un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Țin un computer în palmă

22 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Țin în mână un computer. Se numește Edison, este proiectat și fabricat de Intel și include un procesor Atom dual-core, 1 GB memorie RAM, 4 GB memorie flash de stocare, Bluetooth și wireless integrat și controller USB.

20150917_102942

Pe spate are un conector cu 70 de pini ce poate fi folosit pentru conectarea la tot felul de alte dispozitive prin diverse protocoale. Edison este un system-on-chip gândit pentru aplicații Internet of Things. Nu presupuneți imediat că-i vorba de ceasuri și brățări (e un pic cam mare pentru asta), ci mai degrabă îl văd integrat în soluții smart home, smart car, automatizări diverse și mai ales în partea centralizare și comandă a unor astfel de sisteme, fiind creierul care le gestionează și integrează pe toate.

L-am văzut pe Edison (și o placă Galileo, dar fără Curie, din păcate, un computer cât un nasture mai mare) într-o scurtă vizită la sediul Intel România. În 11 ani de prezență locală, compania a crescut la 480 de angajați în România, dintre care vreo jumătate sunt parte din Intel Romania Software Development Center, centrul de cercetare unde se lucrează și dezvoltă astfel de soluții. O nouă echipă axată pe dezvoltarea Internet of Things a fost creată în cadrul acestui centru de cercetare.

Nu sunt multe de zis despre vizită, fotografii n-am avut voie să facem (sunt foarte stricți în această privință), iar o fotografie cu sala de relaxare, unde au inclusiv un PlayStation 4 și un scaun de masaj nu cred că sunt ceea ce vă doriți să vedeți la această oră. Sau cine știe, poate unde lucrați voi există spații de relaxare și mai mișto, spuneți-mi în comentarii. Unde lucram eu exista doar o sală de mese, dar fără scaune, ca să nu stai prea mult acolo.

O fotografie care-mi place mai mult este cea de mai jos, sper să nu se supere nimeni că o pun online. Era un afiș de lângă un fel de laptop demontat, “explodat” și aparent stins, că așa se și explică mesajul.

afis_intel

Dacă tot eram acolo, am fost puși și la treabă. Ni s-a cerut să ne imaginăm un produs smart, wearable (“purtabil” sună atât de ciudat) și să-i explicăm avantajele și cum ar schimba piața.

Ce să inventezi în 10 minute? Voi ce-ați propune? Noi ne-am gândit că ceasuri și brățări de fitness deja sunt ceva uzual, așa că e cazul să intrăm mai adânc în nișe. Produsul propus de echipa din care am făcut parte a fost o haină de schi inteligentă, cu trei tipuri mari de funcții:

  1. cele relativ uzuale, adică înregistrare traseu, viteză, efort, calorii șamd, fie cu GPS propriu fie prin comunicare cu telefonul tău mobil. Te poate anunța că te-ai abătut de la traseul ales dinainte sau că ai părăsit pârtia preselectată și ai luat-o pe undeva greșit.
  2. funcții de monitorizare pentru schiori, de exemplu un senzor îți măsoară temperatura corpului și în funcție de asta se deschis și închid automat diverse buzunare ale hainei sau poate chiar un încălzitor integrat în ea (să fie cald la șale, să nu te tragă curentul).
  3. funcții de securitate, adică un accelerometru ar putea detecta căderi/coliziuni și se pot declanșa diverse scenarii. Un mic difuzor din geacă ar putea face nino-nino la volum puternic, ca să ceară ajutor celor din jur, haina ar putea avea un mic beculeț pe umăr, precum vestele de salvare din avioane, care să se aprindă după accident, astfel încât cei din jur să te vadă rapid, iar dacă nu apeși pe telefon în 2 minute un buton “sunt bine!”, să sune automat la 112 sau la o persoană de contact. Când schiezi cu viteză haina ar putea aprinde acel beculeț pentru a semnaliza altora de pe pârtie că vii tare, ca mașinile care merg cu farurile aprinse și dau flash-uri din timp.

O astfel de haină ar putea fi ușor făcută (poate și este deja făcută, chiar nu știu), tehnologia pentru așa ceva este una uzuală, disponibilă deja în piață. Pe unii i-ar încuraja să se apuce de schi, pe alții să schieze mai mult (poate aveți prieteni pe Facebook care par a alerga zilnic kilometri întregi prin parc, iar asta poate că vă face și pe voi să ziceți “hai să încerc și eu, să văd cât pot”), pe copii și începători să fie mai în siguranță. Poate fi și extinsă ușor cu alte funcții, de exemplu monitorizare puls (are Intel deja căști care-ți iau pulsul din ureche, în timp ce asculți muzică), să te oblige să folosești casca sau, ca în James Bond, să includă un fel de airbag uriaș în care să te protejeze și să-ți ofere și o șampanie.

Au fost trei echipe, ideea de mai sus a câștigat votul juriului. Dacă apare pe piață în vreo 6 luni, mă aștept să primesc drepturi de autor.

    17 comentarii

  1. Erau niste studenti in poli care demarasera un proiect cu ceva device pe care puteai sa -l atasezi la clapar/ski ca sa colectezi informatii despre modul de a schia. Cautau testeri pasionati de schi.

      (Citează)

  2. Exista ceva costum de schi cu un fel de airbag care se rigidizeaza cand simte ca urmeaza un impact si iti protejeaza coloana.

      (Citează)

  3. Deja îl vad integrat întrun skimmer de bancomate.

      (Citează)

  4. wearable (“purtabil” sună atât de ciudat) – aparent pentru romani limba romana suna dubios. tare.
    *stiu, scriu fara diacritice

      (Citează)

  5. alex:
    Erau niste studenti in poli care demarasera un proiect cu ceva device pe care puteai sa -l atasezi la clapar/ski ca sa colectezi informatii despre modul de a schia. Cautau testeri pasionati de schi.

    Io? Adica m-as oferi sa schiez pentru stiinta! :)

      (Citează)

  6. “rece la șale”??
    Deducem ca nu ai schiat vreodată. Dar cred ca ar fi indicat pentru aia care pozează la baza pârtiei.

      (Citează)

  7. mircea (primul)

    22/09/2015 la 10:00 PM

    Purtabil? Te informezi cumva de pe digi24? Stiam ca lazar e liceu bun doar cu numele, dar acum sunt si mai mandru ca am terminat sava. Noroc cu internetz of thongs asta

      (Citează)

  8. nwradu:
    Dar cum se zice?

    Portabil?

      (Citează)

    • Mă gândeam că va face cineva confuzia. Este însă o diferență.

      Portabil înseamnă ușor de transportat. Un laptop e portabil față de un desktop. Un analizor de semnal poate fi portabil dacă are și niște baterii pe care să funcționeze și e de dimensiuni ce permit să fie ușor cărat, față de o instalație de laborator care, să zicem, e fixă. Aragazul meu este fix; alea mici de camping, cu o butelie mică lângă ele, sunt portabile.

      Purtabil se referă doar la îmbrăcăminte. Vine de la a purta, nu de la a transporta, și nu-i un neologism, doar un cuvânt mai rar folosit. Nu-i strict despre îmbrăcăminte, adică poți să spui asta și despre accesorii vestimentare, iar noi tocmai despre asta discutăm, accesorii inteligente.

      În particular, aici chiar vorbeam de o haină, nu de vreo brățară, deci purtabil este un termen 100% corect în context, dar că nu-mi place mie. Sigur, pentru Mircea e mai ușor să înjure decât să studieze termenii, dar asta știam deja.

        (Citează)

  9. Voi fi gica contra si voi spune ca Intel tine cu dintii de pret si Edison e mult, dar multe prea scump pentru asa zisul IoT. Comparativ cu platformele SoC ARM, oferta Intel nu este deloc atractiva.
    Iar pretul in acest moment, desi mare, este unul “subvenctionat” ca intre pe piata.
    Nu ar fi rau putin mai multa competitie si pe piata de desktop unde de multi ani au monopol si de aici cost mare si functionalitate mica (au eliminat functiile de virtualizare, nu gasesti mai mult de 4 core-uri decat pe Xeon). Tot bat apa in piua cu micsorarea consumului de putere dar Skylake pe desktop in continuare il ofera cu un TDP de 65W dar performanta mai mica ca un Ivy/Sandy bridge.

      (Citează)

    • Da. concurența reală ar fi benefică. Totuși, simți nevoia de mai mult de 4 core-uri?

      Pentru că cei ce au nevoie de putere de procesare pe PC-uri sunt tot mai puțini, pe când bani mulți ies din soluții pentru portabile, de la laptopuri la tablete și telefoane. E normal să insiste pe scăderea consumului într-o astfel de piață.

        (Citează)

  10. nwradu:
    Da. concurența reală ar fi benefică. Totuși, simți nevoia de mai mult de 4 core-uri?

    Pentru că cei ce au nevoie de putere de procesare pe PC-uri sunt tot mai puțini, pe când bani mulți ies din soluții pentru portabile, de la laptopuri la tablete și telefoane. E normal să insiste pe scăderea consumului într-o astfel de piață.

    Limitarea de core-uri este artificiala. Sigur, consumatorul larg nu are nevoie dar de ce este utilizatorul fortat pentru 6 sau 8 core-uri sunt pe Xeon care inseamna 50-80% pret mai mare doar la CPU, fara MB si restul?
    Daca te uiti si la linia lor Extreme (care e mai mult pentru overclocking), ultimele 2 generatii nu mai au modelele dinainte atat pe partea de core-uri cat si functionalitate.
    Mai mult core-ul in sine este mai slab decat generatiile anterioare desi se merge pe un proces tehnologic de fabricatie mai bun (14 vs 18 vs 20/22).

    Si daca intr-adevar se fac eficientizari pe partea de consum de ce acestea sunt disponibile doar in CPU-urile pentru mobil si nu si pe desktop.

    Nu zic sa aiba acelasi consum dar cand tu vii dupa 3 generatii cu un procesor care costa la fel, consuma la fel si este mai incet da, e o mare problema.

    Limitarile artificiale pe partea de instructiuni sunt alt semn ca Intel e bisnitar.
    Si inainte sa punem discul cu consumatorul ideea este ca acestea erau in procesoarele mainstream cand aveau concurenta de la AMD insa de ceva ani le-au mutat pe anumite modele mult mai scumpe.

    Sa nu uitam ca Intel e cel care a recunoscut ca a dat mita ca producatorii de PC-uri sa nu foloseasca procesoare AMD. Sunt lideri in technologie dar modul lor de business este infect.

      (Citează)

  11. Pt internet of things nu-ți trebuie cine știe ce putere de procesare. Sînt deja module mai mici și mai ieftine care fac tot ce trebuie, fără 4G de flash. Există Raspberry Pi care e un pic mai mare dar are toți conectorii full-size – mi se pare păcăleală să pui un conector de 70 pini și să zici că sistemul e complet, așa și la Raspberry Pi dacă scoți toți conectorii, reduci placa cam la cît e sistemul tău.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus