tara…

    (Citează)

 13. Eu cand am plecat am intrebat la BCR cat e comisionul de transfer (din alta banca in BCR). Mi s-a spus ca nu se ia comision “de primire”, o sa mi se ia doar comisionul la banca de la care fac transferul.
  Cand am ajuns aici, am intrebat care e comisionul ca sa trimit bani in Romania si mi s-a spus ca e 0 (SEPA).
  Transfer in fiecare luna, ca am un apartament de platit in Romania si n-am avut nici un euro comision.
  Chiar ma distreaza reclamele pe care le mai vad “Foloseste X – e mai ieftin ca transferul bancar”. Ce e mai ieftin decat 0? Imi dau bani ca sa transfer cu ei? :)

    (Citează)

 14. Articolul asta miroase a reclama mascata pentru MoneyGram.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus