un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Poșta Română versus Evul Mediu

1 Oct 2013  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Recomandam acum ceva vreme Poștei Române să completeze toate câmpurile de pe avizele pe care le trimite ca înștiințare că te așteaptă un colet (sau o amendă, nu?). Poșta, surprinzător, nu a ascultat deloc recomandările mele. Sper măcar că baba de atunci a primit cafeaua.

Iată mai jos un aviz primit de un cititor. I-am blocat eu numele, că pe acela i-l completaseră corect.
aviz_oficiul11

După cum vedeți, trebuie să meargă la Oficiul Poștal numărul 4 după o recomandată. Tare sunt curios cum afli unde este acest Oficiu Poștal dacă nu ai acces la Internet. Serios, voi ce-ați face pentru a afla adresa sa și cam pe unde vine? Măcar sunt trecute orele, 8-19.

Și pentru că angajații Poștei probabil sunt și doctori, odată ajuns la Oficiul Poștal nr. 4 afli că de fapt acel 4 nu este un 4, ci un 11. Trebuia să mergi la Oficiul Poștal nr. 11, care-i aproape de nr. 4, doar 7,2 kilometri din Vitan până la capătul Colentina. Iar acolo angajata se uită la aviz, nu știu ce-i cu acel număr și începe să caute prin trei borderouri diferite după acel identificator, pentru că nu are un computer care să-i spună unde e pus fiecare colet.

“Hmm, nu e în recomandate interne…”
“Stați să caut și la externe…”

Poșta Română, 2013.

    35 comentarii

  1. Nici nu cred ca se va schimba ceva prea curand.Ar putea fi un competitor pentru firmele de curierat daca ar fi pusa la punct.

      (Citează)

  2. Se vede de la o posta ca ala nu e 4 ci este 11. Asta pentru ca 4 seamana mai mult cu 9 vezi numarul “68454…”

      (Citează)

  3. campanie la firma de curierat? :D

    lasand gluma, programul vechi de la 7:30 la 20:00 imi convenea f mult… acuma, mai pot ajunge doar sambata…

      (Citează)

  4. Intrebi pe strada, banuiesc ca e in cartier.

      (Citează)

  5. Habar n-aveti care este poanta, desi traiti in Romania… sa va dau un exemplu de tun:

    1. se duce Posta Romana in mizerie (salarii mici, servicii de rahat, nema investitii)
    2. scade pretul actiunilor incet si sigur pana la un nivel istoric
    3. se cumpara aproape pe degeaba de un baiat destept
    4. se sterg datoriile la stat ale companiei (ca baiatul destept are pe cineva care are pe cineva in politica)
    5. se continua monopolul infect practicat de Posta Romana
    6. se investeste minim in infrastructura (macar cate un 386 la fiecare ghiseu)
    7. se amortizeaza investitia in primul an
    8. se intra pe profit in anul urmator

    Am exemple cu duiumul din Romania contemporana, unde esti tu Tepes Doamne?

    Ontopic: sa zica mersi ca a primit coletul, de obicei eu primesc instiintare acasa vineri si luni dimineata degeaba ma duc sa stau la coada la PR, pentru ca “a plecat coletu’, domnu”… desi are vreo 10 zile de depozitare, mda

      (Citează)

  6. Pe spate ar trebui să fie o ştampilă dreptunghiulară cu adresa.

      (Citează)

  7. Asa cum spunea azi un coleg, posta a avut tot, dar a lasat Cargus, Fan si alti curieri sa ii ia clientii. Acum cei enumerati mai sus au cifre de afaceri mari, iar posta se indreapta spre faliment. O fi bine?

      (Citează)

  8. @cosminv si Moga Florin – nu toti suntem pui sherlock holmes, sa cautam indicii, sa citim invers, sa facem comparatii intre cifre, litere si asa mai departe…

    ar trebui sa scrie clar. eventual sa fie printat totul. ca asa e in 2013.

      (Citează)

  9. se merge asa din timpuri imemoriabile cand toata lumea stia unde e posta de care apartine.
    Falimentul este datorita preturilor apropiate de gluma. Plus dusul postei prin cele mai dubioase locuri. La aceleasi preturi apropiate de gluma.
    In momentul in care posta nu o sa mai aiba “monopolul nesimtit” o sa iti duca pulea scrisori la tara.

      (Citează)

  10. E aiurea ca nu stii cine e expeditorul, ca sa nu mai vorbesc de program. In unele zone oficiile postale sunt putine, se sta la cozi enorme.

      (Citează)

  11. @Cosmin
    Competitor pt firmele de curierat?

    “ANCOM a amendat compania S.C. DID RAPID CURIER S.R.L. din Târgu Mureş cu suma de 20.000 lei pentru că a prestat servicii poştale [..], percepând pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei/trimitere”

    Tare competitia asta in care amendezi o firma pt ca e mai ieftina decat Posta Romana.

      (Citează)

  12. @animal00
    no shit.
    terminani mai copii cu propaganda comunista

    La prima vedere pare ca e mai ieftin.
    Dar tu crezi ca posta e finantata din pom? Banii primiti de la buget + preturile practicate rapoartate la ce primesti pt ei, o fac foarte ineficienta.

      (Citează)

  13. @cartus
    deci dupa tine e naspa ca niste firme private fac profit, aduc investitii, platesc salarii si taxe, creaza competitie de piata, etc
    si ar fi mai bine sa existe marea posta romana, ineficienta ca dracu, finantata de la buget, de fapt doar o scuze pt a plati niste angajati comunisti pt a nu pierde voturi?

      (Citează)

  14. A primit cineva o recomandata acasa in mana in ultima vreme? Eu asa stiu ca e principiul: te cauta aia acasa si, daca nu te gasesc, iti lasa un aviz la cutia postala sa vii la posta sa ti-o dea in mana. Eu cred ca postasii nu cara la ei decat scrisori simple si avize.

      (Citează)

  15. Ah, si, apropo, postaritele nu cauta in borderouri dupa identificator de pe aviz, cauta dupa numele titularului. Identificatorul de pe avize e pus la deruta.

      (Citează)

  16. LA fix a picat subiectul asta. Astept sa imi vina 2 pachete din HK si unul din UK. Cel din UK sper sa vina tot la usa, dar la cele din afara EU o sa ma deplasez in pantelimon, la posta cu vama, unde la ora 8 dimineata sunt deja 25 persoane la coada si totul se misca cu viteza melcului grabit. Mi-e groaza ..

      (Citează)

    • @razorsbk: pe lângă ce-a zis @Nashu_mare, îți mai spun și eu că un colet de pe Amazon UK mi-a venit la oficiul poștal din zona respectivă, nu la ușă (am primit aviz să mă duc să-l iau – cred că pentru că era mare și nu încăpea în cutia poștală), pe când toate cele din China mi-au venit în Pantelimon. Iar acum dacă Pantelimon s-a închis, Dzeu cu mila.

        (Citează)

  17. @razorsbk

    La fix a picat comentariul tau. Nu te mai duci in Pantelimon, ca nu mai e punct vamal acolo. In mod normal te duci pe Calea Vacaresti (acolo unde vei invata sa apreciezi sistemul pierdut din Pantelimon si spatiul si organizarea de acolo) dar s-ar putea sa ai surprize. Vezi ce oficiu iti va veni pe aviz.

      (Citează)

  18. Nu….e nashpa ca posta functiona si avea pret decent. Si a fost saracita de o conducere proasta. Se poate intampla oricui.

      (Citează)

  19. Am şi eu o întâmplare similară. Am primit un aviz d-ăsta care era tipărit de Oficiul 76 (era printat numărul). Mă duc cu avizul la ei, se uită la el şi zic “aaa, păi nu e de la noi, uitaţi aici, scrie Oficiul 66”. Mă uit pe aviz şi într-adevăr, undeva, într-un colţ scria un “66” pe care nici nu-l luasem în seamă până atunci. Pur şi simplu nu am crezut că ăla e un număr.

    Înjur printre dinţi şi o întreb pe poştăriţă: “bine, şi atunci de ce scrie şi 76 pe el?”
    “Aaa, păi ei trimit înştiinţarea la noi şi noi trimitem la dumneavoastră”.

    (era vorba despre un colet extern, din HK)

      (Citează)

  20. Am primit si eu unul acum vreo luna, fara sa scrie de la ce OP vine. Am luat-o la intamplare pe la oficiile din zona ( din fericire, nu mult de umbalt, din nefericire, la oficiul potrivit, ditamai coada).

      (Citează)

    • Eu cred că firmele de curierat ar putea oferi servicii poștale la același preț ca și Poșta Română. Nu subestimați incompetența statului și puterea de eficientizare a privaților.
      Cazurile cu amenzile date celor care au îndrăznit să scadă sub prețul Poștei sunt exemple perfecte.

        (Citează)

  21. Revo, stiu ca nu te mai ajuta acum, dar 66 e singurul cu vama din Dr Taberei. Mai misto a fost cand s-a mutat – acum vreo 10 ani 66 era la Moghioros, iar la Drumetului era un altul (nu stiu numarul). Dupa care 66 s-a mutat pur si simplu la Drumetului, iar oficiul care era acolo a disparut…

      (Citează)

  22. Să vă fie învățătură de minte să mai comandați din HK :))

      (Citează)

  23. Joi expediez un plic cu confirmare de primire. Luni, vine postasul .. eu, in gandul meu “incredibil, Posta Romana se misca asa de repede ?!”. De fapt … era tot plicul meu, INCURCASERA EXPEDITORUL CU DESTINATARUL !

      (Citează)

  24. O situație similară am pățit eu ieri (adică pe 1 octombrie) când a trebuit să mă duc cu un astfel de aviz să recuperez ceva. Uitându-mă pe aviz, am crezut că era vreo recomandată de pe la fisc sau vreo amendă. Știam însă că urma să vină un colet, expeditorul lui nu mi-a spus nimic în afară de faptul ca l-a trimis și oricum nu mă așteptam să sosească așa de repede (un plus pentru Poștă în cazul ăsta totuși ;). La poștă i-am zis funcționarei că venisem pentru o recomandată și evident s-a apucat direct să caute scrisori. Văzând-o că nu găsește i-am zis că așteptam și un colet. Atunci s-a uitat și printre colete și a găsit imediat ce trebuia. Coletul era evident trimis recomandat (cred că nu era cu confirmare de primire) deci undeva într-un sistem informatic trebuia să apară. Nu știu de ce cei de la Poștă nu folosesc așa ceva deși toate ghișeele sunt echipate cu câte un calculator. Și mă mai enervează 2 chestii. Prima e că au acele formulare mici pentru recomandate (cu sau fără confirmare). Întotdeauna depășești câmpurile de adresă. Apoi, la ghișeu, prind cu capsă formularul și un autocolant cu codul de bare! Clientului i se dă un număr scris pe o hârtie. În Franța, Poșta oferă formulare ceva mai mari, care au deja codul de bare pe formular și ce e mai important e că formularele au mai multe copii. O copie se lipește pe plic (sau colet), una râmâne la poștă și una la client. Dar, na, lipsa de bani produce soluții nesigure și pierdere de vreme. A doua chestie e plata facturilor ENEL, Romtelecom sau asemănătoare la Poștă. M-aș bucura dacă serviciul ăsta le-ar aduce un plus la venit, dar nu cred că se întâmplă așa. Atunci de ce să te duci la Poștă și să întârzie plata? De ce nu folosești plata cu cardul la bornele peste care dai prin supermagazine? Sau și mai comod, plata pe Internet? E așa de complicat?

      (Citează)

  25. Avizarile care chiar vin de la OP4 arata mult mai bine si au mai multe informatii, depinde si cine le scrie.
    Daca ai colet trebuie sa fii un pic aerian ca sa nu te astepti sa primesti notificare de la Posta Romana, eu pandesc cutia de scrisori cand am colete Amazon sau iHerb pe drum ca sa ma duc sa le ridic chiar in dupa amiaza zilei in care gasesc avizarea.
    N-am acum nici o astfel de avizare la indemana, sa vad daca e scrisa adresa OP in cauza pe spate.

      (Citează)

  26. Adonis Aburel

    07/10/2013 la 3:07 AM

    Eu vreau sa adaug decat Atat :”Tiparit la Fabrica de Timbre” ….THAT CRACKS ME UP,as we all can see,the small details can REMEMBER US WHERE WE LIVE:))
    Thank for portia de Ras in Rest Stima Pentru Aia care ne Conduc si Ne F in Gura cu Respect!Thank you god for the dark side…Come..We got Cookies!

      (Citează)

  27. Poate sa imi explice cineva daca este legal, ca daca postasul nu ma gaseste acasa imi lasa in cutia postala aviz, dar daca ma duc tot in acea zi la posta, de la ghiseu mi se spune sa vin in ziua urmatoare sa imi iau banii de pe un plic sau colet trimis prin ramburs ?

      (Citează)

  28. Nu gasesc acest lucru normal, mai ales ca iua urmatoare poae fi sambata, deci trebuie sa vin luni.

      (Citează)

  29. Nu poate nimeni sa-mi raspunda la intrebare sau va este la toti frica de hotii din posta romana ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus