un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În lipsa mea: Weekendul cu trafic nelimitat arată că ne-am putea aștepta la planuri de date mai mari

17 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Vodafone a anunțat cifrele de trafic pentru weekendul 12-13 septembrie, când traficul de date a fost nelimitat și gratuit pentru toți cei din rețea.

Creșterea n-a fost impresionantă, doar 40% mai mult trafic decât în weekendul anterior și cu doar 30% mai mult decât cel mai înalt nivel istoric înregistrat vreodată în rețea. Dacă punem cifrele pe un grafic, arată ca mai jos:
vodafone_grafic

Eu mă așteptam la 100-200% mai mult trafic în acel weekend, mai ales că era unul de concediu și traficul nelimitat te-ar putea face să stai mai mult pe net, pe streaming, pe YouTube, pe muzică șamd.

Pot trage de aici două concluzii și o estimare care-ar trebui să ne bucure:

1. poate că n-au știut suficienți că va avea loc acest weekend cu trafic nelimitat și gratuit. Mai citiți câte un blog, că așa aflați astfel de vești. Eu am primit și un SMS care-mi spunea că lucrările la rețea în zona mea au fost finalizate și weekendul 12-13 va fi gratuit, dar câți alții au mai primit și câți l-au și citit cu atenție? Ideea este că, dacă Vodafone își dorea un “stress test” cât mai solicitant, trebuia să anunțe mult mai bine că va avea loc acest weekend special.

2. poate că oamenii nu au cum să facă trafic. Avem smartphone-uri multe, dar Facebook și WhatsApp nu generează mult trafic, nici emailurile. Acum se vede că prea puțini sunt abonați la servicii de streaming video și audio, că nu avem Netflix, Amazon Video sau Hulu. Sau poate că nu avem dispozitive performante, pentru că opinia mea este că vei consuma mult mai ușor trafic dacă ai un dispozitiv performant în mână.

Concluzia bună de care spuneam? Vodafone ar putea să ofere mai ușor trafic mai mult în ofertele lor, poate chiar unele cu trafic nelimitat. Rețeaua poate. Oamenii nu sunt mari consumatori. Sunt sigur că un abonament cu trafic de date nelimitat (sau mai mare, gen 5 GB și mai mult pe lună) va atrage mulți clienți pentru ideea în sine, fără ca aceștia să “rupă rețeaua în două”, cum s-ar spune. Sigur, ar atrage și “heavy rollers”, utilizatorii grei, dar nu doar din aceștia.

vodafone_weekend_trafic

(“În lipsa mea” este o serie de articole despre ce s-a întâmplat pe la noi în perioada 8-15 septembrie, cât timp eu am fost în concediu și articolele publicate erau programate dinainte de plecare).

    20 comentarii

  1. Cand se ofera ceva gratis este buluc si calcare in picioare. Nu conteaza ce este, daca este gratis, este bataie.

    Concluzia corecta este ca 4G-ul Vodafone este un gunoi care nu functioneaza si nimeni nu l-a testat pentru ca toti stim ca nu merge. Poate doar in strada, cum intri in ceva cu 4 pereti si acoperis, moare orice semnal Vodafone.

    De asta eu stau cu LTE-ul dezactivat pe Z-ul meu.

      (Citează)

    • Poate problema e la device-ul tau. Cu un S4 mini la 20 de kilometri de Bucuresti intr-un sat unde de obicei abia avem 2G, telefonul prinde in casa 1 liniuta de 4G si merge ok.

        (Citează)

    • Z-ul meu n-are nici o problema, semnalul este prost pe 4G la Vodafone. Nu functioneaza decat in camp deschis. Cu cat frecventa folosita este mai mare, cu atat sufera de pe urma peretilor… dar nici chiar in halul de prost in care merge 4G-ul lor.

        (Citează)

    • Nu am avut probleme cu 4G-ul in oras.Merge foarte bine pe S5.

        (Citează)

  2. Sau poate un abonament nelimitat pe termen foarte scurt nu are cu adevarat cum sa genereze trafic foarte mare pe dispozitive mobile din cauza limitarii bateriei. Adica tragi tu streamuri fara sa iti pese de trafic insa ti se duce si rapid bateria. Iar cei care au telefoane capabile cam au deja abonament cu trafic mult.

    Daca ar dura sa zicem cateva luni aceasta lipsa de (auto)limitare, s-ar ajunge la trafic de date mult mai mare si ar simti-o si ISP-istii cablisti in numarul de abonati, pentru ca nu ar fi generat neaparat de dispozitive mobile.

      (Citează)

    • Sunt de acord cu argumentul cu bateria. Acolo e o limitare mare. Plus ca video nu consumi asa mult cand iesi prin oras, iar acasa in general esti pe wireless.
      Lumea isi formeaza obiceiuri in functie de limitarile pe care le au. Daca stiu ca am 500 Mb pe luna nu vad serialele pe telefon si daca intr-un weekend operatorul nu imi contorizeaza traficul nu o sa imi schimb obiceiurile special pentru asta.
      Hai sa vedem ce s-ar intampla pe o luna. Sau pe doua. Si nu gratuit, dar la vreo extraoptiune de 1-2 euro. Cred ca s-ar vedea atunci cresteri ceva mai mari (dar nici acelea de 100%).

        (Citează)

  3. vodafone-ul a mers super prost in week-end! primeam mesaje pe whatsapp dupa 10-15 minute si vb aici de cativa kb… samsung s5 4g!

      (Citează)

  4. Eu am avut toate opțiunile de 4G activate pe telefon (adică 4G la preferred network type + LTE cat 6 CA) și n-am prins niciun loc în care conexiunea de date să treacă de la H+ la 4G.

      (Citează)

  5. Sau poate Vodafone are semnal prost…

    Nu știu cum e în alte orașe dar în Constanța sunt zone în care am un minunat și exclusiv semnal GPRS.

      (Citează)

  6. nici la tine n`o ajuns infograficul corect.. judetu ala timisoara.. unde`o fi?

      (Citează)

  7. Cel mai relevant test ar fi pe o perioada de 30 de zile (eventual in perioada sarbatorilor de Craciun), daca au incredere in infrastructura lor.

      (Citează)

  8. astia cu telefonia mobila nu au mai investit serios in infrastructura de foarte multi ani .
    au in schimb profituri mari si investesc sume enorme aiurea in marketing
    ce sa te astepti de la ei – daca si mesajele ajung cu intarziere – .. 4G ..haha – doar asa ocazional am prins 4g

      (Citează)

  9. Eu mi-am luat special o cartela preplatita Vodafone cu “4G ready” ca sa testez in acel weekend. Am mers prin oras (Bucuresti) si am facut cateva teste (speedtest) + vizionat videoclipuri pe youtube. Singurul loc cu probleme a fost la metrou. In rest totul a fost ok, viteze de pana la 95 Mbps la download si 44 Mbps la upload. Concluzia, in acel weekend am facut trafic de date de aproximativ 2.7 GB (din care 1.2 GB doar cu speedtest-ul).

      (Citează)

  10. Poate o grămadă de oameni sînt ca mine și nu DORESC să facă streaming audio-video pe telefon… ai PC-ul pt asta, telefonul oricum e prea mic pt video, iar audio înseamnă căști… nu toți sînt puștani cu căști în ureche non-stop.

    Iar update-ul de aplicații poți aștepta să-l faci cînd ești în raza Wi-Fi, căci oricum e ceva ce-ți propune telefonul, nu ceva ce vrei tu.

      (Citează)

  11. StefanH:
    Nu am avut probleme cu 4G-ul in oras.Merge foarte bine pe S5.

    In oras. IN ORAS!! Nu in interiorul cladirilor.

    Xperia SP, luat de la Vodafone, exact aceasi problema: nexam semnal in casa. Deci GUNOI.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus