un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Blackberry va lansa Priv, un telefon cu Android

28 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Se numește Priv (de la privacy, zic ei) și va fi un slider, adică un smartphone mărișor din care poți scoate afară și o mică tastatură fizică.

Telefonul nu se adresează consumatorilor uzuali, ci mai degrabă celor din medii corporate, unde este nevoie și de serviciile și soluțiile de securitate dezvoltate de Blackberry, care acum sunt principalul lor obiect de activitate.

blackberry_priv_1blackberry_priv_2

De fapt, sunt uimit că mai încearcă telefoane, mai ales unul cu Android, o premieră. Telefonul nu-i rău gândit, și-au dat și ei seama că oamenii vor flexibilitatea unui sistem de operare popular, tastatura îi va ajuta mult pe cei din mediul business, dar nu cred că e suficient. Un singur telefon nu e niciodată suficient, trebuie să dezvolți ceva mai multe în jurul său pentru ca oamenii să vadă în oferta ta o alternativă reală.

O chestie mișto: tastatura aceea este și capacitivă, așa că o poți folosi și ca un trackpad pentru cursor.

Ca hardware, Priv este construit în jurul unui Snapdragon 808 cu 3 GB memorie RAM, ecran de 5,4 inchi la rezoluție 1440 x 2560 pixeli, stocare internă 32 GB și slot de card microSD, cameră foto de 18 megapixeli și, desigur, 4G LTE; rulează Android 5.1.1. Cu așa hardware și cu soluțiile BlackBerry la bord, mă aștept să fie și foarte scump, probabil peste un Note 5, ceea ce-l va face greu de plasat pe piață. Să nu uităm că Note 5 are o tastatură fizică opțională, accesoriu contra-cost, pe care o poți atașa magnetic de ecran atunci când e nevoie.

Vedem ce-o fi. Clienții business cumpără telefoanele aproape exclusiv de la operatorii telefon, să vedem ce putere mai are Blackberry să le bage în oferta lor. Personal însă, după ce Passport n-a avut succesul sperat (nici pe departe), mă așteptam ca Blackberry să stea liniștiți o vreme și să se concentreze doar pe soluțiile lor de securitate și productivitate, unde au multă experiență, patente și un renume bun. În plus, telefonul va fi lansat în T1 2016, când pe piață va fi deja Android 6.0; dacă vine livrat tot cu Android 5.1, așa cum rulează acum, din start are un dezavantaj de imagine.

blackberry-priv-5

sursa foto: BNN și GSMarena.

    14 comentarii

  1. n-arata rau.

      (Citează)

  2. neat.

      (Citează)

  3. În 2016 T1, abia or să fie CES și poate MWC, așa că cel mai probabil singurele telefoane cu Android6 vor fi doar Nexus-urile.
    Android era o alegere normală după ce au încercat să integreze Dalvik în sistemul lor de operare.
    Ca preț, dacă nu sar de Note 5, au mari șanse să câștige ceva piața… mai ales că sunt mulți care nu au renunțat nici acum la telefoanele lor BB, și tocmai ce a apărut un frățior mai mare.

      (Citează)

    • La MWC de obicei nu vine Blackberry, nu țin minte să-i fi văzut vreodată.

      Problema lor este că fac prima trecere la Android. Cei care încă au Blackberry s-au obișnuit cu gesturi de BB10. Dacă acceptă să treacă la Android, se pune problema “de ce nu Note?”

        (Citează)

  4. Arata bine, si in mediul de business cred ca va prinde bine.
    Eu personal l-as lua.

      (Citează)

  5. “Telefonul nu se adresează consumatorilor uzuali, ci mai degrabă celor din medii corporate.
    De fapt, sunt uimit că mai încearcă telefoane, mai ales unul cu Android, o premieră.”

    Corporatiile care lucreaza cu date confidentiale si care permit angajatilor acesarea emailului de serviciu pe smartphone, au securizat sistemul lor de email pentru dispozitive care ruleaza cele mai raspandite sisteme de operare: Android si iOS.
    Desizitivele BlackBerry ruland un altfel de sistem, au fost astfel excluse. Blackberry fiind intr-o situatie dificila, face tot posibilul ca castige segmente noi de potentiali clienti, una din metode fiind adoptarea unui sistem acceptat in zona corporate.

      (Citează)

  6. Îmi place, ar putea fi următorul meu telefon…

      (Citează)

  7. in afara de ieftinul nokia 100, telefoanele cu tastatura au cam murit

    ca diversitate pe piata e ok, putin retro, putin business, putin android :))
    dar, pentru mine, BB a pierdut mult din public

      (Citează)

  8. Din pacate pentru ei, cred ca e cam ultima incercare. Piata Android e saturata e toate segmentele, chinezii presand puternic peste tot. Samsung se chinuie sa nu scada dramatic marja de profit, altii traiesc periculos de ani de zile, vezi HTC sau Sony.

    Iar tastaura aia fizica e mult prea ciudata pentru a fi un USP (unique selling point) real.

    Nu cred ca mai au resurse ca sa ramana in joc prea mult timp, ma refer la producerea de telefoane. Si, ca orice chibit, as vrea sa le dau sfaturi, ca nu sunt o firma rea, dar nu pot :)

    Realitatea e ca, in lumea asta mare si rea, nu rezista decat ecosistemele software create de “cei mari”, care chiar stiu cum se face software si au resurse. Google, Apple, eventual MS, ca nici macar la astia nu e clar daca reusesc. De aia cei “mici” (mici in sensul ca nu se ocupa primordial de sisteme de operare si softuri pe orizontala) nu au reusit sa faca asta si sistemele lor de operare au disparut sau o sa dispara (Intel, Nokia, Firefox, Samsung, BB, etc)

      (Citează)

  9. Blackberry e mort. 2 tel vinde. maxim.

      (Citează)

  10. Tot vad Samsung in sus, Samsung in jos. Am avut 2 galaxy in casa, ulterior am renuntat pentru un iPhone respectiv un BlackBerry. Samsung-urile mai mult de un an nu tin….erori de soft, probleme cu bateria, carcasa e un plastic ordinar, se indoaie daca apesi, hai sa recunoastem ca in afara de marketing nu inseamna nimic. Si as vrea sa stiu cati de pe acest site si-ar cumpara un telefon de la Electrolux, Gorenje, Zanussi, Whirlpool, Ariston samd.?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus