un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vei putea ridica marfa eMAG de la Poșta Română

16 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Tocmai a pornit un proiect pilot, implementat în Oficiul Poștal Buzău 7 și la Oficiul Poștal Târgoviște 4, unde se fac ghișee dedicate pentru ridicarea coletelor eMAG, cu program extins și în weekend. Poșta și eMAG speră însă să extindă serviciul în peste 800 de oficii poștale.

Atenție, marfa te duci tu să o ridici de la Poștă, nu ți-o aduce poștașul acasă.

Personal sunt foarte uimit de acest anunț și sceptic de reușita proiectului. Poșta Română este probabil cea mai înapoiată organizație din România, un mamut greoi, anacronic, ineficient, lent. eMAG este una dintre cele mai moderne și eficiente companii ca stil de lucru. De ce s-ar asocia ca afaceri și ca imagine?

Poșta este cunoscută pentru cozi interminabile, muncă lentă, ghișee închise și personal lipsit de răbdare și politețe. Nu văd cum vor putea face ghișee dedicate (e loc de așa ceva? are Poșta oameni?), nu se poate plăti cu cardul, dispar colete, le aruncă și depozitează cu o nepăsare ce duce spre nesimțire. Cât de ocupat să fii încât să nu te poți înțelege cu curierul (și nici să n-ai vreun portar sau recepționeră la clădirea unde lucrezi), dar suficient de liber încât să te lupți cu Poșta?

O fi o soluție pentru cei aflați mereu pe drumuri (șoferi, agenți de vânzare etc) și pentru mediul rural sau orașele mici, deși nu acolo vor fi modernizate oficiile poștale. Tare mă tem că va fi o inițiativă puțin utilizată, doar o altă posibilă opțiune la livrare, dar nu una populară.


Iată o imagine de la oficiul meu poștal. Ce vedeți acolo este registrul de colete avizate și ridicate, acolo scrie ce trebuie să ridic de la ei, acolo semnez că am ridicat, este singura lor evidență. În practică, sunt o grămadă de foi capsate în dușmănie, de vreo 14 ori, ca să formeze un fel de muchie pentru a fi ușor de deschis. Cam acesta este nivelul Poștei Române, anul 2015, mare oficiu din București.

caiet_posta

V-am spus că într-o zi am găsit un aviz în cutia poștală de la bloc, m-am dus la Poștă și acolo mi-au spus că încă nu a sosit coletul, asta după ce l-a căutat 20 de minute în mormanul de colete sosite. “-Atunci de ce am primit avizul? -Păi l-ați primit, dar nu credeam că veniți în aceeași zi, de obicei se vine în următoarea și coletul ajunge până atunci. – Bine, dar atunci de ce n-ați scris în aviz că mă așteptați începând de mâine, că ați pus data de azi cu mână dumneavoastră. -…”

V-am spus despre scrisul criptat care te face să mergi la oficiul greșit?

Asta e Poșta Română.

Eu personal prefer să plătesc în plus pentru a nu lucra niciodată cu Poșta Română. Este unul dintre motivele pentru care, la multe produse, cumpăr din țară deși prețul de Amazon ar fi un pic mai mic, dar ar însemna să aștept avize și să lupt cu Oficiul Poștal. Plătesc ca să nu mă enervez.

sursa: Hotnews.

    20 comentarii

  1. Ha Ha! Posta Romana? Right! Ma apuca transpiratiile numai cand gasesc avizul in cutia postala. Stiu ca e de la ANAF, imi spun ca “e ok”, dar tot tre sa ma duc sa fac cozile si sa-mi caute aia plicul juma de ora.

      (Citează)

  2. speedy.gonzales

    16/07/2015 la 11:48 AM

    posta romana??? NU, NU, NU !!! DE 3 ORI NU !!!
    decat sa stau 1 ora la coada la posta sa ridic un colet, mai bine ma duc pana la un showroom al lor, chiar daca e in alt oras. ca timp fac cam la fel, dar ca nervi ies mult mai bine.

      (Citează)

  3. Poate vor cei de la Posta Romana sa devina oameni seriosi, dar ma cam indoiesc ca vor putea ridica stacheta la nivelul serviciilor cu care s-au obisnuit clientii Emag. Cum zicea cineva, probabil aceasta miscare este buna pentru zonele unde ajung greu curierii, personal insa cred ca in acele zone lumea nici nu cumpara online…

      (Citează)

  4. Poate ca inchiriaza Emag cate un ghiseu ( si asa cam jumatate stau inchise tot timpul) si isi pune om propriu cu calculator si imprimanta. Altfel nu vad cum ar merge colaborarea.

      (Citează)

  5. Posta Romana se doreste ineficientizata si falimentata, pentru a-i fi scazuta valoarea de cumparare. O data privatizata la un pret de nimic, se va dovedi foarte rentabila, datorita flotei mari de masini si a numarului mare de sedii pe care le detine in toata tara.
    Dar momentan trebuie sa scada pretul, de aceea : personal necalificat, management defectuos, sistem informatic pe hartie si tot tacamul.
    Oameni capabili mai sunt si in cadrul postei, dar nu se doreste prezenta lor acum. Poate mai tarziu, cand o sa fie privata.
    Nu am o problema cu privatizarea in sine, ci doar cu modul in care se va face.
    Legat de criticile la adresa postei, perfect adevarate, am avut si eu parte de tot felul de experiente cu institutia. Din fericire in ultima vreme interactionez cu doua doamne care se misca foarte repede si nu astept niciodata mai mult de 5 minute pentru a ridica un colet.

      (Citează)

  6. Experienta mea cu Posta Romana nu este chiar negativa, desi au mai pierdut colete si n-au trimis avizari si re-avizari in unele cazuri. Au chiar si tracking pentru expedierile plecate cu asa ceva, poti sa vezi cand a intrat in tara, cand a ajuns la oficiul de care tii.

    Dar pentru eMAG este o idee proasta si un pas inapoi sa colaboreze cu Posta Romana.

      (Citează)

  7. Posta Romana e cel mai bun loc de agatat pensionare.

      (Citează)

  8. Subscriu cu un NU categoric Postei Romane.

      (Citează)

  9. hehe… prevad o cumparare a Postei Romane de catre eMag? jk, lol.
    (mai intai eMag-ul arata cat de ineficienta e, ii reduce valoarea pentru privatizare, apoi zbaaang! o cumpara la pret de nimic, pensioneaza pensionabilele, pune oamenii proprii, o eficientizeaza si zbaaang! (x2) are peste noapte retea proprie de distributie/curierat in toata tara)

      (Citează)

  10. Cred ca va agitati degeaba. Tinta Emag-ului nu sunteti voi, cei care comentati cu zel si nu o sa va oblige nimeni sa stati la coada ca sa va luati iPhone-ul cel nou, ci oamenii care nu au timp decat la 8 dimineata sa se duca sa ridice un colet si se stie ca la ora aia curierii abia umplu masina la depozit (e doar un exemplu).

    Oricum nu Emag sunt primii care fac asta, din cate stiu si Avon si cred ca mai sunt 2-3 MLM-uri care lucreaza cu posta in sistemul asta.

      (Citează)

    • Serios? Si crezi ca la 8 dimineata lucreaza cineva la Posta? Daca stau acolo, asta nu inseamna ca lucreaza. Si daca – prin absurd – reusesti sa ridici un colet de la Posta dimineata (dureaza cel putin 30 de minute) ce faci cu el? Il iei la serviciu? Ca daca te intorci acasa pe la 9, puteai la fel de bine sa astepti curierul.
      Apropo, toate serviciile de curierat au centre de unde te poti duce singur sa-ti ridici coletul daca vrei neaparat.

      Cat despre ideea “geniala” a eMag, cred ca a aparut dupa o betie crunta si s-au gandit sa-si bata nitel joc. Si de Posta si de clienti!
      Cat despre centrele “pilot” din Buzau si Targoviste… io’ propun inca doua, la oficiile postale din Cuca Macaii sau Sighetu’ Marmatiei si succesul e garantat! :)
      Ar merge si la Baicoi!

        (Citează)

  11. Eu nu am trimis decat doua colete cu posta romana, amandoua anul asta, amandoua la reddit gift exchange. Am trimis-o pe mama sa le puna cu buletinul meu, pentru ca mie mi-ar exploda capul. De primit nu am avut niciodata probleme, dar cred ca am eu posta de treaba. Tot ce vine din UE prin posta, le aduce postasul, iar daca nu e nimeni acasa intra in curte si le lasa pe scari. Nu am primit aviz decat la doua colete din america, care s-au rezolvat foarte simplu: le-am trimis prin email o copie dupa buletin, o foaie completata prin care imputernicesc posta romana, si alta foaie unde trebuia sa declar ca pachetele sunt cadouri si nu stiu ce se afla in ele sau cat au costat. Dupa ce am trimis astea 3 chestii, mi-a adus postasul coletele acasa dupa 2-3 zile (fara sa platesc nimic). Coletele deschise si lipite apoi cu banda pe care scrie posta romana. Erau dulciuri in ele, deci din cauza asta nu am platit nimic.

      (Citează)

    • Wow. Nu stiu in ce oras esti, dar in Bucuresti pentru toate coletele, inclusiv din UE, primesc aviz postal ca trebuie sa ma prezint la Posta. Si trebuie sa am grija sa nu ma prezint in seara zilei in care am primit avizul, pentru ca ma trimite la plimbare. Ma duc incepand cu a dua zi dimineata si stau la coada dupa toti cetatenii care isi platesc facturile de utilitati doar la Posta, pentru ca n-au altceva mai bun de facut cu timpul lor.
      Pentru un pachet non UE a trebuit sa traversez orasul sa ma duc la un oficiu postal care n-are nici o legatura cu zona in care locuiesc, sa stau la o coada unde eram chemati in birou aleatoriu, intr-o ordine doar de ei stiuta. Pe usa era scris mare ca daca nu vine destinatarul personal dupa pachet, e nevoie de imputernicire, sau procura sau cum se numeste, notarizata.

        (Citează)

    • Una: Wow. Nu stiu in ce oras esti, dar in Bucuresti pentru toate coletele, inclusiv din UE, primesc aviz postal ca trebuie sa ma prezint la Posta. Si trebuie sa am grija sa nu ma prezint in seara zilei in care am primit avizul, pentru ca ma trimite la plimbare. Ma duc incepand cu a dua zi dimineata si stau la coada dupa toti cetatenii care isi platesc facturile de utilitati doar la Posta, pentru ca n-au altceva mai bun de facut cu timpul lor.

      Mi-a adus și mie poștașul ceva de la Amazon Germania, dar era sub formă de plic și l-a putut transporta. Pentru colete voluminoase te duci tu la Poștă.

      Te duci oricum dacă trebuie făcută vamă.

        (Citează)

  12. In ultima vreme am colaborat mult cu posta romana (primit colete). Sincer nu ma asteptam sa fie asa ok. (Ca o paranteza, un colet prin posta romana costa 2.4 lei. Prin curier e de 10 ori mai mult). Poate la oficiul din iasi sunt angajatele mai ok, cine stie. Dar iti pot spune sincer ca primitul unui colet prin posta mi se pare mult mai comod. Stiu ca suna ciudat. Dar in iasi curierul nu te suna sa stabileasca ora de livrare. Vine direct la bloc si te suna sa cobori jos sa iei coletul. Daca nu esti acasa, ghinion, de acu va mai veni a 2-a zi. Asta presupune ca eu sa stau lipit de casa o zi intreaga sa astept curierul. Cu posta e mai simplu. Cand am EU timp ma duc sa-l ridic. Repet, poate in iasi se misca mai ok cei de la posta, nu mi-au pierdut pana acum niciun colet, niciun aviz, si toate produsele au ajuns intregi.
    Iar legat de emag si posta romana, cu siguranta au o strategie f bine gandita. Poate vor sa faca un fel de mini showroom emag in cladirile postei in orasele unde nu au deja showroom

      (Citează)

  13. Posta e o idee buna. Curierii vin numai cand vor ei, te suna fix cand ajung, uneori vin in alta zi etc. Si eu folosesc serviciile postei si n-am avut probleme. Prefer sa stau 30 de min la coada decat sa astept toata ziua un curier plin de ifose si care-mi vorbeste de parca ne trageam de sireturi cand eram copii.

      (Citează)

    • Catalin: Prefer sa stau 30 de min la coada decat sa astept toata ziua un curier plin de ifose si care-mi vorbeste de parca ne trageam de sireturi cand eram copii.

      Iar la Poștă ai găsit întotdeauna politețe regală?

        (Citează)

  14. Posta Romana e ciuma. Trimis scrisoare recomandata / prioritara Bucuresti Craiova pe data de 6 Iulie. Cum nu se actualiza “Track & Trace” (da exista asa ceva la Posta) dupa 1 saptamana trimit inca o scrisoare, de data aceasta ne-prioritara si sun la oficiul postal respectiv.
    O doamna foarte amabila se intereseaza si dupa mai multe conversatii imi comunica ca scrisoarea este in Craiova si cei de acolo se ocupa de ea.
    Dupa alte doua zile, destinatarul imi comunica ca a primit notificarea pentru prima scrisoare si ca a primit-o si pe a doua.
    Pe scurt, serviciul de z+1 zi (definit de Posta) a durat 8 zile. Iar o scrisoare neprioritara a ajuns mai devreme decat una prioritara.

    Bataie de joc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus