un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O vizită pe șantierul viitorului mall Parklake

30 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

La început de iunie v-am spus despre un nou mall în construcție în București, unul foarte mare: Parklake, în zona Dristor, pe marginea parcului IOR. Câteva zile mai târziu am fost invitat să văd șantierul și o prezentare a proiectului.

Cum arăta șantierul acum o lună puteți vedea la final. Ca dată de finalizare se estimează primăvara 2016. Discuția cu neamțul ce reprezenta investitorul a fost însă mult mai interesantă.

De exemplu am aflat că spațiul pentru acest mall este ideal. Nu doar că-i parcul aproape (deși asta oferă niște posibilități foarte mișto pentru tot felul de terase, restaurante și spații de relaxare cu vedere spre parc, la aer și ferite de gălăgia stradală), dar sectorul 3 al capitalei are cea mai mare densitate de populație pe kilometru pătrat din Europa, cu două mici excepții, anumite zone din Barcelona și Moscova. Da, trăim într-un oraș foarte aglomerat.

Parklake are 464.000 de oameni la o distanță de 10 minute de mall, cea mai mare concentrație de populație dintre toate centrele comerciale construite de Sonae în lume. Faptul că au reușit să construiască acest mall acolo, chiar și după vreo 6 ani sau mai mult de amânări și planuri, este un mare succes pentru ei.

Parklake include și un hipermarket Carrefour, iar compania a fost atât de încântată de proiect încât și-a cumpărat partea din mall și dezvoltare a proiectului, nu doar plătesc chirie pe spațiu. Va fi unul dintre puținele Carrefour de dimensiuni mari din interiorul orașului, nu de la periferie, după Orhideea, Vulcan și Mega Mall.

Cât despre construcție în sine, 80% din beton e pus, probabil 100% deja, se lucra la stâlpi, în octombrie magazinele ce-au închiriat spațiu vor fi anunțate data exactă a finalizării mall-ului, iar fațada va fi făcută la anul. 500 de oameni lucrează în două ture, vor fi peste 2000 până la final, iar apoi mult mai multe locuri de muncă vor fi create prin intermediul mall-ului.

    32 comentarii

  1. Neamţul tău ar trebui să- și verifice sursele, sunt destule alte cartiere sau orașe europene cu densitate mai mare decât sectorul 3. Dar probabil ca dă bine la discurs.

      (Citează)

  2. Va fi unul dintre puținele Carrefour de dimensiuni mari din interiorul orașului, nu de la periferie, după Orhideea, Vulcan și Mega Mall.

    Si cam cate ar trebui sa fie, 100 ? Daca al 4-lea e putin.

      (Citează)

  3. …vor fi create multe alte locuri de munca necalificata (platite cu salariul minim pe economie) in timp ce grosul banilor vor parasi Romania. Cam asta se intampla in Romania indiferent ca vorbim de un hipermarket sau de un mega-hiper-maxi-mall.

      (Citează)

  4. mircea (al treilea)

    30/07/2015 la 2:47 PM

    Pe când un info despre cum merge șantierul CMN?

      (Citează)

  5. Degeaba vor fi mii de locuri de munca daca majoritatea magazinelor ofera salariul minim pe economie

      (Citează)

  6. eu am o casca de protectie alba acasa. din cand in cand ma duc pe un santier din asta mare, unde nu se stiu toti unii cu altii, imi pun casca si incep sa vociferez: “bai, asa nu se mai poate, asta nu e lucrare, e bataie de joc!”
    se uita unii la altii speriati si se intreaba “cine mai e si asta?”, dar isi vad de treaba cu oarecare teama :)

      (Citează)

  7. “Nu doar că-i parcul aproape (deși asta oferă niște posibilități foarte mișto pentru tot felul de terase, restaurante și spații de relaxare cu vedere spre parc, la aer și ferite de gălăgia stradală)”

    apoi nu e suficient ca o futut Betoniță parcul ala, mai trebuie să arunce și mall-ul o mare de oameni în parc și să se extindă spre el.
    horror! plus ca face varză traficul în zonă.

      (Citează)

  8. mircea (primul)

    30/07/2015 la 3:41 PM

    Misto cu malluri. O fabrica pe cand sa ne asteptam? O uzina… Ceva din care sa si iasa bani ca lumea pentru oameni capabili, nu pentru vanzatori si maturatori.

      (Citează)

  9. speedy.gonzales

    30/07/2015 la 4:47 PM

    se fac fabrici, dar pe la Sibiu/Timisoara/Brasov – vezi Continental, adica pe unde forta de munca e mai ieftina.

      (Citează)

  10. Romania este piata de consum, incepand cu ianuarie 1990.

      (Citează)

  11. Parcul asta a ajuns in ultimul hal, au bagat numai terase in el si in fiecare seara sunt nori de fum ce plutesc deasupra parcului. Toata ziua merg gratarele cu mici.
    Sper sa nu il futa de tot sa nu mai ai loc sa te plimbi cu bicicleta/role sau altceva.

      (Citează)

  12. mall-uri in centrul orasului, cea mai mare prostie…

      (Citează)

  13. mircea (primul): fabrica pe cand sa ne asteptam?

    În oraș? De ce ai vrea una ca asta?

      (Citează)

    • Pentru ca la munca mergi 5 zile pe saptamana, La mall o data la 2 saptamana, eu merg chiar mai rar. Bucurestiul are vreo zona dedicata industriei?

        (Citează)

    • Statele dezvoltate au trecut treptat de la o economie bazata pe industrie, la una bazata pe servicii. Stiu, e cliseica deja treaba asta, “ca afara”, dar daca ei nu mai au fabrici in orase, se bazeaza foarte mult pe servicii, noi de ce sa facem asta?

        (Citează)

  14. @gigi, mircea și alții: pe vremea lui Ceașcă nu părăsea nici un ban țara, da, dar cu ce trăia cetățeanul mai bine ? cu magazinele puține și proaste, vînzînd în special “n-avem” ? Era plin de industrie, fabrici și uzine la tot pasul, și cu ce îi era românului mai bine ? că aștepta 5 ani pt o Dacie plină de probleme tehnice care îl costa 70000 lei la un salariu de 2000 lei ? sau 15000 lei un “telecolor” fără telecomandă, la care să vezi 2 posturi + bulgarii, la care așteptati tot așa, minim un an ?

      (Citează)

    • Doar pentru că oamenii zis să nu te entuziasmezi la creatul de joburi dacă ele reprezintă pleava economiei (salariul minim) nu înseamnă că ridică în slăvi modelul comunist. Nu cred că te contrazice nimeni, e mai bine acum, dar dă-mi voie să mă umezesc când aud de joburi însemnate, nu call centere și mall-uri.

        (Citează)

  15. in Ardeal se construiesc fabrici de nu mai stiu aia unde sa recruteze oameni. in Bucales hai cu mall-urile.

      (Citează)

    • Pentru ca in Ardeal vin investitori straini, fiind o zona muuuult mai accesibila pentru contactul cu vestul Europei.

        (Citează)

  16. alias:
    @gigi, mircea și alții: pe vremea lui Ceașcă nu părăsea nici un ban țara, da, dar cu ce trăia cetățeanul mai bine ? cu magazinele puține și proaste, vînzînd în special “n-avem”? Era plin de industrie, fabrici și uzine la tot pasul, și cu ce îi era românului mai bine ? că aștepta 5 ani pt o Dacie plină de probleme tehnice care îl costa 70000 lei la un salariu de 2000 lei ? sau 15000 lei un “telecolor” fără telecomandă, la care să vezi 2 posturi + bulgarii, la care așteptati tot așa, minim un an ?

    Este ca ai picat Bacu? Stai prost cu istoria si ai grave carențe pe partea de economie. Pune mâna pe carte si nu mai comenta aiurea pe net.

      (Citează)

  17. gogu:
    in Ardeal se construiesc fabrici de nu mai stiu aia unde sa recruteze oameni. in Bucales hai cu mall-urile.

    in Arad si Timisoara sunt cazuri in care s-au adus muncitori de la Tg. Jiu, Ramnicu Valcea si alte zone de pe traseu. Normal ca cine se gandeste la o investitie o face unde poate sa o si exporte fara sa piarda 2-3 zile pana ajunge marfa in occident.

      (Citează)

  18. mircea (primul)

    30/07/2015 la 9:03 PM

    Alias, da, stiu, esti din tagma alora care zic ca daca nu ii placi pe americani automat ii placi pe rusi sau daca nu il placi pe basescu il placi pe ponta. De parca se exclud. Cum ai ajuns la concluzia ca daca s-ar face niste fabrici de orice, niste centre de orice n-ai mai avea tu de unde sa iti cumperi chiloti, bere sau telefon. Omfg…voi, internautii, se presupune ca ar trebui sa fiti mai destupati. Noroc ca am 15 malluri in bucuresti, unu mai mare ca altul. Daca nu erau, nu stiu unde mi-as fi cheltuit banii

      (Citează)

  19. Valentin: Bucurestiul are vreo zona dedicata industriei?

    Vrei sa muncești la banda și nu-ți găsești de muncă? Cauta in Militari sau în zona de pe centura.

    Altfel, realizezi ca șomajul în București este printre cele mai mici din țară, deci nu poate fi o zonă pentru fabrici?

      (Citează)

  20. Nu am nimic impotriva mallurilor, insa IOR-ul lu’ primu’ Negoita e parcul de care m0am indragostit si pt care inca nu plecam din Bucuresti.
    Am stat la 5 min de parc, parca e alt Bucuresti nu mizeria cu care eram obisnuiti.
    De la betonitza incoace e un cocalarism maxim in IOR, zone inchise pt nunti, gratare si fum si evident in curand noul Mall care se stie, aduce liniste si pace si bunastare pentru oamenii zonei….

      (Citează)

  21. Sector 3 are cea mai mare densitate de oameni … asa ca hai sa reducem si mai mult din spatiul verde cu un mall gigant.
    Cum de ajung toate pramatiile primari bai nene – nu dispare betonita asta mai repede ca a transformat IOR-ul din parc in talcioc.

      (Citează)

  22. @bogdand: am dat bacu’ pe vremea lui Ceaşcă… şi nu, nu l-am picat, deşi am avut subiecte cum ar fi poezia “Comunistului” –

    Acolo vibrează puternic o strună
    Şi sufletu-ntreg îmi răsună !

      (Citează)

  23. @mircea (primul): nu sînt din nici o “tagmă”. Dar ştiu cum arătau multe zone înainte să fie mall sau supermarket acolo – teren viran, plin de mizerii, cîini vagabonzi şi persoane dubioase la lăsarea serii, şi ştiu cum arată după ce se construieşte mall, supermarket sau măcar un McDo (la care, incidental, nu mănînc).

    Nu te obligă nimeni să mergi la mall, eu însă prefer să stau la răcoare vara şi la căldură iarna, să mai casc ochii la una-alta, să mai văd (eventual) un film, să mănînc ceva în condiţii civilizate, nu la o terasă în aer liber plină de fum şi de ţigani gălăgioşi. Dar mă rog, chestie de gust.

    Avem şi noi destui milionari în dolari, români sadea, oare ei de ce nu construiesc malluri să nu plece banii din ţară ? de trebuie să le construiască evreii, turcii şi alte neamuri care nu-s de pe la noi ?

      (Citează)

  24. Avem şi noi destui milionari în dolari, români sadea, oare ei de ce nu construiesc malluri să nu plece banii din ţară ? de trebuie să le construiască evreii, turcii şi alte neamuri care nu-s de pe la noi ?

    1. cauta pe Google: “Lidl şi Kaufland, scandal pe bani grei de la Banca Mondială şi BERD”

    2. nu este vorba doar despre banii proveniti din chirii cat mai ales despre produsele care se vand in malluri si in supermarketuri, produse care sunt in cea mai mare parte importate. Suntem o piata de desfacere destul de buna pentru Europa asta in paralel cu piata muncii si mana de lucru ieftina pe care o tot exportam in Occident din 1990 in coace.

    Digi24: “Românii au stabilit luna trecută un nou record la împrumuturile în lei. Au luat din bănci cea mai mare sumă din istorie, peste valoarea din perioada de boom economic din 2008.”

    Deci in timp ce bogatii se pregatesc pentru valul doi al crizei, romanul de rand a inceput sa acceseze masiv credite de consum pentru a avea ce sa cheltuiasca prin malluri, pe smarturi, ultra hd-uri, haine si vacante? Deh, memoria scurta este o alta meteaha a noastra..

    Iar legat de urmatoarea criza financiara ce ne asteapta la cotitura, am o intrebare pentru cei mai optimisti din fire: de ce credeti ca cei cu bani continua sa investeasca in malluri, in cladiri de birouri sau de locuinte, in conditiile in care, spre exemplu, spatiile de birouri din nordul capitalei au un grad de ocupare de sub 50% iar multe dintre apartamentele construite in ultimii ani in Bucuresti asteapta inca sa fie vandute? Think about it.

      (Citează)

  25. O mare mizerie mall-ul ala. O sa le ocup doar parcarea, cand ma voi duce in parc. Sper sa nu fiu singurul care le va boicota magazinele si le va folosi parcarea. Sper sa dea faliment ca mall-ul de la Bellu.

      (Citează)

  26. stefan:
    Neamţul tău ar trebui să- și verifice sursele, sunt destule alte cartiere sau orașe europene cu densitate mai mare decât sectorul 3. Dar probabil ca dă bine la discurs.

    E vorba de cele in care a construit Sonae, nu din lume.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus